Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Daniele

Daniele

23-06-2010 om 11:36

Mag maar 2 weken ipv 3 weken vakantie

Hoi hoi, even een vraag. Ik werk al 18 jaar bij hetzelfde bedrijf en ga altijd 1 week op wintersport en 3 weken in de zomervakantie weg. Nu heeft mijn werkgever door laten schemeren dat ik maar 2 weken aaneengesloten op vakantie mag ivm tegenvallende bedrijfsresultaten. Ik kan hier niet mee akkoord gaan en heb mijn vakantie dan ook gewoon geboekt. Kan mijn werkgever mij hiervoor ontslaan? Of gelden er ook wetten voor historie (al 18 jaar 3 of 4 weken weggegaan) Hoop dat iemand van jullie weet hoe het zit. Alvast bedankt, groetjes Daniele

Tinus_p

Tinus_p

23-06-2010 om 12:22

Heu

Had je al eerder vakantie gevraagd en toegewezen gekregen (dan mag werkgever niet meer wijzigen)? Zonee, waarom heb je dan al geboekt?

Daniele

Daniele

23-06-2010 om 12:32

Mondeling

Hoi Tinus,

Mijn werkgever vroeg paar weken geleden wanneer ik op vakantie ging, dus ik gaf aan vanaf eind juli. Werk op een heel klein bedrijf dus gaat eigenlijk altijd heel onofficieel. Dus beetje jammer dit.........

Tinus_p

Tinus_p

23-06-2010 om 14:08

Pelle

Pelle:
"Volgens mij moet een bedrijf ergens rond december iets zeggen over de volgende zomervakantie van het jaar erop?"
Dat hoeft niet; en zulke langvantevoren planningen gebeuren vooral bij bedrijven/instellingen die werken op rooster, waarbij altijd een bepaalde bezetting moet zijn.

vlinder72

vlinder72

23-06-2010 om 15:01

Kijk in de cao

wat staat daar. In sommige cao's staat precies waar je recht op hebt. Zo staat in onze cao dat je het recht hebt om in ieder geval twee aaneengesloten weken vakantie op te nemen. Verder moet je bij ons je vakantie aanvragen. En dan krijg je te horen of het kan. Dat is op mijn afdeling afhankelijk van mijn collega's. Wij kunnen moeilijk allemaal tegelijk op vakantie gaan. Dus wij leggen in december/januari onze agenda's naast elkaar en spreken samen af wie wanneer drie weken vrij neemt. Daarna pas boeken. De vraag lijkt mij nu. Heb je van te voren drie weken vakantie aangevraagd? Zo ja, dan kan je werkgever het niet maken om dit terug te draaien. Zeker niet als je al geboekt hebt. Heb je niets aangevraagd maar ging je ervan uit dat het wel mocht dan heb je nu een probleem. Mijn werkgever zou daar nooit mee akkoord gaan. Eerst bespreken en daarna boeken. Dat je altijd al één week opneemt en later nog eens drie weken dat betekent niet dat je automatisch recht op hebt.

vlinder72

vlinder72

23-06-2010 om 15:02

Oh, nog vergeten

Ik denk niet dat je werkgever je kan ontslaan omdat je drie weken vakantie opneemt in plaats van twee. Ik zou er alleen wel even over gaan praten om problemen te voorkomen.

Tijgeroog

Tijgeroog

23-06-2010 om 15:58

Snap het niet helemaal

Daniele, bedoelt je werkgever dat je NU geen 3 weken op mag nemen, maar maar 2 weken en dat je de andere 5 dagen pas later op mag nemen. In dat geval: zie de berichten hier boven.
Of bedoelt hij dat je vanwege de resultaten 5 dagen minder vakantie op mag nemen, dat je die later ook niet in mag halen?
In dat laatste geval: het is gebruikelijk dat er afspraken zijn over het aantal vakantiedagen, en daar moet iedereen zich gewoon aan houden. Als er geen afspraken zijn is er altijd nog het wettelijk minimum.

Vic

Vic

23-06-2010 om 16:01

Bedrijfsresultaten

Waarom is jouw vakantieplanning afhankelijk van de bedrijfsresultaten? Ik zou juist verwachten dat bij teruglopende activiteiten je werkgever zou willen dat je al je dagen op maakt (want toch niet voldoende werk).

amk

amk

23-06-2010 om 16:54

Ontslagen

ja dat kan dus wel als je tegen het uitdrukkelijke verzoek van de werkgever in gaat.

Collega deed dit bij ons terwijl vooraf uitdrukkelijk aangegeven was dat er geen 3 weken opgenomen kon worden.
Bij terugkomst volgde ontslag op staande voet zoals ook als sanctie aangegeven was.

Nu zal dit bij de eerste keer niet snel het geval zijn, bij deze medewerker was het de 2e keer dat de vakantie langer was als afgesproken/toegekend.

Nasha 1st

Nasha 1st

23-06-2010 om 20:29

Daarom

zorg dat je afspraken op papier staan, zorg dat je je vakantie op tijd AANVRAAGT! (ga er inderdaad niet vanuit: het is nooit een probleem geweest). Als een werkgever namelijk niet binnen 2 weken op je aanvraag beslist, mag je er van uit gaan dat de aanvraag is goedgekeurd en mag een werkgever alleen nog er op terug komen als zwaarwegende bedrijfsbelangen dat vragen....En dat is een zeer ruim begrip waar alleen een rechter op kan beslissen. Verder hebben voorgaande schrijvers alles al gezegd...

Ontslag kan inderdaad volgen als je maar toestemming voor 2 krijgt en toch 3 weken gaat. Dat zou een ontslag op staande voet als gevolg kunnen hebben, werkgever zal dan wel moeten aangeven dat dat inderdaad de consequentie is...

Daniele

Daniele

23-06-2010 om 21:50

Beemer

Waarschijnlijk heb je gewoon gelijk Beemer, ik heb conclusies getrokken die misschien niet nodig zijn! Morgen zal ik uitleggen waarom ik mijn vakantie van 3 weken nodig heb voor mijn gezin (ik werk 4 dagen in de week en heb 3 weken oppas cq buitenschoolse opvang geregeld) Ik heb deze 3 weken nodig om bij te tanken en mijn gezin volledige aandacht te geven. Natuurlijk ben ik juist doordat ik bij een zeer klein bedrijf werk zeer betrokken en weet dat de bedrijfsresultaten slecht zijn. Ik ben van mening dat het inkorten van een vakantie geen verbetering zal geven (veel bedrijven en fabrieken sluiten immers) Hou jullie op de hoogte............

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.