Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Faith

Faith

15-11-2010 om 11:49

Huurtoeslag

Misschien een erg specialistische vraag, maar ik weet dat er hier zeer kundige mensen lezen. Ik wil huurtoeslag aanvragen maar vraag me af of het zin heeft, ik heb nl grond in eigendom. dat betekent wel een kapitaal in de grond, maar niet op de bank. Wordt dit meegenomen in de afweging of ik huurtoeslag kan krijgen? gr Faith

Vic

Vic

15-11-2010 om 11:59

Hier

Als je googlet op huurtoeslag en vermogen, kom je bij de voorwaarden voor huurtoeslag op toeslagen.nl. Zie onderstaande link.

http://www.toeslagen.nl/particulier/huurtoeslag2010/huurtoeslag_wie_wat_wanneer/huurtoeslag_wie_wat_wanneer-13.html

Faith

Faith

16-11-2010 om 10:47

Dat had ik wel gevonden

Hallo Vic, dank je wel, maar dit had ik al wel gevonden. Mijn vraag is dus of kapitaal dat je niet op de bank hebt, zoals bij mij grond, ook meetelt? Faith

Tinus_p

Tinus_p

16-11-2010 om 11:11

De praktische vraag is

Doe je aangifte in box 3?
Zoja, dan geen recht op huurtoeslag.
Zonee, dan eerst checken of je dat eigenlijk wel moet doen.

Sancy

Sancy

16-11-2010 om 11:35

Juridisch gezien

de juridische definitie van vermogen is anders dan het geld dat je hebt: "Juridisch is vermogen het totaal van alle rechten en verplichtingen van een persoon of een rechtspersoon, uitgedrukt in geld."
Tot je vermogen behoort dus alles dat waardeerbaar is in geld, ook grond.

Faith

Faith

16-11-2010 om 16:48

Dus

Is het onmogelijk om huurtoeslag te krijgen... denk ik. Wel zuur omdat ik die grond niet kan verkopen op dit moment en ik te weinig inkomen heb, maar goed, gelukkig heb ik dit appeltje voor de dorst wel.
Klopt mijn conclusie dus? Faith

Vic

Vic

16-11-2010 om 19:57

Klopt

Ik heb het even opgezocht in de Awir (Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen). In artikel 7 staat:

"3. Indien in een inkomensafhankelijke regeling de aanspraak op een tegemoetkoming mede afhankelijk is gesteld van het vermogen, bestaat geen aanspraak op een tegemoetkoming, indien bij de belanghebbende of, indien de belanghebbende het gehele berekeningsjaar dezelfde partner heeft, zijn partner over het berekeningsjaar voordeel uit sparen en beleggen als bedoeld in artikel 5.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001 in aanmerking wordt genomen, dan wel in aanmerking zou worden genomen indien geen rekening wordt gehouden met de vrijstellingen bedoeld in afdeling 5.3 en 5.3A van die wet."
Ik heb niet gekeken in de Wet IB, maar ik vermoed dat daarin het stuk over box 3 staat, zoals Tinus al noemde.

Faith

Faith

17-11-2010 om 09:38

Maar vic

Dank voor je reactie en je informatie, maar hier haal ik nog steeds niet uit dat het kapitaal dat vastligt in de grond meetelt voor de huurtoeslag berekening. hoewel ik wel denk dat dat inderdaad zo is kan ik dat niet uit jouw informatie halen.
Ik ben overigens in scheiding dus mijn partner doet er nu niet toe, denk ik. Faith

Faith

Faith

17-11-2010 om 11:34

En nog een vraag

is het ook mogelijk om huurtoeslag te krijgen op het huren van een vakantiehuisje?? Faith

Vic

Vic

17-11-2010 om 15:56

Jawel

"hier haal ik nog steeds niet uit dat het kapitaal dat vastligt in de grond meetelt voor de huurtoeslag berekening. hoewel ik wel denk dat dat inderdaad zo is kan ik dat niet uit jouw informatie halen."
Er staat dat als belanghebbende (jij) of diens partner (die er dus niet is) vermogen heeft, dat in aanmerking wordt genomen bij de vaststelling van de toeslag. Volgens mij wordt bij de vermogensberekening alleen de overwaarde in het huis waarin je woont buiten beschouwing gelaten. Overige huizen, stukken grond, geld, aandelen e.d. tellen dus gewoon mee voor zover de waarde boven de vrijstelling uitkomt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.