Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Gescheiden

Gescheiden

14-01-2012 om 14:17

Hypotheek opeisbaar bij scheiding?

In onze hypotheekvoorwaarden staat dat de hypotheek direct opeisbaar wordt door de bank 'bij scheiding van de schuldenaar van degene met wie hij in gemeenschap van goederen gehuwd is' of 'bij wijziging van de huwelijkse voorwaarden'.
Komt dat wel eens voor? Het gebeurt toch heel vaak dat mensen scheiden en huis en hypotheek nog een tijdje onverdeelde boedel blijven?

Opeisbaar

Dat betekent dat de bank de schuld per direct kan opeisen als de schuldenaar gaat scheiden. Kan opeisen, dus het hoeft niet. Banken doen dat bijvoorbeeld als een hypotheek op twee salarissen is afgesloten.

skik

Vast wel

Dat komt vast wel eens voor. Maar dat kan pas als de scheiding officeel is (huwelijk feitelijk ontbonden) en het zal pas gebeuren als dat in het belang van de bank is.
Direct geld opeisen kan alleen als er geld is. Als dat er niet is en er is wel geld om de maandlasten te voldoen, dan zal de bank niet zomaar tot opeisen overgaan (dat zou faillissement en gedwongen verkoop tot gevolg kunnen hebben en dat kost de bank alleen maar geld).
Als er geen geld is om de maandlasten te voldoen, dan kan het anders lopen.
Groet,
Miriam Lavell

Nooit gezien

Ik werk bij een bank. Ik heb nog nooit gezien dat na een echtscheiding de schuld opgeeist wordt.

Wel is ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid geen recht. Als hypotheek niet op een inkomen gedragen kan worden dan houdt het op. Keuze is dan hypotheek op twee namen houden (kan vaak niet omdat ex andere plannen heeft), oversluiten naar ander geldverstrekker of huis verkopen. Geen van allen is een fijn besluit.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Gescheiden

Gescheiden

15-01-2012 om 21:47

Bedankt voor de reacties. Dus de bank zal alleen maar tot zo'n actie overgaan als de maandlasten niet betaald worden? Dat vormt geen probleem want ik kan de hypotheek prima betalen. Mijn ex huurt een woning en vindt het geen probleem dat hij (op papier) nog aansprakelijk is.
Sahara, weet jij ook wat voor controles banken na verstrekking van een hypotheek nog uitvoeren? Gaan ze bijv. na of er wijzigingen zijn in het eigendom?

Nee

Bij ons (grote bank) wordt niets gecontroleerd zolang de maandlasten netjes betaald worden.

Als je ex het geen probleem vindt, kan hij gewoon op de hypotheek blijven staan. Voor een bank alleen maar fijn. Zijn er tenminste twee partijen hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.