Home » Forum » Kost en inwoning

Kost en inwoning

26 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sara
Kost en inwoning

Hallo allemaal,

Momenteel zit ik tussen twee studies in. Ik ben gestopt met een opleiding, omdat ik het echt niet naar mijn zin had en niet lekker in mijn vel zit en begin in september met iets anders. Nou werk ik in de tussentijd full time en vinden mijn ouders dus dat ik kost en inwoning moet gaan betalen. Nou ben ik het hier mee eens, ik vind het niet meer dan normaal dat ik niet gratis in deze tussen periode thuis kan wonen, maar vraag ik mij af of het bedrag redelijk is. Ik verdien 1200 per maand en moet dus maandelijks 500 euro aan kost en inwoning betalen, mijn eigen boodschappen betalen en ondertussen sparen voor mijn nieuwe studie in september. Ik vind dit zelf vrij hoog, omdat ik hierdoor eigenlijk vrij weinig geld over houd om toch ook nog in deze periode de mogelijkheid te hebben wat leuke dingen te doen (natuurlijk snap ik dat op mijzelf gaan na een studie nog duurder is). Ik heb dit met meerdere leeftijdsgenoten besproken en eigenlijk schrokken hun allemaal wel een beetje van het bedrag, nou vroeg ik mij dus af wat ouders hier zelf van denken? Is het een redelijk bedrag, of zouden jullie dit anders aanpakken?

Katja
Nou

Sara,

Onder kost en inwoning vind ik vallen een deel van alle vaste lasten en het eten en drinken. Ik heb laatst voor mijn kind uitgerekend hoeveel alleen de vaste lasten delen zou zijn (wij wonen met ons tweeën): dat is 440 euro. Dan wil het kind natuurlijk ook nog wel eten :-)

Ik zou zeggen: geniet ervan. Zoveel vrij te besteden geld per maand zul je misschien nooit meer krijgen in je leven.

K

Rotjeknor
Veel

Ik vind het ook veel. Je hebt het over kost en inwoning, dus dat zou je niet je eigen boodschappen moeten betalen. Dan vind ik €500 nog steeds hoog, maar oké.
Voor 500 euro kun je zo'n beetje de hypotheek van een volledige eengezinswoning betalen!

Ik kan me wel voorstellen dat ze een bijdrage vragen. De hoogte hiervan zou ook afhangen van hoe je ouders er financieel voorstaan. Zelf zou ik ook laten meewegen wat je met het geld doet wat je overhoudt, ik weet dat dat niet eerlijk is, maar als je meerdere keren luxe op vakantie zou gaan van je overgebleven geld of dure hebbedingen koopt, of dat je spaart/investeert voor je toekomst zou voor mij ook uitmaken.

Katja
Die boodschappen

Sara,

Bedoel je met die boodschappen maaltijden koffie, thee en fris? Of bedoel je dingen die je voor jezelf koopt, zoals mijn nichtje van 22? Want die noemt chips, sterke drank, snoep, noodles en allerlei andere lekkernijen óók boodschappen ;-)

K

Pluis
Nou, Rotjeknor

Dat lijkt me sterk, €500 voor de hypotheek voor een eengezinswoning. Niet in jouw woonplaats in elk geval.

En on topic: ik vind €500 een redelijk bedrag, maar dan wel inclusief de gewone dagelijkse boodschappen. En ervan uitgaand dat het inkomen dat je noemt netto is. En ook een beetje afhankelijk van het inkomen van je ouders. Je hebt zelf dan nog de kosten voor zorgverzekering, kleding en uitgaan/vakantie, en daarnaast moet je dus sparen voor je studie. Dat moet lukken voor €700.

Kijk anders eens op de site van het Nibud, die hebben heel veel gemiddelde budgetten verzameld, dan kun je kijken wat ‘normaal’ is om bij te dragen.

Phryne Fisher
Vaste lasten delen?

De vaste lasten delen is natuurlijk een beetje raar. Dan zou mijn kind zo’n 1000 euro moeten lappen. Qua kostgeld, als ik het zou vragen (bij de echte baan, en niet een in between studies), dan zou ik alleen boodschappen en evt GWL doen. Kind hoeft niet voor mijn hypotheek op te draaien. Ik woon daar toch.

Jo
@ Sara

Toen mijn dochter op haar 22ste een vaste baan kreeg moest ze aan mij kostgeld gaan betalen ad. € 150,-. Dit was voornamelijk ter compensatie van het wegvallen van huursubsidie.

Volgens een berekening zou ze voor de kosten (wassen/eten/internet/douchen/stroom etc.) ongeveer €350,- moeten betalen.

Ook zij had vaste/variabele lasten: zorgverzekering, uitvaartverzekering, autoverzekering, benzine, kleding, telefoonabonnement etc.

Ons inkomen was destijds ongeveer gelijk en ja, zij hield er veel meer aan over dan ik. precies zoals dat hoort in mijn ogen. Want het uiteindelijke doel is dat je kind op eigen benen gaat staan en dus hiervoor heeft kunnen sparen.
Haar aan mij betaalde kostgeld heeft ze ook weer terug ontvangen toen ze een eigen woning betrok.

Mijn zoon woont bij zijn vader en werkt sinds een maand of 7. Verdient meer dan ik. Ik zal nooit vragen of hij met mij de kosten deelt van het eten/douchen etc voor die 2 dagen in de week dat hij bij mij is. En aan zijn vader hoeft hij ook geen kostgeld te betalen. In ruil voor de inwoning is hij mantelzorger voor zijn vader.

Verdien zelf ca. € 1300 en € 200,- aan toeslagen. Dus nee, geen vetpot. Maar absoluut geen reden om aan mijn kinderen iets te vragen.

juf Ank
nou

ik vind het eerlijk gezegd een heel normaal en redelijk bedrag. Ga maar eens proberen ergens woonruimte te huren voor dat bedrag. En dan heb je nog niet eens een boodschapje in huis.
En anders ga je toch uit huis als dat kan? je ouders zijn verplicht je een bijdrage te geven als je studeert, totdat je 21 bent. Meeste ouders betalen door tot de studie is afgerond.

Hangkous
Wat zijn eigen boodschappen?

Hier zijn de pubers nog maar in het stadium van een klein bijbaantje tijdens de laatste 3 jaar van het VWO dus kostgeld betalen ze niet.
Ze krijgen zak en kleedgeld en verdienen dus wat bij met een baantje. Ik doe de boodschappen en haal alles in huis waarvan ik vind dat ik dat moet betalen qua eten en verzorging.
Qua eten houd ik rekening met de beugel, er is wat snoep, er is wat chips voor in het weekend en beperkt frisdrank
Er is shampoo en douchegel voor algemeen gebruik, tandpasta op advies van de tandarts en neutrale deodorant, altijd in voldoende voorraad aanwezig.
Willen de pubers iets anders/luxers dan is dat voor eigen rekening. Een avondje netflixen met vriendinnen dan betaalt dochter de fris en chips zelf. Voor een dagje pretpark mogen ze brood van huis meenemen en als ze daar patat wil kopen betalen ze dat zelf.

Volgend schooljaar heeft oudste ook een soort van tussenjaar waarin ze een vak moet bijspijkeren (zit niet in haar pakket) dat ze wel nodig heeft voor de beoogde studie. Dan zal ze ook meer werken dan nu. Dat geld mag ze houden en sparen voor haar studie/later.
Wij hebben het financieel niet moeilijk dus meebetalen aan de woonlasten boodschappen vind ik voordat de kinderen klaar zijn met studeren niet nodig. Dat kan natuurlijk anders zijn als ouders heel krap zitten. Maar dan vind ik €500,00 best veel als dagelijkse boodschappen ook nog voor eigen rekening komen. Luxe boodschappen zoals dure douchegels of broodjes gerookte zalm als lunch zelf moeten betalen vind ik wel terecht.

Katja
Phryne

Hoi,

Waarom is het 'natuurlijk een beetje raar' om de vaste lasten te delen?

Jij zegt dat je vaste lasten zo'n 2000 euro zijn. Gefeliciteerd daarmee, geweldig voor je. Het is je gegeund dat je dat kunt hebben. Maar er zijn duizenden gezinnen die van 1200 tot 1500 euro per maand moeten rondkomen en dat zijn juist gezinnen waar een verandering van inkomsten een groot effect heeft. Als mijn kind verdient of meer gaat verdienen, ontvang ik minder huurtoeslag. Ik denk niet dat jouw hypotheek duurder wordt als je kind meer gaat verdienen, of wel?

Ik denk dat sommige hier geen idee hebben hoe duur het is om arm te zijn.

K.

Dees
Duur om rijk te zijn

Volgens mij geef jij nu aan waar mensen die net ff wat meer verdienen tegenaan lopen. Ze verdienen dusdanig meer dat ze standaard de volle pond betalen en per saldo minder overhouden. Je hebt werkelijk waar geen idee hoe duur het is om.niet arm te zijn.

En logisch dat als je eerst veel aanvullingen krijgt en er vervolgens meer inkomen is dat die aanvullingen verminderen of verdwijnen.

Dees
500 euro

Ik vind overigens 500 euro een mooi bedrag om bij te dragen aan het huishouden. Het zou toch wat zijn als je 100 euro moet betalen en jij ieder weekend lekker stappen bent en je ouders zitten thuis omdat het geld er niet voor is.

Miekemieke
vaste lasten

Ik vind het ook raar om de hypotheeklasten door te berekenen, dat loopt toch gewoon door of er wel of geen kind (meer) woont.
Mijn moeder rekende alles door tot en met kabel, krant abo etc door. Ik hield praktisch niets over om iets voor mijzelf te kopen. Op mijzelf wonen in een gehuurde kamer was een stuk voordeliger.
Sara misschien is dat voor jou ook voordeliger?

Ik vond het zelf alleen maar gezellig toen mijn kinderen nog thuis woonden, vond het fijn dat ze konden sparen.

Petra
beetje hoog

Ik vind het ook wel aan de hoge kant. Ik heb zelf nooit kostgeld hoeven te betalen en mijn zoon had vorig jaar een tussenjaar en heeft ook niets betaald. Hij wist wel dat als hij teveel had verdiend hij het deel wat ik krijg van de huursubsidie moest betalen, maar zoveel verdiende hij niet.
Boodschappen kocht ik ook, maar hij heeft geen dure wensen.
Het geld wat hij in het tussenjaar heeft verdiend heeft hij voor 90% opgespaard en daar betaalt hij nu zijn studie van de komende jaren. Waarschijnlijk had ik wel wat geld gevraagd als hij het toch maandelijks had lopen verbrassen. (misschien wel om het later, als hij het huis uitgaat weer terug te geven)

In jouw geval zou ik denk ik op 1/3 van je inkomen uitkomen, 400 incl eten/drinken.

Hangkous
Kind is geen verdienmodel

Vroeger moesten mijn ouders (geboren in WOII) hun verdiende loon thuis afdragen waarvan ze dan zak en kleedgeld terugkregen. Hun ouders hadden een eigen bedrijf wat soms goed en soms wat minder goed draaide. In die tijd kreeg je ook nog kinderen, er was weinig om te voorkomen dat je gezin groede dus ieder kind dat ging werken bracht geld in dat nodig was om het huishouden draaiende te houden.

Mijn ouders hadden ook een eigen bedrijf waarin het ook het ene jaar beter ging dan het andere. Wij hebben als jongvolwassenen een soort symbolisch kostgeld betaald. Zo'n 150 gulden per maand toen ik voltijds werkte, dat was een bijdrage voor boodschappen, gas, water en licht. De rest van het geld mocht ik sparen voor als ik later een eigen woning zou hebben. Dan had ik toch geld nodig om dat in te richten.

Dat hoop ik nu ook voor mijn kinderen te kunnen doen. Zolang ze studeren mogen ze hier wonen zonder bij te dragen aan alle kosten.
Zoals hierboven al gezegd alle vaste lasten lopen toch wel door ook als de kinderen hier niet meer wonen.

Anders dan vroeger heb ik bewust voor kinderen gekozen en vind ik niet dat zij moeten bijdragen aan de kosten. Als wij arm zouden zijn was het misschien een ander verhaal, dus dat andere mensen andere afwegingen maken begrijp ik wel hoewel ik 500 euro best veel vind.

Lou
Veel

Ik vind het erg veel, eerlijk gezegd. We weten niet of haar ouders het nodig hebben vanwege compensatie voor huurtoeslag bijvoorbeeld. De huur of de hypotheek loopt gewoon door, of kind er nu bij woont of niet. Als mijn dochter fulltime zou werken zou ik het leuk vinden als ze wat bijdraagt, maar meer voor het idee. Ik zou het fijn vinden als haar inkomen vooral voor haarzelf is.

En de term kost en inwoning klopt niet, want kost = eten, dus boodschappen.

Katja
Dees

Hoi,

Is jouw post #11 aan mij gericht?
"Ze verdienen dusdanig meer dat ze standaard de volle pond betalen en per saldo minder overhouden. Je hebt werkelijk waar geen idee hoe duur het is om.niet arm te zijn."

Jij sleept het vrij besteedbare deel van het inkomen (per saldo minder overhouden) erbij. Dat laat ik buiten beschouwing. Als je standaard al het volle pond betaalt, ga je er dus niet op *achteruit* als er meer inkomen is. Stel: je betaalt het volle pond en dat is 1000 euro. Dan gaat je kind werken en verdient 800 euro. Toename van het totale inkomen is 800 euro. Iemand die huurtoeslag ontvangt, kan de eerst verdiende 100 tot 200 euro per maand inleveren vanwege de verlaging van de toeslagen. Dan zijn die lasten geen 1000 euro meer, maar 1100 tot 1200 euro, en is het extra inkomen van 800 euro nog maar 600 tot 700 euro. Armoedeval.

"En logisch dat als je eerst veel aanvullingen krijgt en er vervolgens meer inkomen is dat die aanvullingen verminderen of verdwijnen."

Ja, ik ben het van harte eens met je. Ik zou ook graag zonder aanvullingen kunnen leven.. Maar omdat de banken en de overheid vinden dat ik niet voldoende verdien, kan ik mijn huurhuis niet kopen omdat ik geen hypotheek kan afsluiten. Gevolg is dat mijn huur veel hoger is dan de benodigde hypotheek wanneer ik deze woning zou kopen.

K.

Dees
Katja

"Jij sleept het vrij besteedbare deel van het inkomen (per saldo minder overhouden) erbij. Dat laat ik buiten beschouwing. Als je standaard al het volle pond betaalt, ga je er dus niet op *achteruit* als er meer inkomen is. Stel: je betaalt het volle pond en dat is 1000 euro. Dan gaat je kind werken en verdient 800 euro. Toename van het totale inkomen is 800 euro. Iemand die huurtoeslag ontvangt, kan de eerst verdiende 100 tot 200 euro per maand inleveren vanwege de verlaging van de toeslagen. Dan zijn die lasten geen 1000 euro meer, maar 1100 tot 1200 euro, en is het extra inkomen van 800 euro nog maar 600 tot 700 euro. Armoedeval."

Alleen die 100 tot 200 euro per maand die jij zegt in te leveren hebben de mensen die het volle pond betalen al in een eerder stadium.infeleverd. Dat kun jij armoedeval noemen maar je houd nog 600-700 euro extra inkomen over bij die 800 meer. Dus juist welvaartsgroei.

Sara
Bedankt!

Hallo allemaal,

Ten eerste bedankt voor de reacties, ik vind het fijn te horen wat ouders vinden ipv mijn leeftijdsgenoten! Er waren een paar vragen die ik zal beantwoorden!

Met het geld dat ik overhoud moet ik dus een deel sparen om de universiteit te kunnen betalen en ben ik ook aan het sparen omdat ik in het tweede jaar verplicht met die studie 3 maanden in het buitenland moet doorbrengen en daar dus ook zelf moet betalen voor het onderhoud.

Met boodschappen bedoel ik ook alle boodschappen, dus ook doucheproducten, broodbeleg en drinken en avondeten voor in het weekend of op dagen/periodes dat ze er zelf niet zijn.

Verder doe ik zelf mijn wassen/strijken/opruimen en dus ook vaak zelf koken.

Het geld is niet omdat mijn ouders dit zelf nodig hebben, maar omdat ze vinden dat dat na de studie ook zo is en willen mij hier dus nu al op voorbereiden.

Hopelijk heb ik nu een wat duidelijker beeld gegeven!

Hangkous
Maar maar maar.....

Op zich snap ik de redenering van je ouders, dat ze je willen voorbereiden op de toekomst maar in deze tijden schiet die aanpak volgens mij zijn doel voorbij.

Uit de openingspost leid ik af dat je €700 te besteden hebt per maand.
Daar moet je neem ik aan het volgende van betalen:
kleding, zorgverzekering, uitstapjes met vrienden, je sport en benodigdheden daarvoor, ov kosten of km vergoeding als je eens de auto gebruikt of als je nog geen rijbewijs hebt de rijlessen en dus die boodschappen op dagen dat zij er niet zijn/het weekend.
Je geeft ook aan te willen sparen voor je studie.
Je hebt nog 10 maanden tot je nieuwe studie start. Als je per maand €500 kan sparen dan heb je in september €5000 euro dat is bij lange na niet genoeg om 4 jaar te studeren als ik denk aan boeken, collegegeld en die periode buitenland.
Dan moet je dus gaan lenen bij DUO om de studie te betalen waardoor op jezelf gaan wonen nog moeilijker wordt dan het nu al is voor sommige jongvolwassenen.

Wij gaan proberen onze kinderen zonder lening door de studies te loodsen, zodat ze eenmaal afgestudeerd geen torenhoge studieschuld hebben waardoor zelfstandig gaan wonen en huren of een hypotheek krijgen lastig wordt. Heb je dat al met je ouders besproken?

rutiel
Vind het wel veel

Sara, dank voor je uitleg. Ik snap het standpunt van je ouders wel, maar denk dat ze toch een denkfout maken:

Zeker zul je na je studie zelf van alles moeten betalen. Het verschil is dan wel dat je (hopelijk) meer inkomen hebt dan nu. In de tweede plaats heb je nu kosten (collegegeld en overige studiekosten) die je na je opleiding niet meer hebt.

Dus in die zin vind ik dat je nu erg veel moet betalen, zeker als er ook nog extra boodschappen bij komen. 350 euro lijkt me dan wat redelijker.

Lou
Voorbereiden

In aanvulling op rutiel: het derde verschil is dat het NU nog niet na je studie is. Je kunt net zo goed redeneren dat je je juist goed voorbereidt op je studie door flink te sparen en dus niet zo veel kostgeld te betalen. (Je kunt bovendien redeneren dat je er nog even van kan genieten dat je juist NIET zo hoeft te sappelen.)

Kortom, ik zie ook een denkfout bij je ouders.

Alkes
hoog

Ik zou een bijdrage vragen voor boodschappen maar voor het overige zou ik geen verdere/ vaste lasten doorrekenen aan een kind dat hier weer tijdelijk zou wonen. Ik zou veel liever hebben dat kind dat bedrag op een spaarrekening zet, zodat ze wat achter de hand heeft als ze weer gaat studeren.

Dees
Sparen

Kans is dat de ouders een deel van het bedrag ook op hun spaarrekening zetten, afhankelijk van het gedrag van het kind kan er dan een bijdrage worden gegeven in de studiekosten.

Petra
Sara

Hoi Sara, Misschien kan je je ouders dit draadje eens laten lezen, misschien bedenken ze zich dan nog?

Dendy Pearson
Hmmm

Ik denk dat het voor mij ook wel zou afhangen van hoe het zo komt dat de studie is afgebroken. En of kind een losbol is, er een potje van maakt etc.
Misschien dat sommige jongvolwassenen beter even kunnen ervaren wat het echte leven kost.

Ik zou zelf alleen dat vragen wat kind mij meer kost. Geen kamerhuur dus. Maar geld voor eten, gas,water, licht, dat denk ik wel.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.