Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hoeveel ruimte voor onderhandelingen bij CAO ziekenhuizen?

Hallo allemaal,

Eindelijk een andere baan. Tenminste , als we het salaris overeen komen.
Nu werk ik echt al eeuwen bij dezelfde werkgever die valt onder de CAO ziekenhuizen en heb dus nog nooit salarisonderhandelingen gevoerd ( en ik ben al 40+
Ik ga naar nu dan toch naar een andere werkgever die ook valt onder de CAO ziekenhuizen (wel een andere functie).

Maar nu mijn vraag: hoeveel ruimte is er om nog te onderhandelen? Bijvoorbeeld: de functie valt in salarisschaal 55. Is het dan realistisch om dan 60 te vragen? En /of bijvoorbeeld extra reiskostenvergoedingen?

Ik weet dat het heel stom klinkt, maar heb me hier echt nog nooit mee bezig gehouden. Wie weet hier meer van? Waar moet ik nog meer aan denken? Tips&Trics?

Groetjes, Ivank@

Ruimte

Ik weet wel dat als je via een detachering of uitzendbureau binnenkomt dat het regelmatig voorkomt dat zij wel een hoger salaris voor je weten te bemiddelen. Daar hebben ze zelf natuurlijk ook voordeel bij.

Zelf zou ik de vacature zoals je geworven bent, met die tekst, naast de CAO leggen en beoordelen of het overeenkomt of dat er ook taken genoemd worden die in een schaal hoger beoordeeld worden.

Taruh

Taruh

15-12-2016 om 07:01

inschaling

dat hangt van je inschaling af. Ik ken de CAO ziekenhuizen niet.

Bij ons heeft elke functie een bijbehorende schaal en de schaal heeft een bandbreedte. Binnen die bandbreedte valt er te onderhandelen over je 1e inschaling.

Niet of je van 39 waar ik zit naar 41 waar mijn manager zit kunt. Onze Cao kent geen schaal 55 (44 is de hoogste)

Het kan natuurlijk zo zijn dat in de ziekenhuis CaO de bandbreedte voor een functie gedefinieerd is over een aantal schalen. Dan kun je binnen die schalen onderhandelen.

In de CAO zullen waarschijnlijk geen specifieke taken met hun schaal staan zoals AnneJ suggereerd, daar staat waarschijnlijk iets van de de funcities worden beoordeeld en ingeschaald volgens methode x of y. (Bijvoorbeeld Hay) Dan zul je de beschrijving langs die methodiek moeten leggen en zien of dat klopt.

Lynna

Lynna

15-12-2016 om 07:17

Weinig ruimte denk ik

Ik denk dat er weinig ruimte tot onderhandelen is. Tenzij je anesthesiemedewerker bent, gespecialiseerd verpleegkundige of ziekenhuishygienist. Dat soort schaarse functies.

Het zou inderdaad wel kunnen dat je binnen de bandbreedte van een schaal kunt onderhandelen.

Succes in ieder geval!

Zenzi

Zenzi

15-12-2016 om 07:47

Laatst hetzelfde gehad

Een paar maanden geleden voor hetzelfde dilemma gestaan. Ook in een CAO waar de functieschalen nogal vast zitten.
Bij mij was het niet onderhandelbaar, ze wilden me in het nieuwe bedrijf zelfs drie treden lager inschalen als waarin ik nu zit. Dan zou ik na drie jaar weer in mijn huidige schaal zitten en kon ik me in die drie jaar bewijzen. Let wel: ik ben 55 jaar en werk al 41 jaar. Eerst natuurlijk gewoon vakantiebaantjes, mijn studie werkend betaald en daarna goede baan. Ik heb dus vriendelijk bedankt voor de eer. Ik ga niet aan zo'n snotneus van dertig mij nog bewijzen.

In zo'n schaal zou je nog wel over de trede waar je instapt kunnen onderhandelen. CAO ziekenhuizen heeft volgens mij 10 treden per schaal, dus daar zit wat ruimte. Tenzij ze je meteen de hoogste trede aanbieden.

ivank@

ivank@

15-12-2016 om 08:15 Topicstarter

dat dacht ik al...

.....dat er weinig ruimte is.

Ik ben van oorsprong gespecialiseerd verpleegkundige, maar werk al jaren niet meer rechtstreeks aan het bed. Maar ik kan nu een functie gaan uitvoeren waar ik vaardigheden voor heb die schijnbaar ook schaars zijn (maar die ik in mijn huidige functie niet nodig heb).Dus wie weet.

Denk dat ik toch even een schaal hoger inzetten. De schalen zijn gekoppeld aan de functie, maar ze zouden mijn functie ook eventueel een andere naam kunnen geven zodat die wel bij de "juiste" salarisschaal past.

De reden waarom ik het maximale eruit wil halen is ook omdat ik veel meer reistijd ga krijgen, meer reiskosten ga maken En het ook maar de tijdelijk contract is. En als je het salaris voor de functie vergelijkt met het bedrijfsleven dan wordt je pas echt verdrietig. Het is dat ik de gezondheidszorg nog steeds als geweldig ervaar.

Maar ja, komen we er niet uit...dan helaas. Het is geen "moetje".

Toch wel spannend.

Alweer bedankt voor jullie meedenken!

Groetjes, Ivank@

Vesper Lynd

Vesper Lynd

15-12-2016 om 09:05

Schalen en tredes

Meestal kun je niet onderhandelen over je schaal, omdat die vast aan een functie hangt, maar wel over de trede waarop je binnen komt.

Suze

Suze

15-12-2016 om 09:37

vast

Het hangt er denk ik vanaf of de functie al vast ingedeeld is of dat er nu een bijzondere functie gecreëerd wordt.

Mocht het je duidelijk om een tijdelijke baan gaan en het je niet om doorgroeimogelijkheden gaan, dan is het voor je salaris (ivm langere reistijden en hogere kosten) misschien voldoende als je op de hoogste trede van die schaal wordt ingedeeld?

Maar sowieso natuurlijk schaal hoger proberen. Liefst met argumenten. Wel interessant wat ze doen gezien jouw kennelijk schaarse vaardigheden en jouw relaxte houding graag of niet.

Succes en laat je het even weten?

reiskosten

Misschien kan je dan juist over de reiskosten wel onderhandelen. Dat ze die helemaal vergoeden.

Vakantieganger

Vakantieganger

15-12-2016 om 17:42

Reistijd = werktijd?

Weet niet of je met ov gaat reizen? Maar dan is het misschien mogelijk om een half uur per dag reistijd als werktijd te schrijven. Worden je dagen wat minder lang. Kan je in de trein wat werk lezen.
Zo'n soort constructie kan je misschien ook verzinnen als onderhandeling.

ivank@

ivank@

16-12-2016 om 01:26 Topicstarter

relaxed

Ik kan relaxed zijn omdat ik altijd zeg dat ik de leukste baan van de van de afdeling heb, maar nog niet de meest uitdagende. Als de salaris onderhandelingen niet naar tevredenheid verlopen dan kan ik nee zeggen. Maar eigenlijk is dit de baan waar ik naar op zoek was al die tijd.

Ik begrijp juist uit de cao dat de reiskosten vergoeding vast ligt: Max 30 km enkele reis voor 0,08 cent de kilometer. Ik moet straks 50 km enkele reis gaan rijden.... daar moet ik op toeleggen
OV is geen optie. Dat ben ik dubbel zo lang onderweg. Thuiswerk wil ik wel voorstellen. Doe ik nu ook geregeld.

Ze hebben de functie een titel gegeven, en daar hoort inderdaad een schaal bij, maar ik weet dat ze deze in andere ziekenhuizen soms wel in een hogere salarisschaal indelen. En de titel dekt niet helemaal de lading. Dus misschien is een andere titel mogelijk.

Tja, nu nog mezelf verkopen. Ik kan heel goed voor een ander opkomen, maar voor mezelf... een crime.

Ik laat jullie wat weten.

Groetjes, Ivank@

ivank@

ivank@

16-12-2016 om 16:58 Topicstarter

tevreden

Het gesprek is goed en vooral prettig verlopen. Er is uiteindelijk tegemoetgekomen aan mijn minimale eis. En dat is voldoende. Ik heb binnen de functiegroep de hoogste salarisschaal eruit weten te halen. Ook thuiswerken is een optie. Ook dagen van 9 uur is een optie. En dat samen scheelt flink in de reiskosten.

Het is waarschijnlijk niet het onderste uit de kan, maar voldoende om erop vooruit te gaan zowel financieel en vooral qua uitdaging.

Ik ben tevreden. Dank jullie wel voor het meedenken en reacties!

Groetjes,
Ivank@

Zenzi

Zenzi

16-12-2016 om 17:34

Gefeliciteerd

Met je nieuwe baan!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.