Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

gymjuf

gymjuf

25-11-2010 om 21:49

Hoe doe ik dit? wit werken

Hoi, ik heb geen baan maar wel een opleiding tot sport instructrice. Nu kan ik bij een bevriende collega ( 1 mans bedrijfje ) les gaan geven. Een paar uur in de week. Zzp' er worden heeft geen zin volgens de kvk omdat zij mijn enige opdrachtgever is. Dan kun je zelfs een boete krijgen ivm loonheffing ed.
Hoe werk in nu wit voor haar?, loon opgeven bij de belasting natuurlijk, maar wat zijn haar plichten dan?
Ik wil haar niet op kosten jagen natuurlijk, het is al geen vetpot, zaalhuur, reclame, btw, ed.
En moet ik zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Zijn hier belastingdeskundigen ? Alvast dank!

Via payroll

Ik weet niet zo goed hoe het precies werkt, maar die zorgen er in ieder geval voor dat je "wit" kunt werken op een freelance manier.

Gr. Poezie.

joep

joep

26-11-2010 om 12:02

Klopt

Je kan het gewoon doen, VAR-WUO bij de belastingdienst aanvragen, dan ben je zelfstandig. Er wordt na 1 jaar gekeken of je voldoende opdrachtgevers hebt, zoniet krijg je het jaar erop geen varwuo meer. Dit heeft geen consequentie voor je w.b. loonbelasting of i.d.
payrolling is onbetaalbaar voor een klein bedrijf, je kan wel evt via een uitzendbureau de constructie maken, maar dan verdien je weer bijna niks.

gymjuf

gymjuf

26-11-2010 om 19:18

Okee, dank

Toevallig hadden we de accountant van mijn man hier vandaag even. Hij zegt dat ik het beste een vennootschapje met haar kan aangaan, bij de kvk. We delen dan de rekening voor het hele jaar en de winst. ( we werken fifty/fifty zo'n beetje )We kunnen de winstverdeling zelf maken natuurlijk.
Of ik moet bij haar in loondienst gaan, waar ik geen zin in heb.
En freelancen kan dus gewoon zoals jullie zeggen, ook voor zo'n 4 uur in de week bij 1 opdrachtgever? Zou ik dan bv een paar uur per JAAR kunnen invallen bij anderen om zo meer werkgevers te hebben om aan de voorwaarden te voldoen, of zit daar een bepaalde tijd aan vast dat je bij anderen moet werken.Ik heb er geen verstand van maar jullie verduidelijken al heel wat, ook dat het niet zo'n vaart loopt met boetes ed. Ik sta open voor meer input van jullie. groeten.

joep

joep

26-11-2010 om 20:26

Vennootschap?

Dat is geen goed idee hoor. Dan moet je een jaarrekening enz. laten opstellen en dat geeft allerlei verplichtingen, ook met huur van ruimte (jij wordt dan ook huurder) en aanschaf van dingen. Je moet dan ook naar elkaar allerlei dingen contractueel vast gaan leggen. Dat is nergens voor nodig.
VARWUO is de simpelste oplossing. En inderdaad werk jij voor nog 2 andere opdrachtgevers (al gooien zij een kopje koffie om en jij komt dat voor 10 euro opruimen) dan is dat al voldoende en krijg je hem het jaar erop weer.
Om voor zelfstandigenaftrek (belastingkorting) in aanmerking te komen moet het grootste deel van je salaris >50% uit de zelfstandigheid komen. Nou ja dat krijg je dan niet, maar dat is niet erg.
Je krijgt denk ik wel startersaftrek en waarschijnlijk moet je zelf je verzekeren voor aansprakelijkheid.
De belastingdienst kan je hierin beter adviseren denk ik dan kvk.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-11-2010 om 10:38

Simpel houden

Als het om maar weinig en/of incidentele uren gaat, hoef je niet eens iets te regelen. Iedereen mag namelijk een rekening sturen aan een ander voor verleende diensten, en jij dus ook. Nota's even bewaren en vervolgens als 'extra inkomsten' opgeven bij je belastingaangifte. Zo heb ik de afgelopen jaren ook steeds mijn incidentele freelance-klussen opgegeven (variƫrend van enkele honderden tot enkele duizenden euro's per jaar). Mijn man doet dat precies zo. Een VAR heb je alleen maar nodig als een opdrachtgever er naar vraagt. Maar goed, met 1 belletje naar de Belastingdienst heb je die ook, heeft dus niet zo veel om het lijf.
Inmiddels is het bij mij wat groter/structureler geworden en heb ik mij bij de Belastingdienst en KvK wel aangemeld als 'ondernemer'. Ik heb echter niet duidelijk kunnen krijgen waar de grens ligt tussen 'wat extra inkomsten' en 'nu ben je ondernemer'.

Rieke

Rieke

27-11-2010 om 12:27

Kvk

Het gaat inderdaad om weinig uren, maar wel structureel 2 tot 6 uur in de week. Ik denk gemiddeld zo rond de 50 tot 100 euro per week, min vakanties zo rond de 1000/1500 euro per jaar. Niks dus eigenlijk.. Moet ik me dan wel in laten schrijven bij de kvk? En de VAR heb ik nodig zodat de werkgever niet achteraf loonbelasting moet betalen voor mij begrijp ik.
Ik ga maandag direkt de belastingdienst bellen voor informatie.
Het is wel een vage materie inderdaad, wanneer onderneem je en wanneer verdien je bij, op de site van de belastingdienst houden ze een slag om de arm wat dat betreft.

Rieke

Rieke

27-11-2010 om 16:31

weg nick

Inderdaad geef vof

Als het maar om zo weinig uren gaat, zou ik het inderdaad als neveninkomsten opgeven. Factuur per maand opstellen, of per kwartaal, en wel even navragen bij de belastingdsienst of je BTW-afdracht-plichtig bent. Oftewel, of je BTW bij je factuur moet doen.
Een VOF geeft ook lastige dingen, nl. dat jullie beide hoofdelijk aansprakelijk zijn voor elkaars zakelijke en prive-schulden. Je moet er niet aan denken dat je voor een dikke duizend euro opbrengsten straks een schuld van je zakenpartner aan je broek hebt. Niet doen hoor! Niet voor dat bedrag tenminste.
Ik heb zo'n twee jaar ook les gegeven en het als neveninkomsten opgegeven. Ik zette daar tegen over alle kosten (in jouw geval, reiskosten, sportkleding, bijscholing, kantoorkosten) en vaak kun je dan het volledige ontvangen bedrag netto houden. Hoef je ook geen kvk-inschrijving voor te hebben.
Ik mag het natuurlijk niet adviseren, maar voor dit bedrag zou ik helemaal niks regelen en het in een envelopje verlangen :-)

Dorry

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-11-2010 om 20:32

Gymjuf

Als het om zo'n bedrag gaat, zou ik zeker niets regelen en het gewoon als neveninkomsten opgeven.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.