Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Jan Voetbal

Jan Voetbal

14-02-2012 om 18:50

Ledenvergadering voetbalclub

Op de voetbalclub van onze zoon is binnenkort ledenvergadering omdat ze willen overgaan tot 1 afdeling, nu zijn er nog 2 afdelingen (zaterdag en zondag). Dit gaan ze dus voorleggen aan de leden. Nu is mijn zoon nog minderjarig en heb ik gevraagd of ik hem dus mag vertegenwoordigen. Dit schijnt volgens de statuten niet te mogen maar hij mag wel een ander lid machtigen voor hem te stemmen kennelijk. Zelf zijn wij als ouders geen lid. Kan dit kloppen, dat wij hem niet mogen vertegenwoordigen, ondanks dat hij minderjarig is en wij dus eigenlijk zijn wettelijk vertegenwoordiger zijn? Het gaat ook om zijn toekomst bij deze club natuurlijk.

Een beetje uitleg

Zie http://knhs.nl/news.asp?pCatID=8945&CatID=8954&ID=7245&style=1&zoomstyle=11&men=&ppCatID=
Is paardensport, maar dat maakt voor het vereningsrecht niet uit. Er wordt e.e.a. uitgelegd over de status van jeugdleden.
Samenvattend: lees de statuten van de club. Daar moet in staan wat en hoe er geregeld is voor leden die minderjarig zijn.
Er is wel een dingetje: juist voetbalclubs hebben de gewoonte om de plichten van juniorleden (bardienst) op de ouders af te wentelen. Ook al zijn die geen lid. De redenatie: alle leden hebben diensten, juniorleden ook maar die mogen niet werken, dus moeten hun ouders dat doen.
Als jouw club dat ook doet, dan moet daar volgens mij uit volgen dat ook de rechten op de ouders afgewenteld worden.
Maar dat zou nog een heel debat kunnen worden.
Als er niks geregeld is in de statuten, dan kan jouw zoon naar de vergadering en jij niet.
Groet,
Miriam Lavell

Jan Voetbal

Jan Voetbal

14-02-2012 om 19:41

Miriam

Maar dat is het, hij is pas 8 :-) Beetje jong voor zoiets. Moet zeggen dat er bij onze vereniging weinig verplichtingen op ouders afgewenteld worden, zoals ik weleens hier heb gelezen, zoals bardiensten. Er zijn een aantal vaste vrijwilligers daarvoor. Ook alle andere dingen gebeuren puur op basis van vrijwilligheid.
Ik wil het allemaal niet op de spits drijven hoor, ik kan denk ik wel een ander lid vinden wat ik eventueel kan machtigen. Maar een beetje gek vind ik het wel.

Vind ik ook

Hoe het precies zit moet dus in de statuten staan. Het gebeurt best vaak dat er zich gewoontes ontwikkelen die helemaal niet in statuten (of wetten of regels) staan.
De belangrijkste vraag: waar staat dat?
Als het goed is heb je die statuten ergens, of kun je erbij.
Groet,
Miriam Lavell

Jan Voetbal

Jan Voetbal

14-02-2012 om 21:03

Nou nee

die statuten heb ik dus helaas niet en ik kan ze ook niet vinden, staan niet op de site van de vereniging. Dan zou ik ze dus moeten opvragen.

Hanne.

Hanne.

15-02-2012 om 14:22

Uit de link van miriam

"Toch kom ik in de praktijk zelden of nooit bepalingen in de statuten van een vereniging tegen waarin het stemrecht over bepaalde onderwerpen aan jeugdleden is onthouden. De behoefte daaraan bestaat ook niet omdat de ouder namens de minderjarige aan de stemming kan deelnemen. Die ouder behoeft daarvoor niet zelf ook lid te zijn."

Conclusie: je zoon zou jou wel kunnen machtigen.

Maar statuten opvragen lijkt me de makkelijkste weg. Nog makkelijker (voor jou) lijkt me om ze te vragen om meteen aan te geven waar in de statuten dat dan staat.

De reactie van P snap ik niet helemaal. Natuurlijk kan het wisselen van speeldag een probleem zijn. Omdat je specifiek niet op zondag wilt spelen (je zal op zondag maar naar de kerk willen) of juist wel (omdat je op zaterdag al andere verplichtingen hebt). Speeldag lijkt mij één van de redenen waar je een club op uitzoekt.

Wat ik uit die link begrijp

...is dat het ook mogelijk is dat minderjarige leden een ander soort leden zijn dan meerderjarigen. Zonder stemrecht bijvoorbeeld. Gedelegeerd stemrecht via een ander lid zal ook wel kunnen.
Het betoog uit die link benadrukt dat dat veel gedoe om weinig wol is: leden zijn leden, maak geen onderscheid, paps en mams kunnen gewoon meestemmen.
Maar er zijn kennelijk verenigingen die zo makkelijk niet doen.
Groet,
Miriam Lavell

Jan Voetbal

Jan Voetbal

15-02-2012 om 15:54

Nu nog niet nee

maar in de toekomst. Door het schrappen van 1 afdeling (en ik laat even in het midden welke) verdwijnt een compleet 1e elftal senioren wat op vrij hoog nivo in Nederland voetbalt. Er is dus straks nog maar 1 1e elftal. Nu wil ik niet zeggen dat mijn zoon zelf zo getalenteerd is dat hij ooit in het 1e zou kunnen voetballen, maar je weet het nooit. De keuze is in elk geval een stuk beperkter en als de leden instemmen zal de overgebleven afdeling helemaal onderaan moeten beginnen op de overgebleven dag. Het kan dus best een aantal jaar duren voor ze weer op het hoogste niveau van die dag staan. Daar merkt mijn zoon nu nog niet veel van, dat is waar.
Persoonlijk zie ik voor en nadelen. Voordeel van opheffen is dat alle gelden die binnenkomen nu nog maar voor 1 afdeling inzetbaar zijn, dus meer ruimte. Nadeel is dus wat ik al eerder noemde, nog maar 1 1e elftal en hoe lang duurt het voor ze weer op het hoogste niveau meedraaien?
Verder speelt er nog een stukje sentiment mee. De afdeling die wordt opgeheven is de oudste, de vereniging is van oudsher een club die op die dag speelt, de andere afdeling is pas later gekomen. Samen met mijn vader liep ik hand in hand langs de velden bij die afdeling, ben ik leider geweest en heb ik zelf gevoetbald. Nu moet sentiment niet altijd de leidraad zijn vind ik, maar toch speelt dat in mijn achterhoofd mee. Welke ouder droomt er niet van dat zijn/haar zoon ooit in het hoogste elftal van ZIJN/HAAR club zal spelen. Nu mijn vader helaas is overleden speelt dat misschien nog wel harder mee, voor hem had ik het geweldig gevonden als de enige kleinzoon die voetbalt (alle anderen hebben er niks mee) ooit in ZIJN 1e elftal zou spelen, indien hij daar het talent voor zou hebben. En dat is dus straks niet meer mogelijk.

Jan Voetbal

Jan Voetbal

15-02-2012 om 15:58

Bijkomend

nog, de afdeling die wordt opgeheven is een hoger nivo dan de afdeling die overblijft. Met de overgebleven afdeling zal de club dus nooit meer op het hoogste nivo van Nederland kunnen uitkomen.

Hanne.

Hanne.

15-02-2012 om 21:18

Door de mand gevallen

Kijk daar val ik door de mand. Ik ben geen voetbal ouder. Geen idee dat kinderen allemaal op zaterdag spelen.

Jan Voetbal

Jan Voetbal

15-02-2012 om 21:39

P hoezo?

waarom is het overdreven? Hoeveel het goedkoper is moeten we even afwachten, de stukken zijn nog niet vrijgegeven, daar heeft zoon als lid in ieder geval recht op. Voor sommige mensen kan sentiment best belangrijk zijn. Daarbij heb ik hier nog niet eens gezegd wat ik voor zoon zou stemmen toch? Voor of tegen? En toevallig wonen we hier wel en ja daarom heb ik, toen hij wilde voetballen, toch deze club gekozen. En ja, daar zit een stuk sentiment bij ja. Is dat zo'n ramp? En nee, als we verderop hadden gewoond had ik natuurlijk niet voor deze club gekozen, maar dat doet nu niet terzake toch? Ik wil graag weten of wat de vereniging zegt klopt, maar ik heb al begrepen dat elke vereniging dat zelf in de statuten kan bepalen, nou, dan moeten we daar eens even in gaan kijken.

Jesse_1

Jesse_1

15-02-2012 om 23:15

Ff blond hoor

"nog, de afdeling die wordt opgeheven is een hoger nivo dan de afdeling die overblijft. Met de overgebleven afdeling zal de club dus nooit meer op het hoogste nivo van Nederland kunnen uitkomen."
Het hoogste (in amateurvoetbal) is de topklasse, die is er zowel op zaterdag als op zondag. Hoezo zullen ze dan nooit meer op het hoogste niveau van NL uit kunnen komen? (Of geldt de ene als sterker dan de anderen?).

Jesse_1

Jesse_1

15-02-2012 om 23:17

Overigens logisch

dat je voor je zoon voor deze club hebt gekozen.
Ik zie het hier wel vaker dan een kind niet bij de meest voor de hand liggende (= dichtstbijzijnde) club speelt omdat pa (of moe) van vroeger uit al bij een andere club speelden net iets verder weg.

Jan Voetbal

Jan Voetbal

15-02-2012 om 23:28

Jesse

de club is zowel de dichtstbijzijnde als de club waar mijn eigen roots liggen in dit geval ;-)

Er zijn wel verschillen tussen zaterdag en zondag wat nivo's betreft. Ik heb het niet over de topklasse in dit geval ;-) misschien ben ik daarin te onduidelijk. Topklasse is hier financieel gezien niet aan de orde. En dan geef ik toch al weer te veel prijs ;-)

Maar nu ik wikipedia nog eens bestudeer zie ik dat mijn info niet meer klopt. Kennelijk is dit een aantal jaar geleden gewijzigd. Kijk, dat biedt dan toch weer openingen.

En zoals gezegd, ik was er nog niet eens uit of ik voor of tegen zou stemmen, maar met deze info komt voor stemmen toch wel iets meer naar boven, mits ik voor zoon zou mogen stemmen.

Jan Voetbal

Jan Voetbal

16-02-2012 om 07:59

Ik vroeg niet of het goedkoper werd voor jou maar voor de club.

- eh, ja, natuurlijk voor de club. Wat is dat voor rare opmerking? Het gaat niet om mijn financien. En of het voor de club goedkoper is, dat moet nog blijken uit de stukken, die hebben we dus nog niet.

Of zoon nu wel of niet bij die afdeling speelt doet niet terzake. Het gaat er om dat er straks een heel elftal minder is op hoog nivo. Dus ipv plek voor meer dan 22 goede spelers is er dan nog maar plek voor iets meer dan 11 goede spelers. En nee, ik weet niet of dat voor mijn zoon geld natuurlijk, maar mag je in het voetbal niet over dat soort dingen nadenken dan? Beetje raar.

Jan Voetbal

Jan Voetbal

16-02-2012 om 08:03

Daarbij

het bestuur van de vereniging legt het toch niet voor niks voor aan de leden? Dan is dat toch iets waar je over na kan en mag denken?

En nogmaals P. nog nergens heb ik echt aangegeven wat ik voor zoon in de plaats zou stemmen, voor of tegen. Zelf gaf ik ook al aan dat je je niet altijd door sentiment moet laten leiden. Daarom wil ik ook de stukken afwachten.

Jan Voetbal

Jan Voetbal

16-02-2012 om 15:05

maar dat dat probleem dan nu nog niet zou spelen, dat maakt niet uit. Er wordt nu aan de leden gevraagd ja of nee, dan is het als lid verstandig om ook te denken aan de toekomst. Nu lopen er 2 volledige afdelingen, straks nog maar 1. Dat heeft gewoon gevolgen voor de mogelijkheid om in het 1e elftal op het hoogste nivo te voetballen. Aangezien er maar 11 spelers op het veld mogen lopen. Vereniging geeft aan dat veel jeugdleden vertrekken naar andere verenigingen na verloop van tijd, en wordt dat probleem dan niet nog groter?

Maar goed, ik moet gewoon de statuten zien te verkrijgen, dan kan ik het zelf lezen.

Jan Voetbal

Jan Voetbal

18-02-2012 om 11:29

Tof

De secretaris heeft het zelfs nog nagevraagd bij de notaris hoe het in de statuten vermeld staat, toch wel netjes vind ik. Het is zoals het is gezegd. Ik ken gelukkig ook wel wat mensen en heb een lid gevonden dat namens zoon wel wil stemmen, dus dan regelen we dat maar in. Het is niet anders.

Puck

Puck

18-02-2012 om 19:49

Vraag me toch af of het wettelijk mag

Jonge kinderen zijn voor de wet nog handelingsonbekwaam en handelingsonbevoegd. Dan moet een wettelijke vertegenwoordiger dat kind kunnen vertegenwoordigen. Jij als ouder bent die wettelijke vertegenwoordiger dus volgens mij moeten ze toestaan dat jij namens je kind stemt.
Vind het ook een heel rare regeling dat ze de ouders niet toestaan om hun kind te laten stemmen. Ik neem aan dat ze dan toch ook die vergadering overdag doen om zo de F-jes en E-tjes de kans te geven erbij aanwezig te zijn?

Jan Voetbal

Jan Voetbal

18-02-2012 om 19:51

Puck

nee, de vergadering start 's avonds om 20:00 uur.

Sancy

Sancy

18-02-2012 om 21:02

Boek 2 van het burgerlijk wetboek (dat rechtspersonen behandlet, zoals o.a. verenigingen) is nog niet zo lang geleden aangepast. Zoals ik het nu vlug lees, is een lid stemgerechtigd, óók als het lid onbekwaam is. Zie daarvoor art. 13 lid 1 van Boek 2:
"Een onbekwame die lid is van een vereniging, kan zijn stemrecht daarin zelf uitoefenen, voor zover de statuten zich daartegen niet verzetten; in andere gevallen komt de uitoefening van het stemrecht toe aan zijn wettelijke vertegenwoordiger"

Jan Voetbal

Jan Voetbal

18-02-2012 om 21:18

Sancy

kun je uitleggen wat er staat? Ik begrijp het namelijk niet. Onze zoon mag inderdaad zijn stemrecht zelf uitoefenen, staat in de statuten. Hij mag zich alleen niet door ons laten vertegenwoordigen, maar wel door een ander lid. Dus ik begrijp deze regel niet goed.

En nogmaals, ik hoef het niet perse op de spits te drijven hoor, ik kan het ook anders oplossen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.