Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

bekka

bekka

29-12-2010 om 20:36

Ontvangen van wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten

ik heb een vraagje

wie heeft de uitbetaling van de tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten al ontvangen?
ik las dat het in december uitbetaald zou worden maar heb het nog niet ontvangen...

gr.bekka

Guinevere

Guinevere

29-12-2010 om 20:57

Nee

Nog niets gekregen, nu je het zegt. Wel de vergoeding voor het eigen risico.

Kari1

Kari1

30-12-2010 om 08:49

Kan iemand mij uitleggen

waarom die bijdrage uitgedeeld wordt? Er is een site van, als ik daar op kijk dan begrijp ik dat het een soort tegemoetkoming is voor ziektekosten, voor mensen die in een bepaalde mate (dagdosering) bepaalde medicijnen gebruiken. Die lijst met medicijnen is vrij beperkt, je moet daar maar net invallen. Gebruik je andere medicijnen, of b.v. niet dagelijks maar in een regime van 3 x per week (maar in totaal een hogere dosering), dan grijp je mis.
Ik gun het iedereen, maar ik zie daar dus totaal de ratio niet van. De medicijnen waar het om gaat hoeven toch niet zelf bekostigd te worden, die worden toch gewoon vergoed via de verzekering? En ja, chronisch zieken kunnen op een andere manier extra kosten meebrengen, maar dat geldt echt niet alleen voor degenen met dat specifieke medicijngebruik.
Wie weet waarom die regeling op deze manier is opgesteld? Het lijkt nogal willekeurige bevoordeling.
Kari

Kari

voor zover ik weet is het een door de TK afgedwongen reparatie van de afkalving van andere regelingen. Mn de aftrek ziektekosten bij de IB.

Maar ik kan me vergissen.

Het is zeker geen willekeurige bevoordeling want je hebt het over een groep die met de rug tegen de muur staat kwa kosten en verdiencapaciteit. De kosten blijven of worden meer, meer verdienen is lastig of onmogelijk.

Fiorucci

Fiorucci

30-12-2010 om 10:36

Ja, ontvangen, gisteren. Niet vanwege medicatie maar vanwege de chronische fysio van mijn dochter. Die ik vergoed krijg, dus helemaal snappen doe ik het ook niet.

Kari1

Kari1

30-12-2010 om 10:56

Rodebeuk

“Het is zeker geen willekeurige bevoordeling”dat geloof ik graag maar ik zie het nog steeds niet. Zie ook het bericht van Fiorucci.
Neuzen op de site levert op: “U krijgt minstens 26 weken minimaal 1 uur per week hulp bij het huishouden.” Mijn schoonmoeder, weduwe, 87, zelfstandig wonend, krijgt 3 uur per 2 weken thuishulp. Betaalt een eigen bijdrage die ze ook makkelijk kan betalen. AOW, pensioen van schoonvader, pensioen van zichzelf, ze maakt láng niet op wat er binnenkomt. Heeft recht op 150 uro per jaar, lees ik. Waaróm???
“U bent ouder dan 18 jaar en krijgt fysio- of oefentherapie vanwege bepaalde chronische aandoeningen en ziektebeelden.” Ha, man heeft zeer regelmatig FT voor zijn chronische aandoening. Komt uit het basispakket want zijn aandoening komt daarvoor in aanmerking. Wij krijgen 300 euro per jaar zie ik. Waaróm?? Leuk kadootje! Ik moet er eens achteraan hoe ik daar aan kom dan…want iets vanzelf overgemaakts heb ik nog nooit gezien.
“U gebruikt meer dan 180 standaard dagdoseringen van medicijnen die zijn ingedeeld in een van de farmaceutische kostengroepen”, volgt een lijst met 17 groepen. Maar er zijn veel meer groepen te bedenken waarvoor mensen hun leven lang medicijnen moeten gebruiken. Waarom wel diabetes en geen hoge bloeddruk? Waarom wel schildklieraandoeningen en geen bijnieraandoeningen?
Ik zie nog steeds willekeur en veel weggegooid geld.
Kari

Kari

Ik zal het niet goedpraten, ik weet er te weinig van. Maar mijn indruk is dat het vorige regime is vervangen door een nieuw regime dat mogelijk nog iets willekeuriger is dan het oude. Alleen leek mij (in mijn onschuld) dat het willekeurige karakter niet eraan in de weg staat dat de mensen die het krijgen het goed kunnen gebruiken.

Ze zijn gewoon de verzorgingsstaat aan het uithollen, en daar komt dit soort gedrochten van.

Fiorucci

Fiorucci

30-12-2010 om 17:33

Het is ook raar

Voor mijn dochter, hypermobiel en elke twee weken kinderfysio, ontvang ik dus 300 euro. Mijn man, heeft een zware vorm van RLS, en gewrichtsklachten, en slikt dus medicatie, krijgt geen cent. Hij heeft van zijn aandoeningen veel meer last en ongemak dan mijn dochter.
Mijn moeder heeft diabetes, maar omdat de dosering van haar pillen niet zwaar genoeg is, krijgt ze niks.

Kari1

Kari1

30-12-2010 om 19:09

Dat vind ik nou ook

Prima dat er regelingen zijn voor, zoals rodebeuk omschrijft, een groep die met de rug tegen de muur staat kwa kosten en verdiencapaciteit. Maar dat zie ik niet bij deze regeling. Aan de ene kant krijgen mensen die het helemaal niet nodig hebben een financieel presentje, aan de andere kant vallen mensen buiten de boot omdat ze net niet de goede kwaal of medicatie hebben. Los van kosten. Zou er hier iemand zijn die wat dichter bij dat vuur zit en het uit kan leggen/ met vraagteken, maar ik ben even de shift tekens op het toetsenbord kwijt.
Kari

Aagje Helderder

Aagje Helderder

30-12-2010 om 20:34

mijn mond viel ook open toen we voor en van onze kinderen een bedrag van €300 kregen (inmiddels ook overgemaakt gekregen). Ik kon niet eens bedenken waarom. Het enige dat we na lang nadenken hebbe bedacht is dat het over de fysiotherapie ging die kind voor het schrijven heeft gehad. Maar die therapie is ook al volledig vergoed. Het slaat in onze ogen echt nergens op dat wij dit krijgen. Geef dat geld aan mensen die echt te weinig hebben, dacht ik toen ik het las. Wel weer raar trouwens dat we voor oudste met chronische astma en daarvoor dagelijkse medicatie niets krijgen. Lijkt heel erg willekeurig. Maar goed, omdat ik het bezopen vind dat we het voor 1 kind krijgen ben ik er voor tweede niet achter aan gegaan.

bekka

bekka

30-12-2010 om 21:20

Nog niet ontvangen

ik krijg het voor mijn zoon die pgb ontvangt..bij mij in mijn omgeving krijgt een jong meisje met wajonguitkering het ook.haar moeder ook..
ik heb het in ieder geval nog niet ontvangen...

Kari1

Kari1

30-12-2010 om 22:18

Bekka

Over pgb staat er in de regeling:
"Heeft u een persoonsgebonden budget en krijgt u aparte rekeningen voor de eigen bijdrage? Dan wordt de korting op de eigen bijdrage in uw eigen bijdragefactuur verwerkt. Het bedrag van de eigen bijdrage gaat omlaag. Krijgt u een persoonsgebonden budget waar de eigen bijdrage al op is ingehouden? Dan gaat uw netto budget omhoog."
Dus misschien heb je het al in porties gehad?
Kari

bekka

bekka

30-12-2010 om 22:38

Brief

kari....

ik weet niet hoe het precies werkt allemaal maar kreeg een brief dat hij er recht op had en wat ie kreeg,en dat het in dec overgemaakt zou worden..

Rare regeling

Ik krijg die tegemoetkoming ook....en wel omdat ik een chronische ziekte heb (die ik mijn leven lang al heb) waarvoor ik levenslang medicatie moet slikken. Verder is er niks met me hoor....als ik die medicijnen maar neem dan kan ik prima functioneren, heb een gewone baan die ik ook gewoon heb gekregen na solliciteren en een gewoon huwelijk en kinderen een koophuis etc.
Ben dus verder niet beperkt.
Ik heb (buiten de eigen bijdrage die ik dus elk jaar in januari al op heb) geen extra kosten, behalve een ritje naar de gespeicaliseerde poli 1 keer per jaar (bezinekosten á 8 euro ofzo).
En krijg toch die tegemoetkoming.
Ik snap totaal niet waarom...eerdere jaren kreeg ik precies de eigen bijdrage, nou oke, dat snap ik nog. Tenslotte is het ook niet helemaal eerlijk dat ik die onkosten altijd maar heb voor iets dat écht nooit over gaat.
Ik heb het nooit aangevraagd. Kreeg het zomaar ongevraagd en was toen stomverbaasd en heb zelfs nagetrokken of dat wel klopte (gebeld).
En nu krijg ik zelfs nog geld 'toe'.
Nou prima hoor. Maar naar mijn inziens kan er wel wat beters mee worden gedaan.
groeten albana

Pluis

Pluis

01-01-2011 om 19:06

Hier

1 keer wel binnen, op nr 2 is het wachten, anders het CAK maar even bellen.

Pluis

Regeling medicatielijst

voor zover ik het heb begrepen heeft men in opperste wijsheid (NOT) besloten dat het hanteren van een medicijnlijst een goedkope (lees: weinig mankracht) manier is om in te schatten of iemand chronisch ziek is.

Ik heb pech (maar teken wel bezwaar aan), heb drie chronische ziektes, maar mijn medicatie staat niet op de lijst, omdat de lijst niet compleet is..(en ik hang elke drie weken 2 dagen aan een infuus)

Daarbij zijn er hele schrijnende verhalen van mensen met een forse spier/zenuwziekte (en er zullen ook zat andere aandoeningen zijn) waarvoor geen medicijnen beschikbaar zijn en die krijgen dus, obv hun medicijngebruik geen tegemoetkoming, mensen die voorheen fikse onkosten konden opvoeren voor de belasting ..

Al met al een brakke regeling waarbij er veel teveel mensen buiten de boot vallen en er ook mensen zijn die obv fysio nav een ongeval, waarvoor geen extra kosten zijn gemaakt, wél een vergoeding krijgen..

Fiorucci

Fiorucci

02-01-2011 om 08:46

Berber

www.wtcg.info
Daarop staat een test , waarop je oa je medicatie kunt invullen, je ziet dan gelijk of je in aanmerking had moeten komen.

Willekeur

Dit is inderdaad een heel willekeurige regeling!

Ik ga wekelijks zwemmen met een groepje lotgenoten (borstkankerpatienten) Er is een groep die het krijgt en een groep die het níet krijgt. Er is geen enkel verband met hoe ziek je bent, of met de kosten die je moet maken, of met je financiële toestand. Die medicijnlijst is heel beperkt, bijna alles valt er buiten. Ik begrijp ook niet waarom specifiek gekozen is voor déze medicijnen en niet voor andere. Als je (oedeem-)therapie krijgt, kom je geloof ik in aanmerking, maar dat zegt ook helemaal niets over je verdere toestand. Bovendien krijgen de meeste mensen die kosten al vergoed via de ziektekostenverzekering.

Zelf krijg ik niets, hoewel ik het heel goed zou kunnen gebruiken, dagelijks medicijnen slik en wel degelijk kosten maak i.v.m. ziekte. Ook zoon krijgt het niet, terwijl hij een fikse stoornis heeft en medicijnen gebruikt. Ook voor hem maken we aanzienlijke kosten. Helaas zijn ook andere regelingen (TOG bijvoorbeeld) inmiddels zo uitgehold dat we daarvoor niet meer in aanmerking komen.

Guinevere

Guinevere

02-01-2011 om 11:26

Slaat nergens op

Ik heb het volgens mij nog steeds niet binnen trouwens.
En het slaat inderdaad nergens op. Ik krijg het wel omdat mijn medicijn op de lijst staat, maar dankzij dat spul heb ik nergens last van, geen beperkingen dus. En mijn zoon die wel degelijk hinder (en wij financieel nadeel) ondervindt van zijn aandoening krijgt inderdaad helemaal niets. Dus ik zie die 300,- dan maar als een tegemoetkoming voor hem.

Kari1

Kari1

02-01-2011 om 22:10

Ha!

Gelukkig, het ligt niet aan mij:-). Er zijn er meer die de ratio achter deze regel niet snappen en een grote willekeur zien. Zou er eigenlijk niet een OO-brief naar Den Haag moeten, om de rariteit van dit geheel onder de aandacht te brengen? En ervoor te pleiten dat het geld daar komt waar het nodig is?
Kari

Eindelijk gevonden-lijst

( ik heb de url verkleind) http://tinyurl.com/3a5qxbo

Dexamethason staat er niet in, zag ik..

Sawo

Sawo

03-01-2011 om 16:16

Den haag op de hoogte

Mijn moeder kreeg ook ineens een bedrag.

Hierna heb ik een uitzending hierover gezien. Er kwamen 2 patienten aan het woord. Een die niks kreeg en het wel nodig had en een ander die het niet nodig had en het wel kreeg.
De minister werd om een reactie gevraagd en die legde uit dat de regeling vooral goedkoop moest zijn in de uitvoering. Dus geen onderzoek of je wel of geen recht had op deze uitkering. Als dit wel zou gebeuren zou er geen geld overblijven voor de uitkeringen zelf. Daarom maar liever een kromme regeling dan geen......

groet

Saar

Tinus_p

Tinus_p

04-01-2011 om 12:13

Te ingewikkelde regels

Saar:
'De minister werd om een reactie gevraagd en die legde uit dat de regeling vooral goedkoop moest zijn in de uitvoering. Dus geen onderzoek of je wel of geen recht had op deze uitkering. Als dit wel zou gebeuren zou er geen geld overblijven voor de uitkeringen zelf. Daarom maar liever een kromme regeling dan geen......"
Ja, maar het is goed om te bedenken dat dit een veelvoorkomend dilemma is. Simpele regelingen zijn nooit 100% rechtvaardig, terwijl rechtvaardige regelingen vaak zo ingewikkeld zijn, dat ze daarom niet goed werken.
(een goed voorbeeld van het laatste zijn de normen voor alimentatie; het systeem is rechtvaardig, maar zo ingewikkeld, dat niemand het snapt, waardoor er juist veel fouten en misbruik ontstaan).

annoniem

annoniem

04-01-2011 om 13:18

Ik krijg het niet

Ik krijg het niet, terwijl ik het goed zou kunnen gebruiken..

mijn vader krijgt het wel terwijl hij het niet nodig heeft ....

blijft raar!

fladder

fladder

04-01-2011 om 18:51

Misschien ben ik een uitzondering...

...maar ik krijg het (en terecht) EN ik kan het supergoed gebruiken. Jammer dat het zo chaotisch geregeld is, ik vrees dat het dan ook korte vreugde zal zijn. Maar ik ben er erg blij mee en dankbaar voor!

esta

esta

05-01-2011 om 21:24

Veel komt ook goed terecht

Mijn vader gaat naar een opvang voor mensen met hersenletsel.. en daar was er druk over gepraat, vrijwel iedereen had daar een tegemoetkoming gekregen. (mijn ouders alleen niet, maar das volgens mij een foutje, fijn deze draad, heb voor mijn moeder het aanvraagformulier uitgeprint, wat zeker mijn vader voldoet ruimschoots aan de eisen).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.