Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

ffanno

ffanno

09-01-2010 om 15:55

Ontslag en nu?

vanmorgen een brief ontvangen van mijn werkgever,spoedvergadering ,verplicht aanwezig zijn.
het vermoeden van mij; bedrijf gaat sluiten,het dreigt al lang.mijn vraag:wat moet ik doen?
ben ik verplicht akkoord te gaan met eventuele overplaatsing 40 km verderop?Als ik hier niet op inga verspeel ik dan mijn recht op WW?moet ik ten alle tijden protest aantekenen tegen mijn ontslag?(ivm WW).Wat zijn mijn rechten en plichten?Ben een beetje in paniek,wie weet wat ik kan doen?

Minet

Minet

09-01-2010 om 16:26

Adem in adem uit

Je gaat naar die vergadering, en luistert goed wat er allemaal wordt verteld. Je mag er vanuit gaan dat je deze zaken ook op papier krijgt. Waarschijnlijk ligt er een sociaal plan waarin staat wat er met de vakbonden is afgesproken. Ook over overplaatsing, verplicht of vrijwillig, zal iets zijn vastgelegd.
Ik hoop dat je lid bent van een vakbond, zij kunnen je helpen vanaf het moment dat jouw ontslag wordt aangezegd.
Ben je geen vakbondslid, dan hoop ik dat je een rechtsbijstandverzekering hebt.
Zodra je jouw ontslag op papier hebt staan schrijf je een kort briefje waarin je meldt dat je niet akkoord bent met het ontslag. Daarmee heb jij voorlopig gedaan wat je moet doen.
Sterkte!

Nasha 1st

Nasha 1st

09-01-2010 om 16:29

Ffanno

het is een vermoeden, dus je weet het nog niet zeker. Wacht dat dus eerst even af.

ben ik verplicht akkoord te gaan met eventuele overplaatsing 40 km verderop?

- Dat hangt er van af. Wat zijn de afspraken op papier, wat zegt je arbeidsovereenkomst, wat zegt de CAO?

Als ik hier niet op inga verspeel ik dan mijn recht op WW?

- Als je in de WW zit geldt er dat je werk dat op anderhalf uur enkele reis moet accepteren. Of het daarmee ook een weigeringsgrond is OM WW te krijgen durf ik zo niet te zeggen.

moet ik ten alle tijden protest aantekenen tegen mijn ontslag?(ivm WW).

- nee hoor, je mag ook met een vaststellingsovereenkomst of beeindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden het dienstverband verbreken. Die moet op initiatief van wg zijn, je opzegtermijn moet in acht worden genomen, er mag geen sprake zijn van een opzegverbod (ziek, zwanger bijv.) en de reden van ontslag mag geen reden zijn die normaal gesproken ontslag op staande voet tot gevolg kan hebben. Op www.werk.nl > ontslag > ontslag met wederzijdsgoedvinden vindt je een voorbeeld en dat voorbeeld voldoet aan de eisen die de WW stelt. (is in overleg met UWV opgesteld)

Wat zijn mijn rechten en plichten?

- welke rechten en plichten bedoel je?

Ben een beetje in paniek,wie weet wat ik kan doen?

- adem in, adem uit, het is onwaarschijnlijk dat je binnen 1 dag zonder werk en inkomen zit, er is nog een opzegtermijn.....

FFanno

FFanno

09-01-2010 om 17:35

Dank

Bedankt,ik begin een beetje te bekomen van de schrik,hoewel het me niet zal verbazen als we gaan sluiten,komt deze brief toch als donderslag bij heldere hemel,want je hoopt gewoon altijd dat het jouw deur voorbij gaat.Heb inmiddels ook contact gehad met enkele collega,s die ook de brief hebben ontvangen vandaag.Ik besef nu dat ik echt niet in een week zonder werk en inkomen zal zitten,en zal eerst maar eens afwachten wat ik precies te horen krijg .ik heb nu even rust in mijn hoofd ,en hoop dat te houden tot ik meer weet.Tips en adviezen zijn altijd welkom,ik wil voorkomen dat ik verkeerde beslissingen neem waardoor ik mijn recht op WW verspeel,we kunnen momenteel mijn inkomen niet missen.

Nasha 1st

Nasha 1st

09-01-2010 om 17:47

Ffanno

je nick even laten verandere ;-)

Wacht even het verhaal af en zet het hier dan neer, ik kijk wat ik je dan kan vertellen. Je moet het wel heel bont maken tegenwoordig wil je je recht op een WW verspelen, Dan zou je echt verwijtbaar werkloos moeten zijn, zoals bij een ontslag op staande voet.....en dat begrijp ik niet nu uit je verhaal.....

FFanno

FFanno

09-01-2010 om 18:06

Nasha

nick is inmiddels aangepast,zodra ik meer weet kom ik er op terug.

FFanno

FFanno

09-01-2010 om 18:12

nee,van verwijtbaar ontslag is geen sprake,heb uitstekende beoordelingen,nooit problemen gehad,bovendien hebben alle medewerkers dezelfde brief gehad vandaag,het vreemde is wel dat de brief vanuit het buitenland is verstuurd en niet ondertekend is .er staat gewoon onder getypt: de directie.Wordt vervolgd.

Jade

Jade

10-01-2010 om 14:25

Bovendien...

...waar ik me overigens kapot aan kan ergeren is dat dit soort onheilstijdingen de zaterdag in de bus ligt, zodat je met kloppend hart af mag wachten wat ze na het weekend te zeggen hebben.

Ben benieuwd wat ze te zeggen hebben. Raar hoe die brief is verstuurd......in ieder geval succes en sterkte, mocht dat nodig zijn.

FFanno

FFanno

10-01-2010 om 17:05

Dat maakt niet uit

ons bedrijf is ook open op zaterdag,dus de timing van de brief is niet echt fout.
maar ik heb wel contact opgenomen met mijn manager,die beweert ook een brief te hebben ontvangen en totaal van niets te weten..............jaja.............
en de vergadering is a.s donderdag dus we moeten wachten tot die dag,ik denk niet dat we morgen iets wijzer worden,al zal er een hoop onrust zijn.
ik krijg het hele weekend al e-mailtjes en telefoontjes van verontrustte collega,s.

Jade

Jade

10-01-2010 om 21:04

Oww..

...dat wist ik niet.

In hoeverre de manager van niets weet, dat betwijfel ik eerlijk gezegd.

Als het zo'n spoedvergadering is snap ik niet dat ie donderdag pas is.

Nouja, in ieder geval alvast veel succes. In de wandelgangen zal er inderdaad veel onrust zijn.

amk

amk

10-01-2010 om 22:11

Bewust op zaterdag

het kan ook heel bewust op zaterdag zijn.
Dan is de eerste schrik er bij de meesten vanaf en wordt er maandag beter geluisterd en genuanceerder gereageerd. En zo zijn er ook allerlei redenaties voor alle andere dagen van de week.

FFanno

FFanno

11-01-2010 om 23:04

Onrust

de onrust is groot op de werkvloer,iedereen heeft zijn eigen gedachten erover.maar niemand is positief.Faillissement,sluiting,overname,het komt allemaal voorbij,maar het blijft speculeren.en de manager zwijgt en zegt nergens van te weten(maar is vreemd genoeg ook niet geschrokken en ongerust).nog drie dagen.............

Nasha 1st

Nasha 1st

11-01-2010 om 23:29

Ffanno

wat vreselijk eigenlijk. Dt jullie nog zo lang moeten wachten....ik hoop toch dat het meevalt voor jullie.....Sterkte de komende dagen

FFanno

FFanno

14-01-2010 om 21:00

Laatste nieuws

Onze vermoedens zijn helaas uitgekomen,de stekker gaat er uit.We staan over een maand met zijn allen op straat.Er is een sociaal plan,een heel boekwerk wat ik nog niet helemaal gelezen heb,maar waar zoveel in staat dat ik mijn rechtsbijstand verzekering ga inschakelen om te kijken of het allemaal rechtsgeldig is.Eerst maar eens bijkomen van de klap die vanmiddag is uitgedeeld.

Nasha 1st

Nasha 1st

14-01-2010 om 21:52

Failliet?

of anderszins? Hoe gaat het ontslag? Rechter? UWV?

Het is heel goed om je rechtsbijstand in te schakelen!

En verder, heel veel sterkte....Het zijn hele nare tijden voor jullie allemaal, je collega's, maar ook je gezin.....

FFAnno

FFAnno

14-01-2010 om 22:44

Nasha

de ontslag aanvraag is vandaag bij de rechtbank ingediend.als de uitspraak van de rechter komt,worden wij allemaal uitgenodigd ( en ge adviseerd)bij de rechtzaak aanwezig te zijn.(waarom dat nodig is,is wel verteld maar dat ben ik even kwijt,het is chaos is mijn hoofd).verder is er een ontslagvergoeding voor iedereen,de hoogte is afhankelijk van hoe lang iemand er gewerkt heeft.Verder besef ik nu dat ik het gevoel heb dat me iets is afgepakt,mijn werk,de collega,s ,mijn hart ligt op mijn werkplek,ik ga een stukje van mijn leven kwijt raken.Dat hakt er wel even in.Maar dat is de emotionele kant .en daar is deze rubriek niet voor bedoeld.ik wil nu gaan zorgen dat de zakelijke kant helemaal goed wordt afgehandeld.En straks krijg ik ( helaas) voldoende tijd om de emotionele kant te gaan verwerken.

Nasha 1st

Nasha 1st

14-01-2010 om 22:53

Ffanno

die emotionele kant hoort erbij meid....ja, het gevoel een stuk van je leven te gaan kwijtraken begrijp ik heel goed....in 2007 moest ik mijn plek verlaten en de 1e maanden voelde het geamputeerd....toch kan ik zeggen dat ik mijn plekkie wel weer gevonden heb, weliswaar intern, maar toch. Neem er ook de tijd voor om ook die emotionele kant te verwerken! Nogmaals, sterkte!

ffanno

ffanno

14-01-2010 om 22:58

Nasha

dank je wel!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.