Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kiki

Kiki

03-09-2011 om 22:31

Kopen of huren

Wij zijn ons huis aan het verkopen en hopelijk lukt dat nog voor de bevalling.
Nu ben ik een beetje om me heen aan het kijken voor een nieuw huis om te kopen, maar alsof het lot er mee speelt staat er in mijn prijsklasse en in de wijken waaar ik op zoek momenteel niet zo veel geschikts te koop.

Maar goed, nu lees in in de krant weer over al dat gerommel op de woningmarkt en dat wij volgend jaar waarschijnlijk nog minder hypotheek kunnen krijgen (door een opeenstapeling van inperkende maatregelen van de banken) en dat de huizenprijzen nog verder gaan dalen. Ook is mijn belastingaangifte 2010 nog niet gedaan en is die winst een stuk hoger als de winst in 2007 (je moet voor drie jaar, jaarcijfers kunnen tonen en ze nemen een gemiddelde van die jaren)

Dus nu zat ik te bedenken om wellicht één of twee jaar te gaan huren en als de woningmarkt weer gestabiliseerd is dan pas weer te gaan kopen of in die tijd funda in de gaten houden en op ons gemak zoeken naar het droomhuis dat dan tegen die tijd nog eens 6% gedaald is

Maar ... is dat verstandig. Ten eerste zit ik in de vrije sector en kosten huurhuizen in de wijken waar ik zoek behoorlijk wat (vanaf de 1400 euro per maand) ten tweede ga ik dan met twee, wellicht drie kleine kinderen verhuizen en een jaar later misschien opnieuw verhuizen, ten derde hebben we dan geen hypotheekrenteaftrek, ten vierde is de overdrachtsbelasting nu 2% en over een jaar gewoon weer 6% en ten vijfde bezorgt het idee van één verhuizing me al gigantische stress, laat staan twee verhuizingen in een jaar.

Wat zouden jullie doen?

Kaaskopje

Kaaskopje

03-09-2011 om 23:01

Waarom wil je verhuizen?

Als er zoveel mitsen en maren zijn waarom zou je je huis dan überhaupt verkopen?
Wij zijn tijdens onze vakantie lichtelijk geschrokken van het enorme aantal huizen wat te koop staat. De markt is op dit moment niet bepaald gunstig voor verkoop.

Kiki

Kiki

04-09-2011 om 08:27

Single lady

er is geen winst, ik vermoed dat we zelfs verlies krijgen. Dus helaas :( Vermogensbelasting is niet zo heel veel trouwens hoor.

We moeten verhuizen omdat we in een heel klein huis zitten en straks drie kinderen hebben en dat past echt niet meer.

Izar, ik hoop voor je dat je huis snel verkoopt, want de doemscenario's voor het volgende jaar stemde mij niet heel vrolijk.
Ik zit gewoon een beetje te dubben, volgend jaar nog minder hypotheek krijgen staat me ook niet aan en vergeet die overdrachtsbelasting niet natuurlijk.

Maar ja, ik wil ook niet overhaast een huis kopen omdat ik een dak boven me hoofd moet.

Rafelkap

Rafelkap

04-09-2011 om 09:24

Klein

Is je huis echt 'te klein' voor drie kinderen? Je jongste moet nog geboren worden en de andere twee zijn nog niet naar school? Je nieuwe baby kan het eerste jaar nog bij jullie op de kamer, als je borstvoeding geeft is dat wel zo handig.
Bij ons slapen de kinderen samen op 1 piepklein kamertje, in peuterbedjes, dat gaat nog best. Mijn nicht had zelfs 3 kinderen op 1 kamer (waaronder 1 baby). Bekijk nog eens kritisch of je huis op dit moment al te klein is, of over (pak em beet) 2 jaar. Dan kan je nog 2 jaar wachten met verhuizen, dat scheelt misschien weer.

Anne D.

Anne D.

04-09-2011 om 09:30

Kiki

Wij hebben 2 jaar lang in een appartement met 2 slaapkamers van 3x3 met 3 kinderen (0 - 4 jr oud) gewoond. Een stuk van de gang was omgebouwd tot badkamer, de baby die 's nachts standaard huilde werd overlegd naar de woonkamer met alle deuren dicht. Ideaal? Absoluut niet, maar het was niet anders en financieel waren er op dat moment geen alternatieven. Wij hebben zo'n box gehuurd voor alles wat we niet echt nodig hadden en er verder maar niet te veel bij stilgestaan. Is het echt heel erg nodig om te verhuizen als er een baby bij komt? Kun je niet wat improviseren met het idee dat het tijdelijk is?

Kiki

Kiki

04-09-2011 om 09:33

Het is helaas echt te klein

het was zelfs al te klein voor twee kinderen, er passen geen drie kinderen op de kamer van de jongens.

We moeten echt naar een groter huis en natuurlijk kan de baby wel even bij ons op de kamer. Maar dat betekent niet dat ons huis niet nu te koop moet staan, het duurt tegenwoordig maanden voordat een huis verkoopt.

En als we het huis verkopen zullen we toch ook iets anders moeten hebben :) Ik kan niet van de toekomstige kopers verwachten dat afwachten totdat wij beslist hebben waar we heen gaan.

Kiki

Kiki

04-09-2011 om 09:49

Het huis staat al te koop :)

al een tijdje overigens, dus dat is een vaststaand feit. Maar we zijn gewisseld van makelaar en nu komen er ineens behoorlijk wat kijkers en hebben we nu twee kijkers die al voor de tweede ronde komen.
Het begint ineens reëel te worden dat we ons huis snel verkopen, dus vandaar dat ik me richt op verhuisplannen.

Het gaat ons trouwens niet om het verlies op onze huidige woning, daar gaan we financieel niet aan ten onder. Hoewel het jammer is. Ik ga geen twee jaar wachten met de verkoop en dat kan ook echt niet met drie kinderen. Want de huizenprijzen dalen alleen maar verder en dan wordt het verlies alleen maar groter. Onze vraagprijs is onze hypotheek en alles wat daaronder geboden wordt is helaas verlies.

Het gaat mij puur om ons volgende huis of we daar nu nog een jaar mee gaan wachten met het kopen, met het risico dat we wellicht geen hypotheek kunnen krijgen van de prijsklasse waarin ik zoek en met een hogere overdrachtsbelasting of neem ik genoegen met een huis dat wellicht niet het huis is wat ik wil, maar wel met de hogere hypotheek en de lagere overdrachtsbelasting.

Verhuizen

wij zijn een paar jaar geleden verhuisd naar een tijdelijke huurwoning (achteraf gezien 1,5 jaar er gewoond) en daarna door verhuisd naar de nieuwbouwwoning. Reden voor de tijdelijke woning was dat we de nieuwbouw graag wilden maar dat moest nog gebouwd worden. Via Meeus konden we een huurhuis krijgen dat redelijk groot was (2 onder 1 kap, 4 slaapkamers waarvan 1 heel erg groot) voor 900 euro per maand.
omdat het tijdelijk was hebben we heel weinig aan het huurhuis gedaan. laminaat overgenomen van vorige bewoner, alleen een verfje in de kinderkamers. de staat van het huurhuis was perfect, wel iets om op te letten zodat je niet twee keer uitgebreid moet gaan klussen.

de eerste keer verhuizen was vooral veel inpakken, en dan een scheiding maken van wat je in het tijdelijke huis wil uitpakken en wat niet. Bijvoorbeeld fotoboeken, gewone boeken etc hebben we in dozen op zolder laten staan.
de tweede keer verhuizen was veel klussen want dat was het definitieve huis. verhuizen was niet ver weg (1e keer 100km verderop) en dus ging het langzamerhand, ideaal met kinderen.

Kortom
1. probeer eens via bijvoorbeeld Meeus een leuk huis te zoeken, prijzen zijn redelijk en ze hebben best wat te huur. daarnaast kun je via een makelaar misschien in een huis trekken dat ze moeilijk verkopen en daarom liever verhuren.
2. verhuizen valt mee mits je in het huurhuis weinig hoeft te klussen, en vrienden hebt om de spullen over te brengen
3. klopt, is een onderdeel van het totale financiële plaatje
4. de huizenmarkt is 4 jaar geleden slecht geworden, sinds die tijd is het nauwelijks beter geworden. wie garandeert jou dat het over 1 -2 jaar wel gestabiliseerd is? de markt ziet er voorlopig niet goed uit.
5. zie punt 2

Huren

Ik denk dat je het beste kunt gaan huren. Daarbij moet je wat verder zoeken dan je eigen wijk, hoewel het zo ver niet eens hoeft te zijn. Er staan nog heel wat ruime en nieuwe appartementen te huur voor een huur rond de 1000 euro.
Dat klinkt best veel, maar in feite is het dat niet. Je moet al rekenen met een veel efficientere energiehuishouding waardoor de energierekening bij zo'n woning honderden euro's lager kan zijn.
Bovendien heb je geen onderhoud. Ook dat is gunstig.
Ondertussen (terwijl je huis te koop staat) is het verstandig om zoveel mogelijk af te lossen. Aflossen op een hypotheek is goedkoper dan straks een consumptief krediet om die restschuld in te lossen.
Een echt alternatief kan verbouwen zijn. Kan dat? Kun je iets aanbouwen in de tuin, op een plat dak of op de zolder? Je moet bij deze keuze de kosten van een restschuld/verhuizing/aankoop afwegen tegen de kosten van verbouwen. Kun je voor 10- of 20.000 iets doen aan dat huis waardoor het wel past?
Kopen is verstandig als je dat huis vindt waar je minstens de komende 15 jaar in kunt blijven zitten. De kosten van koop/verhuizen/hypotheek en eventuele herinrichting/onderhoud, zul je er niet uithalen. Zie dat als woonkosten (dat is eigenlijk normaal natuurlijk).
Die kosten moet je afzetten tegen de kosten van huren. Realistisch rekenend is huur al snel goedkoper. Zeker als blijkt dat je over 5 jaar alweer zal moeten verhuizen (andere baan, nog groter gezin, gezondheidsproblemen, etc.). Bij huren heb je geen restschuld.
Groet,
Miriam Lavell

mimi

mimi

04-09-2011 om 16:00

Huren particuliere sector

Het zou goed kunnen dat de huren in de particuliere sector ook omlaag gaan omdat de huizenprijzen gaan dalen. Dus als je nu je huis weet te verkopen en gaat huren kan dat misschien wel supergunstig uitpakken.

Ken je trouwens de weblog huizenmarkt-zeepbel.nl?

Vic

Vic

04-09-2011 om 16:13

Zoeken

Heb je al gekeken op jaap.nl? Volgens mij heb je wel eens genoemd waar je woont (ik mag het hier niet zeggen), en als ik in jouw 'vermeende' woonplaats zoek op 4-kamerwoningen krijg ik toch een groot aanbod onder de 1000 euro.

Asa Torell

Asa Torell

04-09-2011 om 17:14

Poeh

Wat een moeilijke keuze Kiki, ik zou het echt niet weten. Ik zou zo lang mogelijk blijven zoeken naar een goede koopwoning, wie weet heb je toch geluk en komt er eentje langs totdat je huidige woning verkocht is. Alle overwegingen zoals de ontwikkeling van de woningmarkt lijken me koffiedik kijken, dus ik zou alleen nadenken over de vraag of je de te kopen woning voor langere tijd ziet zitten, qua woning en buurt.
Wat wel belangrijk is: hier hebben we ons, toen we 7,5 jaar geleden voordat oudste geboren werd, 'voor een jaartje of zo' in deze flat trokken, helemaal niet bedacht dat je alsmaar honkvaster wordt met kinderen. Vooral nu ze op school zitten hebben we echt helemaal geen zin om uit deze buurt weg te gaan. (En ondertussen is de flat eigenlijk ook te klein voor 3 kinderen en is er hier in de wijk niks groters te huur. En onze situatie (werk) weer niet zo geschikt voor koop. We stellen het oplossen van dit probleem nog maar even uit... gelukkig past het nog wel net). Uiteraard is dit probleem ook weer niet onoverkomelijk maar als je van buurt wilt wisselen is nu een goed moment.

Sascha2

Sascha2

04-09-2011 om 17:31

Zeg asa (ot)

Als jij nou gewoon eens gaat bevallen, in plaats van hier te schrijven ;)

Asa Torell

Asa Torell

04-09-2011 om 17:46

Sascha (ot)

Jaja, wrijf het er maar in, wil je ;-)!

liora

liora

04-09-2011 om 18:20

Klopt

Ik vind het punt van Asa wel een belangrijke om mee te nemen. Verhuizen is veel moeilijker als je oudste 6+ is. Dus kies verstandig!

Kiki

Kiki

04-09-2011 om 18:32

Asa

Ik dacht dat je al bezig was met bevallen :)

Mijn zoontje gaat in februari naar school, dat beperkt de zoektocht enigszins. Scholen hebben waanzinnige wachtlijsten hier en je kiest hier vroeg. Bovendien ben ik gehecht aan mijn deel aan Den Haag (mag je best zeggen hoor Vic, ik ben er maar een van nu 500.000 en ik heb het zelf al meermalen geroepen)

Alle huren die beneden de 1000 euro zijn in wijken waar ik niet wil wonen, ook niet als het maar een jaar is (zelfs al zou het maar een week zijn, zou ik het niet doen)

Ik ga denk gewoon naast de koopwoningen die ik komende weken ga bekijken, maar eens wat huurwoningen bekijken en hard hopen dat ik niet voor mijn bevalling nog hoef te verhuizen, maar dan wel mijn huis verkocht heb.

Kiki

Kiki

04-09-2011 om 19:53

Joyeux

dank je wel, maar het moet echt Den Haag zijn en dan nog in de buurt van school , want mijn oudste gaat in februari naar school en zit daar nu al op de peuterspeelzaal en dan is het niet handig om in Rijswijk te wonen.

We moeten echt hier in de buurt blijven, ook omdat ik niet altijd een auto heb doordeweeks(ik carpool met een collega) en dus mijn zoon op de fiets naar school moet brengen.

Asa Torell

Asa Torell

04-09-2011 om 21:00

Kiki

Dan zou ik het inderdaad zo doen als je schrijft, gewoon inzetten op een dubbel woningzoek-beleid, en rond de huisverkooptijd kiezen voor de mooiste woning die je tegenkomt, of het nou huur of koop is. Ik hoop dat het allemaal gauw lukt want het lijkt me verschrikkelijk stressen in jouw situatie!

Keuze gemaakt

Kiki:"We moeten echt hier in de buurt blijven, ook omdat ik niet altijd een auto heb doordeweeks(ik carpool met een collega) en dus mijn zoon op de fiets naar school moet brengen. "
Dat is een woonvoorwaarde die wat mag kosten. Hoe scherper je wensen zijn (stad, wijk, straat, type woning) hoe groter de kans dat je dat niet eens _kunt_ huren. Dan moet je kopen. De afweging wordt dan of de meerkosten daarvan je dat waard zijn.
Wij hebben gekocht terwijl we ook hadden kunnen huren een paar straten verderop. Maar mijn ega wilde perse daar, in die wijk, in die straat, zo'n soort woning.
Dat kost ons de komende vijf jaar (minstens) de waardedaling van die woning. Het zou mij niet verbazen als dat oploopt tot 70.000 euro.
Maar goed, het is de bedoeling dat we hier de rest van ons leven wonen en dan valt het wel weer mee, op jaarbasis. Voor die prijs kun je dan toch weer niet huren.
Kopen omdat je het wil vind ik vergelijkbaar met een luxe-auto kopen. Duur, niet nodig, maar wel lekker. Als je dat wilt en kunt betalen is daar niks mee mis.
Groet,
Miriam Lavell

Valkyre

Valkyre

06-09-2011 om 00:45

Zoiets?

http://m.funda.nl/huur/s-gravenhage/huis-38634181-wrightlaan/
Of
http://m.funda.nl/huur/s-gravenhage/huis-38585202-gruttosingel/
Of
http://m.funda.nl/huur/s-gravenhage/huis-38634776-berkebroeklaan/
Of
http://m.funda.nl/huur/s-gravenhage/huis-47127112-stiemensvaart-10/

Voor tijdelijk is het misschien wel te fietsen? (Ik weet niet precies in welke wijk je woont, maar meen me iets vaag te herinneren). Er staat enorm veel te huur en te koop, en ik weet dat de laatste in een gezellig wijkje staat met veel buitenspelende kinderen (autovrij tussen de huizen). Dus er is heus iets op korte termijn te huren, mocht je het huis van je dromen niet tegenkomen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kiki

Kiki

06-09-2011 om 11:07

Valkyre

ik denk dat je het verkeerd onthouden hebt, want ik woon daar helemaal niet in de buurt. En het is vanaf daar ook niet aan te fietsen. En als ik alleen oudste had, had ik het niet erg gevonden om een half jaar heen en weer te fietsen

Maar heel lief dat er zo wordt meegedacht. Ik heb komende week twee bezichtigingen voor koophuizen en twee bezichtigingen voor huurhuizen in de buurt. Ik mik op kopen, maar ga alleen maar kopen als ik ook echt de woning vind waar ik de komende tientallen jaren wil blijven wonen.

Valkyre

Valkyre

07-09-2011 om 11:04

Oh, oeps :-)

Ik dacht dat jij dat was die in L'veen woonde en iemand een slaapplaats aanbood.

Succes met de zoektocht! Je vindt vast wel iets, is het niet koop, dan wel huur. Dit is een kopersmarkt, hopelijk wordt jullie huis wel vlot verkocht zodat je verder kan.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.