Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Nieuwe baan en salaris

Even nog een vraag over een nieuwe baan.
Er wordt in het kader van het arbeidsvoorwaardengesprek gevraagd de meest recente loonstrook mee te nemen. Ik heb niet veel ervaring, maar dit nooit gehad. 
Hebben jullie daar ervaring mee? En zo ja, bij wat voor soort organisatie?
En ga je daarin mee?
Het is niet een heel groot probleem, maar ik vind het heel apart.
Bovendien heb je meer arbeidsvoorwaarden (die waarde hebben) dan alleen je salaris of datgene wat op je loonstrook staat.


Ik heb dat nooit gedaan, dat is privé. 
Ik heb wel een lijstje gemaakt van mijn brutojaarsalaris en alle extra's en secundaire arbeidsvoorwaarden, en dat enigszins naar boven afgerond.

Lisette_R

Lisette_R

29-02-2024 om 12:22 Topicstarter

Ik ben vooral benieuwd of jullie ervaring hebben dat het gevraagd werd (IMX, werd het dus wel gevraagd) en zo ja of je erin meeging of hoe ze reageerden als je nee zei.
En als het wel gevraagd werd, ging het bij jullie dan om een baan voor ervaren hoogopgeleiden?

Het werd inderdaad gevraagd en ik zei geen nee, ik kwam gewoon met dat lijstje.

bij mij in de branche heel gebruikelijk en voor mij geen probleem. Ik onderhandelde soms wel (tree hoger, een cursus die door de oude werkgever was toegezegd enz). 

Marit

Ik heb het ook een keer gehad. Ik ging van een totaal andere, lagere functie (handig toen kind klein was, gunstige uren en dicht bij huis, maar slecht betaald) naar een baan in het hoger onderwijs. Ik heb toen geweigerd mijn salarisstrook te laten zien, omdat het niets toevoegde en het alleen maar tegen me kon werken. De nieuwe functie was gewoon ingedeeld in een schaal volgens de CAO, maar ik was bang dat ze me helemaal op de laagste trede zouden indelen als ik met die strook kwam. Ik heb dus gezegd dat het werk niet te vergelijken was, dat de strook niks toevoegde en dat ik gewoon op mijn kennis en kunde moest worden ingedeeld. Dat is toen ook gebeurd. 
Dit was overigens een vraag van HR van die hogeschool, niet van de leidinggevende die mij aannam. Die HR-dame was niet blij, maar de leidinggevende wilde me graag hebben. 

Lisette_R schreef op 29-02-2024 om 12:22:

Ik ben vooral benieuwd of jullie ervaring hebben dat het gevraagd werd (IMX, werd het dus wel gevraagd) en zo ja of je erin meeging of hoe ze reageerden als je nee zei.
En als het wel gevraagd werd, ging het bij jullie dan om een baan voor ervaren hoogopgeleiden?

Ja dat is heel gebruikelijk. Zelf ook gedaan want zo kun je onderhandelen. Bij weigering ( dat recht heb je) wordt je meestal automatisch op de laagste schaal en trede conform de CAO ingeschaald. Dat kan soms in je voordeel zijn maar meestal ook niet.

ik weet dat werkgevers het vragen en ik vind dat lastig want mijn salarisstrook zegt niet zoveel. Ik heb namelijk nog meer klaar staan dat ik zelf kan bestemmen. Dus biedt een geldgever dan iets wat er net boven zit dan krijg ik minder dan nu en waarom is mijn huidige salaris van belang? Wellicht komen functies ook totaal niet overeen. Ik sollciteer nu op een bepaalde functie en daar hoort een bepaald salaris bij. En het is dan aan mij of ik akkoord ga met dat salaris en aan de werkgever of zij akkoord gaan als ik een bepaald bedrag vraag. Wat ik nu verdien doet er niet toe. Er zijn veel te veel variabelen. 

Ik heb dat ook twee keer geweigerd. Ook zou je niet moeten antwoorden op de vraag wat je wil verdienen. Zij moeten jou een aanbod doen. Je kunt je lelijk in de vingers snijden als je dit met hun deelt. Precies wat Plantenbak zegt, ze gaan er net iets boven zitten en dan denk jij dat je het goed hebt onderhandeld, terwijl hun aanbod misschien wel veel hoger was als je niks had gezegd. Succes met onderhandelen. 

Lisette_R

Lisette_R

29-02-2024 om 18:29 Topicstarter

IMI-x2 schreef op 29-02-2024 om 12:15:

Ik heb dat nooit gedaan, dat is privé.
Ik heb wel een lijstje gemaakt van mijn brutojaarsalaris en alle extra's en secundaire arbeidsvoorwaarden, en dat enigszins naar boven afgerond.

Dus je hebt dat lijstje gemaakt met alle posten en concreet welke percentages of bedragen daarmee gemoeid zijn?

Het aansluiten bij het laatste salaris is vrij gebruikelijk en het is éen van de redenen dat vrouwen nog steeds minder betaald krijgen dan mannen voor werk van gelijke waarde

Lisette_R schreef op 29-02-2024 om 18:29:

[..]

Dus je hebt dat lijstje gemaakt met alle posten en concreet welke percentages of bedragen daarmee gemoeid zijn?

Nee. Mijn salaris was nooit erg ingewikkeld. Cumulatief jaarsalaris incl. 13e maand, reis- en onkostenvergoeding, vakantiedagen, opleidingen, dat was het wel zo'n beetje. 

Oh, ik heb het niet meegemaakt trouwens. Bedenk zelf wel heel goed wat je wilt verdienen én neem daarin alles mee, dus ook pensioenopbouw, aantal vrije dagen, evt bonus en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook bv hoe flexibel de baan is en andere zaken die voor jou van belang zijn en 'waarde' vertegenwoordigen (en waardoor je misschien juist meer salaris wil hebben omdat je dat opgeeft).

Dus ook als je een salaris noemt, zeg daar dan bij dat het is obv x uur en op basis van bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden.

Je vorig loonstrook is m.i. irrelevant. Je weet zelf wat je wilt verdienen en als ze je te laag inschalen kun je gewoon nee zeggen.

Eens met Jesse

Lisette_R

Lisette_R

29-02-2024 om 19:51 Topicstarter

Dank voor jullie reacties. Goed om het te horen!
Noem vooral alle posten die jullie mee laten wegen of noemen, zoals IMX dat deed. Dat helpt mij enorm.
Zijn er mensen met ervaring bij solliciteren bij en werken voor de overheid? Die zitten vaak vast in schalen en zijn niet zo flexibel om daar bovenuit te gaan als bij bedrijven. Zijn ze dan soms nog wel flexibel in iets 'extra's' toezeggen, bijv. eenmalig wat extra dagen, qua opleidingsbudget, betalen lidmaatschappen van vakverenigingen en dat soort dingen?
Ik hoor ook op dat punt graag jullie ervaringen en tips.

Oog

Oog

29-02-2024 om 20:33

Hier ruime ervaring met werken bij de overheid. En inderdaad: de schaal in de vacaturetekst is ook echt die schaal, daar kun je niet boven gaan zitten. Wat wel regelmatig voorkomt, is dat een functie in twee schalen kan worden ingevuld.
In welke schaal dat vervolgens gebeurt, is afhankelijk van je ervaring, je profiel en natuurlijk ook van hoe graag ze specifiek jou willen hebben. En uiteraard: van je eigen onderhandelingsvaardigheden

Extra vrije dagen zijn bij de overheid vziw niet zomaar toe te kennen, maar inderdaad wel de kosten van abonnementen, opleidingen of vakverenigingen. Op dat vlak kun je doorgaans goed afspraken maken.

Zelf is mij nooit gevraagd naar mijn eerdere salaris, dus die vraag verbaast mij bij de overheid. Ik zou het trouwens ook niet doen, inderdaad appels met peren. Anyway, heel veel succes!
 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.