Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Guinevere

Guinevere

17-11-2009 om 11:06

Mijn kinderen erfgenaam voor oudtante/oom

Mijn tante en haar partner willen in hun testament laten vastleggen dat mijn 2 kinderen hun enige erfgenamen worden. Dat is natuurlijk geweldig fijn voor mijn kinderen, ze krijgen zo vrijwel zeker een goede financiële start in hun volwassen leven. Aangenomen dat mijn tante en haar vriend nog jaren lang meekunnen!
Wat ik me nu afvraag: Kan een erfenis op een rekening worden gestort waar ze pas op een bepaalde leeftijd over kunnen beschikken? Ik zie het voor mijn kinderen absoluut niet zitten als ze op bv. hun 18e over een enorme som geld kunnen beschikken. Ik zie liever dat ze eerst goed in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, en die erfenis bv. in de aankoop van een huis steken. Nou ja, eigenlijk is mijn vraag dus, hoe ik deze erfenis kan beschermen voor de mogelijke jeugdzonden van mijn kinderen. Ik was zelf ook zo'n lekker figuur op die leeftijd, die elke cent liefst 3 keer uitgaf...het lijkt me erg vervelend als datgene waar mijn tante en vriend hun leven lang voor gespaard/gewerkt hebben, er door een paar feestende 19-jarigen doorheen wordt gejaagd. Ik ben wel even aan het zwartkijken, dat weet ik.

Vraag voor de notaris

Ik weet niet exact hoe, maar mijn vader heeft dit geregeld inderdaad. Het geld staat in een trust of iets anders en vergaart rente. Komt pas vrij op een bepaalde leeftijd of voor een bepaald doel.

Als je echt wilt dat dit geregeld wordt zou ik bij de notaris die het testament doet in een moeite door zo'n constructie laten opzetten. Daar zijn gewoon dingen wel en niet handig bij en die kan de notaris voor je op een rijtje zetten.

Guinevere

Guinevere

17-11-2009 om 13:34

En slim erven?

Zo'n trust lijkt me een goed idee, daar ga ik eens op verder zoeken.
Wat ik verder nog zo jammer vind is dat mijn zoontjes voor hun als kleinkinderen fungeren, omdat zij zelf kinderloos zijn. En dat dan toch bijna de helft moet worden afgedragen aan de belasting, want ze zijn geen "echt" kleinkind.
Ik vraag me af of daar nog fraaie constructies voor te bedenken zijn, om de belasting naar beneden te krijgen. Ik vind het niet eerlijk dat kinderloze mensen niet met een betrekkelijk lage belasting hun geld kunnen laten vererven, behalve aan hun eventuele partner.

amk

amk

17-11-2009 om 16:04

Slim erven

doe je door te schenken bij leven. Jou kinderen krijgen dan een vordering op de erfenis. Over dat deel hoeft dan geen belasting betaald te worden.
Er is wel een maximum aan het belastingvrij te schenken bedrag dat ligt zo rond de 2500 euro. Maar houdt dat een aantal jaren vol en de vordering op de erfenis stijgt.

De notaris kan deze constructie heel goed op papier zetten en je ook de preciese details vertellen.

Constructie

was hier schenking in één keer van bedrag x. Zat boven max. jaarlijkse schenking. Het meerdere was een lening die in stukjes werd verrekend met jaarlijkse schenkingen. Rente werd ook weer verrekend.

Kijk, daarom raad ik dus de notaris aan. Het wordt al snel verdraaid ingewikkeld.

Guinevere

Guinevere

18-11-2009 om 16:01

Complex

Ja, ik begin nu in te zien dat het nogal complex is allemaal. Gelukkig hebben notarissen ervoor doorgeleerd. In elk geval fijn dat er toch wel wat dingetjes mogelijk zijn. Ik zal het eens aan tante voorleggen, hoewel het geen dingen zijn die je gemakkelijk even tussen de thee en de borrel ter tafel brengt.
Tnx!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.