Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

vlinder72

vlinder72

20-03-2010 om 21:02

Help. ik moet een pop invullen

Ze hebben op mijn werk weer iets nieuws verzonnen. Een POP. Dit bestond al langer maar wordt nu opeens heel belangrijk. Het is verplicht. Je moet dat ding invullen en je wordt er aan het eind van het jaar ook op afgerekend. Maar ik weet echt niet wat ik moet invullen. Weet hier iemand misschien iets. Even als beeldvorming. Ik werk 24 uur verdeeld over 4 dagen. Ik heb een goede, inhoudelijke functie. Ik doe mijn werk uitstekend. Dat vind ook mijn manager dat is dus niet alleen mijn mening. Ik loop er nooit de kantjes vanaf. Ik werk over indien nodig. Werk veel extra om collega's op te vangen tijdens vakantieperiodes. Maar het is wel een parttime baan. Ik heb ook een druk leven thuis. Man is veel weg. Ik heb vier jonge kinderen tussen de 7 en 0 jaar. Ik heb echt geen tijd en energie voor allerlei cursussen of ontwikkelingsprogramma's. Vorig jaar ben ik in een nieuwe functie begonnen omdat mijn oude functie weggereorganiseerd werd. Tja, reorganisaties zijn nu schering en inslag. Maar ik moet dus iets verzinnen. Weet iemand iets wat leuk klinkt maar eigenlijk niet zoveel voorstelt. Bladvulling dus. Van het idee om nu in mijn huidige levensfase een cursus te gaan doen daar raak ik volledig van in paniek. Tja, slaapgebrek doet dat bij je. En ik wil ook niet geforceerd een cursus gaan doen omdat dat zo leuk staat op je POP. Ik heb trouwens al héééél veel cursussen gevolgd. Maar nu even niet.

Kiki

Kiki

20-03-2010 om 21:50

Net een pop geschreven voor een cursus

beetje geblaat over communicatiedingen en ordelijk werken

Als actiepunt gezegd dat ik met weekplanningen ga werken en mijn bureau ga opruimen :)
Hoeft echt niet alleen cursussen te zijn.

Wil je hem lezen voor inspiratie, ik mail hem je met liefde als dat je stresniveau kan verlagen

Ahum...

Het komende jaar is het mijn doel om de kwaliteit en kwantiteit die ik laat zien in mijn werk te handhaven. Een geheel smart gesteld doel.

Mijn leidinggevende pikte het toen ik het toenertijd inleverde.

groetjes van Purk

Ellen Wouters

Ellen Wouters

21-03-2010 om 13:46

Twee opties

optie 1) als je het zo druk hebt met overwerken en werk van collega's opvangen, is misschien 'nee zeggen' een ontwikkelpunt ;-). Twee vliegen in één klap: pop ingevuld en je werk wat rustiger.

optie 2) verzin iets met je nieuwe functie. Je daarin ontwikkelen of zo. De actie die je daaraan kunt koppelen hoeft niet direct een cursus te zijn (een POP is helemaal geen verplichting tot cursusvolgen), kan ook zijn dat je een paar keer per jaar met iemand of met jezelf reflecteert hoe het gaat in je nieuwe functie.

Yta Chalne

Yta Chalne

21-03-2010 om 14:55

Oh ja

* Je expertise vanuit je vorige functie meer ten gelde maken voor de organisatie in je huidige functie
* je wilt in overleg met degene die daarover gaat kijken naar een goed rooster in de vakanties en dat ook ruim van tevoren implementeren en bespreken met alle medewerkers van jouw afdeling, omdat je merkt dat er in drukke tijden capaciteit weglekt
* je wilt je sterk maken voor een tweemaandelijks overleg binnen de afdelingen nu er zoveel om jullie heen gebeurt, om er zeker van te zijn dat alle neuzen dezelfde kant opstaan
* misschien is het een idee als je onderzoekt of het mogelijk is een soort (informele) intervisiegesprekken te organiseren op kleine schaal, zodat er geen mensen tussen wal en schip vallen gedurende de fusies
* je merkt dat het in je nieuwe functie van belang is wat meer tijd te hebben voor overleg en reflectie, die wil je gaan inplannen

Blablabla. Maar het klinkt initiatiefrijk, doortastend en gericht op werkgeversbelangen. Dus is het goed.

Yta Chalne

Yta Chalne

21-03-2010 om 15:01

En natuurlijk...

..wil je in deze roerige fusietijden tijd inplannen om nog eens te bezien wat jouw taak is, waar jij voor staat en waarover mensen bij jou kunnen aankloppen. Rondom fusies is er niets zo belangrijk als duidelijke taakomschrijvingen.

Let erop dat je in de plan ook meteen aangeeft hoeveel tijd je voor dingen nodig hebt. Je neemt er geen baan bij natuurlijk, je moet er ruimte voor vrijmaken in de agenda. Mocht het dan eind van het jaar niet gelukt zijn, dan kun je het goed verantwoorden (je werd overvraagd en dus valt intervisietijd etc. weg), en dan heb je meteen weer een mooi punt voor je volgende perssonlijke plannetje. He is ook realistisch overigens, plezier in het werk neemt toe als het meer iets van jou wordt, en daar zijn die plannen voor.

Yta Chalne

Yta Chalne

21-03-2010 om 15:25

Volledig geinspireerd...

(Ik zit net een deel van een boek te redigeren over precies dit onderwerp, hoe inspirerend is dat ;-)):
* Je wilt de werkdruk binnen het team komende maanden goed monitoren en bijstellen om zo de juiste prioriteiten te blijven stellen en de kwaliteit van jullie werk te blijven garanderen.
* Als team wil je meer een gezicht naar buiten worden komend jaar.
* Bij vergaderingen wil je beter gespitst zijn op de efficiency van de besproken items; je ervaring is dat er algauw onderwerpen aan de orde gebracht worden die zich buiten jullie invloedssfeer afspelen, en dat kost niet alleen veel tijd maar levert ook zinloze frustratie op.
* je wilt de expertise van je nabije collega's beter benutten door waar het kan samen te werken/ dingen uit te besteden. De vrijgekomen tijd heb je nodig voor je andere plannen ;-)

Nasha 1st

Nasha 1st

21-03-2010 om 15:59

Het klinkt allemaal mooi

maar wat als je die gestelde doelen dan niet haalt?

Yta Chalne

Yta Chalne

21-03-2010 om 16:11

Nasha

Dit zijn allemaal doelen die nergens over gaan, hooguit over efficiency en werkdruk. Dat zijn realistische dingen rondom een fusie (en sowieso). Helemaal niks erin kan ook weer niet, dan lijkt je wat weinig gefocussed op je ontwikkeling ;-) Maar deze antwoorden pers je er nog wel in twee middagen uit..

vlinder72

vlinder72

21-03-2010 om 18:07

Geweldig

Ontzettend bedankt allemaal. Ik heb al een paar goede ideeën gezien. Pffff, de cursus druk is weg. Zo moet het gaan lukken. Tijd inplannen om andere dingen te doen is een hele goede. Vakanties beter plannen helaas niet. Met iedere reorganisatie is hetzelfde liedje. Met minder mensen veel meer werk doen. Komt waarschijnlijk bekend voor :(. Nu zitten wij met allemaal parttime collega's met allemaal schoolgaande kinderen het werk voor vééél meer mensen te doen. Iedereen wil vrij in de schoolvakantie weken (ik ook) en dat kan alleen als wij het onderling opvangen. Kan niet anders, anders zouden wij geen vrij krijgen.

vlinder72

vlinder72

21-03-2010 om 18:47

Yta en nasha

Inderdaad. En bovendien zorg ik er natuurlijk wel voor dat ze realistisch zijn. En niet te subjectief anders kan een manager er aan het eind van het jaar er weer alle kanten mee op. Andere toppers vond ik: op de kaart zetten van de afdeling (bijvoorbeeld door collega's mee te laten kijken met ons werk kan ik best het initiatief voor nemen). Initiatieven nemen is het algemeen wel een goed punt. Ga ik er zeker inzetten.

Tihama

Tihama

21-03-2010 om 19:03

Ik werd ook geinspireerd

vooral door Yta

Enigszins OT:
http://www.charlesdentex.com/adviesjargon/adviesmatrix.html

Deze link gaat over perfect managementjargon waarmee je ALLE kanten uitkunt. Ik heb hem uitgeprint op mijn werk hangen. Zodra er teveel managementbullshit voorbijkomt, dan wijs ik er even naar.

Tihama

Asa Torell

Asa Torell

21-03-2010 om 21:06

Dank tihama

erg leuk! Bijna jammer dat ik niet in zo'n werkomgeving zit ;-).

amk

amk

22-03-2010 om 09:54

Blont waarschijnlijk

maar wat is een pop?

En hoe kun je nu geen cursus willen? Ik wil elk jaar wel 5 cursusen of meer. Draag ze dan ook volop aan voor de hele afdeling. Ik wil per jaar toch minstens 5 opleidingsdagen. Maar goed blijkbaar ben ik daarin een uitzondering.

Vic

Vic

22-03-2010 om 10:04

Eendaagse training?

Kun je niet een eendaagse training verzinnen die je graag zou willen doen? Je hoeft toch niet direct een intensieve cursus te gaan volgen, maar zo'n dagje vind ik vaak wel zinvol. Moet dan wel iets 'leuks' zijn. Ik heb binnenkort een verplichte dag over EVOA, dat is pas erg.

vlinder72

vlinder72

22-03-2010 om 13:30

Amk

Het gaat er niet om dat ik geen cursus wil doen. Ik ga binnenkort nog een cursus Klachtenmanagement doen. Onverwacht omdat er iemand uitvalt. Hartstikke leuk. Ik wil alleen niet geforceerd allerlei cursussen gaan verzinnen enkel en alleen om het op een POP te zetten. Zie ik ergens een leuke cursussen dan wil ik dat best gaan doen. Ik heb denk ik gewoon een hekel gekregen aan al dat gebral over je eigen ontwikkeling en zo, maar ondertussen continu te horen krijgen dat er nog zoveel gaat veranderen en niemand nog zeker is van werk en functie.

tonny

tonny

31-03-2010 om 12:01

He ja, pop!

'k Heb net mijn dochter (eerste jaar HBO) getroost dat zelfs mensen die al járen werken nog worden gepest met een POP.

Zelf heb ik zo'n dossier niet. Hoeft niet als oproepkracht, tot nu toe, maar wie weet wat er nog komt.
Ben je 50, krijg je een POP!
Hahaha.

tonny

Vic

Vic

31-03-2010 om 14:51

Tonny

Waarom is dat bijzonder met 50? Ik heb 50-jarige collega's die nog een tweejarige opleiding gaan volgen om hogerop te komen. Dat kan ik alleen maar toejuichen, als mensen niet de laatste 15 jaar van hun arbeidzame leven alleen maar zitten te wachten tot ze met pensioen kunnen.

Biene M.

Biene M.

31-03-2010 om 14:54

De laatste 17 jaar. Ik zie trouwens juist een hoop oudere collega's die nog enorm veel kunnen leren op het gebied van automatisering.

reina

reina

31-03-2010 om 18:48

Ik ook

Ik werk al bijna 30 jaar, volg regelmatig cursussen etc, maar ik ga geen HBO+-opleiding oid meer volgen, gewoon omdat ik dat niet ga redden qua energie (maar dat geldt al zeker 20 jaar). Ik heb volgende week een POP-gesprek.

tonny

tonny

31-03-2010 om 19:13

ik kan bepaald niet beweren dat ik de laatste jaren niets heb bijgeleerd. Maar dat alles in zo'n dossier moet worden bijgehouden, dat vind ik wel wat vermoeiend hoor. Inderdaad het vorm-inhoudgedoe zoals Sini vertelt.

En verder speelde ik gewoon met het woord 'pop'.

tonny

Ellen Wouters

Ellen Wouters

31-03-2010 om 20:10

Zuiverste vorm

"moeten we SMART studeren en een POP schrijven en meer van dat onzin."

In z'n zuivere, originele vorm, is het idee achter smart en pop heel zinvol.
Als mijn studenten zeggen "ik ga goed met het stagebedrijf communiceren" bedoelt de één daarmee dat hij dagelijks even bij z'n begeleider binnenloopt om de dag door te nemen, en de ander dat hij eens in de zes weken een mailtje stuurt. Dus ik wil weten "wat bedoel je met goed communiceren" en daarom moeten ze dat smart formuleren.

Voor pop idem dito. In wezen is de vraag simpel: waar ben je nog niet zo sterk in en wat wil je verbeteren. Voor bijna iedere baan die complexer is dan het vullen van koffieautomaten is het zinnig om daar eens in de zoveel tijd even over te babbelen.

(Kijk eens naar de rubriek O&S. Als daar een juf zou schrijven "ik ben niet zo goed in het aanpakken van pestgedrag en daar wil ik wat meer over leren" dan denk ik niet dat Sinilind of iemand anders zou reageren met "wat een onzin, dat moest zeker in je pop")

Het jammere is alleen (wat mij betreft) dat dat soort simpele principes vaak enorm opgetuigd worden met ingewikkelde formulieren en plannen, waardoor het een gedrocht wordt om in te vullen.

Massi Nissa

Massi Nissa

31-03-2010 om 20:59

Wel zinvol

Eens met Ellen Wouters: een pop is wel degelijk zinvol. Natuurlijk staat het geheel bol van onzalige formuleringen en wollig taalgebruik, maar dat doet niets af aan het idee erachter: het is handig om voor jezelf en tegen anderen toe te geven waar je nog beter in zou kunnen worden, of wat er voor jou nog te vaak niet prettig verloopt. Daarnaast is het altijd weer een goed moment om even voor jezelf op een rijtje te zetten wat je nu eigenlijk wilt in je werk (of studie) en in welke richting je je zou willen ontwikkelen. Er hoeft zeker niet altijd een cursus aan te pas te komen, er zijn meer wegen naar Rome.
Wel vervelend dat de opdrachten vaak zo vaag zijn. Mijn moeder deed vorige maand de opleiding tot gastouder. Het mocht nauwelijks een naam hebben, de opdrachten waren op zich kinderlijk eenvoudig. De taal waarin een en ander werd gesteld, was dat niet. Zelfs mijn zus en ik (HBO/WO-diploma in de kontzak) konden er vaak geen chocola van maken. Wat een warrige onzin. Dat vind ik heel erg jammer, een gemiste kans van hier tot Tokio. Welke door en door verambtenaarde commissie heeft voor zo'n wanproduct getekend? Waarom kan geen enkel opleidingsdocument nog in helder Nederlands worden opgesteld en moet het per se bol staan van observatiereflectiefeedbackcommunicatieomkadering? Kom op zeg.
Groetjes
Massi

tonny

tonny

31-03-2010 om 22:00

Vaagtaal!

Misschien kan VaagTaal eens naar die formulieren kijken?

tonny

vlinder72

vlinder72

01-04-2010 om 18:01

Klaar met de pop

Nou de POP is af hoor. Ontzettend bedankt voor jullie tips en ideeën. Ik heb flink wat formuleringen kunnen gebruiken want inderdaad hoe meer management termen als efficiency en zo hoe beter. Mijn probleem met het soort dingen als POP en afspraakgesprekken is dat het net een doel op zich wordt. NIet de klant staat centraal, nee de afspraken die je in het begin van het jaar gemaakt hebt want daar wordt je aan het eind van het jaar op afgerekend. Nu hebben wij zelfs om de 6 weken coachingsgesprekken of je wel voldoet aan je POP en afspraken en je moet dan van ieder gesprek zelf een verslag maken. Maar ik help liever mijn klanten. Ik werk op een klachten afdeling en ik kan iedereen verzekeren dat ik meer dan genoeg werk heb en meer dan genoeg dingen zie die in het bedrijf zouden kunnen verbeteren. Ik ben liever daarmee bezig dan zinloze gespreksverslagen en ontwikkelpunten te verzinnen. Oh, ik kan er gewoon weer boos om worden. Wie verzint dat soort ongein. Ik zet het liefste de klant centraal en niet mijn eigen ontwikkeling. Er zijn zelfs afdelingen met collega's die niets meer willen doen dan wat is afgesproken want daar worden ze op afgerekend en extra werk gaat tenkoste van de beoordeling. Echt van de zotte. Maar ja, geef die werknemer eens ongelijk. Een slechte beoordeling betekent geen bonus (stelt weinig voor maar ja, alle beetjes helpen), geen salarisverhoging en meer kans op ontslag bij de komende reorganisatie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.