Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Louise

Louise

12-10-2010 om 14:38

Help, man zonder werk

Hoi allemaal,

Ik moet even klagen hoor.

Mijn man had een leidinggevende functie in de horeca, bezit alle diploma's (HHS, leermeester, BHV, EHBO etc.), contract niet verlengd na drie jaar bij dezelfde werkgever (goed aangeschreven bedrijf) omdat ze geen vaste contracten willen geven en dit na 3 jaar verplicht zijn, is nu op zoek naar een nieuwe baan.

Hij solliciteert zich rot, besteedt dagelijks minstens 2 uur aan spitten op internet naar vacatures, solliciteert op banen ver uit de buurt. Er gaan 5 brieven/mails met sollicitaties per dag de deur uit, voert 4 gesprekken per week, maar wordt steeds afgewezen omdat hij overgekwalificeerd is.

We worden er moedeloos van. Overal wordt geklaagd dat er geen vakmensen met hart voor het werk te krijgen zijn en hier zit een super vakman, enthousiast en met een passie voor zijn vak, bereid om tegen elk salaris te werken, maar niemand wil hem hebben!

De reden die meestal wordt gegeven is 'overgekwalificeerd'. Hij wil alles aanpakken, wil gewoon lekker aan het werk.

Ik snap er werkelijk niets van...

Waarom maken werkgevers geen gebruik van enthousiaste 'overgekwalificeerde' sollicitanten?

Louise

Fianna

Fianna

12-10-2010 om 14:51

Overgekwalificeerd

Hè vervelend zeg. maar als ik het goed begrijp vind je man het niet erg om voor minder salaris te werken? Kan hij dan niet wat kwalificaties in zijn cv weglaten zodat hij niet overgekwalificeerd overkomt?

jippa

jippa

12-10-2010 om 16:19

Overgekwalificeerd

Wat een rotsituatie. Achter het label overgekwalificeerd kan denk ik van alles schuilgaan. Vaak is men bang dat zo iemand snel weer vertrekt vanwege gebrek aan uitdaging. Het kan ook dat anderen zich bedreigd voelen, dat ze voorbij gestreefd gaan worden. Het kan ook een smoes zijn om iets anders niet te hoeven zeggen. Als hij beter zou weten waarom ze hem overgekwalificeerd voelen kan hij daar misschien op in spelen met verdere sollicitaties.

Guinevere

Guinevere

12-10-2010 om 19:26

Vervelend zeg

Wat een rottige situatie zeg! Wat in mijn hoofd opkomt:
Ten eerste: is er een mogelijkheid om voor zichzelf te beginnen? Ten tweede: is het een optie om een managementfunctie in een heel andere sector te proberen?
Valt je man al onder een begeleidingsregeling voor mensen zonder werk?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

12-10-2010 om 21:38

Louise

"Waarom maken werkgevers geen gebruik van enthousiaste 'overgekwalificeerde' sollicitanten?"
Ik heb zelf ook de nodige overgekwalificeerde kandidaten afgewezen. Wat voor ons de belangrijkste overwegingen waren:
* grote kans dat de kandidaat te weinig uitdaging gaat vinden in het werk en snel weer weg is
* we vinden het niet fair voor de kandidaten voor wie de functie op het juiste niveau is.
* geen extra kapitein op het schip

Tips heb ik helaas niet voor je... succes!

Anna3

Anna3

12-10-2010 om 22:27

Ijsvogeltje

Wat ik wel raar/kwalijk vind, is dat ze een overgekwalificeerd iemand (wat blijkt uit het cv), wel uitnodigen voor een gesprek. Ik zou dan ook gaan denken aan de mogelijkheid dat het een smoes is om iemand uiteindelijk af te wijzen.
Sterkte in ieder geval!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

12-10-2010 om 22:35

Vind ik ook

Dat vind ik ook Anna!

Muriel

Muriel

16-10-2010 om 11:38

Overgekwalificeerd

Helaas begrijp ik de redenen die IJsvogeltje aandraagt maar al te goed. Het is ook zo dat je je gaat vervelen als je onder je kunnen moet functioneren. Dat houden maar weinig mensen lang vol!

Over het weglaten van kwalificaties op je CV, heb ik zo mijn bedenkingen. Je brengt veel tijd door op je werk, dan moet het ook wel passend zijn.

Ik ben zelf werkzoekend, inmiddels een sollicitatie of 80 verder. Tot 2 keer toe ver gekomen in de selectieprocedure (tot assessments aan toe) en overgekwalificeerd bevonden. Dat had m.i. meer te maken met mijn gesprekspartner (manager) in de 2e ronde. Het is voor veel leidinggevenden beangstigend als een medewerker zoveel kan en weet.

Afijn, vorige week een gesprek voor een functie die ik écht graag wil. Hij leek me niet echt erg zwaar, dus heb ik iets minder laten zien van wat ik kan. Kwam niet eens tot de 2e ronde: niet allround genoeg voor de functie. :-(

Louise, ik kan niet anders dan jouw man succes wensen bij zijn zoektocht naar werk. Maar besef wel dat PASSEND werk je het gelukkigst maakt!

Overigens vind ik de tip van Pelle heel goed. Als zijn oude werkgever hem terug wil nemen na 3 maanden, kan hij voorlopig weer 3 jaar onder de pannen zijn en heeft hij eventueel de tijd om verder te zoeken naar een functie met vooruitzicht op vast dienstverband!

Groetjes,
Muriel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.