Home » Forum » Moeder helpen met bankzaken

Moeder helpen met bankzaken

24 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dochter
Moeder helpen met bankzaken

De situatie is als volgt.

Mijn moeder is in de tachtig, geestelijk nog goed bij maar fysiek steeds beperkter.

Ze vindt internetbankieren erg lastig en voelt zich daar onzeker bij. Als ze naar de bank moet om zaken te regelen of geld te pinnen kan dat niet meer in haar wijk en moet ze een WMO-taxi regelen, wat niet handig is in zo'n geval. Boodschappen doet ze overigens wel in haar eigen buurtje, maar ze vindt pinnen in de winkel ook niet prettig (dan heeft ze minder overzicht) en neemt liever cash geld mee.

Ze wil me nu graag machtigen of haar bankrekening veranderen in een en/of-rekening met mij. Ik kan dan voor haar internetbankieren en geld voor haar pinnen. Ik woon niet in de buurt, maar ik kom 1-2 keer per maand bij haar en dan kan ik cash geld voor haar meenemen; rekeningen die betaald moeten worden kan ze opsparen tot ik kom of eens per week per post naar mij toesturen.

Helaas heb ik een bijstandsuitkering (ik ben 100% afgekeurd en mijn WAO-uitkering is lager dan bijstandsniveau). Ik moet voldoen aan de informatieplicht en ik neem dit zeer serieus, uit angst voor problemen. Wijzigingen zoals het delen van een rekening moeten doorgegeven worden aan de sociale dienst. Ik heb inmiddels al informatie ingewonnen bij de sociale dienst, maar die vertelde me dat het geld van mijn moeder's rekening dan wordt meegerekend bij mijn inkomen, wat gevolgen zal hebben voor mijn uitkering, want ik heb dan ook de beschikking over dat geld en dus geen uitkering meer nodig (moeder heeft elke maand AOW en pensioen).

Ik heb hier op gegoogled en inderdaad, een machtiging of en/ofrekening kan heel wat gedoe voor me meebrengen.

Zijn er alternatieven zodat ik toch mijn moeder kan helpen met haar bankzaken en geld pinnen zonder dat mijn uitkering in gevaar komt?

Triva
Maar

Je moeder kan internetbankieren aanvragen en jij regelt dat als je bij haar bent. Dan hoeft er geen en/of rekening. Ik ben geen voorstander van zoveel contant geld in huis en in haar portemonnee overigens.

dochter
triva

Zoveel contant geld vind ik ook niet prettig, al heeft ze een kluisje, maar ik moet er zelf ook mee reizen in de trein en je hoort nare verhalen over inbraken en overvallen. Maar moeder is nogal huiverig voor pinnen (angst dat ze het overzicht kwijtraakt). Tja, oude mensen en moderne dingen, he.

Internetbankieren is er al, mijn vader deed dat toen hij nog leefde. Maar die leeft niet meer. Ze kan het ook wel zelf, maar ze is doodsbenauwd om fouten te maken. Dus heeft ze liever dat ik dat doe. Ik doe het nu al als ik bij haar ben, maar het gebeurt wel eens dat ik dan een rekening tegen kom die eerder betaald had moeten zijn omdat ik niet elke week kan komen. En dat vindt ze (begrijpelijk) heel vervelend.

Het zou dan ook handig zijn als ik een eigen pasje zou hebben, maar dan krijg ik weer problemen met de sociale dienst die het geld van mijn moeder dan ziet als mijn geld omdat mijn naam aan die rekening vast zit. Haar pasje meenemen is ook geen optie, want soms pint ze wel, zoals de tandarts die meteen betaald moet worden, of kleding.

Tijgeroog
2e pas aanvragen

Telebankieren zou ik inderdaad gewoon doen bij jou vandaan, als jij de inlogspullen hebt is er niemand die daar naar omkijkt.
En je zou een 2e bankpas kunnen aanvragen. Even googelen leert me dat dat bij veel banken mogelijk is. Dan kun jij geld pinnen en meenemen als je naar haar toe gaat.
En alternatief kan zijn dat je vraagt of het bij de supermarkt in het dorp mogelijk is om geld te pinnen. Als je uitlegt waarom kunnen ze daar misschien aan meewerken. En je moeder zaal niet de enige zijn die hier tegen aanloopt. Overigens heeft de supermarkt in mijn mini-dorp zo’n pinautomaat-paal binnen staan. Misschien dat de supermarkt daar ook eens naar wil kijken.

Verder zou ik zoveel mogelijk per incasso of automatische overschrijving regelen, dan zijn er amper nog rekeningen.

Tijgeroog
Oh

Is de pas dan nodig om te kunnen internetbankieren?

dochter
Tijgeroog

Ja, ik heb de pas nodig om in te loggen. Dat doe ik met een apparaatje waar de pas in moet, en dan moet ik de pincode intoetsen. Vervolgens verschijnt er een getal op dat apparaatje waarmee ik op internet in log.

Tijgeroog
Aha

Ik heb aan een apparaatje genoeg om te kunnen internetbankieren, vandaar.

Ik zou een 2e bankpas aanvragen en die pas en het apparaatje meenemen naar jouw huis.

dochter
nogmaals Tijgeroog

De supermarkt heeft een pinautomaat om contant geld te pinnen, maar dat vindt ze een akelig ding (iedereen kan meekijken) en het ding is vaak stuk, zegt ze. Het zou gewoon handiger zijn als ik als ik kom geld voor haar meeneem, vindt ze. Persoonlijk denk ik dat ze moeilijker denkt dan nodig is en teveel spoken ziet, maar goed, het beste mens is in de tachtig en dan denk ik ook: laat maar gaan.

Maar ik heb net gekeken bij de site van haar bank voor een tweede pas en dit is inderdaad mogelijk en kan ze zelf aanvragen zonder mij erbij te betrekken! Mooi zo, dan zijn haar problemen opgelost ;-) Ik ga het morgen met haar bespreken.

Bedankt voor het meedenken!

Doenja
En toch...

Ik heb toch nog een advies; ga geen geld meenemen voor haar maar ga telkens als je bij haar bent samen geld pinnen. Laat het haar doen en jij staat erbij om het voor de veiligheid af te schermen. Zo raakt ze er toch vertrouwd mee en komt ze niet in nood omdat je een keer niet kunt komen omdat je bijv. je been gebroken hebt. Je helpt haar wel maar doet het samen. Je helpt haar echt het meeste als je het haar leery. Of leert er vertrouwd mee te raken. En wat als jullie dan samen elke week hetzelfde bedrag pinnen? Dan kan ze dat opschrijven voor haar overzicht? Ik denk dat de bron van haar angst zit in dat ze in t verleden dit nooit gedaan heeft. En t heeft haar nu in een heel afhankelijke positie gebracht. Samen dit telkens doen is ook goed voor haar zelfvertrouwen.

Belinda
bankieren app

Mijn moeder heeft een mobieltje, ze kan er niet heel veel mee, maar daar zit een bankieren app op. Ik heb de app ook op mijn mobiel en kan daarop ook inloggen. (pasje heb ik daarvoor niet nodig) Soms doe ik een betaling via haar mobieltje, soms met de mijne. Alles staat op haar naam. Pinnen doe ik met haar samen, 1x per maand. Het is haar huishoudgeld en dat bewaart ze thuis in een kluisje. Gaat prima zo, niks staat op mijn naam.

dochter
Doenja en Belinda

Doenja, ik ben het helemaal met je eens. Het is gelukkig niet zo dat ze het niet kan, maar er zit zoveel angst en onzekerheid. Ook met dat internetbankieren. Dat gedoe met die scanner grenst voor haar aan een vorm van hekserij ;) en is eng. Ik heb geprobeerd haar te stimuleren maar het lijkt wel of ze haar hakken in het zand zet en steeds meer argumenten zoekt. Tja, en wie ben ik om een oude vrouw van over de tachtig te heropvoeden :) Eerlijk gezegd heb ik ook de zin en de energie niet meer om die strijd met haar aan te gaan. Het is een best mens, maar zo moeilijk soms. En eerlijk gezegd, ik kan zelf verder weinig voor haar doen omdat ik geen auto heb om haar ergens heen te brengen en haar ook niet in huis kan helpen vanwege mijn eigen gezondheidsproblemen, dus ik ben al blij als ik dit voor haar kan doen.

Belinda, ze heeft een smartphone maar ook dat vindt ze een eng ding. Bang om iets fout te doen en de boel stuk te maken. Toen mijn vader nog leefde was ze ook bang voor alles waar knoppen of een schermpje op zit. Ik ken haar niet anders. Maar mijn vader was handig en hielp haar meteen op weg. Ik kan nu hij er niet meer is, moeilijk elke keer heen en weer reizen als ze weer een knopje heeft aangeraakt dat ze beter niet had kunnen aanraken, want ik woon op een paar uur afstand.
Het komt er op neer dat ze, met angst en beven, de telefoon alleen gebruikt om te bellen omdat dat goedkoper is dan de vaste telefoonlijn, maar eigenlijk had ze beter een Nokia 3310 kunnen hebben :)
Een kluisje heeft ze en het is de bedoeling dat ik elke keer als ik kom, 1-2 keer in de maand, haar geld meeneem. Kleine moeite, groot plezier.

Morgen ga ik de mogelijkheid van een tweede pas met haar bespreken en later in de week ben ik weer bij haar, dan kunnen we dat online regelen want volgens de site is dat mogelijk. En dan is dat probleem uit de wereld en heeft zij haar rust weer.

Belinda
alleen op je eigen telefoon dan

Nou ja, je gaat dit pasje nu al regelen, maar je kan ook alleen op jouw eigen telefoon haar internetbankieren erop zetten, dan heb je dat pasje niet eens nodig.
Maar goed, dan kan je niet in je eigen woonplaats pinnen, dan zal je dat altijd in haar woonplaats met haar pas moeten doen, zo doe ik dat ook (alleen of samen met haar) ik heb geen pasje.

dochter
Belinda

Voor zover ik heb begrepen kan ik ook in mijn eigen woonplaats pinnen met haar pasje mits ik onder het maximum blijf.
Voor internetbankieren heb ik wel een pas nodig als ik een betaling wil doen. Ik heb een ouderwetse smartphone die niet met vingerafdrukken of andere moderne technieken werkt.

Miekemieke
niet overnemen

We moeten allemaal wel dingen doen die we eng vinden en liever niet doen, als iemand anders je het uit handen neemt dan is dat fijn maar betekend wel einde onafhankelijkheid. Dat geld ook voor je moeder, ze is geestelijk nog goed dus als jij hierin een stapje terug doet dan help je haar. En zoals iemand anders opperde doe het een paar keer samen.

Misschien is haar bank wat ingewikkeld met dat scannen. Laat haar een rekening bij bv ing openen en op haar mobiel de app downloaden. Internet bankieren gaat dan heel makkelijk. Als er op die rekening maandelijks een bedrag staat wat ze in totaal nodig heeft dan hoeft ze zich ook geen zorgen te maken als er iets fout zou gaan of zo.
Maak haar bewust van het gevaar van cash geld ophalen en met een taxi heen en terug.

Lente
Van bank veranderen, goede tip

Niet dat ik zo'n fan van ING ben, maar wel klant. En inderdaad, geen gedoe met scannen, apparaatje en zo. Alles kan via de app, daar heb je een wachtwoord voor nodig dat je eenmalig instelt.
Als jij dat wachtwoord hebt, kun je zelf ook betalingen doen via de app.

Geld halen heb je dan wel een 2e pasje voor nodig. Dat zal ING ook wel hebben.

Maar als ik even praktisch doordenk, kun je geld van rekening moeder overmaken naar jouw rekening, vanuit haar naam. Bij de opmerkingen zet je dan: svp geld voor mij pinnen.
Dan pin jij dat precieze bedrag vanuit je eigen rekening. En is alles goed gedocumenteerd. Je moet er nog wel mee over straat.

Het zou ook kunnen dat de bank van je moeder ook een app heeft, waardoor het apparaat/scannen niet meer nodig is. Even googelen dus.

Ginny Twijfelvuur
Lente

Dat overmaken van geld is niet handig ivm uitkering dochter.
Je moet die geldzaken strikt gescheiden houden.

Mijn broer en ik hadden allebei een machtgings-pasje van mijn moeders rekening en konden zo alles voor haar regelen. Op afstand. Was makkelijk te regelen: gewoon samen naar de bank en aanvragen.

wil40
Ginny.

Zover ik weet telt dat ook met een machtiging, het kan problemen opleveren als je een uitkering krijgt. Machtiging is beschikking hebben over geld.

Ginny Twijfelvuur
Zou kunnen

Maar is toch van een andere orde dan daadwerkelijk geld op je rekening krijgen. Die machtiging ligt ook nergens vast, behalve in de systemen van de bank.

Maar misschien is het handig dat TO dat ook nog even expliciet navraagd dan.
Overigens: als ze haar moeders pas meeneemt (die moeder ook niet gebruikt) heeft ze ook beschikking over geld. Dus wat is het verschil?

Ginny Twijfelvuur
Navraagt...

Ai

wil40
Dochter.

Ik zou de situatie laten zoals hij nu is. Twee keer per maand samen geld pinnen en gelijk haar rekeningen betalen. Zoveel mogelijk alles per automatische incasso, dan blijft er niet veel over qua rekeningen toch?
En een overval of inbraak kan altijd, zeker, maar het maakt niet veel uit of je dan 20€ of 200€ in huis hebt.

Een bijstandsuitkering ontvangen en de beschikking hebben over andermans geld is geen goede combinatie. Ben je enig kind, of kan een broer of zus een machtiging aanvragen als je moeder meer hulpbehoevend zou worden?

Tamar
machtiging

Ik was gewoon gemachtigd op de rekening van mijn vader. Ik heb zijn belastingaangifte altijd apart gehouden van de mijne, want mijn naam stond niet op de rekening en ik mocht er alleen aankomen om iets voor hem te doen. Nou ja, niemand had erop gelet als ik de rekening had leeggehaald, maar het was zijn geld en viel niet in mijn vermogen.

dochter
reactie

Tamar en Ginny Twijfelvuur, machtigen of een en/ofrekening heeft hier helaas de consequentie dat haar geld bij mijn geld wordt opgeteld en haar maandelijks inkomen ook als mijn inkomen zal worden gezien. Inmiddels is de tweede pas op haar naam besteld. Ik heb het nagevraagd bij de sociale dienst omdat ik nog vrij recentelijk in de krant heb gelezen dat een vrouw die dit met haar moeder deed hierdoor ernstig in de problemen kwam.

Wil40, ik ga elke keer als ik bij haar ben (soms is dat 1x per maand) met haar pinnen, maar de pinautomaat bij de supermarkt in haar buurtje is vaak leeg of stuk. Er zijn in haar woonplaats veel pinautomaten weggehaald en nu heeft ze alleen nog die ene binnen haar bereik.
Er is geen broer of zus die gemachtigd kan worden. Ja, er is wel een broer en zus, maar die werken wel, hebben het druk en geen tijd om zaken voor haar te regelen. Zij zijn wel op de hoogte van onze plannen m.b.t. een en/ofrekening, machtiging of tweede pas en vinden het prima dat ik moeder help met haar bankzaken. En zelf voel ik me op deze manier ook weer nuttig.

Mijn moeder is helaas nogal star en niet snel op andere gedachten te brengen. Haar activeren en stimuleren om toch zelfstandig te internetbankieren en te pinnen is inmiddels een gepasseerd station voor mij. Ze is over de tachtig en soms moet je je er bij neerleggen dat iemand nou eenmaal zo is zoals hij of zij is, ook al is het niet slim. Zo was ze vroeger al. Ze heeft bijvoorbeeld altijd geweigerd te leren hoe een videorecorder werkt omdat het haar te lastig leek, zodat mijn vader of wij vroeger altijd de programma's voor haar moesten instellen. Wij maakten daar wel eens grappen over, maar soms is het ook tenenkrommend. Ik heb me er bij neergelegd.

Inmiddels heeft mijn moeder met mijn hulp een tweede pas op haar naam aangevraagd. Dankzij jullie, want zelf wist ik niet dat dat mogelijk was.

Ik wil jullie heel hartelijk bedanken voor het meedenken!

Zeetakje
Machtigen en bijstand
Melleke75
Rekeningen

Zelf regel ik ook de zaken van mijn moeder. Ik heb de inlogcodes van haar beide bankrekeningen. Alles staat op automatische overschrijving waardoor er nooit rekeningen komen. Veel hoef ik dus niet te doen. Hooguit in de gaten houden of alles goed loopt. Overigens kan je met de bankierenapp zonder identifier oid gewoon geld overmaken. Wel zo handig.