Home » Forum » Hoe sollicitatiegesprek aanpakken na ontslag wegens matig functioneren

hoe sollicitatiegesprek aanpakken na ontslag wegens matig functioneren

4 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
naab
hoe sollicitatiegesprek aanpakken na ontslag wegens matig functioneren

Beste ouders,

Bijna twee jaar geleden heb ik ergens twee jaarcontracten gewerkt, maar daar geen vaste aanstelling gekregen, omdat leidinggevende niet tevreden was over mijn functioneren.
Ik ook niet over haar functioneren, en we hadden ook totaal geen klik.
Ik ben er niet tegenin gegaan, maar vertrokken.

Al ruim 25 jaar werk ik in mijn vakgebied, en het is overal heel goed gegaan, dus mijn zelfvertrouwen heeft er eigenlijk niet onder geleden.

Nu heb ik gesolliciteerd naar een soortgelijke baan, want het werk vond ik erg leuk. Ik ben op sollicitatiegesprek gevraagd.

Ik zit een beetje te piekeren hoe ik het aan zal pakken als ze vragen waarom ik bij die eerdere plek weggegaan ben. Waarschijnlijk hebben de organisaties wel contact met elkaar, of gaan ze mij vragen een referentie op te geven, in dit geval zou dat heel logisch zijn.

Dus ik wil op een of andere manier eerlijk zijn, zonder mijn eigen glazen in te gooien. En dat hoeft ook niet, want ik ben ervan overtuigd dat ik de functie prima kan vervullen.

Heeft iemand wel eens een dergelijke situatie meegemaakt? Aan een van beide kanten van de tafel?

Tips?

groetjes
Naab

Guera
Andere kant

Ik heb net iemand aangenomen die vrij vlot alweer bij oude werkgever wegging
Ze was daar wel gewoon in dienst dus niet helemaal hetzelfde dat haar contract niet verlengd was. Maar zij vertelde eerlijk dat ze niet goed gedijde onder de manier van aansturen van manager. Dat gaf openheid om dieper door te vragen waarin ze dan wel goed tot haar recht komt en wat ze nodig heeft in een team en van een leidinggevende. Ik vond het fijn dat ze er open over was. We hebben als team met onze leidinggevende erbij met haar daar goed over gesproken en dat gaf veel vertrouwen. Haar openheid stelden wij op prijs.
Dus zoiets kun je wel vertellen toch?
En als referentie dan een collega waar je goed mee samenwerkte?

Ginny Twijfelvuur
Gat in je cv of niet?

Heb je twee jaar thuis gezeten of lees ik het verkeerd.
Als dat niet geval is, zou ik het niet groter maken dan het is. Hooguit dat jullie geen klik hadden.

Bij een gat in je cv zul je met een wat beter verhaal moeten komen.

Biebel
Andere kant van de tafel

Als je de vraag krijgt: eerlijk duurt het langst, maar het hoeft niet gedetailleerd. Iets als "na twee jaar bleek de klik met de leidinggevende er niet te zijn, dus hebben we het contract niet verlengd" is dan vaak voldoende.

Gezien de rest van je tekst, verwacht ik dat je daarna gewoon bij een andere organisatie hebt gewerkt. Als dat inderdaad het geval is, zou ik het aanvullen met iets als "en ik ben daarna met veel plezier overgestapt naar XYZ, waar ik ABC kon doen".

Mocht je toch wel die twee jaar thuisgezeten hebben, dan zou ik daar eerder vragen over verwachten. Je antwoord daarop zal dan ongetwijfeld gaan over de zelfontwikkeling, verbreding en verdieping die je in die tijd hebt gedaan.

En mocht ik het nou verkeerd gelezen hebben, en ben je pas net weg: dan kun je aanvullen met iets als "en ik heb nu veel zin om ABC te gaan doen, in een organisatie als deze".

Mochten ze referenties vragen en je je daar druk om maken, dan kun je dat voor zijn door ze te verwijzen naar bv een collega of de HR afdeling ipv je oud-leidinggevende. HR afdeling weten vaak wel dat ze alleen 'neutraal' mogen bevestigen dat je er gewerkt hebt, en collega's willen nog wel eens wat neutraler hun mening geven.