Home » Forum » Nieuwe baan na vso en recht op ww behoud

Nieuwe baan na VSO en recht op WW behoud?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

41 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Oregano
Nieuwe baan na VSO en recht op WW behoud?

Hoi!
Zoals ik eerder heb gepost hier heb ik ontslag genomen middels een VSO en mijn ontslag datum is 1 mei. Nu heb ik waarschijnlijk een nieuwe baan , vanmiddag gebeld en maandag arbeidsvoorwaarden gesprek. Wel lager in salaris maar is ook beter om met een iets minder complexe doelgroep te beginnen.
Maar wat ik me afvroeg, als deze baan mij niet bevalt hou dan mijn recht op WW wat anders 1 mei zou ingaan.
Ik wil het wel gaan doen als we eruit komen maandag want wil heel graag weer aan het werk maar ben ook wel onzeker over hoe het zal bevallen. Drempelvrees na 27 jaar ontslag.
Weet iemand dit? Ik hoef dan geen WW aan te vragen denk ik per 1 mei.
Bedankt!

Dees
Niet nodig toch

Nou je hebt per 1 mei dus nieuw werk en gaat per 1 mei uit dienst bij je oude werkgever. Ja dan heb je geen ww nodig. Dus waarom zou je je daar druk om maken?

Oregano
Temet?

Wat is jouw advies hierover ? Je kent mijn achtergond en weer beginnen na een periode van onzekerheid is best lastig. Maar ik wil graag weer wat doen! Maar weet alleen niet 100% zeker of ik hierop kan vertrouwen na de afgelopen aanloop tot de VSO.
Ik wil weer aan het werk maar hoe zal het gaan.... dat soort twijfels. En het recht op WW verspelen is ook wel een ding, ook al wil ik liever geen WW.
Maar heb mijn zelf vertrouwen nog niet helemaal terug ...
Mijn gevoel zegt: gewoon beginnen, maar als het weer alleen om de productie gaat i.p.v. de cliënt zal het niet goed komen....
Maar dat geldt voor de hele zorg, maar na mijn afgelopen periode wil ik dit niet weer, dus ga morgen manager bellen met de meer inhoudelijke vragen die,los staan van arbeidsvoorwaardengesprek.

Fransien
Rustig blijven

Je gaat van de ene baan naar de andere, dat is gewoon overstappen voor het UWV. Er zit geen tijd tussen dus je maakt geen aanspraak op je WW-rechten, die blijven gewoon staan op basis van het aantal gewerkte jaren.

Je bent nu alleen maar zenuwachtig omdat je na tientallen jaren ineens in een andere situatie terecht komt. Dat is normaal! Iedereen begint met zenuwen, dat deed jij jaren geleden ook toen je aan je vorige baan begon.
Je hebt koudwatervrees nu, slik het in, ga met een vriendin een grote kop thee drinken om je zorgen te bespreken, maar val de manager niet zomaar lastig. Bij ons in het bedrijf (IT, toegegeven) maak je dan een slechte eerste indruk.

Oregano
Fransien

Dankje!
Ik heb alleen wat vragen over de inhoud die ik vergeten ben te vragen bij het sollicitatiegesprek. Bv wat is mijn werkgebied.
Ik begreep via HR dat deze vragen niet on een arbeidsvoorwaarden gesprek horen.
Dus vandaar..

Temet
recht blijft behouden

Je recht op WW hangt af van de duur van je arbeidsverleden en de vraag of je in de periode voorafgaand aan het aanvragen van WW hebt gewerkt. Dus als je per 1 mei werkloos bent, heb je recht op WW, neem je per die datum een nieuwe baan aan dan ben je niet werkloos (en heb je dus geen recht op WW) maar als je die nieuwe baan dan weer kwijt zou raken heb je alsnog recht op WW.

Het enige punt van verandering is dit: de hoogte van de WW-uitkering wordt gebaseerd op de hoogte van het loon in de periode voorafgaand aan de werkloosheid. Word je werkloos per 1 mei, dan is die uitkering gebaseerd op het hogere loon in je oude baan, word je werkloos per 1 oktober dan is de uitkering deels gebaseerd op het oude hoge loon en deels op het nieuwe lagere loon. En werk je meer dan een jaar in het nieuwe werk dan is de uitkering volgens mij als je die baan kwijtraakt alleen gebaseerd op dat nieuwe loon. De regels rond het bepalen van de uitkering zijn vrij ingewikkeld dus ik hou een slagje om de arm. Maar volgens mij wordt de uitkering bepaald op basis van (kort gezegd) het loon dat werd ontvangen in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid.

Groeten,

Temet

Sas
Lijkt mij geen probleem om contact te zoeken met de manager

Heel fijn dat je maandag een arbeidsvoorwaardengesprek hebt, maar dan is meestal van beide kanten het uitgangspunt dat de baan passend is.
Ik denk dat je te snel naar een arbeidsvoorwaarden gesprek gaat. Je hebt nog wat vragen over de baan om beter te kunnen beoordelen of jullie een goede match zijn.
Ik zou de manager een mail sturen dat je nog wat aanvullende vragen hebt. En de vraag stellen of jullie die (telefonisch) kunnen bespreken voordat het arbeidsvoorwaardengesprek plaatsvindt.
Begrijp ik nou goed dat HR dat gesprek doet en de manager daar niet bij zit?

Als de manager er wel bij zit, dan kun je zelf de ruimte nemen om het gesprek ook voor je vragen te gebruiken. Dat kun je aan het begin aangeven. In dat geval zou ik geen contact vooraf zoeken.

Een alternatief is nog om het gesprek van maandag af te wachten, als het aanbod voldoende is niet ter plekke een besluit nemen, maar aangeven dat je nog enkele vragen hebt. En dat je daarna een besluit zult nemen.

Watervrouw
Zelf ontslag nemen

Wellicht bekend maar ik wil het toch maar noemen. Als de nieuwe baan niet bevalt van jouw kant zul je verder moeten solliciteren want als je dan zelf opstapt is er geen mogelijkheid tot ww. Wel super fijn dan je weer (bijna) werk hebt!

Oregano
Gesprek is met manager

Ik heb de inhoudelijk (andere) manager gebeld en gezegd dat ik nog wat vragen heb over de inhoud. Ze heeft niet teruggebeld dus zal ik maandag de vragen stellen aan de manager hij zit zelf bij het gesprek.

Sas
Goed gedaan

Succes maandag!

wil40
Oregano.

"Mijn gevoel zegt: gewoon beginnen, maar als het weer alleen om de productie gaat i.p.v. de cliënt zal het niet goed komen....
Maar dat geldt voor de hele zorg, maar na mijn afgelopen periode wil ik dit niet weer".

Er is niets veranderd in de zorg in het algemeen, het systeem is nog hetzelfde als 1 of 2 jaar geleden. Je hoopt, begrijp ik uit je verhaal, op een andere werkwijze in het nieuwe bedrijf? Ken je geen mensen die er al werken?

Er wordt hier geschreven dat je recht op ww blijft bestaan. Dat lijkt mij niet. Per 1 Mei werkeloos, per 1 Mei een nieuwe baan. Waarschijnlijk met proeftijd. Als je zelf ontslag neemt heb je geen recht op WW. Ik heb het idee dat je dat bedoelde, omdat je je nog zo onzeker voelt?

Dit was je vraag:
"Maar wat ik me afvroeg, als deze baan mij niet bevalt hou dan mijn recht op WW wat anders 1 mei zou ingaan."

Temet geeft aan dat je recht op WW blijft staan, ik vraag me af of dat klopt, je wilt zelf ook vrij zijn om in de proeftijd weer weg te gaan.

Oregano
bedankt !

Ja zal dat uitzoeken van die WW. Ik weet inderdaad ook niet hoe het zit als je zelf besluit in je proeftijd te stoppen, of in overleg met de werkgever.
Maar vooralsnog ga ik er vanuit dat het mij wel zal bevallen omdat ik heel graag weer aan het werk wil! Alleen nog wat inhoudelijke vragen stellen maandag.
Ik zie ook gewoon op tegen al het nieuwe denk ik... .maar wie weet als ik er eenmaal ben zijn alle zorgen uit de lucht 😀. Lijkt me fijn weer onderdeel te zijn van een team en ‘gewoon’ aan het werk te zijn.
Fijn en zonnig weekend allen ☀️

Temet
oeps

Ik heb kennelijk niet goed gelezen. Als je zelf opstapt, in de proeftijd of later, heb je geen recht op WW want dan ben je verwijtbaar werkloos.

Groeten,

Temet

Oregano
Wat is dan de betekenis van een ‘proeftijd’?

Nu zou ik per 1 mei 2 jaar WW krijgen als ik WW aanvraag. Maar ik wil graag werken . Maar ik kan niet goed inschattten hoe deze baan mij zal bevallen. Dan is het best een risico als ik daarmee mijn 2 jaar WW rechten verspeel . Als ik zelf besluit te stoppen heb ik dus geen inkomen. Hoe doen andere mensen dit dan die solliciteren ook als je al een WW uitkering hebt? Niemand weet toch van te voren precies of de nieuwe baan bevalt?

Trix
Proeftijd

De proeftijd is een afspraak tussen jou als werknemer en je werkgever. De uitkeringsinstantie staat daarbuiten. Het kan ze hoegenaamd weinig schelen of jij het wel of niet naar je zin hebt in je nieuwe baan, zolang ze maar niet voor jouw inkomen hoeven te zorgen is het goed.

Dus ja, je loopt zeker een risico. Zelf ontslag nemen betekent geen recht op WW. Maar afzien van deze baan betekent: geen baan (en wel WW). Dat lijkt mij erger.

Als je baan niet bevalt zul je moeten zoeken naar een andere baan. Zoals iedereen, zou ik eraan willen toevoegen. Maar dat komt misschien minder vriendelijk over dan dat ik het bedoel.

Succes morgen!

Dees
Nieuws

Als.je in je proeftijd wordt ontslagen heb je nog recht op WW. Het komt erop neer dat je het niet naar je zin had waar je werkte en als je het hier niet naar je zin hebt dan zul je even door moeten zetten en weer iets nieuws zoeken.

Ik begrijp werkelijk waar niet waarom je zou kiezen om vrijwillig die ww in te duiken.

Sas
Als je niet verder wilt in deze baan, zijn er genoeg

mogelijkheden.
Je kunt dan met je werkgever overleggen, zodat de voor jou juiste conclusie naar het UWV gaat. Bijvoorbeeld dat je werkgever aangeeft het dienstverband te beeindigen na de proeftijd.
Dat kan als het contract afloopt, als er een tijdeijk contract is

Oregano
Toelichting

Ik heb ontslag genomen en een VSO ondertekend vanuit de ziektewet na 27 jaar omdat ik wist dat ik niet zou herstellen bij mijn oude werkgever. Ook een risico genomen omdat ik me beter moest melden voor de VSO met veiligheidsstelling WW. Maar dit deed ik met een reden: ik wil weer aan het werk. Ik wil weer de gezonde kant op.
Maar hoeveel hersteld ik echt ben zal ik pas merken als ik weer aan het werk ben.
Dus dat is mijn angst, ben ik echt helemaal beter.. Een burnout heeft een zo grillig verloop en ik denk en hoop oprecht dat als ik weer een fijne werkplek heb het helemaal goed komt.
Maar dat kan ik dus niet inschatten van te voren.
Ik wil liever werken dan de WW in, maar wil niet terug naar waar ik geweest ben tijdens mijn burnout, dat gun ik niemand en ook mezelf niet.
Dus situatie ligt iets anders dan gezond vanuit baan naar baan solliciteren.
Het is mijn wens om verder de gezonde kant op te gaan en te werken!
Groet Oregano

Oregano
Sas

Hoi Sas, denk jij dat ik dit dan kan bespreken met de manager tijdens de proeftijd mocht het zo uitpakken, wat ik echt niet hoop. Ik hoop op een leuke baan!

wil40
Oregano.

"Ik hoop op een leuke baan".

Tja, zo'n 70% van de werknemers vindt zijn/haar baan niet "leuk". Ik vermoed maar zo dat we op de eerste plaats werken omdat de kachel moet branden. Dus solliciteren, aan het werk als je aangenomen wordt en natuurlijk hoop ik voor jou dat je je werk "leuk" gaat vinden, dat is een prettige bijkomstigheid.
Je kan ook thuis blijven, je sollicitatieplicht afwachten en steeds meer financieel gaan inleveren tot aan de bijstand. Mankementen krijgen we ook allemaal, is het niet op je 40e, dan komen ze later wel.
Ik zal richting mijn pensioen ook vast niet zo fruitig zijn als toen ik 20 was.

Je moet echt een knopje omdraaien, er ligt een baan in het verschiet, een omgeving waar je ervaring in hebt en je hebt er weer zin in. Hoe het verder loopt weet je niet, maar met thuiszitten gaat hierin niets veranderen.
En nee, persoonlijk zou ik dit niet bespreken met je nieuwe manager, het klinkt niet erg gemotiveerd in mijn oren.

Ginny Twijfelvuur
Wat is het verschil met een volgende baam?

Ooit moet je het diepe weer induiken. En ook dan kan het tegenvallen in de proeftijd. En ook dan zit je moeilijk met je ww.
Ik zou voor nu de gok nemen. Als je nog niet voldoende hersteld bent, wordt je weer ziek. Het is niet anders. Dit vloeit voort uit besluit om je beter te melden en voor een vso te gaan. Alternatief was denk ik ziek uit dienst.

Ik denk dat je voor nu even door de zure appel heen moet.

Diede
Succes

Vandaag! Spannende tijd voor je. Ik begrijp je spanning - ben zelf werk weer aan t opbouwen vanwege burn out.

Ik hoop dat een nieuwe werkomgeving en succeservaringen je weer nieuwe energie geven. Dit kan een mooi keerpunt worden!

Wil40; hoe kom je aan dat cijfer van dat 70% van de werknemers z n werk niet leuk vindt? Lijkt mij enorm hoog! Dan heb ik geluk gehad - ben 30 jaar met heel veel plezier naar m 'n werk gegaan. Wat een voorrecht.

Oregano
Klopt moet er even doorheen !

Dit is inderdaad het gevolg van de VSO. Maar ik wil ook graag weer werken maar na een burnout is het wel belangrijker of het werk ook fijn en leuk is!
Ik ga er zeker voor!
Bedankt!
Succes Diede met het opbouwen!
En Wil40 dat 70% van de mensen hun baan niet leuk vinden vind ik heel triest.

Triva
70%

https://www.mkbservicedesk.nl/4864/70-procent-werknemers-vindt-baan.htm

Het verbaast mij dan ook altijd zo dat er hier zo weinig bij stilgestaan wordt. Het is net Ursula uit de luizenmoeder: Ctjes en Dtjes? Je hebt toch alleen maar Atjes en Btjes? Atjes zijn goed, Btjes zijn slecht.... ja sorry hoor hier in huis worden alleen maar Atjes gehaald.

Triva
maar goed

Blijkbaar is het de afgelopen 7 jaar flink verbeterd: https://www.randstad.nl/over-randstad/pers/persberichten/2014/07/zestig-... en

wil40
Niet triest.

Niet leuk houdt niet per definitie in dat je niet met plezier werkt. Toen ik jong was had ik "leuk" werk. Veel uitdaging, veel verantwoording, maar ook veel gedoe wat regelmatig stress opleverde.
Nu heb ik makkelijk werk, minder verantwoording, geen werkdruk. Maar leuke collega's, goede arbeidsvoorwaarden en een hoger salaris.
Dus vraag je mij of ik mijn werk leuk vindt dan zeg ik misschien nee. Vraag je of ik met plezier werk? Ja. Ik zou nog fluitend een krantenwijk lopen als ik daar mijn rekeningen mee kon betalen.
Niets triest, in de bijstand je rekeningen niet kunnen betalen of zelfs in lichte armoede leven, daar word ik triest van.

Succes met je gesprek Oregano!

bieb63
werk leuk vinden versus bezig zijn

Ik denk ook dat je daar op verschillende manieren naar kunt kijken: in hoeverre vind je je werk leuk. Want je kunt je je sowieso al afvragen wat nou eigenlijk 'leuk' is.
Andersom kan je je werk natuurlijk daadwerkelijk niet leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan een (kantoor)baan waar je nauwelijks wat te doen hebt en je je rot verveeld. Dat is pas daadwerkelijk NIET leuk..... Ook iets oer saais als in een fabriek de hele dag hetzelfde inpakken, kan ook erg niet leuk zijn.
Een hele dag achter de kassa kun je natuurlijk ook als heel saai beschouwen. Maar als je de lol er van in ziet en je leuk en gezellig bent tegen de klanten, kan het best bevredigend zijn en de dag zo voorbij. Dus in die zin is het gewoon bezig zijn.

Sas
Ja, ik denk van wel

"Hoi Sas, denk jij dat ik dit dan kan bespreken met de manager tijdens de proeftijd mocht het zo uitpakken, wat ik echt niet hoop."

Ja, dat denk ik wel. Hoewel ik de zorg niet van binnen ken. Onderwijs en lokale overheid wel.
Ik weet niet of je hebt gemeld dat je een burnout hebt gehad. Maar ook als ze dat niet weten, is het logisch dat jij liever hebt dat zij melden de proeftijd niet te willen verlengen. Omdat anders jouw zekerheden qua inkomen overhoop liggen. Terwijl je wel de verstandige keus maakt om een andere werk plek te proberen.

Gaat het om een vaste baan of een tijdelijk contract? En hoe lang is de proeftijd? Lang genoeg om het werk echt te kunnen beoordelen?

Phryne Fisher
Niet leuk

Ik had hiervoor een niet leuke baan, of eigenlijk was het werk wel uitdagend maar de collega’s en de sfeer niet leuk. Ik ging dus met tegenzin naar mijn werk. Als je dan nog minstens 20 jaar voor de boeg hebt, moet je er toch niet aan denken om dat al die tijd met tegenzin te doen.
Als ik in een fabriek doosjes zou staan vouwen zou ik toch ook wel een fabriek zoeken waar het een beetje gezellig is. Routine vind ik niet zo erg, maar dat is persoonlijk. Je hebt nooit zo weinig mogelijkheden dat alleen die ene fabriek een optie is.

Oregano
Stof tot nadenken 🤔

Ik ben akkoord gegaan. Dus krijg 1 dezer dagen het contract. Het is een jaar contract wat daarna wordt omgezet in een vast contract.
Maar veel stof tot nadenken door jullie reacties, waarvoor dank!
Leuk was denk ik ook niet het goede woord. Mijn werk was leuk maar de sfeer niet en dat is voor mij nu belangrijker inderdaad dan de inhoud.
Ik ga voor een fijne organisatie met leuke positieve collega’s waar ik met plezier voor kan werken. Dus ook al was de inhoud van het werk bij de vorige organisatie leuker, ik werd wel ziek van de sfeer en negativiteit.
Dus ik hoop nu niet dat het ‘leuk’ is maar gewoon fijn om weer aan het werk te zijn en met plezier te gaan werken.
En Sas bedankt voor je tip mocht het nodig zijn wat ik niet hoop!

wil40
Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd met je nieuwe baan Oregano!

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.