Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

bibi63

bibi63

14-07-2012 om 13:08

Hypotheek aflossen / hypotheek rente aftrek

Even misschieen een domme vraag: Ik las vandaag in de krant dat Zalm wil dat ook alle huidige hypotheken worden afgelost anders geen rente-aftrek meer. Mijn vraag: als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, met daarnaast een spaardeel (waarmee je dus aan het eind een deel kan aflossen), valt dat ook onder 'niet aflossen', of is dit ook een vorm van aflossen.
Gr. Bibi

amk

amk

14-07-2012 om 15:01

Technisch wel

althans voor dat spaardeel heb je een voorziening om straks af te lossen. Zalm wil dat ook afschaffen en iedereen aan de annuiteiten, dus doorlopend aflossen en de schuld verkleinen.

Daarmee verklein je ook het bedrag dat je kunt aftrekken, want je betaald minder rente tenslotte. Grootste aftrek in het begin, kleinste aan het eind. Op hypotheekvormen.info geven ze duidelijke plaatjes hoe het met de verschillende vormen zit met aflossen en de rente.

Zalm

Is geen minister van financiƫn meer. hij zit bij de ABN Amro. De banken moeten veel meer geld in kas gaan houden en in een bepaald fonds stoppen om eventuele volgende crisissen te overleven. Bovendien hebben zij vak geld uitstaan in landen die nu niet lijken te gaan terugbetalen. In die zin kun je zijn opmerking lezen: als van een bankdirecteur die geld nodig heeft.
Ik zou er niet in paniek raken, tenzij je natuurlijk een hypotheek van de ABN Amro hebt en daar beleid gaat wijzigen. Daar gaat Zalm wel over.

Tsjor

Jaymza

Jaymza

15-07-2012 om 14:20

Abnamro hypotheek

Zelfs als je daar een hypotheek hebt kan Zalm niet zomaar eenzijdig de voorwaarden van een lopende hypotheek wijzigen!

Jaymza

Op een belangrijk punt wel

Jaymza:"Zelfs als je daar een hypotheek hebt kan Zalm niet zomaar eenzijdig de voorwaarden van een lopende hypotheek wijzigen!"
Dat is niet helemaal waar. Er zijn twee zaken die sowieso gewijzigd kunnen worden. De rentecondities kunnen worden gewijzigd. De rente kan bij niet aflossen hoger worden gesteld dan bij wel aflossen (was altijd andersom). Bij een vaste rente krijg je daar niet direct mee te maken, maar wel zodra de vaste rente verloopt.
Punt twee is het recht op hertaxatie. In alle hypotheken is voor banken dat recht opgenomen. In stokoude hypotheken is er elke tien jaar recht op hertaxatie, waarna bij een ongunstige verhouden waarde woning versus hoogte hypotheek de hoofdsom direct opeisbaar is. Feitelijk betekent dat dat je een nieuwe hypotheek moet sluiten. Onder nieuwe voorwaarden natuurlijk.
Bij nieuwere hypotheken heeft de bank op elk gewenst moment recht op hertaxatie.
Maar waar Zalm naar vist is een regeling die vanuit de overheid wordt voorgeschreven, waarmee hypotheken in een machtige beweging kunnen worden herzien. Een beetje zoals je private overeenkomsten mbt ziektekostenverzekering en pensioen ook door overheidsingrijpen worden veranderd.
Met zo'n maatregel wordt de pijn een beetje verdeeld over iedereen: allemaal aflossen, ook als de waarde van je huis veel hoger is dan de hypotheek.
Daarmee zijn de grote getallen kloppend te maken (woningwaarde versus schulden), terwijl vermeden wordt dat de groep van slechte leners in een klap in totaal verval raken.
Maar als de overheid zo'n algemene maatregel niet wil treffen, dan moeten de banken wat. Hertaxatie is daarvoor het al bestaande geeigende middel.
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.