Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sinilind

Sinilind

04-05-2011 om 18:11

Hoe een frustrerende samenwerking afsluiten

Ik zit met het volgende enorm mee maar weet niet hoe het naar buiten te brengen zonder door mijn leidinggevendr afgrwimpeld te worden als boos en onredelijk. Ik werk al bijna 2 jaar als zijinstromer op een VO school en werd het eerst jaar begeleid door een collega die het heel goed deed. Sinds begin dit jaar ben ik echter begeleid dior mijn sectievoorzitter en die vrouw heeft ervoor gezorgd dat ik me ontzettend gefrustreerd en onzeker ben gaan voelen. Ze is heel negatief over mijn opleiding (vindt 2de graad lerarenopleiding slecht), als ze achter in de klas bij me zit spreekt ze me aan op mijn gedrag en manier van lesgeven ipv haar feedback voor na de les te houden, en bijna alles wat ik doe vindt ze verkeerd. Het gekke is dat als andere collega's bij me in de les
komen kijken, ze hebben uiteraard op en aanmerkingen maar zijn veelal positief. Op mijn opleiding vinden ze ook dat ik het goed doe. Afin ik merk dat ik nu, tijdens de vakantie, er enorm over aan het piekeren ben en er zelf over droom. Ik heb al een andere baan op een andere school (ik wordt wegbezuinigd op mijn huidige schiol) waar ik binnen15 mn aangenomen werd (geen slechte school, juist een van de bestr in de buurt) dus ik zou het eigenlijk achter mij moeten laten maar ik ben gekwetst en voel me bedrogen: die vrouw heeft ervoor gezorgd dat ik het hele jaar op mijn tenengelopen ben met een voordurend angst om iets niet goed te doen. Hoe sluit ik het af...

Sinilind

Afsluiten

Ik zou het afsluiten door te kijken wat zij allemaal fout doet. Hoe kan ze in hemelsnaam tijdens de les feedback geven, dan ben je zelf wel heel slecht opgeleid. Elke simpele tweedegrader weet dat dit het stomste is wat je kan doen. Jij hebt misschien nog wat tekortkomingen, maar zij zou zo onderdehand het toch moeten kunnen. Zeker als eerstegraads, wat trouwens helemaal niets zegt over de lesgevende kwaliteiten. Sterker nog, ik durf te beweren dat tweedegraders veel meer pedagogiek en vakdidactiek hebben gekregen en zij dus veel meer kennis hiervan hebben.
Leg het naast je neer. Je leert hier ookvan. Dit zal je niet meer overkomen en daarnaast klojo's heb je overal.

Precies

zij functioneert helemaal niet. En commentaar moet je goed onderbouwen en positief brengen, je hebt hier niets aan en dat kan je ook melden en dit zelf wel goed onderbouwen en positief brengen, daar leert zij weer wat van en verder... door de wc ermee.

Jahaa!

Sini, ik wilde je er niet op aanspreken maar ik had op LinkedIn gezien dat je een andere baan zocht.
1. van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan. Jippie jippie jippie. Wat fijn.
2. die muts. Daar heb ik een heeeeeeel dringend advies over aan jou. Gratie. Sluit dit gratieus af. Zíj moet door met zichzelf, jíj kunt haar goddank achter je laten. Houd vooral die gewaarwording vast: het afgelopen jaar was natuurlijk hartstikke zwaar voor jou, maar die situatie was wel tijdelijk. Zij kan nooit van zichzelf af, echt alle dagen van haar leven op deze planeet zit ze aan zichzelf vastgebakken. brrr... dat is echt genoeg hoor, een schobbering van jou kan daar weinig aan toevoegen.

Sorry, weer te veel woorden gebruikt.. je kent me ... ;-) ...

Concreet: ik zou haar met een vet kado bedanken voor de samenwerking en haar heeeeeeel veel succes wensen verder. Dat kan ze goed gebruiken. Evt. kan je nog wat suggesties doen maar als ze er niet voor open staat is het verspilde moeite.

Echt, een grote bos bloemen geven en met opgeheven hoofd weglopen. Het is zo'n werelds gevoel om bij zo iemand weg te lopen. Je moet het vooral goed in scene zetten. Hoe groter het kado, hoe rustiger het moment, hoe mooier het weer, hoe leuker het prettige samenzijn met je gezin later die dag, des te beter zul je je dit afscheid herinneren.

Niet met modder gooien.

dc

dc

04-05-2011 om 22:10

Teruggooien

Als ze zo kritisch is naar jou, dan is ze vast heel onzeker over haar eigen presteren of gewoon een vervelend mens. Iemand die goed in z'n vel zit, en zeker en enthusiast is over wat die zelf doet, geeft positieve feedback, want wil dat de ander het ook leuk vindt.

Ik zou echt voor jezelf blijven herhalen dat het haar probleem is, en het zo vaak mogelijk mentaal van je afgooien!

En natuurlijk ook een keer voorstellen hoe ze achter in de klas je zit te bekritiseren... in haar ondergoed. Gewoon even voor de goede orde ;-)

Nog een keer je vraag gelezen

"Ik zit met het volgende enorm mee maar weet niet hoe het naar buiten te brengen zonder door mijn leidinggevendr afgrwimpeld te worden als boos en onredelijk."

Het lijkt alsof je toch nog wilt dat zij erkent dat ze een hork is.
Maar je hebt die erkenning niet nodig om te weten dat jij haar als hork ervaren hebt. Dat verandert niet door wat ze nog wel of niet zegt.

Ik kan me goed voorstellen dat je haar wilt zeggen hoe jij het ervaren hebt, maar dat blijft zo, of ze nou wimpelt of wampelt!

Jeetje beuk

"ik zou haar met een vet kado bedanken voor de samenwerking en haar heeeeeeel veel succes wensen verder"

Wat een moeite moet je dan nemen om over iemand heen te komen. Je kan ook inhoudelijk en professioneel blijven. Je komt dit soort situaties wel vaker tegen, om dan telkens jezelf helemaal op te laden met een circus aan bossen bloemen en veel succes wensen, scenario's uitdenken, tja nee zonde van je energie "hoe groter het kado etc", joh doe niet zeg.

Dus nee. Ik zou gewoon professioneel reageren en er niet zo in mee gaan.

Ja maar manda

..ik doe dat altijd!

Dus voor mij is het niet meer dan anders. Bijvoorbeeld toen ik weg ging op een grote afdeling heb ik bij iedereen in het postvakje (man of 70) een doosje mini-smarties gedaan met een gedichtje&bedankje erop.
Als ik afscheid neem van een individu gaat er wel wat meer geld in dan in een doosje mini-smarties.

Kijk, 70 bloembossen zou ik niet doen natuurlijk.

Beuk

tuurlijk, je moet helemaal zelf weten hoe je met afscheid om gaat natuurlijk, maar ik zou zelf dus ook nooit 70 smartie doosjes gaan voorzien van bedankje en gedichtje, gewoon weg omdat ik daar geen zin in heb en ik het ook een beetje raar vind smarties te geven aan volwassenen. Ik zou helemaal niets geven behalve misschien een doos bonbons of iets dergelijks achter laten, kaartje erbij verder niets. Zo belangrijk is het denk ik niet, je geeft ze toch vaak al een hand ?

En dat zuo ik bij sini's troela ook doen, gewoon aangeven inhoudelijk blijven, bedanken voor de input maar wel eerlijk aangeven dat ze niet duidelijk onderbouwt en erg negatief over komt, je het ook niet constructief vindt om in een klas commentaar te gaan leveren en dag dat was het dan. Je komt mensen vaak ook weer tegen, bouw aan je reputatie en ervaring daar heb je meer aan dan doosjes smarties en bossen bloemen weg geven, denk ik dan.

Manda

Ik kon die mensen geen hand geven, wisseldienst. Smarties werden erg op prijs gesteld. Het komt er natuurlijk ook op aan wélk gedicht je uitkiest ;-) ... dat is het geheim van de smid.

Dus volgens mij kun je prima aan reputatie en ervaring bouwen mbv Smarties. Maar het belangrijkste punt wat jij aanroert is toch wel dat je verhoudingen goed moet houden, omdat je elkaar altijd weer tegen kunt komen.
Dat is belangrijker dan wat je precies uitkiest verder. En Sini blijft in de regio, ik zou dat dus echt meer gewicht geven boven erkenning/bevestiging vragen aan die muts.

Ik moet

denken aan een verhaal van iemand die in z'n studententijd heel veel last had van een bepaalde docent, op zo'n manier als je die beschrijft. En die kon een bepaalde boodschaf afgeven en hield het tegelijkertijd luchtig door aan het einde van de les, toen de docent vroeg of iedereen alles begrepen had, zei ja!, ik snapte het niet meer vanaf 'geoeimorgen allemaal'.

Met dat verhaal in m'n achterhoofd heb ik een beetje de neiging om in jouw plaats haar (zonder bloemen) een hand te geven en afstandelijk en neutraal vriendelijk te bedanken voor al goede aanwijzingen en tips die zij voor je had. Maar dat het er zoveel waren dat je ze niet allemaal meer paraat had. Of ze de grote lijn op papier wil zetten. Mocht ze het doen dan lees je die lijst door met een lekker glas wijn, met goede vrienden en verbrandt die.

Misschien is dit niet jouw manier maar wat het ook is, kies iets dat bij jou ligt, niet een manier die heel goed ligt voor een ander.. Ik zou willen dat een bos bloemen geven alleen al mij zou helpen maar ik ken ook iemand die liever iemand ophemelt zodanig dat de ander langzaam het gevoel van twijfel krijgt of het wel klopt. Dat kan ik ook niet. Het werkt alleen als het ook echt bij je past!

Dat doet me ergens aan denken judith

...werkcollege door een heel enthousiaste docent die totaal onbegrijpelijk vanuit zijn eigen straatje zat te raaskallen. Hij vroeg aan het eind of we het begrepen en toen zei ik "ja, dat van die dubbele bindingen snap ik wel, maar dat 'dus', dat snap ik niet". Alles was voor hem volslagen logisch en de "dussen" waren niet van de lucht geweest. Om gek van te worden.

Heel prettig gesprek ontspon zich toen over wat voor voorstellingsvermogen hij van ons verwachtte om hem te kunnen volgen, en over ruimtelijk denken... echt heel nuttig.

het was trouwens organische chemie ;-(

Valkyre

Valkyre

05-05-2011 om 14:07

Leidinggevende

Eigenlijk is het jammer dat je niet naar de leidinggevende bent gestapt voordat duidelijk werd dat je weggaat, want dat commentaar geven terwijl je aan het lesgeven bent kan natuurlijk eeeecht niet. Belachelijk gewoon. Ik vind eigenlijk dat de leidinggevende dat wel moet weten!

Verder heb ik ooit de tip gekregen al mijn grieven in een brief aan de eikel van een baas (in mijn geval) te zetten. Je hoeft de brief niet op te sturen natuurlijk! Maar het rechtstreeks aan de boosdoener schrijven wat je dwars zit, kan erg opluchten. Desnoods de brief voorlezen aan een vriendin en verbranden. Of herschrijven tot-ie netjes genoeg is om wel op te sturen. Maar het is denk ik beter om met opgeheven hoofd afscheid te nemen...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rodebeuk&valkyre

Rodebeuk: dan komt er opeens toch iets aardigs uit. Soms verrassen mensen enorm en blijkt het mee te vallen :-). Over zo'n onderwerp ook nog eens, haha. Hoewel de dame uit het verhaal van Sinilind dat misschien niet in huis heeft ;-).

Valkyre: ik vraag me af of iemand wel eens al z'n grieven op papier heeft gezet en heeft overhandigd. Zelf heb ik dat nooit gedaan. Ik vraag me wel af wat daar de ervaringen van zijn: positief of juist niet? Het lijkt mij zelf heerlijk om zo iemand uit het verhaal van Sinilind eens aan het werk te zetten, in haar ogen misschien wel om Sini te helpen. Of dat ze zich een rol toebedacht en vervolgens haar verhaal op papier ziet en dan tot inzicht komt.. En Sini hoeft er niets voor te doen!

Organische Chemie zeg. Is dat een soort scheikunde, een soort biologie, voortplantingsleer? Ik zal dat vanavond eens opzoeken!

Judith (o.t.)

bespaar je de moeite. Het is de chemie van organische verbindingen, dwz verbindingen met een 'ruggegraat' van C-tjes (koolstof) en in de simpelste vorm hangen daar waterstofjes aan (H). Maar in de doctoraalfase pakken ze dat heel anders aan, dan hangen ze er ook nog N, Br, van alles aan, ze maken rondjes (benzeen), spelen met dubbele bindingen, totdat ze al bijna eiwitten hebben gemaakt. Nou, en dan kunnen ze ook nog links- en rechtsdraaiend zijn... als ik me niet vergis.

Het is verschrikkelijk.

Zowel mijn vader als mijn man hebben het op het laatste moment laten vallen en vervangen door een ander keuzevak, omdat het practicum zo zwaar was.

voor de liefhebbers is het natuurlijk genieten geblazen ;-) .. voor als ze klaar zijn met hun Franse werkwoordsvervoegingen. Daar hadden we op de middelbare school een invulschrift voor... haha Sini, heb je weleens gezien hoe dat 25 jaar geleden onderwezen werd in NL? Kinderkwelling was dat, en belangrijker, die kinderen konden na 4 jaar Frans nog geen pain complet-je kopen op vakantie. Kwam goed uit want dat vonden ze toen nog heel raar in F, buitenlanders die brood met vezels wilden.

Zelazny

Ik heb wel tentamen gedaan hoor, en mijn gemiddelde kon het er nog nét bijhebben ;-)... dus de vloek is iig verbannen. Voor mijn man en mijn vader was het bijvak, wel grappig, de een vanuit het exactere en de ander juist meer vanuit de levenswetenschappen.
Het is meer het algemene gegeven dat een bijvak nooit zo leuk is als je hoofdvak, het genot spat er bij jou duidelijk vanaf... dit soort materie wordt leuker naarmate je je er meer in verdiept. Uiteindelijk is het allemaal even leuk en interessant, zonder meer.
Ik begrijp dat Judith zich met verdere vragen beter tot jou kan wenden!

Ben zelf als mentor een keer aangesproken

Ik denk dat het er vanaf hangt of je denkt dat deze persoon het doet uit enthusiasme of uit narrigheid. Zoals je het beschrijft klinkt het als het tweede, maar ik weet het niet zeker.

Een van de studenten geneeskunde die ik een tijdje onder mijn hoede had heeft me op een avond een keer gezegd dat ze me wat wilde zeggen. Toen kwam er een heel verhaal dat ze kon zien dat ik graag wilde lesgeven en mensen dingen leren maar dat ik af en toe behoorlijk agressief kon zijn. Daar kwam een hele opbouwende discussie uit, mijn kant van het verhaal was dat ik vond dat zij dat wel kon hebben, haar kant was dat zij het jammer vond omdat het mij minder aanspreekbaar deed lijken dan ik ben. Ik kreeg aan het eind van haar blok een hele leuke kaart van haar en ik heb veel van die discussie geleerd.

Als je enigszins het gevoel heb dat het niet uit slechte wil gebeurt zou ik de discussie dus wel aangaan. Anders niet en gewoon loslaten.

Mariel

Rosase

Rosase

05-05-2011 om 23:03

Organische chemie: ja heel leuk!

Al doe ik er al bijna 20 jaar niets meer mee, dus om nou te zeggen dat ik de kennis nog paraat heb. Nee dus....
Ik heb overigens soortgelijke herinneringen aan een docent Technische Natuurkunde. Die liep ook over van de dussen, terwijl dat voor mijn nog helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Maar ach hij vond het al best als meer dan de helft het begreep. Jammer genoeg zat ik dus altijd bij de verkeerde helft :-(

Valkyre

Valkyre

06-05-2011 om 17:40

Echt doen hoor!

Schrijf het van je af, dat werkt echt. Zo heb ik eens mijn grieven opgeschreven over een werkgever waar ik overspannen ben geworden. Ik heb nog wel een gekuiste versie willen sturen, maar dat is er niet meer van gekomen. De ergste boisheid was toen al weg.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rosase

Rosase

06-05-2011 om 23:05

Sinilind

Zoals ik het lees, is het niet ondenkbeeldig dat je je nieuwe baan ook voor een deel aan haar te danken hebt. Je hebt immers, dankzij haar, al een band met de nieuwe directeuren voordat je er nog maar een dag gewerkt hebt.
Ik stel mij namelijk zo voor dat zij zo ongeveer wel kunnen invullen en ook zelf hebben mogen ervaren hoe jij de samenwerking ervaren hebt. Er zijn immers geen betere vrienden denkbaar dan de vijanden van je vijanden :-)

En voor de rest ben ik van mening dat ze het het niet waard is dat je er nog ook maar iets aan vuil maakt. Het is zoals iemand al zei: jij bent lekker van haar af en zij moet de rest van haar leven nog door met zichzelf.

Nou

omschrijf voor jezelf wat in jouw ogen een goede docent doet en zegt, welke doelstellingen heb je opgelegd gekregen en heb je voor jezelf, wat is je intentie waarmee je les geeft en wat haal je er voor jezelf uit, waarin zit de waardering en de erkenning.

en dan heb je een mooi lijstje, kan je per punt kijken hoe je naar je eigen handelen kijkt, waar jezelf van vindt dat je het goed doet en in welke situaties je goed hebt gehandeld. Die positieve dingen kan je voor jezelf opschrijven.

De punten waarvan je denkt dat je die beter kan doen kan je beredeneren= in welke situaties handel ik te veel vanuit dit of dat etc - terwijl ik eigenlijk zus en zo moet handelen.

En ook, heb ik geleerd, heb ik mezelf ontwikkeld, ben ik gegroeid, kan ik meer aan, herken ik situaties en kan ik er goed op anticiperen.

Je hoeft niet overal goed in te zijn. Als je je eigen valkuilen en zwakkere punten kent dan kan je daar reflectief aan werken.

Kijk naar de inhoud.

Nog iets

je kan kijken naar je opleiding, welke punten vond je te weinig breed aangeboden en kan je dat aan je leidinggevende vragen om je daar verder in te begeleiden ? A. geef je dan aan dat je reflectief naar je eigen handelen en ontwikkeling kijkt en B leer je meer en ontwikkel je stevige handvaten.

Intervisie

Van sommige mensen kun je erg in een dip raken Sini. Louise Boelen had vandaag weer een goed verhaal in Trouw dat je dan in je reptielenbrein schiet. Kan tegenwoordig niets meer vinden op die site anders zou ik het je even sturen. En het is moeilijk om je daarvan af te sluiten, vooral als je van dezelfde mensen afhankelijk bent. Ik weet dan ook niet zo goed hoe je daarin kunt 'werken aan jezelf'. Behalve afstand nemen en relativeren en proberen de kritiek positief te nemen. Tegenwoordig ga ik zulke situaties actief uit de weg. En dat is ook niet altijd makkelijk maar wel duidelijk.
Bij lesgeven heb ik goede ervaringen met een collega van een andere organisatie die mijn lessen meemaakte. Die had er zelf geen belang bij en kon mij toch wat waardevolle tips geven. Zoiets is wel goed voor je zelfvertrouwen.

dc

dc

08-05-2011 om 10:28

Vriendin

Ik heb precies hetzelfde euvel, dus ik kan je niet echt advies geven. Ik probeer mezelf vaak te beoordelen zoals ik bij een vriendin zou doen, en dat werkt wel goed.

Quick scan

Op www.lerarenweb.nl vind je een quick scan. Hier vind je alle competenties. Vul eerlijk in en zie waar je goed in bent en waar je nog wat kunt leren.

Asa Torell

Asa Torell

09-05-2011 om 11:52

Wat is haar rol in jouw opleiding?

Het lijkt me dat als het om een officiele opleidingsschool en stagebegeleiding gaat, dat je er misschien wel melding van zou willen maken bij je opleiding. (en zoja, dan moet je er waarschijnlijk eerst ook tegen haarzelf iets over gezegd hebben). Die willen vast wel weten dat er iemand hun studenten zo slecht aan het begeleiden is.
Anders zou ik het idd. loslaten zoals hierboven iedereen al zegt. En gaan kijken wat je kunt doen om weer meer zelfvertrouwen te krijgen. Hopelijk doet de nieuwe school dat laatste al gewoon voor je! Veel succes daar!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.