Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vicky

Vicky

28-10-2009 om 10:59

Jonge vrouwelijke baas zonder kinderen en vakanties

Dit struikelblok doet zich iedere 'kinder'vakantieperiode weer voor. Mijn baas een jonge vrouw van 39 jaar zonder kinderen, wil iedere kindervakantie vrij. Ze is eigenaar van het bedrijf waar i werk en we zijn maar met z'n vieren. De reden om dan vrij te moeten zijn is dat het dan zo'n rustige periode is. 'Maar in zo'n rustige periode is het voor haar juist fijn om achterstallige dingen weg te werken, wat ze steeds heel graag wil. Eigenlijk als ik eerlijk ben dan vind ik net alsof er een wedstrijdje gaande is. Een wedstrijd die ik helemaal niet wil. Maar vrij in de kindervakantieperiode wil ik wel, haha. Zeker ook omdat juist in de periode het zo stil is. Kan m'n tijd beter gebruiken in de drukke periode, want tenslotte wanneer moet in dan m'n vrije dagen opnemen? Want buiten de vakantieperiodes is het ook te druk en te lastig (wordt gezegd)om dan vrij te nemen. Ik ben echt te introvert da's echt mijn handicap, durf dit niet en heb er grote mooeite mee om dit ter sprake te brengen. Hoe zal ik dit op een nette manier doen?

tonny

tonny

28-10-2009 om 11:03

Eerlijk verdelen

de 'kinder'vakantie moet eerlijk verdeeld worden. Het ene jaar de een, het andere jaar de ander. Wat vinden de andere twee collega's ervan?

tonny

Starry Night

Starry Night

28-10-2009 om 12:39

Eerlijk verdelen?

Geen vakantie kunnen opnemen tijdens schoolvakanties en wel daarbuiten levert voor mensen met schoolgaande kinderen grote problemen op.
Geen vakantie kunnen opnemen tijdens schoolvakanties en wel daarbuiten levert voor mensen zonder schoolgaande kinderen geen grote problemen op (noch kleine).
Ik vind dit dus geen probleem om 'eerlijk' te verdelen, omdat het niet eerlijk ís. Beetje vergelijkbaar met de slogan 'samen lossen we het wel op' rond roken. Ja lekker, dacht ik dan. Als de ander gaat roken zit ik in de walm en als ik gewoon mijn ding doe heeft die ander op geen enkele manier last van mij. Wat nou 'samen' lossen we het wel op.
Kortom, ik ben van mening dat mensen met schoolgaande kinderen voorrang zouden moeten krijgen bij het plannen van vakanties in die schoolvakantie, om zeer voor de hand liggende redenen.

Hilde

Hilde

28-10-2009 om 13:23

Goedkoper

Meer nog, Starry Night, het is zelfs vaak goedkoper als je buiten de schoolvakanties op reis wil gaan, dus wat let die baas?

tonny

tonny

28-10-2009 om 14:41

Het is bedrijfsmatig logisch

om vakantie te nemen als het rustig is. Dat snap ik wel van de baas.

Maar ouders verplichten buiten de schoolvakanties vrij te nemen is wel heel erg raar, dat zou ze toch moeten inzien.

Nogmaals, wat vinden je collega's? Met z'n drieën moet je toch in actie kunnen komen en haar de onredelijkheid van haar vakantiegewoonte te laten inzien.

tonny

tonny

tonny

28-10-2009 om 14:42

Die baas gaat misschien helemaal niet weg

in de vakantie, ze heeft gewoon geen zin op haar werk te zijn als er niet veel te doen is.

tonny

Starry Night

Starry Night

28-10-2009 om 14:56

Niet veel te doen

Als er tijdens de vakanties niet veel te doen is, dan is het misschien een idee om de hele tent te sluiten en met z'n allen weg te gaan;-) Oftewel: dat argument geldt voor alle medewerkers in dit bedrijf, niet alleen voor de bazin.
Overigens frappeert me iets in je posting, Vicky.
"Eigenlijk, als ik eerlijk ben, dan vind ik net alsof er een wedstrijdje gaande is. Een wedstrijd die ik helemaal niet wil."
Het kan zijn dat je dat heel goed aanvoelt en als dat inderdaad zo is, dan is je bazin vooral een nogal kinderachtige vrouw.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

28-10-2009 om 15:23

Starry

"Geen vakantie kunnen opnemen tijdens schoolvakanties en wel daarbuiten levert voor mensen zonder schoolgaande kinderen geen grote problemen op (noch kleine)."

Mensen zonder kinderen kunnen
- een partner hebben die in het onderwijs werkt
- met een vriend of vriendin op vakantie willen die wél aan schoolvakanties gebonden is
- activiteiten willen ondernemen met kinderen, bv neefjes en nichtjes
- activiteiten willen ondernemen die alleen in schoolvakanties worden aangeboden (bv Buitenkunstprogramma's)
enzovoort enzovoort. Dus waarom zouden mensen zonder kinderen per definitie geen belang hebben bij een vakantie tijdens de schoolvakanties?

Starry Night

Starry Night

28-10-2009 om 15:46

Natuurlijk

Er zijn omstandigheden waardoor je als kinderloze inderdaad ook aan schoolvakanties vastzit. Partner in het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook een co-ouder als partner. Nauwkeuriger gedefinieerd bedoelde ik dus 'gebonden aan schoolvakanties'.
Geldt dat voor je bazin, Vicky?

Tirza G.

Tirza G.

28-10-2009 om 15:50

Tja

zal ik nou eens wat heel lulligs schrijven? Als ik eigenaar was van een bedrijf, nam ik ook vakantie wanneer IK dat wilde. Kom op zeg, míjn business, mag ik aub doen wat ik wil met mijn eigen zaak? Als ik mensen in dienst zou hebben, zouden die dan toch wel zelf het initiatief moeten nemen tot overleg. En aantonen dat het véél slimmer is dat zíj vakantie nemen (niet iedere werknémer is toch gebonden aan schoolvakanties?) zodat ik lekker door kan werken. Of blijere werknemers heb, ook niet onbelangrijk.
Maar bij twijfel of gedoe hakte ik toch echt zelf de knoop door. En zou ik mijn eigen belang lekker zwaar laten wegen.

Tirza

Starry Night

Starry Night

28-10-2009 om 16:32

Tirza

"Kom op zeg, míjn business, mag ik aub doen wat ik wil met mijn eigen zaak?"
Dat klinkt een beetje als mijn zoon die onlangs van zijn zakgeld een kwartetspel kocht. Toen hij een potje speelde met zijn vriend en zijn zus en die in zijn ogen 'valsspeelden', griste hij hun verzamelde kwartetten weg en riep dat de kaarten van hem waren want door hem gekocht.
Wat het opleverde? Dat ze niet meer met hem wilden spelen natuurlijk;-)

Yta Chalne

Yta Chalne

28-10-2009 om 16:47

Tja, tirza

Werknemers hebben helaas, helaas, ook rechten tegenwoordig. Bijvoorbeeld dat ze hun vakantie kunnen opnemen op dagen dat dat hen uitkomt. Een werkgever moet wel met sterkere argumenten komen dan 'ik ben de baas' om daar keer op keer niet in mee te gaan omdat ze zelf met vakantie wil.

Jade

Jade

28-10-2009 om 17:03

Hmmm....

Hilde: "Meer nog, Starry Night, het is zelfs vaak goedkoper als je buiten de schoolvakanties op reis wil gaan, dus wat let die baas?"

Leerplicht misschien?? Of ze moet alleen gaan, dan is het wat anders;-))

Starry Night

Starry Night

28-10-2009 om 17:44

Jade

Bazin heeft geen kinderen;-)

joer

joer

28-10-2009 om 20:38

Inderdaad bespreken

Je moet dit echt bespreken. Misschien zelfs samen met je andere collega's. Wat vinden zij ervan? Ideeen bundelen en op papier zetten.

Ik zou een aantal oplossingen bedenken en dit dan voorstellen. bijv. elke schoolvakantie 2 vrij en 2 aan het werk. Alvast een jaarschema maken wie welke vakantie vrij wil. Enz. Enz.

Ik kan me voorstellen dat je het moeilijk vind om dit bespreekbaar te maken maar je moet echt een beetje voor jezelf opkomen.

Succes! Groeten JOER.

Jade

Jade

28-10-2009 om 22:48

Och heden starry,

....ik heb Bazin en Vicky door elkaar gehaald (en het staat ook nog wel heel duidelijk in de titel van haar openingsposting)

Ik geloof dat Pearle een leuke aanbieding heeft voor een leesbril, ik moet daar maar eens heen geloof ik;-))

Sorry Hilde, mijn reactie op jouw posting slaat dus helemaal nergens op;-)

Tirza G.

Tirza G.

28-10-2009 om 22:53

Yta

Ik weet heus wel dat werknemers rechten hebben en natuurlijk hebben ze recht op vrije dagen. Maar ik mag toch aannemen (ik ben ook niet anders gewend) dan dat het plannen van vrije dagen in overleg gaat - en dat als er wat te beslissen valt, de baas uiteindelijk beslist - met het belang van het bedrijf voor ogen, wat er waarschijnlijk niet bij gebaat is als iedereen tegelijk met vakantie is. En andersom: als baas besluit de tent dicht te gooien, heb jij ook gewoon vakantie - als werknemer. Kijk maar naar de bouwvak, het onderwijs, of huisartsenpraktijken.
Wat ik van Vicky begrijp, is dat ze zich ergert maar dat er geen enkele vorm van overleg is. Dan zou ik daar maar eens beginnen.

Tirza

Hilde

Hilde

29-10-2009 om 10:34

Jade

Jade: Sorry Hilde, mijn reactie op jouw posting slaat
dus helemaal nergens op;-)

ja, dat had ik inmiddels al door ;-)

Rieke

Rieke

29-10-2009 om 16:28

Maar over hoelang praat je dan?

De schoolvakantie is 6 weken, je baas zal toch geen 6 weken weg gaan ? Het meest logisch zou zijn; eerste 3 weken een tweetal en laatste 3 weken het tweede. Dan hebben jullie allemaal in de schoolvakantie vrij.

Rieke

Rieke

29-10-2009 om 16:32

Iedere kindervakantie lees ik nu

Dan heb je nog de kerst vakantie; ook op te delen in tweetallen van een week. februari en mei kun je om en om doen, en dan blijft de herfstvakantie over; om het jaar zou ik zeggen. dat is toch een heel reeel voorstel naar de baas toe. Gewoon voorleggen en zakelijk blijven.

Tirza G.

Tirza G.

29-10-2009 om 16:44

Er zijn

dan heb je het maar helder :-), 12 schoolvakantieweken per jaar. Er zijn namelijk 40 lesweken. Het zijn niet altijd "volle" weken, soms wordt er wat gestrooid met daagjes hier en daar, maar in principe gaan de onderhandelingen dus over 12 weken.
Als je baas zo vaak op vakantie kan, heeft ze een prima lopende zaak :-)

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.