Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hoe houd je het hoofd koel als freelancer?

Ik werk nu ongeveer een jaar als freelancer en het gaat best goed. Het lukt me aardig aan opdrachten te komen.

Waar ik nog wel moeite mee heb is om niet helemaal gestrest te raken door de deadlines. Ik werk nu aan een vrij groot project en elke ochtend word ik uit mezelf om half zes wakker en ren ik naar mijn bureau. Ik vind het op zich ontzettend leuk werk, maar de druk is minder. Gisteren barstte ik plotseling op mijn werk (heb er nog een baan voor twee dagen erbij) in tranen uit toen iemand vroeg waarom ik eigenlijk tijdens de vergaderingen altijd in slaap val. Ik werk momenteel elke avond tot ongeveer 11.00 uur en ook in de weekenden. Ik voel me niet echt rustig als ik niet werk.

Hoe pakken jullie dat aan?

Zorg goed voor jezelf

Ik ben dan wel geen freelancer, maar werk wel voor mezelf in een eigen zaak. Gelukkig heb ik hele lieve klanten die heel veel snappen. Maar wat ik me altijd voor ogen hou is dat ik wel goed voor mezelf moet zorgen. Anders komt het werk zeker niet af. En, van heel veel werken, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, daar wordt de kwaliteit ook niet altijd beter van. Wat gebeurt er als je aangeeft dat je de deadline niet gaat halen? Je opdrachtgever wil toch ook kwaliteit? Of je vraagt hulp in je omgeving. Schakelt je partner in voor dat wat hij kan doen.
Kijk uit dat je niet overspannen wordt of in een burn out beland. Als jij omvalt, valt er een heleboel om. En, het feit dat je het zo druk hebt is wel een goed teken!

Dorry

ijsvogeltje

ijsvogeltje

01-07-2011 om 10:09

Liat

Oei Liat, dit klinkt toch wel wat zorgelijk hoor! 's Ochtends voor dag en dauw aan het werk, dagelijks tot 23 uur doorwerken, in slaap vakken tijdens vergaderingen, in huilen uitbarsten. Ik vind dat nogal wat.
Maak je wekelijk zoveel uren voor je eigen bedrijfje? En kun je die uren allemaal in rekening brengen? Zo niet: dan doe je iets verkeerd en lever je meer dan waar de klant voor betaalt. Zowel: zoek een andere freelancer die een deel van het werk van je overneemt. Jammer dat je dan minder verdient, maar op deze manier ga je het niet volhouden.
Goed voor jezelf zorgen hoor!

krin

krin

01-07-2011 om 10:43

Te veel

Zo te lezen heb je gewoon te veel werk aangenomen. Zeker als je ook nog eens twee dagen vast erbij werkt. Dat komt vast ook omdat je net bent begonnen en je een klantenbestand moet opbouwen, maar je verse klanten worden er ook niet blij van als je halverwege de zomer instort wegens overwerkt en helemaal niets meer klaar krijgt. Nee zeggen is vreselijk eng als freelancer, omdat je denkt dat ze dan nooit meer bij je terugkomen, maar aan de andere kant: als je goed bent, weten ze je echt wel te vinden. Als het enigszins kan, financieel, zou ik dus een strakkere urenberekening maken voor je opdrachten (je niet rijk rekenen en denken dat het in twee weken kan terwijl je er eerder drie nodig hebt, bedoel ik) en eerder nee zeggen, of meer tijd claimen. Want zo ga je het niet redden.
Heb je het plan om die baan voor twee dagen op te zeggen, of wil je die aanhouden?

Yvon Meijer

Yvon Meijer

01-07-2011 om 11:27

Liat

Behalve het werk dat je doet, moet je dan tussendoor ook nog voor kinderen zorgen? Dat heb ik namelijk wel; werken, kids halen en brengen en weer halen eten maken naar bed doen, verder werken enz. Dat zorgt er voor dat ik ook steeds de concentratie op mijn werk kwijt ben en als ik verder kan er steeds weer even in moet komen. Dat kost veel energie.
Verder is het wel zo dat je bij een startend bedrijf de eerste jaren natuurlijk veel veel energie en tijd er in moet steken. Je moet harder rennen dan dat je al een zaak hebt die loopt. (Of een zaak die slecht gaat, dat kan ook nog.) In die zin ben ik het niet eens met Ijsvogeltje die zegt dat je alle uren die je werkt in rekening moet brengen: zo werkt het niet- dan zou je veel te veel kosten en zou niemand je inhuren. Dus de eerste jaren zijn ook een investering in tijd.
Ik denk dat je ook moet leren omgaan met deadlines, tijd, plannen enz. Herkennen welke klussen/ klanten te veel tijd en energie kosten om rendabel te kunnen zijn, en die dan misschien niet aannemen. Kortom, je moet dingen ook ervaren en er van leren, je bent nog maar net begonnen.
Verder herken ik wel veel van wat je zegt; ik werk altijd voor twee opdrachtgevers, maak mijn eigen producten die ik verkoop, doe de zakelijke administratie van mijn man (ook zelfstandig) en mijzelf, zit als vrijwilliger in een organisatie van mijn vakgebied heb kinderen die ik altijd van school moet halen en heb nog wat kleine dingetjes zoals klassemoeder zijn, en probeer als het kan voor mijzelf iets te doen zoals sport. Ik maak dezelfde uren als jij en werk me helemaal te pletter en het werk is nooit gedaan- er is altijd wel iets dat nog niet af is. Maar het verschil met jou is misschien: ik vind het heel fijn, heerlijk.
Kijk goed naar waar de druk en stress vandaan komt. Maak keuzes.
Groetjes.

Te veel

Liat, als ik het zo lees, maak jij te veel uren. De meeste freelancers maken meer uren dan in een kantoorbaan, maar van half zes 's ochtends tot 11 uur 's avonds is echt te lang. Dat houd je gewoon op termijn niet vol en je merkt nu eigenlijk al dat je de tol begint te betalen.

Kijk goed hoeveel je per maand minimaal moet omzetten om het financieel te redden (dus ex btw, ex IB) en kijk dan hoeveel uren je daarvoor moet draaien. Als het structureel meer dan 8 uur per dag is, is je uurtarief te laag.

En wat Krin zegt, neem niet meer werk aan dan je binnen de gestelde deadline aankunt. Soms ontkom je daar niet aan, zeker als het opdrachten betreft die je moeiljk kunt inschatten omdat je ze niet eerder hebt gedaan of die gewoonweg tegenvallen.

Ik ben zelf freelancer en in mijn ervaring is het vaak hollen of stilstaan. Soms heb je een tijdje niks en dan komt alles opeens tegelijk. Je bent dan geneigd alles aan te nemen, maar dat kan een valkuil zijn. Uiteindelijk moet je voor jezelf duidelijk zien te krijgen bij welke hoeveelheid werk (en spanning van deadlines) je goed gedijt en wanneer het te veel is.

Sterkte!

Chris

liat

liat

01-07-2011 om 13:26 Topicstarter

Goede tips zeg...

ik heb een creatief beroep. Het leukste werk dat er is maar het verdient erg slecht. Ik doe dit samen met een andere freelancer maar die is ernstig ziek geworden. Vandaar dat ik heel veel werk moet verzetten.

Ik heb inderdaad ook drie kinderen en ook nog een man met een eigen bedrijf (die vorig jaar erg slecht liep).

Maar dit is inderdaad een duidelijk teken hoe het niet moet en kan.

Ik heb al besloten dat ik na de zomer even geen creatieve opdrachten ga aannemen en me meer rechten op commerciƫle dingen. En inderdaad minder aannemen...

Valkyre

Valkyre

06-07-2011 om 23:17

Liat

Voordat ik deed wat ik nu deed (ook freelance) werkte ik deels als kunstenaar/ontwerper. Ik onderschatte altijd hoeveel tijd ik nodig had voor elke stap, en dus bleek mijn offerte altijd te laag te zijn. Tip: probeer een tijd (een maand ofzo) heel precies bij te houden welke stappen in je proces hoeveel tijd kosten (brainstormen, schetsen/ontwerpen, materialen zoeken, maken, etc). Precies opschrijven hoeveel uren je per project besteedt. En dan achteraf uitrekenen hoeveel je nou per uur verdiend hebt, en hoeveel uren je gewerkt hebt. En de volgende keer een hogere prijs bedingen. Heel verhelderend.

En verder: rust nemen!! Je raakt heus niet zomaar aan de bedelstaf, maar overspannen raken gaat best snel (weet ik uit ervaring).

Laatste tip: als je (te) veel werk hebt, is dat een teken dat je tarief best omhoog kan. Minder werken voor dezelfde prijs!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

herfst

herfst

12-07-2011 om 18:59

Liat

Hier ook, ik snap je. Ik werk sinds 3 jaar freelance en het gaat steeds beter. Ik oefen mezelf erin om op vaste tijden te werken en daarbuiten ook echt vrij te zijn. Soms lukt het goed en soms minder. Ik werk ook tot 23h soms, het inschatten van voldoende tijd blijft lastig.

Wat voor mij nog steeds lastig is, is mijn omgeving ervan te overtuigen dat ik werk. Ze weten hoe druk ik het heb, maar omdat ik toch thuis ben, blijkt ik toch beschikbaar te lijken vor hen. Ik word best vaak gestoord op skype, telefoon, uitgenodigd voor sociale afspraken. Ik moet hier duidelijker in zijn, maar ben er tot nu toe nog niet goed in. Ik doe het wel, dat nee zeggen maar het kost me veel energie.

Ik wilde juist een draadje openen hoe ik mijn sociale leven kan inperken, of beperken tot enkel de waardevolle contacten. Ik krijg er dus stress van zoveel nee zeggen, omdat ik niet voeral tegelijk kan zijn. Combineren met freelnace, onregelmatig werk. De kinderen, het huishouden, een huwelijk, een familie, etc etc en dan wil ik ook nog sporten.

Nee, freelance werk is geen romantisch plaatje. Savonds nog administratie doen, onverwachte it-problemen, in schoolvakanties de meeste aanvragen etc etc

Ik wil er ook weer niet over klagen want het is juist een teken dat het goed gaat natuurlijk.

In elk geval, ik snap je wel. Probeer goede planning te maken, ook rust en leuke dingen in te plannen. Goed voor jezelf zorgen...

Sterkte!
Herfst

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.