Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sandra

Sandra

21-10-2010 om 18:51

Gewetenskwestie

ruim 2 weken geleden heeft onze directeur voor wie ik werk zijn been gebroken, heel vervelend maar te behappen voor hem!
Hij woont ruim 1 uur reizen van het bedrijf af en kan natuurlijk geen auto rijden op dit moment.
Het bedrijf kampt op dit moment met grote bezuinigingen en hier en daar worden er mensen eruit geknikkerd. (afvloei-regeling) of contracten worden niet verlengd.
Logische keuze om het bedrijf toch draaiende te houden.

Maar de directeur laat zich nu wel gemiddeld 4 dagen in de week rijden door een chauffeur a 120 euro per dag!
De verwachtingen zijn dat het nog circa 6 weken gaat duren voordat hij zelf weer auto kan rijden. Snel rekensommetje dat dit ruim 3840 euro gaat kosten wat betaald wordt door de organisatie.

Wij hebben de gelegenheid om thuis te werken en vanuit huis gratis te bellen met de organisatie.

Ik vind dit echt niet kunnen, als werknemer moet je ook gewoon het OV pakken als je iets mankeert, dus waarom hij niet? En we zitten in een bezuinigingsfase, dus waarom wordt dit wel betaald?

Wat zouden jullie doen in dit geval?
Of hoe denken jullie hierover?

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2010 om 19:04

Wat is duurder?

Als hij zich ziekmeldt en er een vervanger moet komen, of de kosten van de taxi?

Vic

Vic

21-10-2010 om 19:05

Tja

Die man is directeur. Onze directeur heeft ook een auto met chauffeur, terwijl de gewone medewerkers met het OV moeten of een kleine autokostenvergoeding krijgen. Dat hoort bij de beloning. Een directeur moet meestal ook gewoon aanwezig, en zichtbaar, zijn. Daarbij vind ik de kosten dan wel weer meevallen.

Quod licet iovi non licet bovi

.. zeiden ze bij mij thuis altijd. Wat Jupiter mag mag de os niet.

Een directeur is nou eenmaal directeur.

Het is wel heel Hollands om te vinden dat een directeur ook maar gewoon is. Want dat is hij niet; hij is de directeur, en hij moet aanwezig zijn.

Ik heb ook bij bedrijven gewerkt waar moeilijke tijden waren en dan heeft het personeel idd snel commentaar op uitgaven of bezuinigingen (snoeppot a raison de 10 euro per week werd afgeschaft, maar leasecontracten van 700 euro per maand werden verlengd voor mensen zonder externe contacten).
Dus misschien is Sandra sowieso ontevreden.
Met geweten vind ik het niets te maken hebben, dat kan weer alleen als je vindt dat de directeur ook maar gewoon is. Of bedoelt ze dat ze voor de vraag staat of ze aan haar collega's mag doorroddelen wat die auto met chauffeur kost? Nee, lijkt me.

Overigens had ik eens (andere, veel grotere organisatie) een collega met een ernstige hernia, vrouw eind 20, en die is ook een tijd lang met de dienstauto die door een paar hogere managers werd gedeeld, gehaald en gebracht. Anders kon ze niet komen.

Nu komt er wschl iemand uit het talendraadje vertellen dat bos, bovis geen os is maar een rund?
Ik laat me graag informeren... ;-)

Niny

Niny

21-10-2010 om 19:34

De meningen verschillen

Hoi rodebeuk,
Die uitdrukking gebruiken wij ook graag (net als mijn schoonmoeder vroeger, zegt mijn man). Ik heb even gegoogled: 'os', 'stier' 'koe' en 'rund' worden allevier genoemd. 'Rund' vind ik zelf het meest tot de verbeelding spreken.
Niny

Collectieve verzekering

Veel bedrijven hebben een collectief contract voor werknemers op het gebied van ziektekosten. Daarin kan ook opgenomen zijn dat taxivervoer (gedeeltelijk) vergoed in dit soort gevallen. Ligt aan het contract.

Dorry

Minet

Minet

21-10-2010 om 19:58

Wacht ff pelle

Jouw ervaringen zijn niet maatgevend voor alle tot de lies gipsbenen en onderbeengipsen.
Ik ken echt mensen die met gips tot aan de lies gewoon liepen en mensen met onderbeengipsen die gewoon met krukken liepen en op hun werk op een gewone stoel zaten.

Om nog even terug te komen op die dir: hij hoort inderdaad zoveel mogelijk op zijn werkplek te zijn, en niet vanuit te werken, zeker in de situatie waarin het bedrijf zich bevind. Met wat geluk staat ook hij gewoon op de loonlijst, en is een ziekengeldverzekeraar blij dat hij alleen maar de taxikosten hoeft te vergoeden, en niet het salaris van de beste man.
Ook hier spreek ik uit ervaring.

Hahaha niny (o.t. maar ook weer on)

"rund" ... daar had ik nog niet bij stilgestaan, maar dat is natuurlijk de vertaling met de goede bijbetekenis.

Sterker nog, misschien is die Latijnse spreuk wel de herkomst voor de, hoe zeg je dat, nou ja chargerende bijbetekenis van het woord "rund" in het Nederlands.

Enneh Sandra, wat er dus bedoeld wordt is dat je je best weleens een rund kunt voelen als iemand anders voor je gevoel zoveel beter of zelfs rianter behandeld wordt. Ik kan me best voorstellen dat het wat steekt bij het personeel, maar ja, daar is ie dan ook directeur voor..

Yta Chalne

Yta Chalne

21-10-2010 om 21:32

Niks

Het lijkt in jouw ogen een heleboel geld, maar dat is het natuurlijk niet. Als je voor nog geen vierduizend euro een zieke directeur in zware tijden gewoon aan het werk kunt houden heb je het heel goed gedaan. Echt, uitstekend. Mijn geweten zou het moeiteloos trekken.

Guinevere

Guinevere

21-10-2010 om 22:33

Goede directeur

Ik vind het geweldig dat die man met al dat gips aan zijn lijf zich 4 dagen per week in een auto laat hijsen en gewoon aan het werk gaat! Petje af!

Rosase

Rosase

21-10-2010 om 22:56

Het wordt misschien een beetje saai, maar

ik denk dat de directeur misschien wel best graag even thuis gebleven zou zijn met zijn gips, als hij zou vinden dat de situatie het zou toelaten. Maar blijkbaar vindt hij de situatie van het bedrijf dusdanig dat hij geen dag gemist kan worden.

Wat zou jij doen als je in het gips zou zitten?

Chippie

Chippie

22-10-2010 om 11:58

Geweten?

Ik vind je nogal zuur overkomen. Petje af voor een directeur die er alles aan doet om gewoon op zijn werk te verschijnen. Een directeur kan niet 5 weken per week vanuit huis werken.
OV klinkt leuk, maar lijkt me echt niet handig. Bovendien kan hij nu 2 x 1 uur per dag extra werken in de auto. Prima dus!

"En we zitten in een bezuinigingsfase, dus waarom wordt dit wel betaald?"
Omdat het meer oplevert dan dat het kost.

"Wat zouden jullie doen in dit geval?"

Hoezo wil je wat doen dan? Is het jouw probleem? De directeur gaat echt niet voor zijn lol met de taxi.

Bovendien lijkt het me heel gezond om je niet te bemoeien met de bedrijfsvoering. Er zullen misschien meer dingen zijn waarover jij je verbaast. Een directeur is niet gelijk aan een medewerker.

Maylise

Maylise

22-10-2010 om 14:25

Normaal

Het lijk mij heel normaal dat de directeur een auto met chauffeur inhuurt om naar zijn werk te gaan. Hij is de directeur tenslotte. Zijn werk kan niet zomaar worden overgenomen door zijn werknemers. En ja voor een directeur gelden nu eenmaal andere regels. Dat is toch niet meer dan normaal? De directeur heeft nu eenmaal een andere positie dan de werknemers.

Maylise

ps: Rodebeuk, ik dacht ook dat het rund was maar ik ben niet klassiek geschoold dus dat is maar gokken. Ik denk dat vanwege het franse woord boeuf wat ik er op vind lijken. Maar het is puur mijn persoonlijke interpretatie.
Het is inderdaad een mooi een spreekwoord wat ik hier in huis ook gebruik als de kinderen iets willen wat niet mag en vervolgens vragen waarom ik het wel doe.

Maylise en niny

Eigenlijk wel opmerkelijk dat er maar één spreekwoord is, en dan al uit de oudheid, dat kennelijk nog steeds in gebruik is om deze boodschap te geven. Je zou denken dat het telkens weer opkomt.

Oh ja, Maylise, hier is de etymologie:
Boeuf
Nature : s. m.
Prononciation : beuf ; l'f se prononce, excepté dans boe
Etymologie : Berry, boeu ; picard, bu, boeu ; mâconnais, beu ; wallon, boûf ; provenç. bov, buou ; catal. bov ; anc. espagn. boy ; espagn. mod. buey ; portug. boi ; ital. bove ; du latin bos, bovis; bas-breton, bû, vache.

Sancy

Sancy

22-10-2010 om 20:32

Ot rodebeuk

In het Engels is de verwantschap zo veel eenvoudiger te zien, vind je niet? "bovine", als in: Bovine Spongiforme Encephalopathy (BSE of gekke-koeien-ziekte).
Hier nog meer: "Bovine is derived from Latin bos, "ox", through Late Latin bovinus. Bos comes from the Indo-European root *gwous, meaning ox."
(http://en.wikipedia.org/wiki/Bovinae)

guera

guera

23-10-2010 om 11:36

Ander geluid

ik zou me hier ook aan irriteren. De directeur is nu eenmaal directeur totdat het hemzelf uitkomt en hij dan ineens zomaar een mens is.
Ik denk ook dat je niet 100% tevreden bent over het bedrijf of de directeur. Dan kun je dit soort dingen nl wel makkelijker hebben en 'gun' je het iemand ook meer. Ik zit ook niet 100% jofel in mijn werk en merk dat ik daar heel kritisch van word.
Ik vind een chauffeur van 120 euro per dag debiel. Hij had ook iets anders kunnen bedenken. Een taxi? carpoolen weet ik veel.
Tuurlijk is het ook petje af dat hij komt maar ik vraag me soms ook weleens af of zo iemand dan niet naar complimenten zit te vissen en zit te doen alsof ie onmisbaar is. Life goes on, ook zonder directeur. Hij kan ook op vakantie toch? dan is 2 weken zonder hem en vanaf huis bereikbaar niet onoverkomelijk.....

ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-10-2010 om 12:35

Schip zonder kapitein

Nou Guera, nu doe je alsof een directeur puur voor zijn eigen plezier naar het werk komt. Hij is wel de kapitein op het schip. En als ik Sandra goed begrijp, zijn het zware tijden voor het bedrijf. Dan is een kapitein toch wel erg belangrijk.
Natuurlijk kun je je afvragen of het daarvoor noodzakelijk is dat hij iedere dag naar kantoor komt, of ook vanuit huis de boel kan aansturen. Dat is toch erg bedrijf-afhankelijk. Bovendien hangt het van zijn dag-invulling af. Een dag achter de computer stukken schrijven, kan meestal ook wel vanuit huis. Een vergaderdag met veel verschillende mensen wordt al wat ingewikkelder (kan wel hoor, maar daar moet je als bedrijf wel op zijn ingericht).
"Hij had ook iets anders kunnen bedenken. Een taxi?"
Taxi is ook auto met chauffeur, wat is het verschil?

Tihama

Tihama

23-10-2010 om 14:32

120 euro

"Ik vind een chauffeur van 120 euro per dag debiel. Hij had ook iets anders kunnen bedenken. Een taxi? carpoolen weet ik veel. "

Ik vind 120 euro eigenlijk een ontzettend laag bedrag. Die directeur woont een uur rijden weg. Die chauffeur heeft er dus 4 uur werk aan. Ik vermoed dat hij een studentchauffeur heeft kunnen vinden. Denk je echt dat een taxi goedkoper is?;-)
Een directeur bij ons maakt een keer per week een dag van 17 uur. Noodzakelijkerwijs. Op die dagen laat hij zich rijden. Nadat hij een keer in een sloot belandde toen hij doodvermoeid in slaap was gevallen. Die chauffeur wordt betaald door de zaak. Ik heb daar echt geen seconde ergernis over. Ik vind het zelfs een heel goede oplossing.

Ik vind jouw directeur geweldig. Ik vind het wel heel vervelend voor hem dat zijn secretaresse (?) haar ergenisssen over hem op een openbaar forum spuit inclusief tarieven. Want hoe onherkenbaar denk je dat je nu bent?

Tihama

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.