Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Do

Do

29-09-2017 om 10:21

'Oude' zzp'ers

Ik heb altijd in loondienst gewerkt en niet zo goed zicht op hoe zelfstandigen/freelancers aan hun klussen komen, met name op latere leeftijd. Mijn man heeft ook altijd in loondienst gewerkt maar via via heeft hij een paar jaar geleden een opdrachtgever gekregen voor freelance klussen (trainingen geven, consultancywerk). Dat heeft hij tot nu toe naast zijn werk gedaan maar zijn opdrachtgever wil hem nu een jaar inzetten. Het is een lucratieve bezigheid, ongeveer drie keer zijn salaris, maar hij kan dan niet meer bij zijn vaste baan blijven werken. Helaas wordt er heel moeilijk gedaan over een jaar onbetaald verlof, en man is nu zo geïrriteerd dat hij ontslag wil nemen als het verlof wordt afgewezen.
Zelf maakt hij zich daar totaal geen zorgen over, hij denkt dat hij nadien ook wel weer aan het werk komt en anders blijft hij freelancen.
Hebben jullie daar ervaring mee, freelancen op latere leeftijd (hij is 50). Hoe kom je in 's hemelsnaam aan opdrachten en kiezen opdrachtgevers niet liever voor dertigers (net als werkgevers in het algemeen)?

Doenja

Doenja

29-09-2017 om 10:38

Ah, leeftijd

Do, ik ga eerst even in op je laatste vraag. Namelijk of opdrachtgevers niet liever kiezen voor 30-ers dan voor 50-ers. Werkgevers nemen liever iemand jonger in dienst, maar als een bedrijf iemand inhuurt is dat voor een tijdelijke klus. En in mijn opninie maakt leeftijd dan niet meer uit. Het probleem bij de werkgever zit hem in de risico's dat een oudere werknemer ziek wordt en dan gaat het veel geld kosten voor een bedrijf als die medewerker in vaste dienst is. Freelance werk levert geen financiele risico's op voor het inhurende bedrijf, wel voor je man. Dat is denk ik iets waar je goed over na moet denken. Je bent heel kwestbaar. En of je man op latere leeftijd misschien alsnog in loondienst kan als t freelancen niet meer brengt wat hij wil, dat kan niet inschatten. Dat heeft met de kwaliteiten van je man te maken maar vooral met de markt die dan is. En je weet nooit exact hoe zich dat ontwikkeld.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

29-09-2017 om 10:45

niets algemeens over te zeggen

Daar is natuurlijk niets algemeens over te zeggen. Nou ja, alleen dan dat de meeste ZZP'ers via hun eigen netwerk aan klussen komen. En natuurlijk is de een daar succesvoller in dan de ander. En of een opdrachtgever liever een dertiger heeft dan een vijftiger: ook daar kun je weinig over zeggen. Bovendien zegt het niets over hoe het voor je man kan uitwerken, en dat is uiteindelijk het enige dat telt.

Belangrijkste aandachtspunt: als je man alleen deze opdrachtgever heeft, en daar een jaar voor gaat werken, dan kan dat als verkapt dienstverband worden aangemerkt. Op zich kun je dat ondervangen met een goede overeenkomst (modelovereenkomst van de Belastingdienst). Maar met slechts één opdrachtgever kan de discussie ontstaan of je wel echt ondernemer bent. Heeft hij zich daar al in verdiept?

En over dat 'drie keer zijn salaris'. Ps op hoor, reken jezelf niet rijk. Ongetwijfeld levert het meer op dan zijn dienstverband, maar daar staat tegenover dat hij zelf voor zijn pensioenopbouw moet zorgen, zelf extra moet bedragen voor de zorgverzekering en niet meer via de werkgever verzekerd is voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Mijntje

Mijntje

29-09-2017 om 10:53

Mijn man is zo'n oude zzp-er, 55 jaar. Maar hij is 'specialist' in zijn vakgebied zeg maar - en heeft een goed netwerk.
Idd uitkijken of dat jaar niet als verkapt dienstverband wordt gezien, verder valt er niks te zeggen over of het gaat lukken het hoofd boven water te houden, als zzp-er.
Mijn man komt via linked-in contacten en freelance databanken aan opdrachten. Ook is hij erg actief in fora op zijn vakgebied, waardoor mensen hem soms daarvan 'kennen.'

Lou

Lou

29-09-2017 om 11:17

toekomstige klussen

Eens met alle voorgaande: pas op voor vast dienstverband, houd rekening met alle kosten en belastingen en buffers die je nodig hebt als je je inkomsten als zzp'er berekent, en nee, leeftijd maakt een stuk minder uit maar als je daarna weer een baan wilt kan het wel een punt worden.

Hoe je aan opdrachten komt, hangt ook af van wat je doet. Ik kan makkelijk laten zien wat ik heb gemaakt, als bewijs van mijn kwaliteit. En ik merk dat als mensen blij zijn met wat ik heb gemaakt (teksten) ze vanzelf reclame voor me maken, bij andere afdelingen van hetzelfde bedrijf maar ook in hun verdere netwerk, onder meer op LinkedIn. Dus de vraag is denk ik vooral: hoe ziet de toekomst eruit na dat jaar? Kan deze grote opdracht een kruiwagen zijn voor later werk? Heeft hij zelf al een leuk netwerk? Is er veel vraag naar zijn werk of andersom, zijn het vooral sappelende eenpitters die tegen een minimaal tarief werken? En vergeet niet: hoeveel werk heeft hij nodig om rond te komen?

Do

Do

29-09-2017 om 12:06

Goede adviezen

Veel dingen had ik zelf ook al bedacht. Inderdaad dat verkapte dienstverband. Inlener is een Europees bedrijf, niet hier gevestigd, en het werk vindt wereldwijd plaats. Kan de belastingdienst dan ook bepalen dat er sprake is van een dienstverband? Pensioen e.d. heeft hij nog niet over nagedacht, hij heeft natuurlijk ook tot nu toe pensioen opgebouwd. Ik maakte me vooral druk over ziektekosten. Als je zo vaak in het buitenland verblijft moet je misschien wel een aanvullende dekking ergens regelen?
Persoonlijk ben ik niet zo voor dit avontuur, maar ik snap wel dat hij niet nog 17 jaar wil uitzitten alleen omdat het een veilige vaste baan is. Ergste wat kan gebeuren is dat hij niet meer aan de bak komt en ik kostwinner word.

pensioen

" hij heeft natuurlijk ook tot nu toe pensioen opgebouwd". Dat is waar. Maar hij is 50. Hij moet dus nog minstens 17 jaar zelf pensioenopbouw bekostigen. Dat is best veel (en duur). Pensioenopbouw wordt duurder naarmate je ouder wordt omdat je ingelegde premie korter kan renderen. In een collectieve regeling wordt dat vaak gemiddeld, maar als je het individueel moet regelen kan dat niet.
Wel iets om rekening mee te houden.

Helft

Ik ben ook zzp'er en ik houd grofweg de helft van mijn inkomsten apart voor belasting, verzekeringen en pensioen (daar spaar ik zelf voor). Ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, daar heb ik in de loop der jaren een eigen spaarpotje voor opgebouwd. Als hij dus drie keer zoveel gaat verdienen blijft daar anderhalf salaris van over, grofweg. Om hetzelfde inkomen te houden kun je daarna dus eventueel een half jaar zonder werk zitten. Als je zelf in geval van nood na dat half jaar alle kosten kunt opvangen, dan zou ik me niet druk maken.

bereid je voor op het ergste

'Ergste wat kan gebeuren is dat hij niet meer aan de bak komt en ik kostwinner word.' Ik denk dat daar inderdaad je grootste vrees zit. Maar daar kun je je nu al op voorbereiden door te zorgen dat je werk hebt waarmee je de kost kunt verdienen. Als je die zorg bij jezelf en je man kunt wegnemen is je man vrij om de risico's (vooral financieel) af te wegen tegenover werk-(levens-?)vreugde.
Maak samen een plan: nu 3 keer zoveel verdienen maakt het wellicht mogelijk om kosten van huisvesting (hypotheek?) en energie (zonnepanelen?) te verlagen, zodat je na een jaar lagere vaste lasten hebt en jij het perspectief kunt bieden dat je die lasten kunt dragen.

Tsjor

Eline

Eline

30-09-2017 om 19:39

Risico

Het is een risico dat je man niet makkelijk nieuwe opdrachten vindt na een jaar voor die ene opdracht gewerkt te hebben.

Overigens, is het risico dat het gezien wordt als een dienstverband volgens mij vooral een risico voor de opdrachtgever. Het bedrag dat de opdrachtgever aan hem betaalt, wordt dan volgens mij als netto loon gezien, en moet dan gebruteerd worden.

Ook bestaat het risico dan hij dan ook niet makkelijk/snel een andere vaste baan kan vinden.

En ja, dat is een (behoorlijk) risico, zowel qua inkomen, als qua pensioen(opbouw).

Maar als jullie dan financiële risico kunnen dragen, dus als het geen ramp is als hij na dat jaar EN geen opdrachten meer vindt EN geen (baan) meer vindt, en hij wil dat graag doen, dan kan je dat risico natuurlijk nemen.

Mieke

Mieke

02-10-2017 om 01:26

pas op voor sociale verzekeringen (ziektekostenverzekering)

Als je man een klus in het buitenland krijgt, is de vraag waar hij verzekerd is voor sociale zekerheid, o.a. ziektekostenverzekering. Als je man in NL geen geld verdient, dan mag hij in principe niet in NL voor ziektekosten verzekerd zijn, tenzij de werkgever middels een A1-aanvraagformulier aangeeft dat je man het werk voor minstens 25 % fysiek in Nederland doet (denk aan thuiswerken, voorbereidingen, communicatie via Internet, etc.). Anders valt je man onder de sociale verzekeringen van dat andere land, en dat kan gunstig of ongunstig zijn, maar lijkt me in ieder geval lastig. M.b.v. de A1-verklaring wordt bepaald onder welke sociale wetgeving van welk land je man gaat vallen. Dit geldt voor zowel loondienst als zzp in het buitenland, al zijn er misschien ook wel verschillen tussen die twee posities.
Het ligt misschien anders als jullie getrouwd zijn, dan lift hij misschien mee op het feit dat jij in NL in loondienst bent.
En het maakt uit welk land dat buitenland is, of het een EU-land is en of het een verdrag met NL heeft over sociale zekerheid. Maar het is hoe dan ook ingewikkeld.

Zorg dat je een specialist van de Sociale Verzekeringsbank te spreken krijgt hierover (bij mijn eerste telefoontje kreeg ik niet de goede informatie).

Ik heb er zelf mee te maken (maar dan voor een klein tijdelijk baantje in het buitenland, terwijl ik in NL blijf wonen), en vind het heel lastige materie.
Ik zit nu midden in het proces om het te regelen. Personeelszaken van buitenlandse werkgever vindt het gedoe en werkt niet bepaald voortvarend mee. Als ik het goed begrijp, loop ik in mijn geval het risico dat ik helemaal niet voor ziektekosten ben verzekerd straks, dat is een heel eng idee. En ja bij mij gaat het om een EU-land met goede sociale voorzieningen en een verdrag met NL....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.