Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

vijftiger

vijftiger

23-08-2017 om 22:35

Leeftijdsdiscriminatie

Laatst zag ik een geweldige vacature en ik besloot te solliciteren. Er waren 7 functie-eisen en ik voldeed aan alle 7 aantoonbaar (diploma's, werkervaring enz.) Ik moest online een formulier invullen en mijn cv en een motivatiebrief uploaden. Ik weet zeker dat het uploaden gelukt was, ik moest de documenten namelijk een bepaalde naam geven en die zag ik ook keurig terug in het online formulier.
Twee weken later kreeg ik een standaard mailtje dat ik niet werd uitgenodigd voor een gesprek, omdat ik niet aan de functie-eisen voldeed. Ik mailde terug dat ik dat vreemd vond, omdat ik juist had aangetoond aan alle eisen te voldoen. Ik vroeg mij in dat keurig geformuleerde mailtje af of het misschien mijn leeftijd (52) was die de werkgever had doen besluiten af te zien van een gesprek. Ik stuurde mijn brief en cv nog een keer mee met de email.
Per kerende email kwam er een bericht op hoge toon. Wie ik wel dacht dat ik was om hen te beschuldigen van leeftijdsdiscriminatie. Ik had geen brief en cv geüpload, dus daarom was ik afgewezen. En nu was het te laat, ze hadden al mensen uitgenodigd. Einde discussie.
Ook al weet ik het zeker, ik kan nooit bewijzen dat die documenten bij het online formulier zaten. Maar ik voel me echt belazerd. Nu kun je denken dat je bij zo'n werkgever niet zou moeten willen werken. Maar het was de HR afdeling van een grote organisatie die dit flikte, de afdeling waar de vacature was weet waarschijnlijk helemaal niet dat dit speelt. Die krijgt gewoon de kandidaten die HR heeft uitgezocht langs.
Ik heb nog een mailtje naar de ombudsman van de organisatie gestuurd, maar die liet weten alleen voor werknemers iets te kunnen doen.
Ik merk dat ik maar boos blijf (ik weet het, niet gezond). Ik heb een prima baan dus het is niet dat ik dat werk nodig heb. Maar ik had die organisatie echt heel veel te bieden en ik baal ervan dat ik op mijn 52e al zo word afgepoeierd.
Heeft iemand zoiets wel eens meegemaakt en wat heb je toen gedaan?

Kun je niets mee

Gewoon onhandigheid of een te snel gestuurd algemeen afwijzingsbriefje door de HR afdeling. Kun je niets mee.
Want zelfs als je al kunt aantonen dat je wel de juiste kwalificaties hebt en het tijdig hebt opgestuurd, verzinnen ze weer wat anders.
Bijvoorbeeld: we hebben kandidaten die nog beter in het gevraagde profiel passen dan u.
Goed van je dat je toch even de ombudsman getipt hebt ook al kan die niets voor je doen. Dan kan die toch wat scherper opletten. Want niet alleen met nieuwkomers maar ook met zittende werknemers kan men discriminerend omgaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-08-2017 om 00:56

In beeld maar niet verzonden?

Kan het ook niet zo zijn dat de bijlagen wel geupload waren, waardoor je ze in beeld zag staan, maar dat je apart daarvan nog op verzenden had moeten klikken? Dat zeg ik omdat dat ook een instinker was op de website van een bedrijf waar ik gewerkt heb. Ik heb dat meermalen moeten uitleggen.

Afgewezen

Ik heb jaren geleden als dertiger gesolliciteerd op een functie waarbij ik aantoonbaar aan alle eisen voldeed en kreeg een afwijzing met de vermelding dat ik niet in het profiel paste. Ik wás het profiel. Gewoon een standaardafwijzing, misschien hadden ze al een ander gevonden, of een interne kandidaat. kan je weinig mee.

skik

Vijftiger

Vijftiger

24-08-2017 om 09:52

Tja

Ik moest de documenten in het online formulier uploaden. Daarna het formulier verzenden. Ik zag de namen van de documenten op de plek waar ze hoorden te staan. Er stond niet een knop dat ik de documenten apart moest verzenden, dat zou ook raar zijn. Ik kreeg een bevestiging dat mijn sollicitatie in goede orde ontvangen was. Als ze allemaal lege sollicitaties zouden krijgen dan zouden ze daar vast iets aan doen.
En Skik, inderdaad, ik WAS het profiel. Mijn naam stond er nog net niet onder. Ruime ervaring op alle gevraagde onderdelen, een extra diploma dat maar weinig mensen hebben.
Juist zo'n standaard afwijzing maakt me pissig. Doe dan even moeite om uit te leggen waarom. Ik heb er toch ook tijd en aandacht aan besteed? En het was geen functie die honderden kandidaten trekt, daarvoor was ie te specialistisch.

Van de andere kant

Ik had een keer een totaal niet geschikte sollicitant. Vraag was naar een ervaren IT'er, de sollicitant kwam uit een totaal ander vakgebied en had geen werkervaring in de IT, geen opleiding in de IT, en geen portfolio (niet eens een homepage).

Uitgebreide brief waarin hij vertelde over allerlei hobby IT projecten die hij gedaan had. Tja, leuk voor je, maar als je me geen enkele manier geeft om die projecten te bekijken (en hij heeft die "projecten" in z'n uppy gedaan zonder baas of team *en* hij heeft geen opleiding gevolgd!), dan heeft die bewering dus geen enkele waarde. Hij vond ook dat het feit dat hij uit een ander vakgebied kwam wel bewijs zijn voor hoe super gemotiveerd hij was. In de brief vestigde hij ook al vast aandacht op zijn hoge leeftijd en wat voor enorm voordeel dat voor ons was. Tja, afgewezen wegens geen aantoonbare ervaring. Hij mailde terug dat hij meer dan 400 websites gebouwd had, overigens zonder te klagen over discriminatie. Overigens was zijn reactie niet antagonistisch, we vonden hem eerder zielig dat hij niet snapte wat "aantoonbaar" is. Maar omdat de communicatie over meerdere schijven gaat denk ik niet dat 'ie ooit nog een reactie heeft gehad dat 'ie toch echt een website voor zichzelf met portfolio moet bouwen... dus hij zal vast denken dat het aan zijn leeftijd lag.

Wat wil ik hiermee zeggen... Geen idee. De situatie is vast niet vergelijkbaar met die van vijftiger. De enige overeenkomst is dat er mogelijk informatie verloren is gegaan in de communicatie tussen HR en degenen die daadwerkelijk de cv's beoordelen. Juist bij grote organisaties gebeurt dat.

Ik denk dat het handiger geweest was voor vijftiger om in haar reactiemail 100% uit te gaan van een (al dan niet technische) communicatiefout, de beschuldiging weg te laten, en naast de HR-persoon de teammanager (opsporen via LinkedIn) in de mail te CC'en.

Moet je altijd bellen om te vragen of een sollicatie goed is aangekomen? Ik denk dat bij specialistische functies met niet te veel kandidaten, dat dat best kan en dat niet tegen je werkt, maar dat het ook niet veel oplevert (tenzij er *echt* een technische fout is geweest maar eerlijk gezegd geloof ik dat smoesje niet). Wat wel heel nuttig kan zijn, is bellen met een vraag over de functie die de HR-persoon mogelijk niet kan beantwoorden, en op die manier alvast met de teammanager in contact komen (en bij dat contact natuurlijk ook je sollicitatie aankondigen). Dat werkt echt in je voordeel.

Vijftiger

Vijftiger

24-08-2017 om 15:56

Geen beschuldiging

Ik heb in mijn reactiemail netjes gevraagd of het misschien aan mijn leeftijd lag, niet meteen 'discriminatie' geroepen. Daar reageerde de HR manager zo geprikkeld op dat ik vermoed dat ik de spijker op z'n kop sloeg.
Ik had het werk aantoonbaar eerder gedaan voor een even grote organisatie en had in die tijd de benodigde diploma's gehaald. Ik denk dat HR de eerste selectie doet en dat de teamleider niet eens van mijn bestaan heeft gehoord.
Erg jammer. Maar inderdaad niks aan te doen. Goed idee om een volgende keer meteen de teammanager een vraag te stellen, zodat die weet dat de sollicitatie eraan komt. Maar dan nog moet je van die vreselijke online formulieren invullen, die alleen bij HR uitkomen.

Caesar

Caesar

24-08-2017 om 22:48

Beschuldiging

Was organisatiesensitiviteit ook één van de functie eisen?

"Ik heb in mijn reactiemail netjes gevraagd of het misschien aan mijn leeftijd lag, niet meteen 'discriminatie' geroepen."

Dat is dus wel een keiharde beschuldiging van discriminatie. Zeker in wat meer ambtelijke organisaties zal dat zo worden ervaren.

Dees

Dees

25-08-2017 om 08:19

deur dicht

Als je netjes had gevraagd naar de reden van afwijzing, op welk punt jij niet binnen het profiel past had je waarschijnlijk een nette mail terug gehad.

Maar je suggestieve vraag of het niet toevallig om je leeftijd ging gooide de deur helemaal dicht, ook voor een eventuele volgende sollicitatie.

Profiel

Overigens kun je volledig in het profiel passen maar zo'n rampzalige motivatiebrief schrijven dat je daardoor nog steeds niet uitgenodigd wordt. Ongeacht je leeftijd. Ik lees jaarlijks honderden brieven. Een goede motivatiebrief schrijven is een kunst op zich.

Li

Li

25-08-2017 om 11:38

die motivatiebrief

vind ik ook altijd erg moeilijk. je wil bij dat bedrijf komen werken, anders solliciteerde je er niet. Waarom toch steeds dat toneelstukje?

Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

25-08-2017 om 13:06

goh

Ik werk gelukkig al jaren voor mezelf, dus deze reactie is niet gestoeld op recente ervaring als sollicitant of als personeelschef, die brieven moet beoordelen. Het enige wat me opvalt in deze draad is dat Vijftiger behoorlijk de wind van voren krijgt, waarin de suggestie zit dat ze toch ergens zelf tekortgeschoten is - hetzij in brief, reactie op afwijzing of ervaring, en het hele probleem van leeftijdsdiscriminatie wordt weggewoven. Wellicht kun je er inderdaad niks mee, maar het is volgens mij toch redelijk bekend dat je boven een bepaalde leeftijd buitengewoon moeilijk aan de bak komt, ondanks allerlei prachtige ervaring. Dat doet niks af aan de ongetwijfeld succesvolle vijftig-plussers, die wél nog worden uitgenodigd en aangenomen, maar dát het een probleem is, is toch gewoon zo? En dat is toch onterecht en frustrerend?
Ik neem aan dat Vijftiger niet solliciteerde op een functie als vakkenvuller, maar een inhoudelijk zwaardere baan. Daar mag wat mij betreft idd best een duidelijk gemotiveerde afwijzingsbrief op teruggestuurd worden. En als zo'n bedrijf te beroerd is om daar tijd of energie in te stoppen, vind ik het geen vreemde vraag. Waar je overigens vervolgens geen echt antwoord op kúnt verwachten, want ze mogen natuurljk niet op basis van leeftijd selecteren, dus dat zullen ze nooit toegeven.

Dat je ergens graag zou willen werken betekent natuurlijk niet dat je er past, of de juiste motivatie hebt. Veel mensen schrijven als voornaamste reden van solliciteren in hun motivatiebrief bijvoorbeeld dat ze toe zijn aan iets nieuws of nieuwe compententies willen ontwikkelen. Dat kan ik me vanuit de sollicitant best voorstellen maar of dat voor de gemiddelde werkgever zo een goede motivatie is is maar de vraag. Zelf vind ik het overigens een magere motivatie.

Voor mij is een motivatiebrief juist van belang. Dat is de eerste kennismaking en legt hopelijk uit waarom mensen in mijn organisatie willen werken en wat ze te bieden hebben. Het is de basis waarop ik (mede) selecteer wie ik uitnodig voor een gesprek. Wat mij betreft dus zeker geen toneelstuk.

Li

Li

25-08-2017 om 13:27

swaen

Snap ik, maar zegt het kunnen schrijven van een mooie en wenselijke brief echt iets over je werk? Ik snap dat je toch ergens op moet kunnen selecteren. Maar als er staat: "ik heb ervaring X en ik denk dat jullie dat goed kunnen gebruiken, want jullie doen ook veel X", dan is dat informatie die je zelf ook uit de combinatie van het CV en je eigen kennis over het bedrijf kan halen. Wat overblijft is dan inderdaad iets als "ik wil graag bij jullie werken want ik wil me verder ontwikkelen".

Li

Li

25-08-2017 om 13:35

door de hoepel

Ik spring trouwens heus wel door die hoepel hoor, want ik weet dat het moet (nu gelukkig al jaren niet meer), maar ik vraag me af of iemand echt iets te weten komt over hoe ik ga functioneren. Nou ja, dat ik een goede brief kan schrijven die aan alle gestelde voorwaarden voldoet, dat wel.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

25-08-2017 om 14:18

kan, hoeft niet

Ja, het kan zijn dat je leeftijd een rol heeft gespeeld. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Een wat onhandig standaard afwijzingsmailtje en een geprikkelde HR-manager bewijzen niets.

Ik heb geen idee welke woorden je in je mail hebt gebruikt, maar ik triggerde wel direct op hoe je het hier schreef. "Ik mailde terug dat ik dat vreemd vond, omdat ik juist had aangetoond aan alle eisen te voldoen."
Als je een soortgelijke formulering hebt gebruikt, dan schrijf je dus eigenlijk: jullie hebben je werk niet goed gedaan sufferds! In dat licht snap ik een geprikkelde HR-manager wel. Maar goed, dat is speculatie op basis van je berichtje hier.

En verder: ik heb zelf regelmatig briefselecties gedaan. Met soms wel 100-150 brieven voor 1 functie. En daar zitten vaak héél veel goede kandidaten tussen. Maar omdat je geen 25 mensen wilt uitnodigen, moet je een verdere schifting maken. En worden ook écht goede mensen niet eens voor een eerste gesprek uitgenodigd. Het is niet anders.

Reden afwijzing

Ik denk dat het makkelijker te pruimen is als je een brief krijgt waarin staat dat er vanwege de overweldigende respons op de vacature wel 25 geschikte kandidaten waren en ze er random 6 uitgepikt hebben en jij daar helaas niet bij zit, dan de mededeling dat je niet in het profiel past terwijl je alle hokjes aan kan kruisen.

skik

bieb63

bieb63

27-08-2017 om 13:05

Je kan er niets mee

Stel dat ze voor een afd. een nieuwe medewerker zoeken. Het is een afd. waar meer vrouwen dan mannen zitten. Liefst hebben ze een man erbij om het evenwicht een beetje te bewaren. Dat zullen ze nóóit in de vacature zetten en ook nöóit als argument voor de afwijzing. Tja, wat moet je ermee. Je weet het niet of het zo is. Loslaten dus maar.

Vijftiger

Vijftiger

27-08-2017 om 14:24

Wow

Wat een reacties.
Ik wil vanwege de herkenning niet teveel ingaan op de functie, maar neem van mij aan dat de brief (juist vanwege mijn achtergrond) uitstekend was.
Ik kan mij wel voorstellen dat mijn verbazing over mijn afwijzing misschien wat geprikkeld overkwam. Ik had inderdaad liever een brief gekregen waarin stond dat er te veel geschikte kandidaten waren.
Jammer blijft het.

Ely

Ely

27-08-2017 om 17:21

Als je idd in je tweede schrijven

Hebt gesuggereerd dat er sprake zou zijn van leeftijdsdiscriminatie dan zou je bij mij geen punten hebben gescoord. Het verwondert me ook dat je dat zo hebt gespeeld, mi gooi je zo eerder een deur dicht dan dat je (tweede) kansen voor jezelf creëert. Even een belletje om rustig te informeren naar de achtergrond van de keuze was waarschijnlijk veel verhelderender geweest.
Waar ik nu werk is er een support afdeling die de afwijzingen verstuurd, standaard schrijven. Is mij ook weleens overkomen dat ik zei dat er een maatwerk brief uitmoest en dat ze dat vergaten tussen alle reacties.

Vijftiger

Vijftiger

27-08-2017 om 18:12

ach

Het resultaat zou hetzelfde zijn geweest.

Ely

Ely

27-08-2017 om 18:36

Dat zal je nooit weten

toch

Tihama

Tihama

27-08-2017 om 19:01

Tja

Ik heb ooit een afwijzing gehad voor een functie waar ik aan alle eisen voldeed. Die afwijzing was heel vreemd, omdat er eisen bijzaten waarvoor aantoonbaar hooguit 100 mensen in heel Nederland beschikbaar waren. Namelijk een bijzonder gespecialiseerde opleiding die 2 jaar duurt. Laat staan dat al die mensen in grote getale met soortgelijke achtergronden gesolliciteerd zouden hebben.

Ik heb toen gebeld om te horen waarom ik afgewezen was. Gewoon vriendelijk en verbaasd. De mevrouw zei tegen me dat ze de papieren even zou zoeken, want daarop stond altijd de reden. Even later kreeg ik die mevrouw hakkelend aan de lijn dat ze geen reden had kunnen vinden. Nog vreemder. Maar ik heb het er maar bij gelaten.

Twee jaar later sprak ik iemand die bij dat bedrijf werkte. Dus ik vertelde mijn verhaal. Hij wist het antwoord wel: ik had 1 perfecte grond voor afwijzing: ik was namelijk vrouw. Bij dat bedrijf werden alle vrouwen voor technische functies per definitie afgewezen. De algehele mening was dat vrouwen ongeschikt waren, ongeacht hun kennis en ervaring. Dat verklaarde wel de hakkelende HR-mevrouw: hoe leg je zoiets nu even uit, wetende dat je daarmee zwaar fout zit?

Diep van binnen had ik al wel zo'n vermoeden.

Het vervelende is dat een afwijzing op discriminatie zelden hard te maken is. Dan moet een recruiter gewoon echt stomme dingen uithalen.

In de zorg speelt dit zeer sterk. Ondanks de grote personeelstekorten wordt er flink gediscrimineerd op basis van leeftijd. Zelf zeer akelige ervaring gehad met het wit-gele kruis en familiehulp. Maar je staat machteloos tegen zulke uitwassen. 

Li schreef op 25-08-2017 om 11:38:

die motivatiebrief

vind ik ook altijd erg moeilijk. je wil bij dat bedrijf komen werken, anders solliciteerde je er niet. Waarom toch steeds dat toneelstukje?

Vele bedrijven lezen de brief nieteens die bekijken de cv en daar is het klaar mee. Er zijn zelfs bedrijven die geen brief willen ontvangen. Een beetje achterhaald om op brieven af te gaan, je wilt ergens werken anders doe je geen sollicitatie.

Decembermamma schreef op 30-03-2023 om 07:18:

[..]

Vele bedrijven lezen de brief nieteens die bekijken de cv en daar is het klaar mee. Er zijn zelfs bedrijven die geen brief willen ontvangen. Een beetje achterhaald om op brieven af te gaan, je wilt ergens werken anders doe je geen sollicitatie.

Deze draad is uit 2017. Inmiddels schrijft inderdaad bijna niemand meer een brief  hooguit een korte motivatie. De wereld is omgedraaid, werknemers hebben het voor het kiezen. Maar discriminatie op grond van leeftijd/geslacht/afkomst komt nog steeds voor. 

EmmaT schreef op 30-03-2023 om 07:32:

[..]

Deze draad is uit 2017. Inmiddels schrijft inderdaad bijna niemand meer een brief hooguit een korte motivatie. De wereld is omgedraaid, werknemers hebben het voor het kiezen. Maar discriminatie op grond van leeftijd/geslacht/afkomst komt nog steeds voor.

Klopt! Maar dat is van alle tijden, mijn brief die ik langs kwam brengen bij de islamitische winkel vlak bij mijn huis werd voor mijn ogen de prullenbak ingegooid. Ze hadden een vacature op hun raam geplakt en ik voldeed aan al hun eisen volgens de vacature. Maar goed dit was 25 jaar of langer geleden.

Leene

Leene

30-03-2023 om 13:42

KKhofs schreef op 30-03-2023 om 03:22:

In de zorg speelt dit zeer sterk. Ondanks de grote personeelstekorten wordt er flink gediscrimineerd op basis van leeftijd. Zelf zeer akelige ervaring gehad met het wit-gele kruis en familiehulp. Maar je staat machteloos tegen zulke uitwassen.

Dit herken ik absoluut niet! In mijn organisatie hebben ze nog iemand van 57 opgeleid als verzorgende IG. Er zijn zat oudere werknemers en er worden er ook genoeg 50 en zelfs 60 plussers aangenomen. Juist ook bij organisaties die begeleiding bieden zoals Saar aan huis en Home Instead. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.