Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Anoniem

Anoniem

10-05-2011 om 10:26

Nieuwe studie, advies gevraagd

Hallo,
Ik heb advies nodig en verschillende inzichten, want het lukt me niet om een knoop door te hakken. Ik overweeg een deeltijdopleiding te doen HBO MWD. Ik werk nu bij een financiële instelling, ongeveer 10 jaar nu. Maar doordat ik afgelopen jaren behoorlijk veel ellende heb meegemaakt, wil ik graag met mensen werken. Ik ben getrouwd, heb 3 dochters, waarvan 1 dochtertje is overleden, nu ruim 2 jaar geleden. Onze jongste is nu 1,5 jaar. Ik werk 3 dagen, mijn man 4. Oudste gaat naar school en jongste 2 dagen naar kdv.

Ik moet 1 dag in de week naar school, verder zelfstudie. Ieder vak heeft per periode (4 per jaar) 28 studieuren.
Hoe kan ik dit combineren met mijn gezin? Is het beter nog even geduld te hebben voordat jongste naar school gaat, dan heb ik meer tijd. Maar, ik ben ongeduldig, ik leef nu en ik ben al een tijd ontevreden over mijn huidige werk.
In het 2e studiejaar moet ik een stageplek hebben of een liefst betaalde baan. Want mijn inkomen kunnen we niet missen. Ook dat is een obstakel. Of vertrouwen hebben dat dat wel goedkomt, ik ben gemotiveerd en heb een portie levenservaring.
Kortom, ik heb eigenlijk ervaringen nodig van moeders die ook voor een dergelijke keuze hebben gestaan.

100%mama

100%mama

10-05-2011 om 12:39

Strakke planning

Hier een opleiding in de tandheelkunde gedaan waarbij ik 1 dag in de week naar school moest en gemiddeld 18 uur aan thuis studie kwijt was. Zoon zat wel op school, manlief ging 07.00 de deur uit en kwam 19.00 weer thuis en ik werk 24 uur ernaast.

Wat ik heel pittig vond was de combi leren maken tussen gezin, werk en studie. De planning van "wat doe je wanneer". Ik werk 24 uur over 4 dagen en dan 1 dag school, maar de vacature voor huiskaboutertjes bleef open staan en dus moest er ook voldoende tijd zijn hervoor en het gezin.

Bij jou is het pittiger omdat je met een kleine "zit". In de uren dat je dus "vrij" bent ben je niet alleen, iets wat ik wel had 2 middagen van 3 uur. Je zal dus moeten kijken naar de avonden. Heb je daar energie voor, wil je dat (24 studie uren is best een hoop) en kan je dat.

Ondanks dat het een zeer pittige periode is geweest is het wel een keuze geweest die ik niet zou willen hebben uitgesteld "tot later". Ik wilde NU meer kunnen en niet pas over 5 jaar (had nu weer niet uitgekomen aangezien nr 2 onderweg is). Als jij het wil en er 100% voor gaat, goed met je man kan overleggen om bepaalde taken te verdelen......ga ervoor zou ik zeggen!

Over de stage, ik weet niet om welke opleiding het gaat, maar ook in de zorg lukt het vaak genoeg om een betaalde baan al te vinden in de richting die je doet, maar dat is wel afhankelijk van het soort opleiding.

joer

joer

10-05-2011 om 21:54

Anoniem

Ik ben nu bijna een jaar bezig met mijn mbo opleiding doktersassistente. Deze duurt 2 jaar. 1 dag naar school, 3 dagen werken/stage lopen en gemiddeld 3 uur per week studie.

De studieuren kunnen voor iedereen anders zijn. Je kan tot het uiterste gaan of doen wat je moet doen. Voor toetsweken ben ik veel meer uren kwijt. Zit dan toch wel 5 uur per dag te leren.

Ik heb mijn baan voor 20 uur per week opgezegd om deze studie te gaan doen. Werkte al 20 jaar bij dezelfde organisatie.

Mij (en vele anderen) is het niet gelukt een betaalde stage plek (BBL plek) te vinden. Ook al ben ik 43 met veel levens- en werkervaring. De meeste lopen onbetaald stage (BOL plek)(zeer kleine vergoeding per maand).

Denk hier goed over na. Wij konden een salaris missen dus ik kon de keus maken maar als dit niet zo is moet je er goed over na denken. Navragen bij de opleiding hoe groot de kans is om een betaalde stageplek te vinden. Eerst sollicitatiebrieven sturen en daarna pas inschrijven voor de opleiding als je een baan hebt gevonden.

Toen mijn kinderen jong waren heb ik nooit meer dan 24 uur willen werken. Nu zijn ze 17 en 15 en heb ik vorig jaar de stap gemaakt naar 4 dagen van huis. Maar dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Het zal met jonge kinderen passen en meten worden. Maar als jij denkt dat het je lukt moet je het doen!

Het is zo leuk om weer nieuwe dingen te leren. Nieuwe mensen te ontmoeten. Op andere werkplekken te zijn. Het geeft mij weer volop nieuwe energie!

Succes, met je beslissing.

Groeten JOER.

Hoi anoniem

Wat mij vooral opvalt is dat je uit je huidige baan wegwilt. Maar is het werkelijk nodig daar eerst een volledige HBO opleiding voor te volgen? Met een gezin met kleine kinderen. Waarom zou je de druk voor je zelf zo groot maken. Er zijn toch vast banen te vinden met mensen waar je vanuit je huidige baan op kan solliciteren? En dan kan je als je kinderen groter zijn altijd nog erbij gaan studeren. Want voor de leuke kanten van het studeren die minder met de studie te maken hebben, zie ik je geen tijd hebben. Sowieso kan ik je garanderen dat je de komende tijd nergens meer tijd voor hebt als je nu die HBO gaat doen, naast je baan en gezin. Vraag is, of dat een probleem voor je is. Maar je mag gerust weten dat ik er gek van werd.

Succes met je keuze.

Groetjes ruja

Ik doe het nu

hey,

Ben single mum met dochter van 11. Ben bijna klaar met tweede jaar HBO en ga straks naar jaar drie. Het is allemaal wel te doen, maar hoe er rekening mee dat je werk moet hebben in het beroepsveld. En dat kan nog wel eens problemen opleveren ! Als je meer vragen heb dan mail me maar 1

Moeilijk!

Je hebt je inkomen nodig en je moet stage lopen. Een stage plek vinden lukt denk ik wel, maar een betaalde baan voor MWD zonder ervaring is HEEEEL moeilijk... Ik werk in de sector en die zijn er bijna niet. En ik denk niet dat je naast je betaalde baan nog 1 of 2 dagen onbetaalde stage wil lopen? Want dat kan natuurlijk wel, maar dan heb je meer opvang nodig thuis. Daarnaast ben je minimaal 20 uur epr week kwijt aan huiswerk, je weekenden heb je dus niet vrij en je avonden ook niet.

Het scheelt wel als je zelf al HBO bent opgeleid, dan pak je het makkelijker op.

Je zegt dat je het moeilijk hebt gehad, maar waarom dan MWD? Om jezelf te helpen of omdat je andere mensen kan helpen? Ik weet uit ervaring dat mensen die zeggen dat ze anderen willen helpen omdat ze het zelf zo moeilijk hebben gehad niet snel aangenomen worden omdat men dan inschat dat werk en prive te veel gaan mengen.

Succes met je overweging!

Anoniem

Anoniem

24-05-2011 om 13:30

Reactie

Bedankt voor de reacties. Ik bel al hbo opgeleid, dus ik denk dat de stof voor mij niet te moeilijk is maar juist goed aansluit, heb een paar proeflessen gevolgd en ik vind het allemaal leuk en interessant. Waarom MWD? Niet om mezelf te helpen. Ik ben al geholpen en ik red me aardig. Ik wil ook niet in het vakgebied werken waar ik zelf privé mee te maken heb gehad. Dat komt inderdaad te dichtbij. Maar er zijn genoeg andere werkgebieden die overblijven. Eén springt eruit en dat is praktijkondersteuner in de GGZ, binnen huisartsenpraktijk bijvoorbeeld. Ik weet dat het moeilijk is om te switchen, maar om het daarom niet te laten. Er zijn toch genoeg andere mensen die een rigoreuze ommekeer maken in hun loopbaan?
Zijn er nog mensen hier die dat hebben gedaan?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.