Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Zelfstandige

Zelfstandige

16-09-2019 om 16:24

kantoor aan huis en sloopoverlast

Ik werk als zelfstandige en heb een kantoor aan huis. Dit is een aparte ruimte, waarin ik rustig kan werken, telefoneren en klanten ontvangen.
Naast mijn huis is een klein bedrijventerreintje met wat panden erop. Eén van die panden zit vast aan mijn huis. Het terreintje is onlangs verkocht. De panden zullen worden gesloopt en er worden huizen op gebouwd. Wat ik van het huizenplan vind is een ander verhaal, maar waar het nu om gaat is de overlast door de werkzaamheden. In de panden zat namelijk asbest en dat wordt door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd. Het was al erg genoeg toen ze in de andere panden bezig waren, maar nu zijn ze al een tijdlang bezig in het pand dat aan mijn huis vast zit. Elke ochtend om 7 uur gaan de drilboor, de zaagmachine en de gettoblaster aan en dat houdt pas tegen vieren op. Ik kan mijn klanten niet meer ontvangen en ik kan ze aan de telefoon niet meer verstaan. Werken lukt ook niet, behalve de herrie staat mijn beeldscherm gewoon te trillen op mijn bureau.
De projectontwikkelaar vindt dat herrie er nou eenmaal bij hoort. De afgelopen tijd heb ik het geluk gehad dat ik het huis van familie kon gebruiken vanwege hun vakantie. Die komen woensdag terug en dan moet ik een andere plek vinden. Dit kan nog maanden duren, want als de asbest weg is, starten de sloopwerkzaamheden. Uitwijken naar de bibliotheek is geen optie, ik zit de halve dag te telefoneren.
Heb ik recht op iets, bijvoorbeeld een tijdelijk vervangend kantoortje? Ik kan daarover niks vinden in alle bouw- en sloopnota's die ik op internet heb gevonden. Iemand ervaring?

Informeren bij de Gemeente.

Je zou eens kunnen navragen of je recht hebt op een vergoeding voor inkomstenderving o.i.d.
En misschien kan je tijdelijk in een leegstaand kantoorpand.

zelfstandige

zelfstandige

17-09-2019 om 10:02

dank

Gemeente, dat is inderdaad een goede tip.

Decibel-normen

https://www.bouwbesluitonline.nl/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd8/afd8-1/art8-3

De dagdosis mag nooit boven 80 dB komen, en boven de 60 dB is er een limiet aan het aantal dagen.

Ga er maar vanuit dat de aannemer hier geen ontheffing voor heeft, want bij een ontheffing zit altijd een verplichting tot het informeren van de buurt incl. telefoonnummer om overlast te melden.

Eerste stap is een dB-app voor je telefoon downloaden en kijken wat daar uit komt. Als het lijkt dat het geluid boven de norm komt, dan een echte geluidsmeter kopen.

Vervolgens omrekenen naar dagdosis:
https://www.naa.nl/kennis-geluid/geluidsdosis/
Voorbeeld: als je 8 uur lang geluid hoort van 80 dB, is je dagdosis 80 dB. Als je 1 uur lang geluid hoort van 89 dB is je dagdosis ook 80 dB.

Boven een dagdosis van 80 dB ontstaat gezondheidsschade en is je huis eigenlijk onbewoonbaar.

Ik weet niet hoe je trillingen kunt meten en wat voor eenheden ze ueberhaupt bedoelen in https://trillingen.com/artikelen/trillingsmetingen-sbr-richtlijn-b, maar je kunt altijd een filmpje maken van de trillingen.

Als het geluid buiten of aan jouw gevel boven de norm komt, klagen bij de gemeente. Als het geluid buiten onder de norm ligt, en bij jou binnen boven de norm, probeer het bij de gemeente, maar de kans is groot dat ze zich er niet mee willen bemoeien, zeker als jullie panden een gemeenschappelijke eigenaar of VvE hebben.

Om de overlast te stoppen, ga bellen met de gemeente, met jullie gemeenschappelijke eigenaar (als die er is), of met de VvE (als die er is).

Om later iemand aansprakelijk te kunnen stellen, stuur brieven waarin je omschrijft hoe groot het probleem is naar jullie gemeenschappelijke eigenaar (als die er is), naar de eigenaar van het pand naast je, en naar de aannemer. Als er een gemeenschappelijke eigenaar is, bel dan ook de huurcommissie voor advies over wat je kunt doen.

Zie het stoppen van de overlast en het verhalen van de schade als twee volstrekt van elkaar losstaande trajecten, en ga ze beide bewandelen.

Lucy

Lucy

17-09-2019 om 10:57

En ook

Als er een hijskraan gebruikt wordt MAG! Er niet boven je hoofd gehesen worden. De hele kleine kans dat er lading uitvalt is heel klein maar wel in potentie dodelijk.

Anemone

Anemone

17-09-2019 om 13:02

gemeente

Ik zou inderdaad de gemeente bellen, met een beetje geluk kun je daar op een flexplek terecht. En daarna gaan ze hopelijk handhaven.

zelfstandige

zelfstandige

17-09-2019 om 15:36

fijn

Hier kan ik wat mee. Ten strijde!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.