Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Lidewei

Lidewei

28-02-2011 om 18:57

Ik wens je veel personeel...

Is een oud Joods gezegde. Nu heb ik geen personeel, maar wel mensen die allerlei hand en span diensten voor me doen. We hebben afspraken gemaakt over de beloning daarvoor en daar zijn ze vooraf mee akkoord gegaan. Nu is er iets heel vervelends gebeurt; in mijn bedrijf is een kunstobject beschadigt geraakt door verschroeing. Hoe het is gebeurt weet ik niet maar volgens getuigen heeft de maker van het kunstobject het zelf per ongeluk op een lamp gelegd.Ik heb het niet zien gebeuren. De schade was groot aan het kunstobject (een gat er in gebrand) en we hebben veel geluk gehad dat het hele pand niet is afgebrand. Het kunstobject was in bruikleen met toestemming van de maker en eigenaar. Maar nu is de maker boos dat het niet onder mijn verzekering valt, want het is mijn schuld! Ik kan en mag het niet opgeven aan mijn verzekering want het is eigendom van de maker en dus valt het onder die inboedelverzekering. De verzekering van de maker heeft geld uitgekeerd, en bij navraag bleek dat meer te zijn dan mijn verzekering ooit zou uitkeren. Nu vind de maker mij nalatig en zadel ik de maker op met extra kosten (die ik niet zie, want mijn verzekering zou zowiezo minder uitgekeerd hebben). Het kunstobject is al hersteld door de maker. Voor minder dan de verzekering-uitkering. Ik heb al aangegeven dat de maker degene die het kunstobject op de lamp heeft gelegd aansprakelijk kan stellen. Maar dat wil de maker niet, wat mij weer genoeg zegt wie het gedaan heeft.
De hele relatie( die een intensieve samenwerking was) is erg op de helling komen te staan. De maker is boos, want ik had iets moeten doen. Want het is MIJN schuld! Ik had de lamp daar staan. Ik was er niet bij toen het gebeurde, de maker heeft het gepakt en op de lamp gelegd. Ik vind het heel erg wat er gebeurt is, en dat heb ik al meerdere malen gezegd. Maar ik had blijkbaar elke dag moeten bellen daarna, en meer langs moeten komen. Er komen nu allerlei grove verwensingen en uitlatingen over diverse zaken die in mijn bedrijf aan de orde zijn. Hoe erg ik het gebeurde ook vind, ik hoef me niet te laten beledigen vind ik. Ik vrees dat het een grote rel wordt wanneer ik verdere samenwerking af kap. Het modder gooien is nl. nu al begonnen.
Wat zou jullie advies zijn?

Lidewei

joep

joep

28-02-2011 om 19:35

Dat ligt eraan

Je kachel moet ook roken natuurlijk. Wil je hem als klant houden, dan er misschien nog eens over gaan praten. Het probleem is op alle manieren opgelost, dus wat wil hij nu nog meer? Dat moet hij dan maar zeggen.

Ik begrijp niet helemaal wat je personeel ermee te maken heeft, maar twijfel je of 1 van hen het gedaan heeft? Ontkent de klant het gedaan te hebben? Dat is dan wel interessant om boven water te krijgen.
In ieder geval, al zet je 10 lampen neer, daar moet je niks opleggen. Eigen schuld.
Verder houden (de meeste) kunstenaars van drama, dat moet je ook niet te persoonlijk opvatten.

Lidewei

Lidewei

28-02-2011 om 19:41

Joep

De kunstenaar is een klant, maar maakt vooral dingen die ik verkoop in mijn toko. Kunstenaar wilde inleving, een blos bloemen, spijtbetuiging (waarvan? ik heb niks gedaan hoe erg ik het ook vind), geen idee. Kunstenaar is gewoon boos en slaapt er al weken niet meer van.
Kunstenaar is een soort personeel, zo heb ik wel meer kunstenaars/arts en crafts types die iets voor me maken. Zij blij, want publiciteit en verkoop materiaal, ik blij want leuke dingen in de toko.
Ik weet zeker dat de kunstenaar het dus zelf heeft gedaan. Dat vertelden meerderen al tegen mij. Maar blijkbaar wil kunstenaar geen bakzeil halen. Ik heb het meerdere malen gevraagd, maar kunstenaar zegt niet meer te weten wat er gebeurt is. En om de toen nog goede relatie niet te laten verstoren, heb ik er niet meer op aangedrongen. Het was al traumatisch genoeg. Maar nu ik de schuld krijg.....
Ach en drama was ik wel gewend van die kunstenaar, maar als ie mij mee trekt in zijn val ben ik daar niet zo blij mee.

Lidewei

joep

joep

28-02-2011 om 20:03

Goed voor de inspiratie

Ik denk ook wel dat het hard aankomt, bij zulke gevoelige types. Waar wij een keer over zuchten daar slapen zij inderdaad weken niet van.
Misschien, als je het toch recht wilt zetten, dit ook benadrukken, dat jij geen kunstenaar bent en er daarom ook geen erg in hard.
Ze zijn met zulke uitspraken te paaien, je wilt zijn werk blijven showen, want zo uniek enz..
Ook heb je er begrip voor dat hij het niet meer weet, want hele creatieve mensen zijn met hun aandacht vaak niet bij zulke dingen. Dat is ook echt zo. Misschien kunnen jullie dan beiden zonder gezichtsverlies verder. (Hij is gewoon te creatief om uit zijn doppen te kijken).
Ik zou persoonlijk, mits niet te afhankelijk van hem, trouwens niet aan de gang blijven met goed maken.

Samenwerken

Kan je niet iets zeggen als in:
"ik vind x, y en z leuk aan onze samenwerking maar ik merk dat dit op dit moment niet constructief is. Graag wil ik onze samenwerking voortzetten zodra verwensingen niet meer aan de orde zijn." Eventueel aangevuld met dat je het prettig zou vinden als de maker aangaf wanneer dat moment aangebroken is. Als de maker je toch belt kan je altijd iets zeggen in de trant van "ik wil altijd met je praten maar niet op deze manier want deze manier vind ik niet constructief". Daarmee houdt jij het gesprek open van jouw kant. Zodra hij gekalmeerd is (of zij?) kan je bedenken of je nog wel wil en hoe je dat dan gaat brengen.. of dat je dan nog zin hebt zijn telefoontjes te beantwoorden. Maar misschien kan dat niet. Hoe dan ook, uit deze wijze van converseren moet je even stappen, maar niet door zelf de deur dicht te doen.

Kijk, ongeacht wiens fout het is, een gerepareerd kunstwerk, blijft vaak een 'gerepareerd kunstwerk'.

Lidewei

Lidewei

03-03-2011 om 17:15

Vandaag...

Vandaag kwam kunstenaar alles ophalen en hebben we heel netjes de hele zaak financieel afgewerkt en afgesloten. Geen kwaaie gezichten en heel profi. Ik ben trots op mezelf en kunstenaar. Nu ieder lekker ons eigen ding. Het is een pak van m'n hart dat deze samenwerking voorbij is. Dit laatste was de druppel die de emmer deed overlopen. Ik denk dat het voor beide heel goed is.

Lidwei

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.