Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

bieb63

bieb63

22-12-2020 om 14:19

N.a.v. draadje toeslagen: nog een andere belastingdienst idioterie

Wij krijgen jaarlijks een voorlopige teruggave ivm eigen huis. Verder niets bijzonders, elk jaar ongeveer hetzelfde. Nu gaat man halverwege volgend jaar met pensioen. Wij kregen de voorlopige aanslag (teruggave) voor 2021. Maar die klopt natuurlijk niet, want gebaseerd op gegevens 2020, maar man's inkomen gaat achteruit ivm pensioen volgend jaar. Niks aan de hand (zou je zeggen....), want je kunt gewoon via de site van de belastingdienst een wijziging indienen. Dus ik eerst de bedragen voor 2021 uitgerekend wat het inkomen ongeveer zal zijn (deel loon, deel AOW, deel bedrijfspensioen). Verder de gegevens w.b.t. woning laten staan, want die veranderen niet. Conclusie: we moesten ineens een flink bedrag betalen. Dat kan niet kloppen dacht ik, dus loop de gegevens na en zie niets wat niet goed is. Waar zat 't 'm dan? Ik klapte een veldje open waar inkomstenbelasting stond en zag bij pensioen en AOW een bedrag aan inkomstenbelasting staan, maar bij loon '0'. Dat gaat niet goed natuurlijk.... Maar ik kon dat niet zelf invullen/aanpassen.
Wat nu? Nou, de belastingdienst dan maar bellen. Hel en verdoemenis voordat je iemand aan de tel. krijgt, vervolgens snapt diegene er niets van en verbindt door. Weer heel lang wachten. Eindelijk iemand aan de telefoon en die vertelde dat er een 'bug' in het systeem zat en dat niet kon berekenen met meerdere inkomens..... Huh? sinds wanneer is het bijzonder dat iemand op enig moment met pensioen gaat en in dat jaar zowel loon, AOW als bedrijfspensioen heeft? En hoezo laat je een formulier met zo'n bug gewoon staan en geen melding geven? Iemand die er wat minder kaas van heeft gegeten (én je ziet die ingehouden inkomstbelasting niet eens, want daarvoor moet je apart een veld openklappen), klikt gewoon op akkoord en verzenden...... Zij zei mij toen dat je door 'aanvullende vragen' op te klikken zélf het bedrag inkomsten(loon)belasting kon aanpassen (leuker kunnen we het niet maken, wel 'makkelijker'......). Dat ben ik de volgende dag gaan doen. Maar........ dat kán dus helemaal niet van het loon, alleen van pensioen en AOW. Wéér bellen. Wéér wachten. En toen werd mij verteld: 'helaas....' gaat niet. En nu? Geen idee hadden ze.

Dees

Dees

22-12-2020 om 16:18

Andersom

Dan vul je eerst alleen het loon in. En vul.je bij de aanvullende vragen AOW en pensioen in.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

22-12-2020 om 16:44

Pensioen

Ik heb tot nu toe voor een aantal mensen aangifte gedaan voor het jaar dat ze AOW-gerechtigd werden en allemaal moesten ze flink bijbetalen. Dat komt door een rare standaard rekenmethode voor het aangepaste tarief en de arbeidskorting e.d.

bieb63

bieb63

22-12-2020 om 18:58

Phryne

Ja maar het systeem.rekent 0 euro inhouding loonheffingen voor het loon het eerst half jaar. Dat zou incl bijz.tarief over de afrekening vak.geld, ca. 5500 a 6000 moeten zijn, dus de hele berekening gaan nergens over en klopt van geen kanten.

bieb63

bieb63

22-12-2020 om 19:00

Dees

Dat gaat niet, want bij die aanvullende vragen kun je alleen het bedrag inhouding wijzigen, en niet posten toevoegen

Lou

Lou

22-12-2020 om 19:08

Raar maar niet rampzalig

Dat is inderdaad een raar verhaal! Maar je kunt natuurlijk ook nog alles incasseren en gewoon zelf apart houden om later terug te betalen toch?

bieb63

bieb63

22-12-2020 om 19:48

Nou Lou

Ten eerste moet ik betalen! Logisch, want volgens de berekening wordt er ca 6000 euro aan loonbelasting niet ingehouden, dus ja dan ontstaat er dus een negatieve teruggave. Dat krijgen we dan uiteraard met de aangifte over 2021 weer terug, maar dat is niet de opzet natuurlijk. Ten tweede hebben we geen idee wat de voorlopige aanslag dan wel zou moeten zijn, dus tja. Ten derde is dit sowieso te absurd voor woorden en hebben we dus geen idee hoe het belastingverhaal aankomend jaar is, terwijl er dus vanaf juni/juli minder inkomen is

Lou

Lou

23-12-2020 om 09:55

Maar als je niets wijzigt?

Maar die berekening is van ná de wijziging toch? Ik bedoelde: als je die wijziging helemaal ongedaan maakt, dan krijg je toch je voorlopige teruggave die niet klopt, en kan het volgend jaar verrekend worden? Of is dat dan fraude....

Sowieso absurd, ben ik met je eens.

Pirata

Pirata

23-12-2020 om 10:10

Bug

Ik heb die brief ook net binnen, ook meerdere inkomens. Bij mij klopt het ook niet, er staat de helft van wat ik netto verdien... even over nadenken wat ik hiermee ga doen.

bieb63

bieb63

23-12-2020 om 10:17

Lou

Ja, dat kan natuurlijk (en ik denk geen fraude), maar dan weten we totaal niet waar we aan toe zijn.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

23-12-2020 om 11:09

Beetje lager

Ik heb jarenlang VT moeten terugbetalen omdat er iets te hoog of te laag in het systeem stond. Dat heeft verder geen gevolgen. In jullie geval zou ik de VT wat lager zetten dan normaal, zodat je niet een berg hoeft terug te betalen in het volgende jaar. Dus het normale bedrag -/- 1000 of zo.

bieb63

bieb63

23-12-2020 om 13:23

Precies Pirata

Dat was ook de storing (bedrag boven 35.000 of zoiets) waar het over ging. Maar dat is dus gewoon nog steeds....

bieb63

bieb63

23-12-2020 om 13:26

Phryne

Dat heeft geen zin, want het wijzigen wordt gewoon bij loon '0' inhouding neer gezet en ik kan daar niets aan aanpassen. Dus als ik een aanpassing doe, moeten we heel veel gaan betalen dit jaar (ook al krijgen we dat dan terug later, maar daar hebben we nu niets aan en is ook niet het doel van de VT voor ons). Als ik het laat zoals het nu is, heb ik geen idee of dat bedrag klopt en ook geen idee of we dan teveel of te weinig krijgen en wellicht dan ook alsnog moeten terugbetalen.

Pirata

Pirata

23-12-2020 om 13:51

Er staat

Er staat "niks doen" en in januari zou het dan weer kloppen. Maar er staat ook dat het herberekent als je opnieuw aanvraagt. Dus wat is nou waar?

bieb63

bieb63

23-12-2020 om 15:31

Pirata

Ze kunnen het voor ons niet kloppend maken, want degene die we gekregen hebben klopt sowieso niet (ivm pensioen in 2021 en de gegevens op de huidige VT zijn gebaseerd op de gegevens van 2020). De te verwachten gegevens voor 2021 kunnen ze niet voor ons 'verzinnen' ofwel kloppend maken

Phryne Fisher

Phryne Fisher

23-12-2020 om 15:58

Ik begrijp het niet

Je kunt toch het inkomen invullen dat je zelf wilt? Als het niet al te hoog is, zet je hem desnoods stop. Ik krijg zelf na mijn rente-aanpassing nog maar 1300 euro terug, voor het hele jaar.

Wendelmoed

Wendelmoed

23-12-2020 om 16:11

Hier kunnen we niks

Ik snap wel dat je het heel vervelend vindt maar als de Belastingdienst aangeeft dat ze er niks aan kunnen doen, dan vrees ik dat wij hier dat al helemaal niet kunnen.
Dus we kunnen nog zoveel adviezen geven, waarvan vele vast heel zinvol, maar als het formulier dat niet slikt dan helpt dat niet.
Er zit bij de Belastingdienst wel een team dat problemen oplost waar men niet zomaar uitkomt bij de helpdesk, misschien helpt het als je bij de BelTel flink doorzeurt en vraagt om door een specialist teruggebeld te worden.
Het hele VT verhaal is een drama omdat je hem niet simpel kan stopzetten maar dan zelf verkeerde gegevens in moet vullen.
Dus het lijkt me sowieso een goed idee als ze daar intern eens naar kijken, hoe meer mensen zeuren hoe groter de kans dat dat gebeurt.
Kom je er met de Belastingdienst niet uit dan kun je ook de Nationale Ombudsman eens proberen.

bieb63

bieb63

23-12-2020 om 16:37

Phryne

"Je kunt toch het inkomen invullen dat je zelf wilt?"
En wat schiet ik daarmee op? Ik ga er toch niet e.o.a. gokspelletje van maken? We hebben toch niet voor niets al jaren VT?

Ad Hombre

Ad Hombre

23-12-2020 om 16:38

Nooit gedaan

Nooit een voorlopige teruggaaf voor hypotheekrente aangevraagd. Dan kan er ook niets misgaan. En je krijgt ieder jaar een leuke 'verrassing' op je bankrekening.

Paasei

Paasei

23-12-2020 om 17:08

Ook zoiets gehad

Bij mij bleek het erin te zitten dat je ergens een vinkje bij 'meerdere inkomens' (of zoiets heet het) moet aanklikken. Omdat de inkomsten niet meer uit 1 bron komen maar van verschillende kanten. Mij lukte het zelfs niet met de Belastingdienst aan de telefoon om het weer goed te krijgen. Toen heb ik mijn administratie bij elkaar geraapt en heb een afspraak op ons lokale belastingkantoor gemaakt. Daar is de zaak weer recht gebreid.

'real life'' afspraken zullen ze nu niet maken. Maar misschien iets met video-bellen..?

Zelfde als Ad.

Hier ook nooit een voorlopige teruggave aangevraagd, bruto betalen en achteraf zien of er nog iets terugkomt. Is dat voor jullie ook niet de verstandigste optie, dan kan het alleen maar meevallen.

Triva

Triva

23-12-2020 om 22:45

idd

Als je denkt nu te moeten betalen wat je later terugkrijgt vraag je toch geen VT aan?

Misdreavus

Misdreavus

23-12-2020 om 22:52

dat valt soms vies tegen

Ik weet niet of het nog zo is, maar toen wij de VT wilden uitzetten kon dat alleen maar door op het formulier in te vullen dat we geen eigen huis meer hadden, terwijl dat wel zo was.
Daar waren ze toen aan bezig, zeiden ze, degene aan de telefoon snapte ook wel dat dit een belachelijke oplossing was, maar dat was toen de enige mogelijkheid

bieb63

bieb63

24-12-2020 om 07:48

Ho ho

Het gaat helemaal niet over het waarom van de VT van iemand persoonlijk. Waarom iemand die wel of niet heeft. Dan zou je sowieso al alle ins en outs van iemands financiën, omstandigheden enz moeten weten om daar iets over te zeggen, laat staan advies te geven... Daarbij kan het ook om grote bedragen gaan, zowel te betalen als terug te ontvangen enz

Mijn vraag was meer wat jullie ervan vinden dat de belastingdienst een, grove fout in het formulier heeft, een fout die hele grote consequenties kan hebben, een fout die niet zichtbaar is, behalve als je dingen open klapt wat helemaal niet hoeft bij het invullen en zelfs dan moet je al enige notie hebben van belastingen, in een situatie die absoluut niet bijzonder of ingewikkeld is, en dit dus niet melden bij het invullen van het formulier..... Dát dus...

Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-12-2020 om 11:08

Bieb

Je hebt gelijk. We zijn allemaal wel eens tegen zoiets aangelopen bij de belastingdienst. Ik heb wel eens een discussie gehad met een BelTel-dame die zei ‘nee, het is geen bug, het werkt gewoon anders.’ Dat ging erom, best essentieel, dat iets wel werd aangepast als je ‘ja’ invulde bij ‘toon overzicht’, en niet als je daar ‘nee’ invulde.
Momenteel is ook een lastige tijd om daar iemand te spreken te krijgen die er echt verstand van heeft. Probeer het nog eens na 4 januari.

bieb63

bieb63

24-12-2020 om 12:57

Ik bedacht me later

dan vul ik wel handmatig een formulier in. Maar ja, dat is dus echt nérgens op de site te vinden, alleen als je in het buitenland woont. Zucht.
Ik ga na de feestdagen wel weer een poging wagen te bellen, maar ik verwacht er niet veel mee op te schieten, want zolang dat formulier die bug geeft, kan je er weinig mee.

Wendelmoed

Wendelmoed

24-12-2020 om 18:34

bieb63

Hoi bieb,
ik vind dat ook vrij belachelijk, maar anderzijds weet ik ook wel hoe het binnen een grote organisatie werkt.
Er zijn nog heel veel meer belastingwetten die uitgevoerd moeten worden, met allemaal hun informatiesystemen en webpagina's en er moet steeds nieuwe functionaliteit gebouwd worden omdat er weer wetten zijn veranderd, systemen zijn verouderd en werkwijzen zijn aangepast. Dus het is concurreren om de beschikbare tijd van de applicatieontwikkeling en dan sneeuwt dit kennelijk onder bij de rest.

Bij bol.com is het een kwestie van een extra product in de webwinkel zetten (dat is de front-end) of een extra leverancier toevoegen (back-end) maar die hoeven niet steeds hele nieuwe processen te automatiseren.
Dus ook al hebben die ongeveer net zoveel klanten, er zit wel wat minder variatie in wat ze aan functionaliteit nodig hebben. Dan is een aanpassing wat sneller gemaakt.

Binnen de belastingdienst is bekend dat het rond de VTA niet lekker loopt, maar daarmee is het nog niet een twee drie opgelost want er loopt nog meer en voor het oplossen van het toeslagenverhaal moest ook snel nieuwe programmatuur geschreven, de brexit komt eraan en bijna elke wet die wijzigt moet altijd per 1 januari ingaan. Dus er wordt daar best wel hard gewerkt, maar er blijft wel eens even iets in de wacht staan dat, inderdaad, ook best wel aanpassing behoeft.

Mensen van de BelTel overigens zijn uitzendkrachten, die na een paar jaar weg moeten omdat ze anders een vast contract zouden moeten krijgen. Jammer genoeg bouwen ze daardoor dus niet zoveel ervaring op als mogelijk zou zijn wanneer ze in vaste dienst komen, maar dat mag nu eenmaal niet.
Dat krijg je met een politieke stroming die graag bezuinigt op overheidsdiensten en op het aantal ambtenaren maar wel gewoon allerlei werk naar binnen kiepert zonder te kijken of het aantal ambtenaren, het beschikbare geld en de benodigde tijd daarmee in overeenstemming zijn.

bieb63

bieb63

24-12-2020 om 19:20

Wendelmoed

Dat geloof ik allemaal best. Maar een waarschuwing bij het invoeren van het formulier is toch het minste wat ze kunnen, sterker nog móeten, doen. Hierdoor komen echt mensen in de problemen. Erger nog, je wordt min of meer gedwongen e.e.a. digitaal te doen (formulier nérgens op de site te vinden), en dan dit.
Ik vind dat niet kunnen.
Dat verhaal van die uitzendkrachten vind ik ook nogal vaag. Je hebt daar altijd mensen nodig, waarom zouden die weg moeten. Dat hoeven helemaal geen dure mensen te zijn. Gewoon met een adm. mbo opleiding, curcusje belastingen erachteraan, intern inwerken en ervaring op doen. Dat zijn geen dure krachten, maar wel gedegen krachten met de nodige no how.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.