Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Rondkijker

Rondkijker

28-06-2009 om 21:40

Hoe bepaal je een tarief als zelfstandige?

Even een vraag aan de andere zelfstandigen hier... misschien kunnen jullie mij helpen. Ik werk momenteel als ambtenaar bij een gemeente. Nu zou ik dergelijk werk willen doen maar dan door mijzelf in te laten huren door een andere gemeente (zonder er vast te gaan werken). Dan zou je kunnen zeggen: laat je inhuren door een bureau, maar dat wil ik liever niet, want ik wil juist een bepaald soort klussen doen, en dat zal bij een bureau niet altijd te kiezen zijn. Wat zou het tarief kunnen zijn dat ik kan vragen? Ik zit bij mijn gemeente dus al meer dan 5 jaar in dezelfde schaal, mede een reden om rond te kijken. Als ik kijk naar wat ik bruto ontvang is dat 95 euro per uur. Netto komt dat neer op 64 euro per uur. Ik moet er dus rekening mee houden dat ik als zelfstandige verzekeringen en pensioen e.d. moet gaan betalen van het verschil tussen netto en bruto en ik wil ook een stukje salarisverbetering uiteraard. Wat zou dan een goed starttarief zijn? Iets van 120 euro per uur? Het gaat er dus om ingehuurd te worden door de overheid (klein en groot).

Groetjes,
Rondkijker

Jaymza

Jaymza

28-06-2009 om 21:50

Risico-opslag?

Flink salaris voor een gemeente ambtenaar, boven de Balkenende norm zelfs. Je loopt natuurlijk wel het risico dat je misschien soms geen klus hebt en zou daar ook iets voor moeten incalculeren.

Jaymza

Rondkijker

Rondkijker

28-06-2009 om 22:17

Eh, oeps.... (ik vond het ook al zo hoog eigenlijk...)

Tja, mag ik dit foutje nog steeds op mijn zwangerschapsdementie afschuiven? Nee zeker he? (ze is ruim 3 nu).

Nee, Jaymza, geen Balkenendenorm voor mij, er is sprake van een foutje, bedankt....
Eh, even herberekenen..... (ik ging dus abusievelijk uit van 20 uur... per maand, terwijl het 20 uur per week is!!!)
***
***
***
*** (mijn rekenmachine is druk)

Dan kom ik nu uit op 16,60 euro per uur netto en 24,75 euro bruto per uur (ik heb het even berekend op jaarbasis, dus alle uren inclusief verlof en vakantiegeld meegerekend).

Nou, als ik het vergelijk met de tarieven van mijn advocaat en psych, dan ben ik nog spotgoedkoop als ik 50 euro per uur vraag.... ;-) maar ik hoor graag jullie adviezen....!

Groetjes,
Rondkijker

amk

amk

28-06-2009 om 23:25

Vergeet niet

dat je ook kosten maakt voor pc, werkplek, verzekeringen, en die moeten ook in dat tarief zitten.
Een advocaat heeft vaak ook een secretariaat, dat moet ook betaald worden, de verlichting moet branden. Dat alles moet bovenop het salaris van die advocaat, want die wil ook nog een salaris.

En denk

... aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering!! (en die zijn duur!)

Overigens: als je echt als zelfstandige werkt heb je door zelfstandigenaftrek (en de eerste paar jaar startersaftrek) bruto minder nodig om netto meer over te houden.

Als dit echt serieus is zou ik eens kijken of je een gesprekje met een boekhouder kan hebben, die kan je e.e.a waarschijnlijk zo voorrekenen.

Groeten,

Temet

Tinus_p

Tinus_p

29-06-2009 om 10:45

Aanvulling amk

amk:
"dat je ook kosten maakt voor pc, werkplek, verzekeringen, en die moeten ook in dat tarief zitten."
En je pensioen en je werkgeverslasten sociale zekerheid en de kosten van niet-declarabele uren (bijscholing acquisitie etc etc), en je boekhouder etc.
Als je academicus bent, zijn uurtarieven van 3 cijfers normaal.

boompje

boompje

29-06-2009 om 11:22

Tarieven

Hoi,

Ik zit zijdelings in dit wereldje. Het eerste waar ik over viel (naast je giga salaris, maar dat is inmiddels opgehelderd) was je aanname dat je via een bureau wordt gedwongen om andere klussen te nemen. Je kunt toch ook freelancen voor een bureau? Of met die mensen praten? Ik vond de conclusie wat snel. Als je met wat bureaus gaat praten word je misschien wel wijzer.

Dan je inkomen. Je werkgever heeft veel meer lasten aan jou dan je brutosalaris. Pensioen, verzekeringen voor uitval door arbeidsongeschiktheid en de hele overhead nog. Mijn man werkt als academicus bij de overheid en zijn uurtarief intern loopt al tegen de tachtig euro. Dat is wat de overheid kwijt is om hem te laten werken. Wel wat hoger ingeschaald dan de meeste gemeenteambtenaren trouwens.
Mijn uurtarief intern bij een adviesbureau is ook al 64 euro zonder leaseauto. Extern kost ik 125. Mijn man net zoiets (ze doen ook externe klussen, het is een agentschap).

Dus die 26 euro van jou zegt niet zoveel.

Mijn ervaring met zzp-ers is dat ze vaak goedkoper werken dan bureaus. (Ik zit ook in de markt van mensen die klussen doen voor gemeenten, maar dan aan de opdrachtgeverskant.) Verder gaan vrouwen vaak later zitten dan mannen (weet niet wat jij bent). Ingenieurs (ook TU) vaak lager dan juristen of beleidsmedewerkers. Dus jurist van adviesbureau gaat snel naar 120-150 euro, vrouwelijke ingenieurs heb je al onder de 100 of zelfs onder de 90 euro per uur.

Bedenk ook dat tarief verhogen vaak erg lastig is. Daardoor blijven zzp-ers vaak lang op hun eerste tarief zitten. Je moet het dus in één keer goed doen.

Dan de non-declarabele uren. Besef dat dat algauw tussen de 10 en 30% van je uren is. Die kan je niet wegzetten bij een klant, dus die moet je verrekenen in je tarief.

Acquisitie is ook een heel nieuw speelveld, misschien zou het toch niet zo gek zijn om met wat bureaus te praten en in de overgangsfase daar wat klussen voor te doen. Dan kun je je het ondernemerschap wat eigen maken.

Leuk hoor, heel veel werkplezier gewenst!

Ik doe

wat zo'n beetje gebruikelijk is, ik vraag wel eens om de zoveel jaar wat anderen doen. Ik zit overigens onder het tarief wat de branchevereniging adviseert want dan haal ik echt geen klanten meer binnen vrees ik. Ik ben in vergelijking met anderen relatief goed betaalbaar.

het tarief wat ik krijg als ik les geef (freelance) is nog weer lager.

dus, hier weet ik wat collega's vragen en wat de branchevereniging vraagt.

Zo, wat een goeie reacties!

Ik heb meteen alles gelezen maar had nog niet gereageerd. Bedankt voor de reacties! Ik wilde nog wat dingen weten, dat komt een volgende keer even....
(... als ik wat beter kan nadenken, 't is nu zo warm.....)

Vonda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.