Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sanrica

Sanrica

28-05-2011 om 12:00

Ontslag en dan voor jezelf beginnen

Ik ga proberen een heel lang verhaal in het kort te vertellen. Eigenlijk komt het er op neer dat ik al jaren mijn werk niet meer kan combineren met mijn (zware) prive leven. Momenteel ben ik al vanaf november overspannen en mijn werkgever pikt het nu niet meer en stelt ontslag voor met wederzijds goedvinden. Ik kan me hier wel in vinden want ik weet dat dit werk niet meer voor mij geschikt is. Nu heb ik een ander plan opgevat wat voor mij wel een oplossing is. Ik wil aan huis mijn eigen hondentrimsalon oprichten maar moet daarvoor natuurlijk wel eerst naar school. Hoe moet ik dit nu aanpakken want ik kan niet een jaar zonder inkomen zitten. Heeft iemand een idee want ik weet niet zo goed hoe ik dit moet aanpakken.

Groetjes Sandra

Hanny61

Hanny61

28-05-2011 om 12:17

Uwv

Ontslag met wederzijds goedvinden is in jouw geval misschien wel een goed idee. Van belang is dat je wordt ontslagen door je werkgever, met een zgn. vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst staat zowel werkgever als werknemer er niets aan kunnen doen dat er ontslag moet plaatsvinden (een advocaat kan daar een prachtige zin voor maken). Vaak wordt hierbij een bedrag gegeven door de werkgever, afhankelijk van de duur van het dienstverband. Met deze overeenkomst kun je naar het UWV en kun je een WW-uitkering aanvragen. Het UWV kan je ook helpen met het opzetten van een eigen zaak.

Sancy

Sancy

28-05-2011 om 12:18

In ieder geval

zou ik mijn werkgever niet zo makkelijk laten wegkomen met zijn verplichtingen. Je bent sinds november overspannen en hij pikt het niet meer? Erg jammer voor hem, maar als werkgever heeft hij een zorgplicht. Hij probeert nu onder die plicht uit te komen omdat ontslag met wederzijds goedvinden goedkoper is dan een zieke werknemer.
Je werkgever (en jij ook) moeten zich aan de regels voor zieke werknemers houden. Dat betekent ook dat jullie eerst samen aan jouw herstel en terugkeer moeten werken.
Zorg dat je eerst heel goed op de hoogte bent van je rechten en plichten voordat je ingaat op de suggestie van je werkgever. Lees je in ieder geval goed in, bijvoorbeeld om te beginnen via deze link:
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbowet--en--regelgeving/verzuim/wet-verbetering-poortwachter.html

Belle Époque

Belle Époque

28-05-2011 om 12:30

Pas alsjeblieft op!

Ik heb in dezelfde omstandigheden gezeten: overspannen door de thuissituatie, en een baas die het niet meer zag zitten en er op een "redelijke manier" uit wilde komen.
Ik ben ook een eigen bedrijf begonnen. Maar onderschat niet alle hoepla die daarbij komt kijken! Administratie, dingen regelen, gedoe, klanten werven, kortom, je bent er niet met af en toe een hond trimmen!

Enthousiasme genoeg, maar de thuissituatie veranderde niet, waardoor ik van de regen in de drup belandde.

Ik vind het heel jammer voor je baas, want hij heeft nu ook een strop. Maar offer jezelf niet te makkelijk op. Werk eerst aan jezelf en indien mogelijk aan je thuissituatie. Want het is niet prettig als je het als zzp-er ook niet redt, dan is er geen vangnet meer, behalve de bijstand als je alleenstaand bent, of het salaris van je partner.

Ik zou eerst aan die overspannenheid en de thuissituatie gaan werken. Het is net EHBO: eerst voor jezelf zorgen voor je een ander (in dit geval je baas) kan helpen. Hoewel ik best begrijp dat je bazen niet moet opschepen met de privéproblemen van werknemers, vind ik dit ook het risico van de baas als hij werknemers aanneemt. Die kunnen namelijk uitvallen, dat is het risico van het ondernemerschap.

Sanrica

Sanrica

28-05-2011 om 12:37

Denk dat het voor mijzelf beter is

als ik bij deze werkgever wegga. Op deze manier daar weer gaan werken is niet prettig en daarbij gaat het me niet meer lukken. Dit komt ook door het soort werk. Daarom wil ik iets totaal anders gaan doen wat ik ook echt heel leuk vind. Want daar krijg ik weer een hoop positieve energie van en van dit werk alleen maar negatieve. Nu zit ik de hele dag achter de pc na te denken en dat is het niet meer. Vooral omdat mijn priveleven voorlopig zwaar blijft wil ik iets waar echt mijn hart ligt. Als uitlaatklep zeg maar.

Sanrica

Sanrica

28-05-2011 om 12:50

Ik vergeet

te zeggen dat ik al een jaar niet goed functioneer en dat ik dus sowieso ontslagen ga worden als ik daar weer ga werken.

Hanny61

Hanny61

28-05-2011 om 13:36

Sanrica

Aangezien dit toch wel een ingewikkeld verhaal is, raad ik je aan om via het Juridisch Loket b.v. juridisch advies te vragen. Heeft je werkgever een dossier op grond waarvan hij je kan ontslaan? Zolang je ziek bent, is ontslag niet mogelijk. Ga niet onmiddelijk accoord met voorstellen van je werkgever. Ook die kun je laten beoordelen door een jurist.

Sanrica

Sanrica

28-05-2011 om 13:47

Hanny,

Werkgever vindt dat ik niet ziek ben en weigert mijn ziekmelding. Er is al loon ingehouden. Ben wel bij het uwv geweest voor een deskundigenoordeel en daar is geoordeeld dat ik ziek ben. Paar dagen later weer naar de bedrijfsarts en die zegt dat ik maandag weer volledig aan het werk moet. Dus zo blijven we in die cirkel hangen. Ik ga ook zeker niet zomaar akkoord en heb al tig keer met het juridisch loket gebeld. Maar het is een heel lastig verhaal.

Groetjes Sandra

Belle Époque

Belle Époque

28-05-2011 om 14:04

Dit komt vaak voor

UWV verklaart jou ziek. De bedrijfsarts wil je maandag weer aan het werk. Is dat een bedrijfsarts via je baas of van het UWV?
Vorig jaar heeft hier nog een heel topic gestaan van mensen die in hetzelfde schuitje zaten. Ze werden enorm onder druk gezet om zelf ontslag te nemen, ook hun salaris werd stopgezet.
Heb je een rechtsbijstandverzekering? Of ga anders naar dat juridisch loket, wat hier ook al genoemd werd.
Ik vrees dat je ontzettend gemanipuleerd wordt door je baas, hij dwingt jou ontslag te nemen en schuwt niets! Dit is tegenwoordig helaas een vaak voorkomende manier om van ziek personeel af te komen. En al gauw is de werknemer zo murw, overspannen of gewoon blut dat die de werkgever zijn zin geeft en ontslag neemt.
En dan heb je géén recht op ww, ziektegeld en zo. Baas een probleem kwijt, jij er middenin.

Belle Époque

Belle Époque

28-05-2011 om 14:06

Nog een vraag

Heb je een vast contract? Indien nee: probeer dan je jaarcontract uit te zitten. Dat zal niet verlengd worden, je gaat dan "ziek uit dienst". Dan heb je nog wel recht op diverse dingen, die je niet zou krijgen als je nu uit jezelf opstapt, onder druk van je baas, zijn bedrijfsarts (ik ga ervan uit dat die niet van het UWV is, anders moet je me even corrigeren) en salarisstopzetting.

Sterkte met alles, en laat je alsjeblieft niet intimideren. Dat gebeurt al te vaak, waardoor dit soort dingen steeds vaker voorkomen als je als werknemer door omstandigheden wat minder goed je werk kan doen!

Belle Époque

Belle Époque

28-05-2011 om 14:22

Wordt dit een trend of zo? (ot)

Net telefoon gekregen van een vriendin die ook al in dit schuitje zit... Ik vind dit een heel grimmige ontwikkeling, want ik hoor het zo vaak tegenwoordig!

Sanrica

Sanrica

28-05-2011 om 16:06

Werk er al 13 jaar!

Maar ik heb nu voor mijzelf geaccepteerd dat het na jarenlang proberen niet meer gaat lukken. Dat is ook de reden dat ik zelf achter mijn ontslag mits het allemaal goed geregeld is en ik voor mijzelf kan gaan beginnen.

Groetjes Sandra

NaShA

NaShA

28-05-2011 om 17:32

Pas op!

je werkgever mag sowieso niet oordelen dat jij wel of niet ziek bent. UWV vindt jou wel ziek, dus je staat in je recht. Er is een opzegverbod tijdens ziekte en ik raad je aan dit eerst goed uit te laten zoeken voor je akkoord gaat met die wederzijds goedvinden. Als UWV je namelijk verwijtbaar werkloos acht sta je met lege handen....geen inkomen en ook geen WW!
Advocaat inschakelen dus!

Niet doen

Ik zing ook even mee in het koor. Niet doen. Je werkgever is verplicht om in elk geval de eerste twee jaar loon door te betalen en serieuze pogingen te doen je weer aan het (desnoods aangepaste) werk te krijgen. Heeft werkgever kennelijk geen zin in, dus is het wel zo aantrekkelijk de werknemer naar de uitgang te duwen. Juist als je overspannen bent lijkt het aantrekkelijk om dan maar weg te gaan. Het risico is echter levensgroot. Zie de voorgaande postings. En bedenk a) dat voor jezelf beginnen niet alleen maar rozegeur en maneschijn is, en dat er ook een hoop stress bij komt kijken en b) dat als je ziek wordt, je een inkomen op je buik kan schrijven. Tenzij je een fatsoenlijke arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, en dat kan je vermoedelijk niet betalen, en zelfs als dat wel kan zal de verzekeraar ziekte ogv overspannenheid willen uitsluiten.

Juist doordat je overspannen bent is het waarschijnlijk moeilijk het allemaal rationeel te bekijken. Maar stap naar de bond, de rechtsbijstandverzekeraar of een ander soort rechtshulpverlener voor je voor jezelf een kuil graaft.

Ik zit zelf in de rechtshulp en heb laatst een mevrouw begeleid die ook overspannen was en accoord ging met ontslag. Maar dat was een alleenstaande moeder met een arbeidsinkomen onder de bijstandsnorm. Als ze geen WW krijgt of anderszins ruzie krijgt met UWV valt ze terug op de bijstand, misschien met een sanctie maar dat risico was te overzien. Als je een gezinsinkomen hebt dat serieus boven de bijstandsnorm ligt zou ik dit risico beslist niet lopen.

Sterkte ermee

Temet

vaste forummer even zo

vaste forummer even zo

28-05-2011 om 22:06

Echt niet doen

En ik spreek uit ervaring.

Ook gedacht dit kan niet meer, ik moet hier weg en ik zoek daarna wel wat anders.
Is geen ene biet van terecht gekomen omdat mijn gezondheidsproblemen veel hardnekkiger bleken. Ook door stress en overwerktheid, maar daar heb je helemaal geen zicht op als je er midden in zit.

Als ik één ding achteraf duidelijk zie dan is het wel dat je geen idee hebt van waar je in zit als je erin zit.

Doe het niet, niet niet.

Mocht er bijvoorbeeld een ander gezondheidsprobleem bijkomen dan heb je geen WW, ZW ... helemaal niets! Niets!

Bij mij heeft het tien jaar geduurd om op hetzelfde niveau terug te komen, en dat is nog los van dat ik anders in die tien jaar vooruit had kunnen komen. Eindeloos werkeloos, reintegratie, dreiging met WAO...doe het niet.

Sancy

Sancy

28-05-2011 om 22:16

Nogmaals

Sanrica, als je al 13 jaar bij deze werkgever in dienst bent, kan ik het me nog beter voorstellen dat je baas je op deze manier probeert te dumpen want jij zou hem veel kunnen gaan kosten. Want ja, dat is het, dumpen. Hij gedraagt zich niet als een goed werkgever want hij voldoet niet aan die definitie (en dat is een juridische term, goed werkgeverschap).
Niet dat ik je idee om wat voor jezelf te beginnen wil afwijzen hoor, begrijp me goed. Maar je hebt niet alle mogelijke opties en consequenties goed helder voor ogen. Zolang je niet precies weet wat je opgeeft aan rechten plichten en geld, en weet wat je er voor terugkrijgt, moet je de situatie niet willen wijzigen. Dat levert alleen maar extra stress op en wellicht niet de beste keuzes. Je loopt risico.
Schrijf daarom vooral door hier. Maak gebruik van de kennis die op het forum bestaat. Er zijn hier juristen en artsen, werkgevers en ook veel werknemers (;-)) die hier mee te maken hebben (gehad). Vertel eens waarop je vastloopt, wat je anders zou willen, wat je baas wil, en hoe je dat allemaal voor je ziet. Laat ons maar meedenken.
Trouwens, ik heb toen die mogelijkheid net bestond mijn contract beëindigd via wederzijds goedvinden. Ik ben dus ervaringsdeskundig. En ik heb ook juridische kennis ;-)

Sancy

Sancy

28-05-2011 om 22:18

Kijk vaste forummer!

Ik vroeg sanrica net: "Vertel eens waarop je vastloopt, wat je anders zou willen, wat je baas wil, en hoe je dat allemaal voor je ziet. Laat ons maar meedenken." en toen las ik jouw posting.
Welke vragen moet sanrica beantwoord hebben (voor haarzelf) volgens jou om wél een goede afweging te maken? Kun jij daar meer over zeggen?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.