Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vic

Vic

01-11-2010 om 14:34

Kan dit? [puzzelen met kinderopvang en hulp in huis]

Naar aanleiding van een discussie bij Algemeen over kinderopvang, kreeg ik het volgende idee. Vanaf volgend jaar september heb ik nog maar 1 kind op de bso. Daar neem ik nu 3 dagen voor af, waarvan ik zo'n 150 euro zelf moet betalen. Als ik een beetje puzzel, red ik het met 9 uur per week, verdeeld over twee dagen. Stel dat ik voor die 9 uur iemand kan inhuren die naast het opvangen ook wil schoonmaken (niet 9 uur natuurlijk, maar een uur of 2). Mag dat dan? Kun je daar dan toeslag voor krijgen? Als ik 6 euro per uur zou betalen, zou ik ongeveer evenveel kwijt zijn als aan bso met k.o. toeslag. Maar zou je iemand kunnen vinden die voor 6 euro per uur oppast en de badkamer schoonmaakt?

Polly Shearman

Polly Shearman

01-11-2010 om 14:44

Alleen

Volgens mij kan dat alleen als iemand geregestreerd staat als gastouder, die regels zijn aangescherpt. Anders kan je geen toeslag ontvangen. Misschien wil dan die gastouder het poetsen er wel bij doen, maar ik denk niet dat je dat wit geregeld kan krijgen.
Groet, polly

Yta Chalne

Yta Chalne

01-11-2010 om 14:46

Nee

Hier zou je zo iemand iig niet kunnen vinden. Badkamers soppen is geen populair werk, zeker niet voor 6 euro per uur (en dan ook nog oppassen). Oudste hier heeft wel een paar maanden een middag per week op een baby gepast en kreeg dan 7,50 per uur als ze ook de was vouwde en de afwas deed (geen andere klussen).

Vic

Vic

01-11-2010 om 14:56

Daar was ik al bang voor

In de andere discussie werd het idee geopperd om een schoolverlater in te huren voor je opvang. Het leek mij al vrij onwaarschijnlijk dat je die gaat vinden (de badkamer heb ik er zelf bij verzonnen, leek me bijzonder praktisch). Daarbij zit je dan natuurlijk ook met de vakanties en het feit dat oppassen zich zomaar ziek kunnen melden zonder voor vervanging te zorgen. Jammer, het meest ideaal lijkt mij een oppas/huishoudelijke hulp die elke dag een paar uur komt, boodschappen doet en kookt, en nooit ziek is.

Au pair

Hoi Vic,

Hetgeen jij zoekt gaat toch meer richting de au pair :-)

bastet

bastet

01-11-2010 om 18:34

Vic

Een huishoudelijke hulp kost in deze regio 12,50, ik vraag dat ook. Ik kan niet en jouw badkamer poetsen en ook nog op een verantwoorde en leuke manier op je kinderen passen. Dat doe ik namelijk ook. Maar ik heb maar twee handen en kan niet leuk gaan verven met je kinderen, en ook gelijk poetsen. En zeker niet voor zes euro.
Groetjes,bastet

Vic

Vic

01-11-2010 om 20:02

Ik snap het

Het was allemaal niet zo serieus bedoeld. Ik was gewoon een beetje creatief aan het denken, zoekend naar een manier om ergens te besparen en er ook nog een schoon huis aan over te houden. Vooralsnog houd ik alles nog maar even ongewijzigd. Jongste vindt de bso erg gezellig, en ik poets gewoon mijn huis op zondag terwijl oudste met jongste knutselt ;-)

Minimumloon

Je moet tenminste het minimumloon betalen bij 'huispersoneel'. En vakantiegeld en vrije dagen. Als je die vrije dagen en vakantiegeld direct uitbetaald kom je ongeveer op 10,50 per uur. En als ze opvang doet voor twee kinderen, dan kun je dus 2x5e per uur opgeven voor toeslag (mits ze een erkend gastouder is).

Gniffel

wel erg creatief, een schoonmaakster voor 6 euro per uur die deels door de belastingbetaler wordt gesubsidieerd en ook nog eens je kinderen in de gaten houdt en vermaakt ;-)

Ik heb straks ook 1 kind rijp voor nso maar die oudste van mij is dan nog te jong om de hele vrijdagmiddag thuis te zijn en te oud om naar nso te gaan, dus ik moet iets anders gaan verzinnen. Ik wil 28 uur werken over 4 dagen, 2 korte dagen van 6 uur en 2 lange dagen van 8 uur. Dan heb ik maar 1 dag oppas nodig (vrijdag van 12.20 tot 17.30 uur), 1 middag is vriend thuis. Op die vrijdagmiddag kan de oppas die er dan 5 uur achter elkaar is best ook even de vaatwasser in/uitruimen, het aanrecht afnemen en de begane grond zuigen als er geknoeid is. In de ochtend komt de werkster dus het huis is al helemaal schoon.

Ik heb dan dus straks 21,5 uur per maand oppas nodig.

Als ik E 10,50 betaal kost mij dat E 225 en met toeslag (als ik het goed begrijp) dan krijg ik van die E 225 weer 215 terug ????? Of betaal je dan 10.50 per uur dubbel bij 2 kinderen ??

Anyway

ik dat dus uitgerekend dat zonder toeslagen (die er straks misschien niet meer zijn als mandarijntje naar school gaat) we op die manier voor slechts E 225 kwijt zijn en dat is minder dan 2 kinderen op vrijdagmiddag op nso.

Vic

Vic

01-11-2010 om 21:46

Manda

Waar haal je die 215 terug vandaan? De toeslag geldt (blijkbaar) bij gastouders voor max 5 euro per uur, dus dan betaal je altijd 5,50 zelf. En van het overige ook nog een gedeelte, dat wat niet gesubsidieerd wordt.
Ik overweeg nu trouwens om de zakgeldverhoging van oudste te laten subsidiëren door de belastingbetaler. Ze is bezig met een EHBO-cursus, dus die gastouderkwalificatie is straks ook getackled ;-) En voor 12-jarigen geldt nog geen minimumloon, dus ik ben voor 3 euro per uur wel klaar. Badkamers doet ze niet, da's jammer.

Hoe meer kinderen hoe gunstiger

Als je 10,50 per uur betaald voor oppassen op twee kinderen, dan reken je 5,25 per kind per uur. De maximum uurprijs is 5,- per uur. Je krijgt dus eerste-kindtoeslag voor de eerste 5 euro en tweede-kindtoeslag voor de andere 5 euro. Stel je krijgt 50% toeslag voor de eerste en 90% voor de tweede. Dan krijg je dus 2,50+4,50=7,00 toeslag. Netto betaal je dan 10,50-7=3,50 per uur.

Bij 3 kinderen is het sommetje nog gunstiger:
10,50/3=3,50 per kind per uur. Netto kom je op 1,75+0,35+0,35=2,45 per uur.

En bij 4 kinderen is oppas aan huis helemaal goedkoop (als je hetzelfde blijft betalen): 2,10

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.