Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Puck

Puck

23-03-2010 om 08:39

Kindertoeslag en kinderopvangtoeslag

Ik was gisteren bezig met de belastingaangifte en toen kwam ik de toegekende voorlopige bedragen voor dit jaar tegen. Zowel de kindertoeslag en kinderopvangtoeslag staat het verwachte toetsingsinkomen voor 2010 vermeld. Kan iemand mij uitleggen waarom die op beide papieren verschillend zijn? En niet zo'n klein beetje ook. Het verschil is maar liefst bijna 10.000 euro.
En de definitieve kinderopvangtoeslag voor 2009: moet ik die apart opgeven, ik kan die namelijk nergens in de belastingaangifte kwijt volgens mij.

Nasha 1st

Nasha 1st

23-03-2010 om 08:48

Puck

voor de definitieve opgave van 2009 komt meestal vanzelf bericht (zo in het 3e/4e kwartaal van 2010 denk ik) omdat ze dan je opgaaf van 2009 hebben en dus je verzamelinkomen bekend is....Je kan dat inderdaad niet meer in de aangifte zelf kwijt...

Waarom die bedragen anders zijn, dat weet ik niet....ff bellen?

Jesse_1

Jesse_1

23-03-2010 om 08:59

Opgeven van kinderopvangtoeslag 2009

Je moet zelf een wijziging doorgeven via het opgaveprogramma van de kinderopvangtoeslag. Dus het jaarbedrag door 12 delen en dan een wijziging per 1-1-2009. Dit werkt niet als je al een wijziging in de loop van het jaar hebt doorgegeven (stel: je kind is per 1-7-2009 de helft minder naar de opvang gegaan en je hebt dit doorgegeven, dan kun je deze truc niet meer toepassen omdat de wijziging per 1-7-2009 'vastgehouden' wordt, dan moet je zelf de bedragen aanpassen via een wijziging ná 1-7-2009).
Als de voorlopige opgave al min of meer klopt kun je ook wachten op de definitieve opgave.
Van de site van de belastingdienst:
"Na afloop van het jaar: de definitieve berekening
Na afloop van het jaar krijgt u de definitieve berekening van uw kinderopvangtoeslag: de beschikking ‘Definitieve berekening'. Uw definitieve jaarinkomen is dan bekend. We kunnen dan uitrekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag u echt recht had. Het verschil moet u betalen of krijgt u alsnog op uw rekening."
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

23-03-2010 om 09:04

Kinder(opvang)toeslag

Zijn beide papier recent? Waarschijnlijk heb je een oud papier liggen, waarbij de één op basis van een voorlopig aangenomen toetsingsinkomen en de ander wat later obv een aangepast toetsingsinkomen door een door jou gedane opgave.
Je kunt het zelf wijzigen met: http://www.toeslagen.nl/download/193.html.
Kindertoeslag bestaat ook niet meer (heet nu kindgebonden budget), dus dat papier zal sowieso al vrij 'oud' zijn.
Jesse

amk

amk

23-03-2010 om 09:52

Zelf

ik geef zelf altijd verschillende inkomsten op zodat ik het bedrag terug krijg dat ik graag wil hebben per maand om mijn begroting rond te krijgen, maar voldoende ruimte over houd om aan het eind van het jaar nog een paar 100 euro terug te krijgen. De definitieve aanslag is dan altijd 0.

Ik denk dat er bij mij wel meer als 10.000 verschil tussen al die inkomsten zit. Als het bij de eindaangiften maar gelijk is.

Puck

Puck

23-03-2010 om 12:47

Duidelijk

Jesse, er IS helemaal geen wijziging geweest dus ik zou niet weten wat ik zou moeten wijzigen. En het heet idd nu kindgebonden toeslag en zo staat het er ook op, beide formulieren zijn met een week tussentijd verzonden en de aanslag van 2009 is nog niet de deur uit dus dat kan niet van invloed zijn op de hoogte van het toetsingsinkomen. En verder snap ik niet zoveel van je postings, maar dat komt denk ik omdat ik blond ben ;-) Die vraag over verschil in toetsingsinkomen blijft dus open en aangezien het 2e bedrag veel te hoog is krijg ik alleen maar meer terug en wacht ik gewoon de definitieve af, ik hoef daar dus niet zelf actie op te ondernemen blijkt.
MAar het belangrijkste antwoord was dat van Nasha: het staat dus los van de jaarlijkse belastingopgave en dat betekent dat ik niet meer hoef te zoeken naar waar ik het kwijt moet. Thanks.

Jesse_1

Jesse_1

23-03-2010 om 13:48

Blonde puck ;-)

Kinderopvangtoeslag:
a) je wacht af tot je bericht krijgt van de belastingdienst als het je niets uitmaakt of je definitieve berekening daar nu al van krijgt.
b) als je wel graag al het juiste bedrag voor kinderopvangtoeslag wilt ontvangen (bv omdat je het geld nu nodig hebt) download je het programma voor wijzigen van kinderopvangtoeslag en vult dan een wijziging in per 1-1-2009 met een maandbedrag dat uitkomt op 1/12 van het jaarbedrag dat op de jaaropgave 2009 van de kinderopvang staat.
Toetsingsinkomen:
Niemand kan de wegen van de belastingdienst doorgronden. Waarschijnlijk haalt de belastingdienst zijn informatie voor toetsingsinkomen bij deze 2 zaken uit verschillende bronnen.
Jesse (die gewoon beroerd kan uitleggen).

Puck

Puck

23-03-2010 om 14:27

Juist jesse

Ik ga voor optie A. Die is het meest geschikt voor blonde Puck ;-) Vind het altijd wel leuk om achteraf een bedrag te krijgen. En in mijn agenda staat in mei al dat ik een wijziging moet door gaan voeren omdat oudste na de zomer naar het VO gaat en dus geen BSO meer behoeft. Oooowww, zal dat wel goed gaan komen. LOL
En tja, de belastingdienst moet je niet willen snappen. Ze hebben mij en mijn man ineens heel 2009 samenwondend laten zijn terwijl we voorheen altijd getrouwd zijn geweest en dat nog steeds zijn (tenminste vanmorgen bij het ontbijt nog wel)

amk

amk

23-03-2010 om 14:34

Puck ;-)

samenwondend ok, je bent nog getrouwd. ;-)
Hierbij een doos pleisters.

Hanne.

Hanne.

23-03-2010 om 14:45

Nu al doen

Je kan je het briefje in je agenda weg doen. Je kan nu al doorgeven dat je per mei wat wijzigt. Ik heb al doorgegeven dat er per augustus wat gaat wijzigen. De bevestiging heb ik al binnen.

Ik had volgens de belastingdienst ineens een garagebox als hoofdverblijf...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.