Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kiki

Kiki

18-03-2011 om 07:56

Ik ben een rekening vergeten te betalen

domdomdomdom, dus werd gisteren geconfronteerd met een administratieve boete van 10% van het rekeningbedrag en dat is nogal een fors bedrag.

Nou ga ik er verder niet over zeuren, moet ik maar op tijd betalen.

Maar ik vind het een beetje vreemd dat als ik een artikel van 10 euro had gekocht, ik maar een boete van één euro gehad zou hebben en nu een behoorlijk bedrag meer.

Ik vroeg mij eigenlijk af of dat wel mag. Ik dacht dat er een vast bedrag aan incassokosten gerekend moest worden.

Monet

Monet

18-03-2011 om 08:16

Dat mag, het is gebruikelijk om een vast bedrag te rekenen, of een percentage. Maar....het moet wel redelijk zijn, je kunt er zelfs de rechter in betrekken.
http://www.z24.nl/z24geld/experts/artikel_84686.z24/_Moet_ik_incassokosten_altijd_betalen__.html

Kari1

Kari1

18-03-2011 om 13:35

Hmmm

Niet juridisch onderlegd maar gewoon op het gezonde verstand:
Ik kan me zo voorstellen dat die incassokosten niet alleen zijn voor het extra papier, de extra postzegel en de extra moeite. Dan zou een vast bedrag kunnen volstaan. Maar zeker bij grotere bedragen kan degene die niet op tijd betaald wordt veel meer nadeel hebben ondervonden. Daar moet de schoorsteen immers ook blijven roken en het brood op de plank liggen. Als het benodigde geld daarvoor niet op tijd binnenkomt moet dat van elders komen en kosten met zich meebrengen (lenen met rentekosten? zelf rekeningen niet op tijd kunnen betalen en daardoor extra incassokosten krijgen?). Vooral kleine bedrijven en zzp-ers kunnen daarvan meepraten, maar ook voor grote bedrijven kan het een aardige extra kostenpost zijn. Vanuit dat oogpunt is een percentage van het te betalen bedrag dan weer niet zo gek.
De link van Monet gaat over buitengerchtelijke incassokosten. Die worden door de rechter vaak niet toegekend omdat ze al geacht worden in de proceskostenveroordeling te zitten. Daar ben je gelukkig nog niet aan toe. :-)
Kari

Oorspronkelijke rekening

Ik heb dat ook wel eens gehad, en heb toen de originele rekening betaald. Nóóit meer wat op gehoord.

Gr. Poezie.

Rapport voorwerk II

een vordering tot een hoogte van € 250,00 mag aan incassokosten € 37,00 (excl. btw) berekend worden. Dus voor jouw € 10,00 mag € 37,00 incassokosten berekend worden.
Ik zou gewoon nog even de oorspronkelijke nota betalen. Komen ze nog terug op die kosten dan vraag ik mij toch echt af of ze voor die € 37,00 een gerechtelijke procedure gaan starten (vonnis halen). Mochten ze wel die kant opgaan, dan maar de incassokosten betalen dat is namelijk een stuk goedkoper dan de kosten van een vonnis halen :)

meer weten over de incassokosten?
http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=50c227

groet bubbles

Verkeerd gelezen

jouw vordering is geen € 10,00 maar in de link in mijn vorige berichtje kan je precies zien hoeveel incassokosten berekend mogen worden over de hoogte van je vordering.

gr Bubbles

Sancy

Sancy

18-03-2011 om 20:44

Administratieve boete - vraag kiki

dat is een mooie term. Een term die meestal gebruikt wordt door (lokale, provinciale en rijks-)overheden en die enige tijd geleden trouwens vervangen is door 'bestuurlijke boete'. Gaat het hier om een overheidsorgaan? Of gaat het om een rekening van een privaatrechtelijke onderneming?
En een andere vraag: wie heeft die boete opgelegd, de organisatie die de oorspronkelijke rekening heeft gestuurd of de organisatie die de rekening namens die organisatie nu wil innen?
Want iedereen hierboven schrijft wel over incasso, maar ik zie alleen maar de term 'administratieve boete' en dat zijn 2 verschillende dingen.

Kiki

Kiki

18-03-2011 om 22:10

Het zijn geen incassokosten

Het waren administratiekosten die het bedrijf er zelf bovenop legt. Als ik nu niet betaal zou hij pas naar het incassobureau gaan en zouden er pas incassokosten gerekend worden. en dat is dus 10%

Geen overheidsorgaan. Gewoon een webshop.

Vera*

Vera*

19-03-2011 om 08:27

Leuk!

Super voor je.

Vera

Vera?

Ik neem aan dat je berichtje voor Polly was bedoeld?

Gr. Poezie.

Kiki

Kiki

19-03-2011 om 13:03

Proest

ik had een slok koffie in mijn mond toen ik Vera's reactie las. Die sproeide ik zo over mijn toestenbord heen.

Wat een grappige fout geplaatste reactie :)

Vera*

Vera*

19-03-2011 om 13:59

Oeps

Het was inderdaad een reaktie voor Polly.

Enne, Kiki nu heb je vast een reden om je toetsenbord schoon te maken. Uit onderzoek blijken ze meestal errug vies te zijn (inclusief de mijne, ik heb chocola geloof ik er tussen zitten)

Vera

Sascha2

Sascha2

19-03-2011 om 16:46

Eens met sancy

Hetgeen aangehaald wordt uit rapport voorwerk II klopt wel, maar dat wil nog niet zeggen dat de extra kosten in het geval van Kiki ook verschuldigd zijn. Als incassokosten verschuldigd zijn kan aangehaakt worden aan het genoemde rapport. Maar om voor vergoeding van buitengerechtelijke incassokosteb in aanmerking te komen moeten er eerst wat meer stappen genomen worden. Het versturen van een paar sommaties is niet voldoende. In de praktijk heffen incassobureaus standaard incassokosten, maar dat wil niet zeggen dat de aangeschrevene ze ook (al) verschuldigd is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.