Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hulp nodig met vermoedelijk spooknota

Dag, ik hoop hier iemand(en) te vinden die mij kunnen helpen met een vermoedelijke spooknota.

Wij wonen in de VS (permanent) en ik heb via een Nederlandse maatschappij nog steeds een ziektekostenverzekering lopen voor mijzelf en de kinderen. Deze maatschappij (A) doet wel zaken met een andere maatschappij (B). Ik doe zelf geen zaken met deze maatschappij B.
Nu kreeg ik gisteren van maatschappij B twee brieven over een factuur die ik van hen zou moeten hebben ontvangen, en gelijktijdig een brief van een incassobureau over deze zelfde factuur.
Brief 1 is gedateerd 21 juli 2010 en getiteld 'herinnering' en verzoekt mij binnen 8 dagen het bedrag (bijna 2000 euro) over te maken.
Brief 2 is gedateerd 4 augustus 2010 en getiteld 'aanmaning' en verzoekt mij binnen 5 dagen het bedrag over te maken.
De brief van het incassobureau is gedateerd 20 augustus 2010 en geeft mij 8 dagen de tijd om het bedrag over te maken, waarna meteen met gerechtelijke stappen wordt gedreigd.
Aangezien ik dus geen zaken met deze maatschappij heb gedaan (voor geen enkel bedrag) en wij dus in de VS wonen, heb ik het vermoeden dat het hier of om spooknota's of om een scam gaat.
Wat mij suspect toelijkt is het feit dat deze drie brieven met de diverse dagtekeningen hier gelijktijdig gisteren (25 augustus 2010) aankwamen en de zogenaamde factuur nooit - terwijl de post tussen NL en hier normaal gesproken uiterst betrouwbaar is. Binnen een week heb je een brief toch echt wel. Ik vermoed dat de drie brieven alledrie pas onlangs verzonden zijn.
Bovendien, een incassobureau inschakelen binnen een maand na dagtekening van een herinnering lijkt mij wel erg rap. Er staan bovendien geen contactgegevens voor het incassobureau in de brief, alleen maar in de teskst het adres enz. van maatschappij B.
Kortom, ik vertrouw de zaak niet.
Door het tijdsverschil is het lastig om telefonisch dingen te gaan regelen, plus ik wil eigenlijk alleen op papier reageren om zo een bewijs op te bouwen. Wat zou hiervoor de beste manier zijn? Wat zet ik bijvoorbeeld in een brief aan beide adressen? Zijn er voorbeeldbrieven online te vinden? Als ik in NL woonde zou ik de zaak allang naar een advocaat o.i.d. hebben gebracht maar dat kan hier dus niet (nog een reden waarom ik denk dat wij gescamd worden hiermee, makkelijk doel met weinig NL resources op dit moment).
Avast bedankt!
Marieke

dc

dc

26-08-2010 om 21:14

Google?

Heb je gegoogled op de naam van het bedrijf? Soms kun je zo erachter komen dat het een scam betreft. En dan kun je de zooi zo wegkieperen.

Verder, heb je iets aangetekend ontvangen? Zo niet, dan zou ik eerlijk gezegd de hele boel vergeten. Ze hebben geen poot om op te staan als je nooit iets bij bedrijf B getekend hebt.

DoReMa

DoReMa

26-08-2010 om 21:19 Topicstarter

Nee

Nee, niets was aangetekend. De beide bedrijven bestaan wel, maar zoals gezegd heb ik dus nooit zaken gedaan met maatschappij B. Ik zit zelf te denken richting computerhack ofzo. Ik heb ook geen zin om het te negeren eerlijk gezegd, ik krijg van zoiets toch een knoop in mijn maag. Vooral dat gedreig met gerechtelijke stappen enzo. Maar goed, daar gokken ze misschien toch op, dat men dan maar betaalt? De acht dagen van het incassobureau zijn zaterdag om, dus hier vandaan heb je nooit tijd om iets te doen tenzij je betaalt!

Gerechtelijke stappen hoe dan?

Ik zou een fax sturen als ik jou was en meedelen dat je nooit zaken met B hebt gedaan dus of zij kunnen verklaren waarom jij geld schuldig zou zijn.

Maar dan nog: hoezo gerechtelijke stappen? Als jij in de VS zit? Of is er iets in Nederland waar ze beslag op kunnen leggen?

Want anders zie ik niet wat zij met een rechterlijke procedure kunnen winnen, behalve een verstekvonnis dat ze dan evrvolgens toch niet ten uitvoer kunnen leggen.

Groeten,

Temet

DoReMa

DoReMa

26-08-2010 om 22:00 Topicstarter

Tsja

Nou ja, ik heb wel eens wilde verhalen gehoord over mensen die bij aankomst op Schiphol in hechtenis genomen werden enzovoort. Nu denk ik niet dat ze dat zouden kunnen doen als het om een scam gaat, maar het hele geval zit me toch niet lekker.
Omdat maatschappij A wel zaken doet met maatschappij B zit er toch ergens in je achterhoofd een vraagteken van 'zou dit toch echt kunnen zijn'. Al zou ik echt niet weten hoe, maar goed. Ik hou er niet van om voor het zootje gehouden te worden, grr!
Wat zou je in zo'n fax zetten? Gewoon zeggen dat je dit suspect vindt en of ze een gedetaileerde nota kunnen sturen?

Sterre42

Sterre42

26-08-2010 om 22:53

Qua bedrag...

Staat er ergens gespecificeerd waar die 2000 euro dan voor moet zijn? Kun je dat misschien nog herleiden?

Vaag hoor, want aan een factuur gaat in ieder geval een herinnering aan vooraf en het tijdsbestek klopt ook niet. Veel te snel.

Ik zou een mail sturen naar bedrijf A, waarmee jij zaken doet, en het geval voorleggen. Dat je twijfelt aan de echtheid en dat verdere info over de zgn betaalachterstand volledig ontbreekt en dat je dit graag uitgezocht wilt hebben. Vraag een uitdraai van betaalgegevens van je verzekeringsmaatschappij.

Enne... van jou kan niet worden verwacht dat je binnen 8 dagen overgaat tot betalen wanneer niet duidelijk is waarvoor het is en wanneer je de overtuiging hebt dat eea niet klopt. Dat tijdschema van is wel heel erg strak gesteld.

Laat je in ieder geval niet intimideren, want zo te lezen treft de incassobrief met die straffe tekst behoorlijk zijn doel: je voelt je geintimideerd.

Ik zou het verder uitzoeken, maar me beslist niet gepushd voelen om te betalen. Eerst meer duidelijkheid.

Wanneer je echt een betaalachterstand van 2000 euro zou hebben, dan ben je je dat echt wel bewust. Daarvoor is het bedrag te hoog. En dan kan de financiele afdeling van de verzekeringsmaatschappij A je prima vertellen of zij iets uit handen hebben gegeven en waarom.

Succes, ben benieuwd hoe het afloopt!

DoReMa

DoReMa

27-08-2010 om 01:16 Topicstarter

Bedankt

Bedankt Sterre, je slaat de spijker inderdaad op z'n kop - ik voel me ook geintimideerd. Hoewel er van betaling geen sprake zal zijn zit ik er toch mee en ik baal ervan dat ik het me zo aantrek!

Het enige dat ik te betalen heb is de maandelijkse premie aan maatschappij A en die gaat automatisch van mijn Nederlandse bankrekening af. Verder is er geen enkele reden waarom ik iets zou moeten betalen. Er staat nergens iets gespecificeerd.
De tekst van de herinnering (die op 21 juli is gedateerd) zegt alleen maar dat ik onlangs van hen (mij. B) een factuur heb ontvangen en dat uit hun administratie blijkt dat die nog niet is voldaan, en dit binnen acht dagen alsnog te doen. Dan volgt een factuurnummer, fact.datum, vervaldatum, totaalbedrag en openstaand bedrag.

Het strakke tijdschema vind ik inderdaad ook vreemd, maar ik heb nog nooit met incassobureaus van doen gehad dus ik weet niet helemaal zeker of dat normaal gesproken zo snel gaat.

Die mail is ook een goed idee, ik zal nog even met m'n man overleggen (die wat dit betreft overigens niet van veel nut is, want hij is Amerikaan en heeft ook geen inzicht in wat normaal is) en dan aan het faxen/mailen slaan. Bedankt voor de reacties!

Marieke

dc

dc

27-08-2010 om 08:37

Faxen

Als je geen fax hebt, kun je ook een digitale foto maken en bij de mail meesturen.

Verder, bij alles wat ik online heb kunnen vinden, betaal je het incassobedrijf, niet het bedrijf zelf, wanneer een incassobureau is ingeschakeld. Dat hun gegevens er niet op staan klopt dus echt niet.

http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=41314

Dorema

DoReMa, ik heb twee keer persoonlijk een dreigbrief gehad. Eén keer van een deurwaarderskantoor en toen was me meteen volstrekt duidelijk dat iets niet klopte, en onlangs van een incassobureau waarbij ik niet kan uitsluiten dat het wel klopt (gedoe met telefoon rond verhuizing). In beide gevallen heb ik een brief geschreven met de strekking "u zegt in uw brief dat ik bepaalde nota's ondanks herinneringen niet betaald heb, maar ik heb die nota;s nooit ontvangen en de herinneringen evenmin, en ik ga er vooralsnog vanuit dat er sprake is van een vergissing. Wilt u mij alstublieft de bewuste nota's in kopie opsturen, dan zal ik e.e.a. nakijken en neem dan nadien contact met u op. Ik verzoek u in de tussentijd verdere incassomaatregelen op te schorten"

Ik belde er ook nog achteraan, dat is in jouw geval wat lastiger.

Hoe dan ook: een bona fide deurwaarderskantoor of incassobureau zal op zo'n verzoek serieus ingaan. Dan komen dus die onderliggende nota's en kun je de boel bekijken.

Aanhouden op Schiphol gebeurt volgens mij voor uitstaande boetes, dus dan heb je mot met de overheid, en niet voor niet-betaalde vorderingen van een andere burger.

Succes ermee

Temet

Niets doen

Ik zou niets doen, ten eerste kén je bedrijf B niet eens. (Nou ja, in ieder geval nooit zaken meegedaan) en ten tweede waren de brieven niet aangetekend verzonden. Dùs heb jij ze nooooooit gezien/ontvangen.
Eerlijk gezegd had ik ze zelf direkt al in de prullenbak gemikt, dit kan echt niet waar zijn.

Gr. Poezie.

Mover

Mover

27-08-2010 om 16:05

Email sturen

Ik zou idd een email sturen naar bedrijf A. UItleggen hoe/wat, en vooral vragen of zij een kopie van de genoemde factuur aan je kunnen opsturen. Zodat jij weet waarvoor dat bedrag is. En daarbij moet dan bedrijf A bij bedrijf B een kopie van die factuur opvragen.
Vanaf nu in elk geval alles goed documenteren, op de brieven noteren wanneer je ze hebt ontvangen, etc. Succes. Uit ervaring weet ik dat incasso-soep meestal niet zo heet wordt gegegeten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.