Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sascha2

Sascha2

03-04-2009 om 18:22

Ouderschapsverlof en tussendoor zwangerschapsverlof

Ik ben voornemens om ouderschapsverlof op te nemen. Op dit moment werk ik 32 uur, maar ik zou graag naar 24 willen. Nu zal ik tegen half september met zwangerschapsverlof gaan. Ik heb inmiddels begrepen dat ik dan het ouderschapsverlof kan onderbreken en deze na het zwangerschapsverlof weer kan continueren.
Mijn vraag zit hem in de vergoeding van mijn salaris tijdens mijn zwangerschapsverlof. Is deze vergoeding gebaseerd op mijn contractuele salaris (dus op basis van 32 uur, omdat mijn contract in stand blijft gedurende de periode van ouderschapsverlof) of is deze vergoeding gebaseerd op het daadwerkelijk ontvangen loon gedurende de ouderschapsverlofperiode (dus gebaseerd op 24 uur)? Ik kan het nergens vinden! Overigens, mijn ouderschapsverlof zal onbetaald zijn.

Ook even meedenken

Voor zover onze (Sannekeman en Sanneke zelf) kennis van arbeidsrecht gaat een antwoord:
Ouderschapsverlof neem je aaneengesloten op. Als je nu ouderschapsverlof (even O.V.) opneemt tot half september en je gaat aansluitend met zwangerschapsverlof, vervalt het nog resterende recht O.V. Je krijgt dan wel 32 uur betaald tijdens je zwangerschapsverlof. Als je dan na je zwangerschapsverlof weer voor 24 uur aan het werk wilt gaan, moet je het O.V. van een volgend kind opnemen. Dit recht op O.V. per kind is na ik meen 7 jaar verlopen. Je zou dus het O.V. van je oudste op kunnen gaan nemen voor je zwangerschapsverlof (mocht je dit nog niet hebben gebruikt).
Ik vraag me alleen wel af of je werkgever hier heel blij mee zal zijn, want je maakt het zo wel heel ingewikkeld ;-)
Check ook even deze link
http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13736&hoofdmenu_item_id=13825&rubriek_item=391909&rubriek_id=391817&set_id=2517&doctype_id=6&link_id=72370#link5808500
Hierin staat overigens dat je het recht op O.V. na je zwangerschapsverlof wel verder op kunt nemen. Alleen haal ik niet uit de tekst of je tijdens je zwangerschapsverlof dan 24 uur of 32 uur betaald zou krijgen.
Succes!

Sascha2

Sascha2

03-04-2009 om 20:58

Ouderschapsverlof wordt geparkeerd

Normaal gesproken eindig je je ouderschapsverlof als je tussentijds stopt met het verlof. Maar als je het onderbreekt voor zwangerschapsverlof, dan geldt dat als een van de uitzonderingen en kun je het resterende verlof daarna opnemen.
Inderdaad, tot je kind acht jaar is kun je ouderschapsverlof opnemen. Ik heb nog ouderschapsverlof van de tweede en derde staan en straks dus nog van de vierde. Ik kan er dus nog wat jaartjes tegenaan, indien nodig en gewenst.
Voor nu geldt dat ik er niet zeker van ben op hoeveel uur mijn zwangerschapsuitkering gebaseerd zal zijn. Mocht dat op 32 uur zijn, dan zie ik geen enkele reden om nu geen ouderschapsverlof op te nemen. Maar als het op 24 uur is gebaseerd, dan zal ik de komende maanden geen ouderschapsverlof opnemen. Los ik het gewoon met vrije dagen op en veel geduld.
Maar bedankt voor het meedenken!!

Jinato

Jinato

04-04-2009 om 17:05

Gebaseerd op 32 uur

In mijn geval heb ik steeds 100% uitgekeerd gekrijgen tijdens mijn zwangerschap (terwijl ik tot het ingaan van mijn zwangerschapsverlof 80% werkte). Dus volgens mij je uitkering in jouw geval op 32 uur gebaseerd moeten zijn.

Overigens kun je volgens mij in overleg met je werkgever sowieso je ouderschapsverlof in blokken opnemen (van minimaal een maand of zo), en vervalt je ouderschapsverlof dus niet automatisch als je tussentijds stopt met het verlof. Althans, zo staat het bij ons in de personeelsgids.

liora

liora

04-04-2009 om 17:22

Ingewikkeld

Hoi Sascha,

Even los van de regelgeving, waarom wil je een dag minder gaan werken? Ik kan een 100% betermelding niet rijmen met meteen weer 75% gaan werken. Ben je dan wel echt beter? Is het dan niet handiger om gewoon 25% in de ziektewet te blijven? Kortom: waarom wil je nu voor deze korte tijd ov opnemen?

Verder meen ik me te herinneren dat je je ouderschapsverlof wel degelijk kwijt bent wanneer het door arbeidsongeschiktheid wordt onderbroken. En of we het ermee eens zijn of niet, zwangerschapsverlof valt onder arbeidsongeschiktheid. weet je zeker dat het bij jullie zo is dat je je ov dan niet kwijt bent?

Liora

Sascha2

Sascha2

04-04-2009 om 19:42

Nee, vervalt niet

Het ouderschapsverlof vervalt niet als je de periode onderbreekt voor zwangerschaps-, bevallings- of adoptieverlof. In dat geval kun je het stopzetten of onderbreken, waarbij je in het laatste geval het onderbroken verlof later mag opnemen. Je bent het dus niet kwijt, in tegenstelling tot onderbreking als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Overigens wordt een zwangerschap juist niet gezien als arbeidsongeschiktheid. Dit is in ieder geval zo in de jurisprudentie bepaald. Dat maakt ook dat er uitzonderingen gelden voor de normale gevolgen van arbeidsongeschiktheid, als er sprake is van een zwangerschap. Er is een verschil.
Waarom ik nu overweeg om ouderschapsverlof op te nemen? Niet zozeer om de tijd tot aan mijn volgende verlof te overbruggen. Ook daarna wil ik een dag minder werken en omdat ik nog voor drie kinderen ouderschapsverlof heb staan, lijkt het mij niet meer dan logisch dat ik ouderschapsverlof opneem in plaats van een verzoek tot aanpassing van mijn arbeidsduur in te dienen. Mijn zwangerschap was niet gepland, maar overkwam ons. Dat is geen probleem, kind is hartstikke welkom. Alleen maakt het ook dat ik mijn plan om minder te gaan werken niet verander. Als ik niet zwanger was geweest, had ik na mijn reintegratie ook ouderschapsverlof opgenomen. Nu komt er alleen een zwangerschapsverlofperiode tussendoor, waardoor ik me aan het orienteren ben op de gevolgen daarvan. En die gevolgen zullen de doorslag geven.
Het is in ieder geval niet zo dat ik minder wil gaan werken omdat ik me nog niet beter zou voelen. In dat geval zal ik me langer ziek moeten melden en het reintegratietraject wat langer duren. Ik ga daar niet vanuit, het is de bedoeling om snel te reintegreren en voor zover ik nu kan inschatten, zal dat het probleem niet zijn.

Sascha2

Sascha2

12-04-2009 om 10:59

Gevonden

Dank voor het meedenken. Inmiddels ben ik erachter. Indien het ouderschapsverlof wordt onderbroken betekent dit dat de arbeidsovereenkomst weer volledig gaat gelden. Er wordt gekeken naar het salaris van de 1e maand of 4 weken die liggen voor de eerste dag dat het ouderschapsverlof is ingegaan. De hoogte van dit salaris is bepalend voor uw zwangerschaps/-en bevallingsuitkering.
Dat zou dus gunstig zijn. Alleen, ik heb besloten om vooralsnog geen ouderschapsverlof op te nemen. Ik wacht tot na mijn volgende zwangerschapsverlof zodat het niet onnodig onduidelijk wordt.
Nogmaals bedankt voor het meedenken.

liora

liora

12-04-2009 om 16:34

Verstandig

Hoi Sascha,

Ik lees het citaat anders, namelijk ongunstig voor jou. Maar sowieso lijkt het me heel verstandig niet voor die korte periode ook nog ouderschapsverlof op te nemen. Ook gewoon om goede wil te tonen aan je werkgever.

Liora

Sascha2

Sascha2

13-04-2009 om 15:41

Liora

Even uit nieuwsgierigheid: hoe lees jij het citaat dan?

liora

liora

13-04-2009 om 15:52

Sascha

Hoi Sascha,

Het citaat: " Indien het ouderschapsverlof wordt onderbroken betekent dit dat de arbeidsovereenkomst weer volledig gaat gelden. Er wordt gekeken naar het salaris van de 1e maand of 4 weken die liggen voor de eerste dag dat het ouderschapsverlof is ingegaan. De hoogte van dit salaris is bepalend voor uw zwangerschaps/-en bevallingsuitkering."

Als jij eerst ziek bent, en dan zodra je 100% beter bent ov neemt, lees ik dat het ziektesalaris maatgevend is. Als dat 100% is, is dat gunstig voor je, als het minder is dan ongunstig.

Eens?

Groetjes,

Liora

Sascha2

Sascha2

13-04-2009 om 19:12

Yep!

Helemaal mee eens. Ik had er niet over nagedacht omdat ik inderdaad 100% betaald krijg. Maar inderdaad, als dat minder zou zijn geweest, dan zou de uitkering in het verlof ook uiteraard minder zijn. Gelukkig is dat niet aan de orde en blijf ik tot september 32 uur werken (vanaf dat dat weer gaat dan). Die korte periode is te overbruggen.

Groetjes, Sascha
PS: hoe is het met je en je zwangerschap? Gaat opschieten he?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.