Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

anneloes

anneloes

10-09-2011 om 14:23

Min-max contract

Onze manager wil het binnenkort met ons gaan hebben over een min-max contract. Nu werken we volgens een vast dienstverband, en als er tijdelijk meer werk is (komt regelmatig voor) dan proberen we dat op te vangen door wisselend een dagdeel extra te werken die week en als dat bij niemand kan wordt er van buitenaf ingehuurd.
Het plan is bij het team wat uren van vast naar flexibel te zetten zodat we een min-max contract krijgen. Ze denken aan zo'n 20% flexibel horen we in de wandelgangen. Ik snap best dat dat voor de managers en de planning handig is maar ik ben er niet blij mee. Dan moet ik voor 20% beschikbaar zijn maar ik heb daar geen salarisgarantie over, want als het toevallig rustig is dan mag je thuis blijven en krijg je alleen je minimumuren betaald omdat je alleen die hebt gewerkt.
Wie werkt er nog meer zo? Aan welke haken en ogen moeten we denken en welke voorwaarden moeten we goed onderhandelen? Kan het ons verplicht worden?

Tijgeroog

Tijgeroog

10-09-2011 om 20:16

Vraag

Wat is het voordeel voor je werkgever? Levert de huidige situatie zoveel problemen op?
En hoe vaak is het rustiger en hoe vaak is het drukker? Kun je dat van te voren voorspellen? (bepaalde periodes of acties ofzo)

anneloes

anneloes

10-09-2011 om 21:25

Antwoord

De huidige situatie levert in zoverre problemen op dat er gezocht moet worden naar mensen die extra willen werken als er meer werk is dan standaard. Dat kost energie voor de planning, die moeten gaan rondbellen. En als iedereen zegt, nee sorry morgen of volgende week heb ik al andere afspraken dus ik kom niet extra, dan moeten ze van buitenaf inhuren en dat is duurder.
Maar ze willen ook niet teveel uren uitgeven aan vaste contracten want die uren moeten wel gevuld kunnen worden natuurlijk. Als er krap werk is en teveel contracturen dan lopen er mensen zonder werk en dat is ook duur. (nee, ze ander werk laten doen is geen oplossing, dat is er niet)
Als ze min-max contracten gaan maken dan lossen ze dat op doordat de minimum uren kunnen worden afgestemd op het minimum te verwachten werk en de max op het max te verwachten werk. Maar ik zie alleen voordeel voor de werkgever en nadeel voor ons, want je moet wel beschikbaar zijn want het is je (max)contract maar als je niet nodig bent verdien je niks.
Het is niet zomaar te voorspellen wanneer er meer of minder uren nodig zijn.
Ik heb wel meer gehoord van min-max contracten dus ik ben benieuwd of er hier ervaring mee is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.