Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

anno

anno

13-04-2011 om 23:50

Last in first out ook bij tijdelijke contracten?

Dag
ik ben 2 jaar geleden aangenomen met een contract van 1 jaar. In juli vorig jaar kreeg ik nogmaals een contract voor een jaar. Loopt dus op 30 juni af. Vorig jaar is er een nieuwe collega binnengekomen, ze doet precies hetzelfde als ik. Nu wilt de directie haar houden en ik niet, omdat er bezuinigd moet worden. Duidelijke argumenten zijn er niet: ze heeft iets meer doorgeleerd maar is heel jong en onervaren. Ik heb niet zo lang gestudeerd maar heb veel meer ervaring. Zij is 20 jaar jonger... Heb ik iets te zeggen in het verhaal of is het "contract afgelopen, pech gehad, einde verhaal"? Ik merk dat het me behoorlijk hoog zit eigenlijk
Anno

Kaaskopje

Kaaskopje

14-04-2011 om 01:02

Minder salaris?

Heeft ze minder salaris dan jij?

Helaas

Ano, helaas. Een tijdelijk contract eindigt automatisch ('van rechtswege') en daarmee is het klaar.

Dat is het korte verhaal. Het lange verhaal is dat je een boom zou kunnen opzetten over de eisen van 'goed werkgeverschap' en dat je baas misschien eigenlijk toch verplicht is om in eerste instantie jou te houden gewoon vanwege eisen van fatsoen, maar dat is een hoogst riskante onderneming denk ik, dan zou je een rechtszaak moeten beginnen. Dat moet je niet willen: als je m verliest ben je een hoop geld kwijt en een frustratie rijker, als je m wint ben je mogelijk nog steeds geld kwijt, en heb je hooguit je gelijk gekregen, maar wel ruzie met je baas.

Je zou nog eens een ernstig 'wat heeft zij dat ik niet heb'gesprek kunnen proberen te hebben, maar anders is het jammer maar helaas, op zoek naar een andere baan. Het is jammer genoeg niet anders. Voordeel is wel dat je in principe zonder enig probleem WW krijgt.

Groeten,

Temet

En ineens valt het kwartje

En ineens snap ik wat zij heeft dat jij niet hebt. Namelijk een korter arbeidsverleden. Op grond van de flexwet heb jij bij verlenging (althans, als het weer een jaar wordt) van je contract een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Voor je collega is het nog niet zover, die kan nog zonder risico (voor werkgever) een nieuw tijdelijk contract krijgen. En dat is waarschijnlijk de reden dat ze jou eruit sturen ipv haar: ze willen nu geen mensen in vaste dienst aannemen.

Jou zouden ze ook wel een nieuw tijdelijk contract kunnen geven maar dat zou dan korter dan een jaar moeten, als ik het goed uit mijn hoofd zeg.

Groeten,

Temet

Sancy

Sancy

14-04-2011 om 10:38

Bijna (temet)

"Op grond van de flexwet heb jij bij verlenging (althans, als het weer een jaar wordt) van je contract een contract voor onbepaalde tijd gekregen."
Zoals ik het lees, heeft topicstarter nu 2 x een jaarcontract gekregen waarvan de tweede op 30 juni as afloopt. Dan zou er nog één keer een contract kunnen volgen van maximaal 1 jaar.
En inderdaad: last in first out gat hier niet op. Het tijdelijk contract eindigt van rechtswege, het gaat niet om ontslag. Strikt gesproken (maar niet erg netjes) zou de werkgever niet eens een reden hoeven geven voor zijn beslissing geen nieuw contract aan te bieden.

NaShA

NaShA

14-04-2011 om 19:07

Maar dan

kan er ook nog een CAO van toepassing zijn die zegt dat er na 2 contracten al een vast dienstverband komt.... :-)
Leuk he, arbeidsrecht :-)

En ja, Pelle, dat klopt, dat is onlangs veranderd....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.