Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ingewikkelde belastingvraag (pensioenen)

ik vul altijd zelf mijn belastingaangifte in. en ik geloof dat ik het wel aardig in de 'vingers' heb (ja ik ken alle aftrekposten!) iemand die dat wist heeft gevraagd of ik hem wil helpen. ik heb gezegd dat wel te willen, maar dat ik bang was dat hun situatie te ingewikkeld voor me was....en wat ik vreesde is dus zo. maar omdat het gezin waar het om gaat en paar keer is opgelicht zijn ze bijzonder wantrouwend en ondanks dat ik ze het aangeraden een specialist in te schakelen ben ik bang dat ze dat niet doen.....
dus blijf ik zoeken hoe zo'n situatie in elkaar steekt. misschien is hier iemand die 't uit kan leggen?
gaat om gezin dat woont in zo'n dubbele woning (kangroewoning) koophuis, in 1 gedeelte woont oudste zoon met gezin, goedverdienend. in andere gedeelte wonen ouders afgelopen jaar beiden gepensioeneerd mét hun jongste zoon die nog studeerd maar geen studiebeurs of kinderbijslag meer krijgt (te lang gestudeerd voor studiebeurs en te oud voor kinderbijslag). ouders hebben vrijwel alleen a.o.w. en een piepklein pensioentje. betalen geen huur aan oudste zoon, maar passen i.p.v. huur op op kinderen van oudste zoon en doen han en spandiensten (tuin e.d.). de ouders betalen 1000-en euro's aan de studie van jongste zoon en tot vorig jaar verdienden ze nog dus konden ze dat van de belasting terug krijgen, maar nu met hun pensioen betalen ze amper nog belasting. dus het bedrag dat ze betalen aan studie zoon overtreft het bedrag dat ze aan belasting betalen. oudste zoon betaalt het niet. maar hij voorziet broertje wel in onderdak (gratis) en water/eletra etc.
dus hoe kunnen zij dit nu aftrekken van de belastingen? en in 2009 zal deze situatie ook nog zo zijn.
moeten ze dan dus maar met z'n allen broer onderhouden zonder compensatie van de belastingen?????
iemand enigzins idee?
groeten albana

Tinus_p

Tinus_p

02-03-2009 om 09:16

Ja?

albana:
'moeten ze dan dus maar met z\'n allen broer onderhouden zonder compensatie van de belastingen?????"
Eh, ja? Je schrijft zelf: 'dus het bedrag dat ze betalen aan studie zoon overtreft het bedrag dat ze aan belasting betalen.' De belasting compenseert dus maximaal.

Sascha2

Sascha2

03-03-2009 om 12:01

Lijkt me ook

Tja, je kunt alleen aftrekposten opgeven voor zover je daadwerkelijk belasting betaalt en ook niet boven het bedrag wat je betaalt. Zoals ik het verhaal lees, wordt al optimaal gebruik gemaakt van de aftrekmogelijkheden. Dat deze niet ruim zijn, komt omdat er vrij weinig belasting wordt betaald. Logisch dat je dan ook maar vrij weinig kunt aftrekken.
Het klinkt een beetje alsof je het vreemd vindt dat de belastingdienst niet compenseert. Maar dat is toch niet vreemd? Compensatie van studiekosten wordt doorgaans door de studiefinanciering gedaan, niet door de belastingdienst. Kennelijk zijn er geen mogelijkheden meer om studiefinanciering te ontvangen. Tja, daar zijn regels voor en zoon heeft te lang gestudeerd, dus al optimaal gebruik gemaakt van de studiebeurs. De belastingdienst int alleen de belasting en daar waar een aftrekmogelijkheid is, wordt aftrek geboden. Waarom zou de Belastingdienst (lees: de belastingbetaler) compenseren voor een student die langer studeert dan wellicht nodig? Ik wil niet veroordelend overkomen dat hij langer over zijn studie doet, dat doet er immers niet toe. Maar feit is, dat hij dan zelf voor de kosten zal moeten opdraaien, net als een ieder.
Tja, ik moet zeggen dat de jongste zoon het wel mooi voor elkaar heeft. Hij al een tijd vrolijk aan de studie, gratis onderdak... Kan me niet herinneren dat ik mijn studietijd zo doorbracht :)

albana

albana

03-03-2009 om 13:30 Topicstarter

Ja dat ben ik wel met jullie eens...

't zou ook mijn 'ding' niet zijn zo lang een zoon onderhouden die er enigzins een potje van maakt (dat is namelijk wel zo).
maar volgens mij zijn we er al enigzins 'uit', er schijnt via een TBU regeling toch een en ander mogelijk te zijn....ze gaan nu toch naar een belastingdeskundige. (hé, hé...). ik heb ook gewoon een beetje met deze mensen te doen....ze hebben een beroerd jaar achter de rug en ook nog 's flink financieel in 't schip gegaan. (en nee daar kan de belastingen niks aan doen) en tsja ik vindt ook dat als de mógelijkheden er zijn je er gebruik van moet maken....om nu geld te laten liggen lijkt me ook onzinnig....
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.