Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

zzp-er??

zzp-er??

08-02-2011 om 11:03

Opbouw uurtarief

Hallo, Ik ben me aan het oriƫnteren op mijn mogelijkheden als zzp-er. Mijn bruto uurloon is nu 25 euro. Mijn extern uurtarief is 90 euro en steeds als ik facturen uitstuur van duizenden euro's, begint er iets te kriebelen. Als zzp-er loop ik meer risico maar volgens mij zou ik met minder werken hetzelfde kunnen verdienen (of meer...!!;-).

Ik heb een vraag over de opbouw van het uurtarief. Of beter gezegd over de afdrachten. Ik heb al wat dingen gelezen in het archief. Bv over het verrekenen van niet-declarabele uren, verzekeringen, pensioen etc. In loondienst heeft je werkgever te maken met werkgeverslasten wat die verzekeringen en pensioenpremie, maar hoe zit het met de wettelijke afdrachten die je moet doen als zzp-er?

Stel dat ik mijn tarief stel op 60 euro per uur. Betaal ik dan inkomstenbelasting over die 60 euro? Is dat dan zeg maar mijn bruto uurloon? Of betaal ik inkomstenbelasting over 60 euro min lasten (verzekering, pensioen etc). En "moet" ik nog meer verplicht afdragen?

Ik ben sowieso van plan om me te gaan oriƫnteren via de KvK maar ben alvast erg benieuwd naar jullie input.

Bij voorbaat dank!!

Monet

Monet

08-02-2011 om 11:15

Kijk hier eens

http://www.zzp-nederland.nl/artikel/uurtarief-bepalen

Op deze site vind je echt heel erg veel nuttige info.
Wat ik meteen mis in jouw posting is btw. Je moet in de meeste sectoren nog 19% btw rekenen over je uurtarief, wat je vervolgens eens per kwartaal netjes mag afdragen aan de belastingdienst.

Zzp-er

Het gaat globaal zo: over je uurtarief bereken je BTW en dat draag je weer af (zoals Monet al zegt). Zelf krijg je BTW terug over goederen en diensten die je koopt voor je bedrijf.

Van je uurloon (= omzet) trek je de zakelijke kosten af (huur bedrijfsruimte, aanschaf inventaris, etc) en het verschil is de winst. Die winst voer je op in je aangifte IB (beter: dat laat je doen, althans dat raad ik je aan). Dan worden in die IB-aangifte inderdaad premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering afgetrokken, eventuele pensioenvoorzieningen ook (als je aan de voorwaarden voldoet), verder heb je nog startersaftrek (een paar jaar) en zelfstandigenaftrek (altijd) en wat er overblijft is belast.

Grote valkuil voor de zelfstandige is de voorheffing. Stel, je begint in 2011. Eind 2012 zijn pas de jaarcijfers voor 2011 klaar en doe je aangifte IB. De aanslag IB 2011 wordt dan vastgesteld begin 2013. Dan moet je dus in 2013 belasting betalen over 2011, maar dan komt er ook meteen een voorheffing voor 2012 en 2013.

Als de boel draait krijg je gewoon jaarlijks aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag, en later wordt dan uitgerekend wat je echt betalen moet, maar je moet er in het begin wel aan denken geld te reserveren voor de belastingen, anders ben je na twee a drie jaar het haasje.

Groeten,

Temet

zzp-er??

zzp-er??

08-02-2011 om 14:09

Belast als normaal?

Hoi,
Fijn jullie snelle reacties!

Dank je Monet voor de link. Die zal ik eens flink uitpluizen.
BTW heb ik in mijn vraag buiten beschouwing gelaten, die zet ik erop en draag ik inderdaad weer af.

Temet, je bedoelt met verzekering en pensioen, dat er ruimte (vakjes ;)) in de IB-aangifte zijn om in te voeren he? Stel dat ik die niet afsluit (stel dus) dan gaan die posten er dus niet af. En de rest wordt dus belast. Check?

En wordt dat bedrag (winst dus, niet de omzet) belast? Wordt dat "hetzelfde" belast als ware het een bruto uurloon van een werkgever? Dus is er geen verschil in inkomsten uit een loonsbetrekking of uit onderneming, qua boxen voor een zzp-er?

rosa

rosa

08-02-2011 om 18:16

Ander forum

ik kan je vragen niet zelf beantwoorden, maar als men er hier niet uitkomt is er een zzp-er forum: google maar op lancelots. Heel veel informatie en dus een specifiek forum.

rosa

Zzp-er

"Temet, je bedoelt met verzekering en pensioen, dat er ruimte (vakjes ;)) in de IB-aangifte zijn om in te voeren he? Stel dat ik die niet afsluit (stel dus) dan gaan die posten er dus niet af. En de rest wordt dus belast. Check? " Klopt. Zo heb ik wel een aftrek voor ao-verzekering, want die heb ik, maar aangezien ik nog steeds niks stort voor mijn pensioen (goede voornemen voor dit jaar) heb ik daar niks af te trekken.

"En wordt dat bedrag (winst dus, niet de omzet) belast? Wordt dat "hetzelfde" belast als ware het een bruto uurloon van een werkgever? Dus is er geen verschil in inkomsten uit een loonsbetrekking of uit onderneming, qua boxen voor een zzp-er" Klopt alweer. Als zelfstandige betaal je dezelfde IB, maar je betaalt uiteraard geen premies werknemersverzekeringen, en je hebt die extra aftrekpost van de zelfstandigenaftrek (o ja, en nog iets in de vrijstellingensfeer meen ik). Maar de boxen en tarieven zijn verder hetzelfde.

Maar goed, ik laat het dus doen. Kost wat, maar dan heb je ook wat, volgens mij verdient mijn boekhouder zichzelf bij de aangifte elk jaar weer terug (bovendien, ik heb het een keer zelf gedaan electronisch en dat kostte mij veel tijd en een hele hoop gevloek. Een mens moet zijn beperkingen kennen...).

Groeten,

Temet

zzp-er?!

zzp-er?!

10-02-2011 om 22:32

Dank!

Dank je weldames!! Ik kan veel met jullie tips!! Inmiddels ook nog PZO, platform zelfstandige ondernemers, gevonden met helpdesk etc.
Ik ben er al met al al iets meer uit :)))))))

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.