Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Leandra

Leandra

30-05-2010 om 14:09

Hypotheek vastzetten voor hoe lang.

Hallo,

uiteraard leg ik mijn vraag ook nog voor aan de hypotheekadviseur, maar ik ben benieuwd naar meningen en ideeén van jullie. Op 1 juli loopt mij nrenteperiode van 1 jaar af en moet i kdus kiezen. ik lig in sheiding en het huis komt op mijn naam, vandaar dat ik het over mij alleen heb. De hypotheek moet ook op mijn naam. De scheiding wordt naar verwachting binnen een maand uitgesproken. Mij wordt een rente aangebdoen van 4,35 % voor 1 jaar. Eigenlijk wi li kde rente voor een langere periode vastzetten, want ik heb geen diee hoe hoog de rente over 1 jaar is. Hij is nu historisch laag.Als ik hem nu wel vastzet voor een jaar, scheelt me dat wel 70,/ in de maand met nu. Maar 10 of 5 jaar vast geeft meer zekrheid. dan nog kiezen tussen 5 of 10 jaar. mijn moder zal denk ik niet nog niet jaar in haar huis wonen. Ik ben het enige kind enheb al ee ngedelte van haar huis op mijn naam staan. Elk jaar komt daar een stukje bij. Zodra zij haar huis verkoopt, krijg ik geld waarmee in de hyptokeek gedeeltelijk wil aflossen. Als i kdat vervroegd doe, moet ik een boete betalen. dan lijkt 5 jaar weer logischer. Moeder is 71 en woont in een vrijstaand huis met veel grond.Zal daar denk ik niet nog 10 jaar wonen.
Nou, zo´n beetje mijn verhaal.
iemand ideeen, tips, vragen=

groetjes Leandra

Tinus_p

Tinus_p

30-05-2010 om 21:07

Wat dingen

Leandra:
"Moeder is 71 en woont in een vrijstaand huis met veel grond.Zal daar denk ik niet nog 10 jaar wonen."
Tsja, hoeveel zekerheid wil je? Je verwacht dat je moeder daar binnenkort weggaat en dat JIJ het geld van de verkoop kunt gebruiken voor aflossing. Maar zolang jij dat geld niet op je bankrekening hebt staan, kun je daar niet zeker op rekenen.

Leandra:
Zodra zij haar huis verkoopt, krijg ik geld waarmee in de hyptokeek gedeeltelijk wil aflossen. Als i kdat vervroegd doe, moet ik een boete betalen."
De eerste 10% (soms iets meer) is boetevrij, en de vraag is of enerzijds die boete zo hoog is en anderzijds of aflossen wel het meeste oplevert (of op de bank zetten en spaarrente incasseren).

Persoonlijk ben ik nogal van het lang vastzetten van de rente dus ik ben verder wat gekleurd.

Die boete kan meevallen

Die boete, dat kan zomaar enorm meevallen. Die doet zich namelijk alleen maar voor als de rente dalende is, want dan is het onvoordelig als jij vervroegd aflost (het geld dat jij had geleend tegen een hogere rente levert nadien minder op omdat de rente zakt).

Heb je een lage rente, en is de rente nadien gestegen, dan is er helemaal geen boete.

Je kan dat trouwens van tevoren opvragen bij de hypotheekverstrekker ('als ik xx wil aflossen, krijg ik dan een boete?'')

groeten,

Temet (dit jaar boetevrij meer dan 10% afgelost)

Leandra

Leandra

30-05-2010 om 22:15

Reactie

Hoi,

Ik neig zelf ook meer naar 10 jaar vastzetten.Dan heb ik 10 jaar zekerheid. En het staat vast dat ik van de verkoop van het huis van mijn moeder geld kan gebruiken voor de aflossing van mijn hypotheek. Dat hebben mijn ouders zelf zo bepaald en mijn moeder heeft dat pas nog gezegd. Ik ben enig kind. Mijn moeder mag er van mij nog wel 20 jaar wonen, ik zit niet te wachten op haar geld. Maar als er geld van de verkoop vrijkomt en je moet dat eerst jaren op een spaarrekeing zetten, moet je er volgens mij weer vermogensbelasting over betalen. Maar ik ga het zeker navragen bij mijn adviseur.

Groetjes Leandra

Vermogensbelasting

"Maar als er geld van de verkoop vrijkomt en je moet dat eerst jaren op een spaarrekeing zetten, moet je er volgens mij weer vermogensbelasting over betalen. "

Dat klopt.

Groeten,

Temet

Tinus_p

Tinus_p

31-05-2010 om 10:39

Oepsie

Lenadra:
"Maar als er geld van de verkoop vrijkomt en je moet dat eerst jaren op een spaarrekeing zetten, moet je er volgens mij weer vermogensbelasting over betalen. Maar ik ga het zeker navragen bij mijn adviseur."
Jij moet niet naar een 'adviseur' (een hypotheekverkoper). Jij moet eerst naar een notaris. Dat geld van de verkoop is namelijk geld van je moeder, en dat mag je moeder niet zomaar aan jou geven. Dan moet er namelijk wel eerst even afgerekend worden met de belasting. Dat is een veel dringender issue.

Verder; die vermogensbelasting is geen issue, want die betaalt je moeder. Dus.

Dat ligt eraan tinus

Leandra zegt dat ze al voor een deel eigenaar is van het huis. Als ze bij verkoop dat gedeelte ook contant krijgt, en moeder houdt het andere deel, dan hoeft er wat dat betreft geen notaris aan te pas te komen. Wel natuurlijk bij de verkoop van het huis zelf. Pas als moeder een groter percentage van de opbrengst van het huis aan Leandra schenkt, moet daar eventueel belasting over worden betaald. Lijkt me.

Tinus_p

Tinus_p

31-05-2010 om 13:29

Hoofdprobleem

Caroro:
"Leandra zegt dat ze al voor een deel eigenaar is van het huis. Als ze bij verkoop dat gedeelte ook contant krijgt, en moeder houdt het andere deel, dan hoeft er wat dat betreft geen notaris aan te pas te komen. Wel natuurlijk bij de verkoop van het huis zelf. Pas als moeder een groter percentage van de opbrengst van het huis aan Leandra schenkt, moet daar eventueel belasting over worden betaald. Lijkt me."
Misschien wel. Maar het is bepaald niet simpel. Het verzinnen van een nette constructie om dat geld over te dragen lijkt me iig het hoofdprobleem; de rest is daaraan ondergeschikt en de andere constructies (zoals vaste rente of niet) zijn een gevolg van de manier waarop je het hoofdprobleem oplost.

Leandra

Leandra

31-05-2010 om 20:48

Notaris

Mijn ouders hebben destijds e.e.a. bij de notaris lten uitzoeken omdat ze hun zuuverdiende centen niet aan de belastingienst willen schenken bij overlijden. Daarom is de maximale eenmalige schenking aan mij al op papier gedaan en krijg ik lk jaar een stukje huis zeg maar. Ik hoop eigenijk dat mijn moeder tot haar dood in haar huis kan blijven wonen, maar gezien de grootte van de tuin betwijfel ik of dat gaat lukken. Mijn vader isv2 jaar geleden overleden.Daarom vroeg ik me af wat nu handig is als mijn moeder over een aantal (?) jaren zal gaan verhuizen. Maar ik heb volgende week dinsdag een afsrpaak met de hypotheekadviseur en ik zal hem dit ook voorleggen.

Tinus_p

Tinus_p

01-06-2010 om 11:29

Toch notaris

Leandra:
"Maar ik heb volgende week dinsdag een afsrpaak met de hypotheekadviseur en ik zal hem dit ook voorleggen."
Het is geen hypotheekadviseur, het is een hypotheekverkoper. En ik zou niet teveel vertrouwen op de deskundigheid van een hypotheekverkoper op dit lastige gebied. Waarom ga je niet terug naar de notaris die dit geregeld heeft? Of lees iig de akte eens waar de eenmalige schenking in beschreven staat; onder welke voorwaarden mag je dat geld opeisen??

angelina ballerina

angelina ballerina

01-06-2010 om 20:50

10 jaar

Wij hebben net een hypotheek afgesloten voor 10 jaar vast tegen een rente van 4,8 %. Ook wij zouden binnen die 10 jaar wel eens een groot bedrag in handen kunnen krijgen maar volgens de hypotheekadviseur is het dan misschien helemaal niet handig om je hypotheek daar direct mee af te willen lossen. Hoe hoger je hypotheek, hoe hoger je hypotheekrenteaftrek en voor het geld op de spaarrekening krijg je ook nog eens rente. Je betaald wel vermogensbelasting maar het is de vraag of dat bij elkaar meer is als bovengenoemde voordelen. Daarbij vinden wij het prettig om te weten dat we voor 10 jaar dezelfde maandlasten houden. Krijgen we wel veel geld in handen binnen die termijn dan laten we dan wel uitrekenen wat op dat moment het voordeligst is om te doen. We weten nu in elk geval voor 10 jaar waar we aan toe zijn.
Overigens lijkt een advies door de notaris die de constructie voor je moeder heeft bedacht me wel een goed idee.

Leandra

Leandra

01-06-2010 om 21:36

Angelina ballerina

Wat jij zegt is ook waar. Ik had daar ook al aangedacht. Bij welke bank hebben jullie de hypotheek afgesloten? Ik kan de notaris van mijzelf ook vragen. Ik ben ook bezig om ons huis op mijn naam te zetten en om een beperkt testament voor de kinderen te maken met ex. Notariskosten heb ik toch :).

Groetjes Leandra

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.