Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Roos

Roos

07-12-2009 om 09:32

Leidinggevende worden

De afgelopen 5 jaar heeft de organisatie waar ik werk een poging gedaan om afdelingen zelfsturend te maken. Op onze afdeling is dat heel erg goed gelukt. We hebben alle taken verdeeld en ik was verantwoordelijk voor de planning, voortgang en verdeling van het werk. Mijn leidinggevende hoefde zich alleen maar bezig te houden met personele aangelegenheden. Helaas is het op andere units minder succesvol verlopen waardoor we nu weer terug gaan naar een structuur waarbij de leidinggevende meer taken heeft. Vorige week hebben we kennis gemaakt met onze nieuwe leidinggevende en die heeft te kennen gegeven dat zij degene is die de dienst gaat uitmaken. Ik mag nog wel een beetje schaven aan 'haar' planning, maar daar moet het bij blijven. Doe je daar 5 jaar lang je best voor ;-(
Ik vraag me nu af wat ik het beste kan doen. Enerzijds wordt het me makkelijk gemaakt als ik alleen nog maar uitvoerend werk hoef te doen. Laat haar maar lekker verzuipen in 'mijn' werk. Maar daar wordt mijn werk ook niet leuker door. Er zijn ook de nodige vacatures voor leidinggevenden. Ik heb in mijn beoordelingen al meerdere malen het advies gekregen me daarin te verdiepen, maar tot op heden was het nog niet echt nodig. Op zich lijkt het me heel boeiend, ik zal op het personele vlak nog wel wat moeten bij leren, maar ik heb het gevoel als leidinggevende nuttiger te kunnen zijn dan als medewerker. Het aansturen van medewerkers (op inhoudelijk vlak) gaat me makkelijk af. Aan de andere kant ben ik bang dat ik het inhoudelijke werk ga missen, en ik kom dan natuurlijk niet meer buiten de deur (bij klanten).
Zijn er (meer) mensen die de stap hebben genomen naar een leidinggevende functie? Hoe is dat bevallen? Wat viel mee/tegen? Ben je het blijven doen?

Minet

Minet

07-12-2009 om 09:42

Self made woman

Hoi Roos, ook ik heb ooit die stap gemaakt. Het meest lastige vond ik dat collega's, met wie ik eerst op gelijkwaardig nivo werkte, niet altijd even makkelijk mijn leiding accepteerden. Andersom was dat natuurlijk ook niet altijd even makkelijk.
Ik zou dan ook proberen als het mogelijk is, leiding te gaan geven op een andere afdeling.
En ja, ik ben het altijd blijven doen, ben langzaam maar zeker de ladder opgeklommen.
Succes!

Roos

Roos

11-12-2009 om 11:21

Minet

Bedankt voor je reactie. Ik ben eigenlijk benieuwd naar waarom jij de stap hebt genomen om het management in te gaan. Ben je nog steeds leidinggevende op een afdeling waarvan je het werk inhoudelijk kent? Het lijkt mij zo lastig om manager te worden van een afdeling waarvan ik het werk niet ken. Dat het nu zo goed gaat met coördineren komt natuurlijk ook doordat ik precies weet wat er mis kan gaan tijdens het primaire proces. Helaas levert een verticale carrierestap bij ons geen extra salaris op (leidinggevenden zijn -in beginsel- hetzelfde ingeschaald als medewerkers), dus mijn motivatie moet komen vanuit mezelf.

Minet

Minet

12-12-2009 om 08:26

Roos

Ik ben in een leidinggevende positie terecht gekomen doordat organiseren/coördineren past bij mijn persoon, het zit gewoon in mijn karakter.
Ik heb verschillende leidinggevende posities gehad binnen steeds dezelfde branche, dus een materie die ik zeer goed ken.
Momenteel zit ik op een punt waarop ik kan kiezen: blijf ik in die branche, of ga ik mijn leidinggevende capaciteiten inzetten in een nieuwe branche, dus een nieuwe uitdaging. Het leidinggeven aan mensen is nl. in andere branches vergelijkbaar met de branche waarin ik zat en jij nu zit. De materie van de nieuwe branche kun je jezelf eigen maken voordat je start en tijdens de eerste paar maanden. Die kennis wordt nl. al beheerst door de mensen aan wie jij leiding gaat geven op de manier waarop jij leiding gaf in je huidige werk.
Je wordt in eerste instantie aangenomen in een leidinggevende functie om de capaciteiten die je hebt op dat vlak. Daarnaast is kennis van het werkveld een pré, maar geen noodzaak.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.