Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kan een 12jarige al geld verdienen?

Mijn dochter gaat volgend jaar naar een middelbare school in een plaats verderop. Met redelijk weer kan ze fietsen, maar in de winter gaat ze met de trein. Dat is ingecalculeerd in mijn uitgavenpatroon. Dochter danst nogal fanatiek en die lessen zijn ook ingecalculeerd. Nu werd ze voor zowel klassiek ballet als jazzdance in de selectie gevraagd. Grote eer voor een bijna-brugpieper! Maar dat betekent nog weer ongeveer 100 euro in de maand extra aan lesgeld (is nu bij elkaar al 70 euro in de maand), want er komen docenten uit Amsterdam voor naar hier. Dan nog extra slijtage van al die schoenen en spitzen (ze verslijt van alles nu al twee paar per seizoen). Ik wil mijn dochters droom best laten uitkomen, maar het is als ZZP-er en alleenstaande moeder bijna niet op te hoesten. Op haar vader hoeven we niet te rekenen. Kan zij zelf iets doen om wat centjes bij te verdienen? Voor oppassen is ze nog te jong. Heeft iemand nog ideeën? Ik heb (gelukkig) maar één kind, het is dus niet dat een brusje tekort gaat komen. Alleen moeders zelf trekt het financieel bijna niet meer!

Vic

Vic

23-06-2010 om 15:59

Folderwijkje

Vanaf 13 jaar mag je kranten of folders bezorgen. Als je dat op jouw naam doet, kan ze nu al aan de slag. Maar heeft ze daar wel tijd voor, met al die balletlessen, straks in de brugklas?

Stoepkrijt

Stoepkrijt

23-06-2010 om 17:22 Topicstarter

Tja

Ik ga niet stoppen met zakgeld geven, ik wil alleen niet maar klakkeloos dokken voor dochters extra lessen. Ik denk wel dat je gelijk hebt dat ik per uur meer kan verdienen. Dochter kan dan hier in huis misschien wat extra doen, zodat ik die uren ook daadwerkelijk kan maken. Ze zal inderdaad moeten wennen aan het VO, vooral aan het huiswerk. Al dat trainen lijkt me best veel, maar ze wil wel heeeeeeel graag. We zullen er nog eens een Ernstig Gesprek over voeren (met hoofdletters).

Lou

Lou

23-06-2010 om 22:16

Ik zou er niet op rekenen

Ik zou er niet op rekenen dat je dochter echt iets substantieels kan meebetalen, eerlijk gezegd. Om bovengenoemde redenen, ze heeft weinig tijd en zal weinig geld verdienen, wat ze ook gaat doen. Hangt jouw toestemming nu af van de mogelijke extra inkomsten die er moeten komen? Of mag ze het sowieso wel van jou en wil je een Ernstig Gesprek over "niet klakkeloos dokken"? Dat laatste is natuurlijk altijd een goed idee :-)

Bij extra inkomsten zou ik aan je eigen inkomsten denken. Moet je uurtarief niet eens omhoog, bijvoorbeeld. Of valt er nog iets wezenlijks te bezuinigen in je uitgaven?

Wel gaaf overigens hoor, dat ze in beide selecties komt!

groet,

Lou

Stoepkrijt

Stoepkrijt

23-06-2010 om 22:39 Topicstarter

Goed gesprek gehad :-)

Ik heb dochter even opgehaald van ballet en de balletdocente kwam meteen op me afgestormd met een jubelverhaal over dochter en hoe goed die selectietraining zou zijn. Ik heb gezegd dat ik het leuk vond dat ze zoveel vertrouwen had in dochter en dat ik het zo snel mogelijk zou laten weten. Toen heb ik dochter meegenomen naar een terrasje waar we wat tapas hebben besteld. Daar hebben we doorgenomen wat er volgend jaar allemaal gaat gebeuren en wat dat ook voor mijn portemonnee betekent. Afgesproken dat ALS ze in de selecties mag, dat alleen mag onder de voorwaarde dat school er niet onder lijdt. En dat we wat selectiever gaan shoppen: niet dat leuke jurkje kopen omdat het leuk staat, maar kijken of ze dat jurkje nodig heeft. Daar kan nog wel wat worden bezuinigd, madame heeft een hoeveelheid outfits in de kast, niet normaal. Mijn uurtarief omhoog gooien is in deze tijd niet zo'n goed idee, ik ben blij dat ik nog genoeg werk heb voor een redelijk inkomen, terwijl collega ZZP-ers bij bosjes omvallen.
Dochter zat tijdens het gesprek ijverig te knikken. Ze was vanochtend naar een kennismaking op haar nieuwe school geweest en had het helemaal leuk gehad. Midden onder een Serieuze Zin van mij begon ze te glunderen. Ze was ZOOOO gelukkig: aangenomen op de school van haar keuze en ook nog in twee dansselecties. Zo'n kind gun je toch een Fanta? Ik ga nog maar eens rekenen en kijken of en hoe we het rond kunnen breien. Oma betaalt komend jaar de Tina, dus dat scheelt vast wat (anders moest die eruit). Ik denk dat ik ook maar afspreek dat ze extra dingen als beenwarmers en andere hippe accessoires voor Sinterklaas of verjaardag moet vragen, dat ik niet leegloop op dat soort dingen. Ik zal eens kijken of ik haar vader nog onder druk kan zetten, maar dat zal in ieder geval niet structureel zijn. En misschien kan ik op zoek naar wat extra klanten. kan ik alleen niet meer zo vaak op OOL...

cqcq

cqcq

23-06-2010 om 23:22

Regelingen van de gemeente..

Hier heeft de gemeente ook een aantal regelingen voor ouders die onder dacht ik 130 % van de bijstandsnorm zitten. Zo is er hier een cultuurregeling (voor bijvoorbeeld toneelles), een sportregeling en een schoolkostenregeling. Ik verdien hier net teveel voor, maar samen gaat het hier om een bedrag van ongeveer 500 euro volgens mij. Mischien kun je nagaan of jouw gemeente ook iets dergelijks heeft (soms valt dat onder bijzondere bijstand).

En eens praten bij de dansschool?

Bij de dansschool hier is best wel wat mogelijk als je eens gaat praten. Ze hebben sowieso een korting als je meerdere lessen volgt, dat werd eerst mondeling besproken met de desbetreffende leerlingen, maar sinds ze flink gegroeid zijn, zijn daar regels voor en is het ook bij iedereen bekend. Ook weet ik dat een aantal meiden de school en zalen schoonmaakt en daarvoor een flinke korting op de lessen krijgt. Dat zijn de meiden met talent, die de dansschool graag wil houden en die de lessen zelf moeten betalen, die zijn overigens wel wat ouder dan jouw dochter. Kortom, ga ook eens kijken wat er mogelijk is bij de dansschool, je weet maar nooit!

Bastet

Bastet

24-06-2010 om 07:55

Folderen

Folderen zet weinig zoden aan de dijk hoor,mijn zoon loopt 296 folders per week,voor 20 euro per maand!
Groetjes,bastet

Stoepkrijt

Stoepkrijt

24-06-2010 om 08:59 Topicstarter

Fijn

Goede tips allemaal. Ik zal eens bij de gemeente informeren, hoewel ik inschat dat ik er niet voor in aanmerking kom (vorig jaar keurig modaal verdiend als ZZP-er, dit jaar maar weer afwachten). En ik zal eens vragen wat de balletschool nog kan doen. Dochter helpt al bij de kleuters, gewoon omdat ze het leuk vindt, misschien kan daar wel iets tegenover staan in de vorm van korting (dochter is bijzonder goed in het 'in bedwang houden' van springerige kleintjes).
Inkomsten van de kant van dochter zullen we voorlopig maar even vergeten. We zullen de uitgaven nog eens kritisch bekijken en ik zal eens aan mijn boekhouder vragen of er nog iets te doen valt aan die treinkosten naar school als aftrekpost of zo. Ik hoop dat we het zo voor elkaar kunnen krijgen!

Vera*

Vera*

24-06-2010 om 09:13

Kleedgeld

Misschien is het een idee om kleedgeld te gaan geven, al dan niet direct in haar hand. Jij hebt een idee hoeveel je per maand kwijt bent daarvoor en je dochter krijgt sneller inzicht in wat kleding kost en dat je moeders portemonnee niet oneindig rekbaar is.
Een tijdje geleden was er ook een draadje over sportspullen. Als ik me goed herinner was de mening dat basisdingen door pa/ma betaald 'moest' worden en dat verjaardagen/sinterklaas voor de extra hebbedingen zijn.
Veel plezier met je dochter en haar drukke programma.

Inge M

Inge M

24-06-2010 om 09:14

Goed idee om te praten bij de dansschool

Ook als ze niet helpt bij de kleintjes, zullen ze begrijpen dat dubbel betalen wel erg veel wordt.
Misschien moet je over een drempel heen maar ik zou zeker melden dat het te duur wordt als je het volle pond moet betalen.

Jolanda123

Jolanda123

24-06-2010 om 09:26

Particuliere studiefondsen

Geen idee waar je woont, maar ik weet dat er in friesland nogal wat particuliere studiefondsen/beurzen zijn.
Sommigen keren al honderden jaren geld uit aan studenten/leerlingen uit deze regio.

Als je bij google " particuliere studiefondsen " intikt, dan komen er nog meer boven vanuit het hele land.

MIsschien een mogelijkheid om eens een middagje te gaan zitten surfen en om te kijken of er iets voor je bij zit?

Jolanda (niet geschoten is altijd mis)

Kaaskopje

Kaaskopje

24-06-2010 om 13:30

Bastet - even tussendoor

20 euro per maand is weinig hoor! Daar zou ik de deur niet eens voor uitgaan.

Folderen 20 euro?

Hier vangt dochter toch gauw 60-70 euro per maand voor het wekelijkse sufferdje + gemiddeld 7 folders. Ik vind 20 euro ook heel weinig hoor!
[email protected]y

En verder

Nog wat ideeën nalv bovenstaande. Je zegt dat oma de Tina voor komend jaar betaalt, hartstikke lief, maar je zou oma ook kunnen vragen in plaats daarvan het dansen te sponsoren en de Tina lekker in de bieb te lezen/lenen. Zijn er verder ooms/tantes/opa's/oma's waarmee jullie verjaardagen en bijvoorbeeld sinterklaas vieren? Die kan je dan ook vragen om ipv kadootjes een bijdrage te leveren aan bijvoorbeeld spitzen die ze dan voor haar verjaardag krijgt.
Misschien kunnen jullie een potje neerzetten voor dansgeld? Dat daar bijvoorbeeld geld ingaat wat ze met dat doel voor haar verjaardag krijgt en waar ze zelf zo nu en dan iets in kan doen (bijvoorbeeld rapportgeld, of wat dan ook). En jij kan er iets indoen als je bewust ergens op bezuinigd hebt met het dansen in het achterhoofd (zo, nu hebben we niet het leuke jurkje gekocht, dus kan er tien euro in het potje). Zelf iets bijverdienen kan ze ook nog zoeken door vaste klusjes te doen bij bekenden (gras maaien, in de tuin werken, auto's wassen, honden uitlaten, voor dieren/planten zorgen in de vakantie), je wil niet weten wat voor een vermogen ze daar hiermee verdienen! (Dochter laat om en om met vriendinnetje 's middags een hond uit, krijgt ze 2,50 per keer voor, jongens hebben hier samen drie tuinen die ze 'doen', loopt aardig op, oudste zorgt voor twee katten + huis in vakanties en krijgt daarvoor een veel te riant bedrag per dag etc.).

Stoepkrijt

Stoepkrijt

24-06-2010 om 14:57 Topicstarter

Goede plannen allemaal

Dat potje ga ik zeker doen, al was het alleen maar om het inzichtelijk te maken wat erin gaat en wat al die spullen kosten. Dochter ziet mij nu zuchtend met mijn pinpas zwaaien maar verder heeft ze geen last van mijn gevoel dat het wel op kan. Ze kan zich inderdaad aanbieden voor planten verzorgen en katten eten geven bij de buren voor de vijf weken dat wij zelf niet op vakantie zijn. En ik ga nog even met de balletschool praten. Oma heeft beloofd eventueel ook de trein te sponsoren naar school (in de winter) als ik het financieel niet red. Die Tina is al betaald, maar volgend jaar gaat ie eruit. Opa en oma mogen ook een belastingvrije schenking doen, ze gaan kijken hoe we dat het handigst kunnen aanpakken zodat dochter er optimaal van profiteert. Helaas hebben we verder weinig familie, alleen mijn zus, maar die is net gescheiden en worstelt zelf nogal met de centjes. Zij heeft overigens geen kinderen die gesponsord zouden moeten worden, dochter is het enige kleinkind van mijn ouders. Aan vaders kant heeft dochter een enorme familie, maar die sponsoren alleen de plaatselijke horeca, dus daar heeft ze niks aan.
Ik heb in ieder geval alweer goede tips gekregen. Mijn dank is groot!

Stoepkrijt

Stoepkrijt

24-06-2010 om 14:57 Topicstarter

Oja jolanda

We wonen niet in Friesland, maar ik ga zeker nog uitpluizen of er hier niet zo'n subsidie is.

Jolanda123

Jolanda123

24-06-2010 om 15:52

Stoepkrijt in welke regio

zit je dan?

Kunnen we even meekijken/zoeken :-)

Gr. JOlanda

Jolanda123

Jolanda123

24-06-2010 om 17:16

Stoepkrijt

Stoepkrijt

24-06-2010 om 17:31 Topicstarter

Wij wonen

We wonen in de buurt van Amersfoort, richting Gooi. Ik zal zo je link even bekijken!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.