Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Leidinggevende wil van me af

Ik werk al vier jaar met veel plezier als teamleider bij een grote organisatie. Mijn team levert binnen de budgetten goede producten af, het verzuimcijfer is laag en de productiviteit is goed. Het verloop is gering. Sinds een jaar heb ik een nieuw hoofd: een voormalige collega. Wij hebben allebei een ander uitgangspunt in het leven: zij houdt van structuur, bedrijfsvoering, en legt alles op een weegschaal voor er een beslissing wordt genomen, ik ben meer pragmatisch ingesteld, stuur meer op de inhoud van de producten en probeer mijn teamleden zo te ondersteunen en te faciliteren dat ze met plezier en kunde hun werk binnen deadlines uitvoeren. Wij hebben twee heel verschillende karakters. Ik zie alles van de positieve kant en zij is erg bedenkelijk en staat nogal vaak in de Ja Maar stand. De directie is wel erg blij met haar omdat haar bedrijfsvoering op orde is. Mijn leidinggevende heeft de afgelopen twee weken - als aanloop naar het functioneringsgesprek - een soort emmer met ellende over me uitgestort. Eerst gaf ze nog aan dat ze best zo wilde zijn zoals ik (als was het maar tien procent...) toen was ik te afstandelijk en te zakelijk, toen zei haar gevoel dat het niet goed zat en nu zou ik als leidinggevende niet voldoen. Volgens haar is er onrust in mijn team. Dat klopt deels, maar we zitten dan ook al twee jaar lang in een aanloop naar een fusie waar geen helderheid over komt. Dan vind ik het juist een pluspunt dat het verzuim erg laag is en dat alle werkzaamheden goed en met elkaar worden uitgevoerd. Ze wil van me af, daar maak ik me geen illusies over. Ze heeft het functioneringsgesprek al twee keer uitgesteld (ws. omdat ze oordeelt op basis van onderbuikgevoelens en niet op basis van mijn competenties) en inmiddels zit ik hier met de grootste weerzin om nog naar het werk te gaan (ik ga wel) Mijn plezier in het werk is in een keer helemaal weg. Komt bij dat ze iemand met een tijdelijk contract in vaste dienst wil nemen, die dan op termijn mijn plaats gaat innemen. Met diegene kan ze veel beter door een deur. Ik vraag me af wat mijn rechten zijn in dit geval. Ik heb eigenlijk geen zin in vervelendd getouwtrek, maar hoe hou ik het werkbaar voor mezelf?

Prima en wat is haar dat waard?

kom maar met een aanbod zou ik zeggen. Doe maar een jaarsalaris en ik ben zo weg.

Muriel

Muriel

12-12-2010 om 21:58

Manda rijn

Dat jaarsalaris kan Xanne wel op haar buik schrijven. Ieder arbeidscontract kan bij de rechter worden ontbonden, ook als daarvoor geen aanwijsbare redenen voor zijn. Gewoon standaard procedure, misschien dat de kantonrechtersformule iets gunstiger uitvalt als factor C=1 (1,2?) en dan zit je met een kleine 6 maandsalarissen (plus evt. proceskosten en/of advocaatkosten) mooi in de WW!

Sorry, ik reageer wat kort door de bocht, maar mij werd ook ineens na mijn vakantie verteld dat ik ineens niet meer voldoende functioneerde, terwijl de beoordelingen altijd enorm lovend waren. Toch adviseerde mijn advocaat maar te schikken (2 jaar is helaas maar 2 maandsalarissen), want een gang naar de rechter loopt tegenwoordig steeds vaker uit op een negatieve afloop voor de werknemer. :-(

Xanne, ik heb geen advies voor je, helaas. Maar ik vind het wel heel naar voor je wat je overkomt! Sterkte, en ik hoop op bruikbare tips hier!

Groetjes,
Muriel

Nasha 1st

Nasha 1st

12-12-2010 om 22:28

Je kan altijd nog

met een beeindigingsovereenkomst uit elkaar, en dan zou je natuurlijk meer kunnen voorstellen dan je zou krijgen bij een rechter....

Muriel

Muriel

13-12-2010 om 09:12

Nasha

Klopt inderdaad. Maar dan nog is het erg verdrietig als mensen op deze manier "weggepest" worden. Want al krijg je een aardig bedrag mee, het is nu niet echt de tijd om werkloos thuis te zitten! Of je moet altijd alleen naar het financiële aspect van werken kijken. Volgens mij haalt Xanne ook gewoon haar motivatie uit hard werken, doelstellingen behalen enz.

Groetjes,
Muriel

P.S. Getsie, wat klink ik nu verbitterd. Sorry!

Wat heb je te verliezen?

Ik zou een gesprek aanvragen met háár leidinggevende en je zorgen uiten over de manier waarop zij jou benaderd. (Dat je dat jammer vindt, want jij wil heel graag dat alles goed gaat en iedereen zich daar goed bij voelt -en dan noem je de punten die je hierboven noemt: team levert binnen de budgetten goede producten af, het verzuimcijfer is laag en de productiviteit is goed. Het verloop is gering- ) Als dat niet werkt denk ik dat het een verloren zaak is en je op zoek moet naar een andere baan.

Gr. Poezie.

Nasha 1st

Nasha 1st

13-12-2010 om 19:43

Muriel

ja, dat is heel verdrietig, maar ervaring leert dat dit soort dingen meestal niet goed aflopen. Zorg dan dat je met opgeheven hoofd weg gaat...

xanne

xanne

13-12-2010 om 20:51 Topicstarter

Bij bedrijfsmaatschappelijk werk

Vandaag op het werk naar bedrijfsmaatschappelijk werk gegaan. Die dame klonk het allemaal bekend in de oren. Blijkbaar gebeuren dit soort "afrekeningen" wel vaker. En ze gaf me een paar goeie tips, en idd, vooral niet ziek melden maar met opgeheven hoofd je werk blijven doen. Praten met de baas van mijn leidinggevende heeft weinig zin: dat is de directeur die vooral erg met zijn eigen carriere bezig is. Morgen ga ik naar P&O, om te vragen wat mijn rechtspositie is. En verder ga ik al zelf mijn functioneringsgesprekformulier voor mijn deel invullen. Dan ben ik mijn leidinggevende in ieder geval een stapje voor... bedankt alvast voor de reacties!

Muriel

Muriel

14-12-2010 om 11:17

Xanne

Jouw rechtspositie is precies die zoals hierboven al is beschreven. Het lijkt er sterk op dat jij uiteindelijk aan het kortste eind gaat trekken. Het idee van Nasha is dan zo gek nog niet: rechtshulp inschakelen en eruit proberen te halen wat erin zit (beëindiging met wederzijds goedvinden) en op zoek naar een werkkring waar jouw kwaliteiten wél worden gewaardeerd!

Succes!
Muriel

vlinder72

vlinder72

15-12-2010 om 14:25

Wat naar zeg

Wij hebben ook op een afdeling pas geleden zo'n situatie gehad. Nieuwe teamleider en opeens was een collega die er al jaren werkte het "pispaaltje". Niets wat zij deed was goed. Uiteindelijk kreeg zij ook te horen dat het misschien beter was als zij ergens anders ging werken want op deze afdeling kon zij haar ei niet goed kwijt. Haar reactie? Zij is uiteindelijk naar het bureau gelopen van de teamleider en heeft aangegeven (terwijl iedereen het kon horen) dat als zij haar weg wou hebben dan zij dan maar met een goed aanbod moest komen.

Blijkbaar had de teamleider niet verwacht dat zij zo mondig/brutaal zou zijn. Ze hoopte natuurlijk dat door getreiter zij zelf weg zou gaan. Maar deze medewerker heeft het openbaar gemaakt en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ze heeft er daarna nooit meer iets over gehoord. Ben heel benieuwd hoe straks haar beoordeling wordt.

Niet dat ik nu denk dat je over de afdeling moet gaan roepen maar je kan het wel voor haar voeten gooien dat je heel goed weet wat zij aan het doen is door aan te geven dat als zij wil dat je weggaat zij dan maar met een goed aanbod moet komen. Geef daarbij aan dat jij vindt dat jij je werk wel goed doet en dat je niet van plan bent om zomaar ontslag te nemen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.