Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Moet je opzeggen bij halfjaarcontract?

Ik ben aan het googlen maar kom niet echt antwoord op mijn vraag tegen.

Dochter heeft halfjaar contract bij parfumerie-zaak. Loopt op 30 juni as. af. Zij hebben aangegeven te willen verlengen met de 32 uur die ze nu werkt; zij gaat echter in september weer naar school en wil/kan maar hooguit 8 of 10 uur werken.
Sinds dit gemeld is blijven ze zeggen haar graag te willen behouden, maar tot op heden geen enkel bericht.

Ik vraag me af; het contract eindigt van rechtswege dus op 30 juni. Maar is een werkgever niet toch verplicht om een bepaalde tijd vantevoren te laten weten dat een contract wel/niet/anders verlengd wordt?
Of andersom; is dochter verplicht om toch met een bepaalde termijn te laten weten dat ze niet wil verlengen, of wel verlengen maar op andere voorwaarden (lees: minder uren)?

Het gaat me niet zozeer om wat 'netjes' zou zijn, maar echt om wat hier wettelijk voor voorgeschreven is.

Alvast bedankt voor jullie reactie,
Mare

ishtar

ishtar

16-06-2009 om 09:30

Ligt eraan

hoe het contract is opgesteld.
'Normaal' is dat het 'van rechtswege' (dus zonder opzegging, automatisch) op die datum eindigt. Maar in het contact kan aangegeven zijn dat er toch (en dan met een genoemde opzegtermijn) opgezegd moet worden. Als daar niks over in staat, en er staat een datum waarop het eindigt, dan gaat het vanzelf.
Als ik dochter zou zijn zou ik toch even gaan praten over eind sept en dan minder uren (of weten ze dat al?). Hoe reageert dochter als zij zeggen dat ze haar willen houden?

Jesse_1

Jesse_1

16-06-2009 om 10:18

Nog even overleggen

Als je dochter toch erg graag die 8 of 10 uur wil blijven werken zou ik toch snel even om de tafel gaan om daar een contract voor te laten maken (of in ieder geval uitsluitsel te geven).
Overleg is niet verplicht als het contract van rechtswege op 30 juni eindigt (maan dan EINDIGT het dus), wel netjes natuurlijk.
NB als ze na 30 juni zonder overleg weer gaat werken is weer voor 32 u/w in dienst!
Jesse

Kaaskopje

Kaaskopje

16-06-2009 om 10:19

Sowieso niet opzeggen

Je dochter heeft deze baan, ik zou absoluut nog niet zelf opzeggen. Dat kan ze altijd nog doen als ze al in het nieuwe contract zit. Meestal kun je met een maand ontslag aanvragen, dus als ze in september minder moet gaan werken kan ze in juli aangeven dat ze toch echt zoals aangegeven flink minder moet gaan werken. Het is dan aan haar werkgever of dat ontslag betekent of gewoon minder uren.

Nasha 1st

Nasha 1st

16-06-2009 om 12:33

Einde contract of tussentijdse opzegging

Kijk even wat er in het contract staat. Meestal eindigt een contract inderdaad van rechtswege en hoeft werkgever niet op te zeggen, kan hij zelfs op de laatste dag nog zeggen, einde, toedeloe. Als je besluit het te laten verlengen, let dan wel op of er een tussentijdse opzegtermijn in staat, anders heb je straks een probleem....

Mare

Mare

16-06-2009 om 13:19 Topicstarter

Ok wat nadere info...

voor wie ook andere draadjes gelezen heeft; wij zitten middenin een tussentijdse verhuizing. Huis verkocht, nu in tijdelijke huurwoning, morgen sleutels nieuwe huis, en over 3 weken verhuizen.
Oudste blijkt haar map (met alle relevante info dus ook haar contract) per ongeluk ingepakt te hebben in een doos die nu dus in de opslag staat. En - natuurlijk - helemaal onderaan dus met geen mogelijkheid te openen :-) ... ).
We kunnen haar contract dus niet nazien. In mijn herinnering was het een redelijk rechttoe-rechtaan verhaal. Contract van 1 jan t/m 30 juni, tussentijdse opzegging met een maand (dus als ze halverwege van elkaar af hadden gewild).
Goed punt van eigenlijk 'niets' doen; dan heeft ze iig nog werk tot september, en moet ze alleen opletten dat ze op tijd opzegt.

Situatie nu; ze gaat nog 1 dag in de week naar school ivm examens (schoonheidsspecialiste). Die heeft ze echter wel gehaald, dus ze wil zich nu verder specialiseren. Dit heeft ze ook duidelijk aangegeven. Zij vinden dit erg jammer want zagen veel potentie in haar. Ik denk; ga maar lekker leren, je kunt altijd nog werken.

Ik vroeg me dus af of ook bij een tijdelijk contract er een verplichting is van werkgever of -nemer om een bepaalde tijd vantevoren te bevestigen dat contract niet verlengd zal worden.

Vervelend is dat er geen duidelijkheid komt. Ze heeft het er erg naar haar zin (is parf. Douglas, met heel veel cursussen etc.). Ze zou ook graag straks in kader nieuwe opleiding (AOV) daar stage lopen. Maar ja, als het per 1 juli niet wordt verlengd, dan moet ze toch wel heel rap op zoek naar iets anders want ja, 19 jaar dus vakanties, dagjes uit, stappen... er moet wel geld binnenkomen ;-).
Wordt het wel verlengd, dan is het weer vervelend als ze inmiddels ook met een ander in gesprek is. Filiaalleidster was laatste 3 weken op vakantie, en dochter is deze 2 dagen weer op cursus dus dat schiet niet erg op.

Zal haar coachen (is niet zo'n held in voor zichzelf opkomen) in hoe ze het gesprek kan aangaan, en dat ze moet aandringen op duidelijkheid met daaraan een termijn (bv as. vrijdag).

Dank voor jullie meedenken en input!
Mare

Nasha 1st

Nasha 1st

16-06-2009 om 16:43

Mmmmm

ja, het punt is natuurlijk dat je nu het contract niet kan lezen....er kunnen veel haken en ogen aanzitten....vraag anders een kopie aan de werkgever voor de zekerheid, ff een smoesje verzinnen....

Lys Lionne

Lys Lionne

16-06-2009 om 21:46

Contract én cao

Als in het contract staat dat het van rechtswege eindigt op 30 juni en verder geen andere opmerkingen over een termijn waarbinnen (beide) partijen aan dienen te geven met elkaar verder te gaan, dan stopt het dus gewoon op 30 juni. Tenzij(!!) er in de CAO anders bepaald staat. Als daar dus in staat dat er binnen een bepaalde termijn voor het verstrijken van het contract aangegeven moet worden of het wel/niet verlengt gaat worden, dan gaat dat weer boven het contract.
Zo heb ik me onlangs laten vertellen. Dus even googlen naar de CAO van dochter en zien wat daar in staat.

Mare

Mare

17-06-2009 om 20:38 Topicstarter

Da's een goede tip lys lionne...

.. daar ga ik meteen even achteraan googlen.
Dank!

Mare

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.