Home » Forum » Gezondheidsverklaring cbr

Gezondheidsverklaring CBR

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Phryne Fisher
Gezondheidsverklaring CBR

In de gezondheidsverklaring van het CBR, nodig voor het aanvragen van een rijexamen, staat een vraag over de diagnose ASS. Ze willen weten of de diagnose langer dan 5 jaar geleden gesteld is. Nu is dat bij dochter ongeveer 5 jaar geleden, dus zowel ja als nee durf ik (zij) wel zonder blozen in te vullen.
Mij lijkt langer dan het ‘beste’ antwoord om geen verdere vragen of onderzoek te krijgen. Wat denken jullie?
Worden er wel eens verklaringen/onderzoeksverslagen van psychiaters e.d. opgevraagd?

Anders
Site van de CBR

CBR mag geen informatie opvragen van eigen specialist kandidaat. Dit staat ook duidelijk op de site van het CBR.
Er moet een verklaring komen van een onafhankelijke specialist, met voldoende kennis van ASS.
Hoe het met die vijf jaar grens zit, weet ik niet. Ik kan me er eerlijk gezegd niet zo veel bij voorstellen. Is langer geleden nou beter of slechter?

IngridT
Oh.

Tijdje terug een vreselijk artikel gelezen over de dramatische toestanden die volgen op het geven van een antwoord dat op een mogelijk medisch issue lijkt. Maanden vertraging, nutteloze onderzoeken die niks opleveren, en een hoop gezeik. Dochter en ik zijn ‘vergeten’ dat ze ooit bij een oogarts is geweest. Mede op advies van haar rijleraar. Ze ziet overigens prima.

Zou je dat ook bij ASS durven? Heeft ze ‘iets’ in haar manier van dingen doen waarvan jij denkt dat het impact kan hebben op haar rijvaardigheid? In dat verhaal dat ik stond ook uitgebreid beschreven dat veel mensen met ‘iets’ autistisch juist betere chauffeurs zijn. Correct, kennen de regels en houden zich er aan, rijden netjes, laten zich niet snel van de wijs brengen....kan me er van alles bij voorstellen.

Ingrid

Angela67
lees dit draadje even door
akkemarie
Wel een verklaring

Mijn kind heeft naar eer en geweten de vragen ingevuld. Waar ik het misschien zou verzwijgen is kind goudeerlijk.
Gevolg: een door het CBR aangestelde psychiater keurde mijn kind. In eennpaar minuten klaar waarop kind direct in op de terugweg zei dat psychiater wel een lucratief beroep was ( zoveel euro per minuut mam).
Vervolgens was er de rijtest.
Hier geen vertraging opgelopen maar een extra kostenpost van ongeveer 400 euro.
Kind heeft inmiddels een jaar rijbewijs en tuft er fijn op los.

Vrienden en vriendinnen van kind: er zijn een paar die ook de diagnose Ass hebben. Zij hebben dit verzwegen bij het CBR.

Biebel
Heb je mij weer...

.... want ik ken de andere kant van het verhaal. Van mensen die het verzwegen. Waar de examinator tijdens het examen opviel dat er ‘iets’ was met Piet. Hij stelde geen diagnose, maar trok de invulling van de eigen verklaring in twijfel en vroeg daarmee eigenlijk een soort second opinion.

Examen stopgezet, extra keuring bij psychiater, extra medische proef (inderdaad, die extra €400) en toen alsnog examen. En heel veel vertraging en gedoe want verzwegen op eigen verklaring.

Dus met die kennis hebben wij kinds ADD wel genoemd. En het circus doorgemaakt. Vervelend en kostbaar, maar ik zag het als onderdeel van het halen van het rijbewijs. Liever gepland vooraf dan achteraf.

Moraal van mijn verhaal: examinatoren letten op. Als wat je mankeert duidelijk merkbaar is, zou ik het vooraf melden om gedoe te voorkomen. Rare voorbeelden - die vast niet van toepassing zijn - je kind draagt een ooglapje. DAn wil de examinator zeker weten dat het alles goed ziet en verwacht een medische verklaring van de oogarts. Of wil alleen maar linksaf slaan, of gaat in geval van stress keihard zingen. Dat kan een belemmering zijn in het autorijden, maar dat hoeft niet. Dan kan er sprake zijn van iets waarvan de wetgever vindt dat een psychiater moet meekijken en er een extra beoordeling plaats moet vinden.

In dat licht zou je die vijf jaar ook kunnen zien. Als er sindsdien weinig mee gedaan is, omdat het niet nodig was, is de kans klein dat er tijdens het examen iets naar voren komt.

Phryne Fisher
Bedankt

Zorgwekkende verhalen in dat andere topic, maar we gaan het toch niet verzwijgen. Ik denk dat ze moet kiezen voor ‘langer dan vijf jaar’ en dan maar hopen dat ze er met een gesprekje vanaf komt. Ik durf ook niet met zekerheid te zeggen dat een derde niets merkt als ze in een spannende situatie verkeert. Ruim op tijd beginnen met het aanvragen dus maar.

Dees
Veiligheid

Heel goed! Lijkt me erg naar als iemand liegt over zijn of haar medische situatie, het gaat toch over veiligheid.

Addmoeder
Add

Mijn dochter heeft ook het hele circus doorlopen Psychiatrisch onderzoek was 200 euro..Er zijn wel prijsverschillen. Na 5 min stond ze weer buiten. Er kwam een gigantisch rapport, helemaal in de hij-vorm overigens. Rijtest is geen probleem geweest, alles keurig binnen de tijd en ze is glansrijk geslaagd bij de 1e keer examen.
Voor ons erg nutteloos. Ik snap dat er regels moeten zijn ivm veiligheid en diagnoses, maar dit sloeg echt nergens op.

Tamar
Veiligheid

Als iedereen die wel voor een test gaat na 5 minuten weer buiten staat, dan heeft dat nul komma niks met veiligheid te maken. Voor de psychiaters is het lekker verdienen en het CBR kan zeggen: zie je wel, wij doen er alles aan om te zorgen dat het veilig is.

Misschien kun je beter bij sommige heren het testosteronniveau meten voordat ze de weg op gaan.

Assmoeder
Niet gemeld

Hier vielen afrijden en het krijgen van de diagnose ongeveer samen. Door de verhalen hier dat het onderzoek niks voorstelt maar dat het wel een dure grap is en de boel nogal vertraagt, en ook omdat kind in de praktijk weinig last heeft van de ASS, hebben wij besloten het niet te melden. Kind rijdt uitermate netjes, want is inderdaad erg gefocust op het verkeer en houdt zich keurig aan de regels. Wil niet dat er in de auto gesproken wordt en de radio blijft ook uit, want dat leidt af. Zeker in het begin. Kind heeft nu al ruim 2 jaar een rijbewijs en rijdt nog altijd keurig, maar is wel meer ontspannen. Voor de bijbaan rijdt kind ook heel regelmatig, en dat gaat ook prima. Dus terugkijkend vind ik dat we het goed aangepakt hebben. Maar ik realiseer me dat het niet 'volgens de regels' is.

Assmoeder
En

zowel de instructeur als de examinator hebben nooit iets opgemerkt of gezegd. Kind is voor theorie en praktijk in 1 keer geslaagd. Als een van beiden iets was opgevallen, dan hadden we de papieren uiteraard anders ingevuld. Maar dat was dus niet aan de orde.

Toontje Kloontje
wassen neus

In verband met epilepsie ben ik ook gekeurd voor mijn rijbewijs. Ik heb al ruim 30 jaar alleen nachtaanvallen nooit overdag maar ben wel op medicatie ingesteld.
Die keuring bij een onafhankelijke neuroloog is echt een verdienmodel. 5 minuten binnen, paar vragen beantwoorden, laten zien of ik op een been kon staan(?) en of ik tegelijkertijd met de handen een handeling kon verrichten. Rechts een blokje over de tafel schuiven (schakelen?) en met links moest ik een rondje draaien.(sturen?)

Toen moest ik mijn neus aanraken met mijn ogen dicht en de armen eerst ver spreiden. (piece of cake)

Daarna was ik goedgekeurd.

De procestijger van het gemeentehuis heeft bij de laatste verlenging van mijn rijbewijs een fout gemaakt in mijn voordeel en dat laat ik lekker zo. Nu hoef ik niet meer iedere 5 jaar dat gedoe door maar pas over 10 jaar weer. Scheelt toch weer aardig wat euro's een keer dat verlengen overslaan en geen keuring. Ik ga me niet zelf melden om te zeggen dat het fout is, dat zie ik over 10 jaar wel.

Tango
En hier...

Vulde dochter ook de test zelf in en had aangegeven dat ze vermoeidheidsklachten had. Nou dat heeft ze geweten. Ze zit nu, 2 maanden verder, nog te wachten op goedkeuring vanuit het CBR. Inmiddels al aanvullende informatie van de huisarts (waarin staat dat er geen sprake is van meer dan gewone pubervermoeidheid) opgestuurd. Maar duurt dus heel lang voordat daar dan weer naar gekeken wordt. Een tijdje terug het CBR gebeld, waar een nare medewerkster dochter vertelde dat ze dat dan maar niet in had moeten vullen en dat de wachttijd wel 12 weken kon zijn. Nou lekker dan. En intussen mag dochter geen rij-examen doen. Pfff.
Ik zou dus heel voorzichtig zijn met invullen en geen informatie vermelden over welke ziekte dan ook. Of dat eerlijk is? Nee! Maar daar vragen ze dus eigenlijk om bij het CBR.

Hoorde overigens bij kennissen een soortgelijk verhaal over ADHD. Die waren ook bijna 400 euro kwijt voor een aanvullend onderzoek bij de arts. Jongen heeft ADHD en slikt geen medicatie. Kan prima rijden, maar ja, bewijs dat maar eens.

ASSje
ASS en rijbewijs

CBR: Bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), zoals autisme, Asperger of PDD-NOS werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier dan bij andere mensen. Dit uit zich in stoornissen in de omgang en communicatie met anderen en het inlevingsvermogen. Maar bijvoorbeeld ook in problemen met plannen, flexibiliteit en het zien van de samenhang van dingen. Veel mensen met ASS hebben een bijkomende psychische stoornis, zoals depressie of angst en gebruiken hiervoor rijgevaarlijke medicijnen. Al deze zaken kunnen autorijden bemoeilijken of gevaarlijke situaties opleveren. Daarom zijn er geschiktheidseisen vastgelegd in de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000.

Bron: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/autisme.htm

Als iemand met ASS rijles neemt en inderdaad beperkingen ervaart m.b.t. bovenstaande zaken, zal die echt wel door de mand vallen tijdens het lessen of het examen.

Ik heb zelf 32 jaar zonder schade of problemen gereden tot ik de diagnose Asperger kreeg. En nu zou ik dat opeens gaan moeten melden als ik mijn rijbewijs verleng? Nee dus.

Mijn kinderen hebben ook Asperger. Het ene kind heeft zelf al besloten niet voor het rijbewijs te gaan omdat die zelf weet dat zijn beperkingen het rijden kunnen hinderen. Had hij dat besef niet gehad, dan was hij wel door de mand gevallen tijdens het lessen.

Mijn andere kind ervaart zijn beperkingen op een heel ander vlak, maar absoluut niet tijdens het rijden. Hij is gaan lessen, heeft niets gezegd en is uiteindelijk na één keer geslaagd. Hij rijdt alweer een tijdje zonder problemen.

Wij gebruiken geen van allen medicatie.

Autistje
Recente diagnose

Ik rij al schadevrij zolang ik een rijbewijs heb.
Ik heb recent een diagnose.

Ik heb een autistische vriendin die wel last heeft bij het rijden. Zij rijdt dan ook niet.

Ik heb echter ook een niet-autistische vriendin en die is overspannen en rijdt heel moeizaam en maakt veel fouten, krijgt zomaar een paniekaanval op de weg.

Mijns inziens zegt het niets en hangt het van de persoon af.

Autimam
Inderdaad

Net mijn gedachte, ASS'je! Als je problemen hebt, blijkt dat echt wel tijdens de rijlessen.

Moeder
Zoon

Mijn zoon reed twee jaar geleden af na een intensief pakket van vier wk rijles. Achteraf niet de beste keus. Bij het proefexamen werd hij helemaal afgebrand door examinator en de dagen erna door instructeur. Er werden allerlei diagnoses naar zijn hoofd gegooid en vier dg later zakte hij dus. Er werd hem vooral verweten dat hij geen verantwoordelijkheid liet zien. Heel vreemd als je hem kent. Achteraf begreep ik dat men dacht dat hij zo iemand is waar hier over wordt gesproken. Verklaring niet naar waarheid ingevuld.

Er is niks mis met mijn zoon, nooit sprake geweest van een onderzoek maar hij is praktisch niet zo vlot van begrip en superzenuwachtig. Precies zoals ik was. Inmiddels al ruim 1,5 jaar zijn rijbewijs en rijdt prima.