Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Trix

Trix

23-02-2011 om 12:29

Hoeveel uren werken jullie

Lieve mensen,
Ik kan een baan krijgen voor 36 uur,.. aanvankelijk ging het om nog meer uren maar ik heb kunnen bewerkstelligen dat ik de woensdagmiddag vrij ben, ik werk nu 24 uur maar binnenkort is mijn contract afgelopen. Ik heb 2 kids van 11 en 14,manlief is zzz-per. hoeveel uren werken jullie? ik ben bang dat dit mij op gaat breken, aan de ander kant lijkt het me een hele leuke job en het zou voelen als een gemiste kans,..ben al twee keer op gesprek geweest en er is echt een klik.
Maar ik twijfel zelf over het aantal uren.....

Biene M.

Biene M.

23-02-2011 om 13:17

Zegt niet zoveel...

Er zijn vrouwen (mensen...) die meer werken en die het licht valt en vrouwen die minder werken en het net rondgebreid krijgen, maar dat zegt allemaal niets over hoe het jou en je gezin vergaat als jij meer uren werkt.

Als ik jou was, zou ik het gewoon proberen. Geef het een paar maanden, bekijk tussentijds waar de knelpunten zitten (hebben jullie al huishoudelijke hulp? Twee auto's? Kunnen je kinderen jou of je man bellen als jullie aan het werk zijn?) en probeer die op te lossen. Als het niet gaat, en jij doet je werk goed, is je werkgever wellicht zelfs akkoord als je nog wat minder wilt gaan werken.

Allebei 32 uur

Hallo Trix,

Net als Biene denk ik dat uren vergelijken met andere vrouwen/mannen niet zoveel zin heeft. Man en ik werken allebei 32 uur. We hebben huishoudelijke hulp, hebben de klussen strak verdeeld (ik doe op mijn vrije dag de was, man doet op zijn vrije dag de weekboodschappen). Ik werk van 7.30 uur tot 16 uur (baan met redelijk vaste tijden bij de overheid). Man brengt 's morgens naar het kdv, ik haal baby op zodat we op tijd thuis zijn. Bij eventuele ziekte hebben we ouders die kunnen inspringen.
Hoewel ik vind dat ik redelijk wat commentaar kreeg toen ik met een kleine baby weer 32 uur wilde gaan werken, vind ik het goed te doen.
Ik zou als ik jou was met je man aan tafel gaan zitten. Wat hebben je kinderen van je nodig na schooltijd, hoe kan het huishouden georganiseerd worden, is hij bereid om meer (zorg)taken op zich te nemen nu jij meer gaat werken, etc. En wat Biene zegt, gewoon proberen en als het niet lukt kan je misschien altijd weer minder uran gaan werken of is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken?
Maanve

Vic

Vic

23-02-2011 om 13:31

36 uur

Ik werk 36 uur per week, verdeeld over 5 dagen (5x8 met 4 uur atv). Heb geen partner waar ik mee samenwoon, wel twee kinderen van 11 en 6. Geen huishoudelijke hulp en de boodschappen worden niet bezorgd maar doe ik zelf. Is prima te doen.

Rosase

Rosase

23-02-2011 om 15:50

Oh vic

Petje af hoor. Hier 24 uur verdeeld over 4 dagen, wel een partner, wel een huishoudelijke hulp en een man die de boodschappen doet. En toch durf ik niet te beweren dat het allemaal prima te doen is.

Het gaat, maar dat is dan ook alles.

Man werkt 36 uur (ene week 4, andere week 5 dagen) en ik heb 3 kinderen die varieren in de leeftijd van 2 t/m 12.

NaShA

NaShA

23-02-2011 om 15:54

Inderdaad vic

petje af! Ik werk ook 24 uur, verdeeld over 3 dagen. Man fulltime, maar onregelmatig. Ik heb 1 keer in de 2 weken een hulp voor de grote dingen en verder doen wij het zelf. Boodschappen, was enz. Maar ik vind het vaak pittig hoor, ook met sport en speelafspraken...pfoe...

Ik zag van de week een leuke vacature, maar ja, hij is voor 32 uur....en daar twijfel ik al over, of ik daar op moet schrijven. Want dat is toch een dag meer!

Maylise

Maylise

23-02-2011 om 16:17

Hier

Ik werk officieel 35 uur per week, soms flexibel, soms rigide afhankelijk van de taken die ik op dat moment heb. Het is in het onderwijs dus tegenover lange vakanties staan drukkere weken met veel uren.
Man werkt 38 uur en hoeft eigenlijk nooit over te werken dus is altijd op een vast tijdstip thuis.
Mijn uren zijn wat uiteenlopender. Zo ben ik woensdag meestal vrij evenals maandagmorgen maar ik werk dan wel de zaterdagmogrgen en twee avonden.
Op dit moment geen hulp in de huishouding maar misschien in de toekomst wel weer.

Maylise

Maylise

23-02-2011 om 16:21

Te doen

Ik ben vergeten te schrijven dat ik het in het algemeen ook best te doen vind. Mijn jongste is van de leeftijd van jouw jongste en dan hebben ze toch al een bepaalde mate van zelfstandigheid. Natuurlijk zijn er wel eens stressvolle momenten maar over het algemeen gaat het prima. Nu moet ik wel zeggen dat ik ook beter functioneer bij een vol schema dan bij een leeg schema. Ik werk pas echt efficient als er wat tijdsdruk op staat.
Toch als ik door de week kijk zijn er genoeg rustmomenten. Maandagmorgen neem ik meestal voor mezelf behalve als er echt urgente dingen van werk zijn. Woensdag heb ik met de kinderen. Daarnaast heb ik ook echt elke dag wel de tijd om even te zitten met een boek of een dvd te kijken of zoiets.

Vic

Vic

23-02-2011 om 16:34

Anders

Ik denk dat je in zijn algemeenheid niet zoveel kunt zeggen over aantal uren en of dat te doen is. Ik zal vast dingen anders doen en bepaalde zaken helemaal niet. Op maandag neem ik altijd 2 uur verlof, zodat ik in ieder geval 1 dag per week de kinderen uit school kan halen. Die dag moet jongste ook naar zwemles. Andere clubjes zijn vanuit de bso of in het weekend. Ik ben meestal 3 dagen per week op kantoor of extern bezig, en de rest van de tijd werk ik thuis. Schoonmaken van mijn huis doe ik in het weekend, en boodschappen tussen de bedrijven door. Ik weet nog niet hoe het gaat als oudste op het v.o. zit, maar ik denk dat ze zeker wel 1 of 2 middagen na schooltijd een paar uur alleen is. Dat is dan helaas niet anders, omdat ik ook niet minder kan werken.

Guinevere

Guinevere

23-02-2011 om 17:26

Kwestie van organisatie

Alles valt of staat met de organisatie van het huiselijke gebeuren. Hoeveel uur je ook werkt.
Heerlijk als je zo'n leuke baan kunt gaan doen, ik zou zeggen: probeer het! Begin vroeg en zorg ervoor weer tijdig thuis te zijn, neem een werkster om een leuk weekend te houden en leer diepvriespizza's écht te waarderen.
Hier draaien we gezamenlijk 60 uur in 7 werkdagen. Maar daar heb je inderdaad niets aan.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

23-02-2011 om 19:49

Ik werk 34 uur in 4 dagen, ben alleenstaand met 2 kinderen van 1 en 5. Helaas geen hulp, moet er echt een zoeken, en doe zelf boodschappen. Ik vind het ook best te doen, al ben ik wel blij als ik de kinderen op bed heb en even languit op de bank kan liggen. Maar dat zou ik waarschijnlijk ook zijn als ik minder zou werken. Als ik jou was zou ik ervoor gaan!

Kiki

Kiki

23-02-2011 om 20:43

Ik werk vier dagen, maar doe ook regelmatig dingen 's avonds

ik denk dat ik dus wel fulltime werk. Mijn man werkt 32 uur

Ik begin wel laat, meestal tussen 9 en half 10. Ik ben eigen baas, dus kan ook thuis werken als er een ziek is. Ik heb twee keer in de week een hulp, die alles doet dus ook de grote klussen.

Mijn kinderen eten op maandag en vrijdag bij mijn (schoon)ouders, op woensdag eten ze 's middags warm met de oppas.
Dinsdag en donderdag is een van ons thuis.
Boodschappen laat ik soms bezorgen, soms doen we het na werk.

Ik vind het als ze gezond zijn prima te doen. Het loopt allemaal vloeiend. Als ze ziek zijn, wat de laatste tijd regelmatig gebeurd, merk ik wel dat ik altijd degene ben die vrijneemt. Hoewel we officieel om en om hebben afgesproken.

Wat man en ik wel hebben is dat we allebei een dag in het weekend uitslapen. Ik heb vreselijk slechte slapers en anders gaan we allebei kapot.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

23-02-2011 om 21:52

Allerlei variaties

heb ik al gehad. Na de geboorte van de oudste zijn we allebei full time blijven werken. Na de komst van tweede ook nog een tijd. We hadden allebei onregelmatig werk en daar hadden we vooral gemak van toen de kinderen echt klein waren. We hadden goede opvang (kdv en opvang in huis) en een lieve oppas voor het werk in de avonduren. Maar ook toen was het strak plannen, ondanks de onregelmatige werktijden. Met strak plannen bedoel ik: plannen wat je kunt plannen en van de gelegenheid gebruik maken om uren te maken als je de mogelijkheid heb. Omdat we allebei onregelmatig werkten betekende dat ook dat we (of een van ons) nog wel eens kon schuiven als er iets met een kind aan de hand was. Dat was goed te doen zolang de kinderen erg klein waren.
Daarna hebben we allebei een overstap gemaakt naar anderssoortig werk. Dat heeft veel investering gevraagd: man een tijd een 0,9 baan met een opleiding en ik een tijd een baan ver van huis omdat het in de buurt niet lukte werk naar mijn zin te krijgen. Toen werkte ik 28 uur: 3 dagen van 8 uur op locatie (+ ongeveer 3 uur reistijd per dag) en 4 uur thuis. In die tijd poetste ik zelf op mijn twee dagen thuis. Dat was slopend.
Kon daarna een leuke baan in de regio krijgen, maar voor slechts 20 uur. Dat vond ik jammer, maar ik heb het wel gedaan: die weinige uren nam ik op de koop toe. ondertussen heb ik die geweldige baan nog steeds, maar nu voor 32 uur. In de praktijk maak ik veel meer uren.
Mijn man heeft intussen de opleiding hoog en breed af en heeft binnen de organisatie waar hij werkt nu sinds een aantal jaar een leidinggevende functie. Dat betekent full time werken en vaak veel meer.
Ik vind het geweldig om 4 dagen te werken. Thuis redden we het door goede oppassen (inmiddels hebben we drie kinderen), hulp en een strakke verdeling van de overige klussen. Mijn man doet daarin volgens mij nog wel meer dan ik.
Ik heb dus totaal geen moeite met vier dagen werken, maar wat ik er lastig aan vind is dat er een zware druk ligt op die vrije dag. Daar moet zo veel dat ik nauwelijks het gevoel krijg dan rust te krijgen (aandacht voor oma, afspraken bij dokters, orthodontist en nog een hele boel meer dingen waar ik liever geen vrij voor neem). Maar goed, ik geniet van mijn werk, dus ik vind het 't wel waard.
En ja, ik vind ook dat ik nog heel veel tijd heb met de kinderen. Dus daar voel ik me niet schuldig over.
Aagje

+ Brunette +

+ Brunette +

24-02-2011 om 00:14

Trix, natúúrlijk kun je het aan.

Als alleenstaande moeder die fulltime heeft gewerkt (ben momenteel werkloos) kan ik zeggen: het is best te doen, mits je niet heel erg veel reistijd hebt. Jij hebt dan ook nog een man die meehelpt met het huishouden, ik moest alles zelf doen en er was zelfs geen bezoekregeling met de vader. En toch ging het.
Het geld dat je met de extra uren verdient kun je besteden aan een schoonmaakhulp en duurder voedsel (voorgesneden groenten, kant-en-klaarmaaltijden, vaker naar restaurants of afhaaleten). Je kinderen zijn al wat ouder, je hoeft na je werk geen peuter van de crèche te halen (moest ik wel) die je vervolgens elke minuut in de gaten moet houden.
En wat anderen ook al opmerken, doe het gewoon, valt het je te zwaar dan kun je altijd nog iets anders zoeken. Geef jezelf wel tijd om je aan te passen aan je nieuwe ritme, minstens een maand of vier.

36 uur hier

Wel altijd schoonmaakhulp gehad die een periode ook bedden verschoonde en de was vouwde. Droger.
Goede planning met boodschappen 1x per week.
Koken wel elke dag maar vaak bereidde ik het eten voor de avond van te voren.
Ik heb altijd wel verlangd naar een dagje voor mezelf zonder iemand op mijn lip, dat was zwaar.
Nu het goed gaat met de kinderen en ze op de middelbare school zitten is die behoefte een heel stuk minder.

jippa

jippa

24-02-2011 om 10:42

36 uur

Ook 36 uur, deels flexibel en man 32 uur idem. Allebei werken we ook wel savonds en in het weekend, maar we doen het graag. Een goede organisatie thuis en goede samenwerking (met je partner en kinderen) is wel van groot belang zoals velen hier al zeggen. En niet te perfectionistisch zijn thuis. Pas je schema aan, kleren kunnen misschien wel wat langer egdragen en ga zo maar door. Ik probeer altijd wel in het weekend de week te overzien en kadootjes te kopen etc, dan heb ik daar geen stress van. En we hebben 4 uur per week huish hulp.
Misschien moet je ook eens kijken naar de vakantie-uren regeling. Je kunt soms wat lucht krijgen door extra vakantie-uren te kopen oid.
Tijd voor mezelf regel ik een paar keer per jaar bewust door een dagje vrij, liefst geplakt aan een buitenlandse dienstreis in mijn geval.
Ik zou zeggen: als je de baan wat vindt gewoon doen!

Sascha2

Sascha2

24-02-2011 om 21:09

Maakt niet uit

Ik heb niet alle reacties gelezen, maar wil toch alvast reageren. Het maakt weinig uit hoeveel anderen werken, omdat iedereen zijn of haar eigen omstandigheden heeft. Ik werk momenteel 28 uur, man nu 32. Dat hebben we zo geregeld toen vorig jaar ons vierde kind werd geboren. Daarvoor werkte ik 32 en man 36 uur. Alle kinderen gaan drie dagen per week naar kdv/bso, oudste voetbalt en oudste twee zitten nu op zwemles. Ach, alles loopt zoals het moet lopen. Het is wel heel vermoeiend en de wallen hangen geregeld to op mijn knieen. Maar jouw kinderen zijn wat ouder, dus jouw nachten zullen beter zijn (ga ik dan vanuit he, want mij is beloofd dat kinderen echt een keer gaan doorslapen). Ik heb geen hulp in de huishoudjng, we doen alles zelf. Maar een goede en leuke baan levert mij veel energie op, waardoor ik het allemaal waard vind. Waarom probeer je het niet gewoon? Dan weet je hoe het je zal vergaan. Succes met je overwegingen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.