Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Dobby

Dobby

05-12-2011 om 12:31

Overdracht woning na scheiding

Mijn ex en ik zijn bijna 2 jaar geleden gescheiden. Ik ben in de woning blijven wonen en betaal alle lasten maar het eigendom is nog op twee namen. Dat moet nu geregeld gaan worden omdat ik anders de helft van de hypotheekrente niet kan aftrekken. Hoe gaat dat in zijn werk bij de notaris? Wordt er dan alleen een akte van levering opgemaakt? De hypotheek willen we ongewijzigd laten omdat ik die niet op mijn naam kan krijgen (kan het prima betalen maar de normen zijn verscherpt e.d.). Zou dat een probleem kunnen opleveren? Op welke kosten moet ik rekenen?

Kan dat wel?

Je mag gewoon de door jou betaalde hypotheekrente blijven aftrekken. Je bent (mede)eigenaar en woont in het huis. Bij een getrouwd stel mag de rente toch ook door 1 persoon worden afgetrokken? Volgens mij bedoel je dat je ex na 2 jaar geen rente meer mag aftrekken, omdat hij niet meer in het huis woont (overgangsregeling na echtscheiding). Maar alles wat jij aan rente betaald mag je zelf blijven aftrekken.
Wat betreft het op jouw naam zetten van de woning: volgens mij kan dat alleen als de bank akkoord gaat omdat de hypotheek ook volledig op jouw naam moet. Immers: bij overdracht aan jou heeft je ex geen onderpand meer voor de hypotheek. Bovendien is het voor hem niet verstandig om dit te doen. Stel dat jij niet meer kunt of wilt betalen, dan mag de bank het geld bij hem vorderen. Hij blijft dan immers hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek, ook al is hij geen huiseigenaar meer...
Wat hebben jullie destijds in het echtscheidingsconvenant afgesproken?

Auw

Foei, voortaan toch beter controleren...
"alles wat jij aan rente betaald" -> betaalt

Dobby

Dobby

05-12-2011 om 13:51

De helft

Van de belastingdienst mag je maar hypotheekrente aftrekken voor het deel waarvoor je eigenaar bent dus nu trekken we allebei 50% af en verrekenen dat onderling. Dat kan kan maar twee jaar en dan zou ik dus de helft van de aftrek missen.

Dobby

Dobby

05-12-2011 om 21:39

Notaris

Het is waarschijnlijk een lastige vraag, dus ik bel deze week wel even een notaris. Bedankt voor je reactie, Emel.

Eigen huis?

Ben je lid van de vereniging Eigen Huis? Zij hebben ook juristen e.d. in dienst die advies kunnen geven. En wat jezelf al zegt: de notaris weet er natuurlijk ook alles van. Succes!

Tinus_p

Tinus_p

06-12-2011 om 19:18

Emel

Emel:
"Je mag gewoon de door jou betaalde hypotheekrente blijven aftrekken."
Nee, dat mag niet. Je bent namelijk maar voor 50% eigenaar.

Tinus_p

Tinus_p

06-12-2011 om 19:20

Doe dit niet

Dobby:
"Ik ben in de woning blijven wonen en betaal alle lasten maar het eigendom is nog op twee namen. Dat moet nu geregeld gaan worden omdat ik anders de helft van de hypotheekrente niet kan aftrekken. Hoe gaat dat in zijn werk bij de notaris? "
IK heb een simpel advies (mn voor je ex): DOE DIT NIET! Het is een waanzinnig slecht plan. Afgezien van de formel haken en ogen, je ex is dan geen mede-eigenaar, maar wel schuldenaar. Hij heeft er nix aan, maar kan bij problemen wel betalen.

Er zit maar één ding op: Verkopen.

Dobby

Dobby

06-12-2011 om 20:23

Kiezen uit twee kwaden

Als we het niet zo doen scheelt het me 250 euro per maand. Dat haalt de rek er behoorlijk uit. Verkopen is ook geen optie, dan zit ik zonder huis en met een restschuld.

Tinus_p

Tinus_p

07-12-2011 om 14:01

Kan niet

Dobby:
"Als we het niet zo doen scheelt het me 250 euro per maand. Dat haalt de rek er behoorlijk uit. Verkopen is ook geen optie, dan zit ik zonder huis en met een restschuld."
Het is simpel: je kunt het zo niet doen -juist omdat er een restschuld is moet er afgerekend worden en dat kost geld. Dus accepteer de extra lasten.

En ga aflossen. Dan verdwijnt je restschuld en wordt ook de rentebetaling lager. Juist omdat je maar de halve hra hebt scheelt dat. En hoop op een eurocrash, met inflatie.

Dobby

Dobby

07-12-2011 om 14:51

Hoezo?

Ik begrijp je niet zo goed. Waarom zou er afgerekend moeten worden? De verdeling van de boedel is al rond en het huis is daarin meegenomen. Als het niet mag van de bank houdt het op, maar misschien willen zij ook wel meewerken aan een oplossing.

Ik weet het antwoord

Het mag niet van de bank.
Die hypotheek hebben jullie samen op basis van gezamenlijk eigendom. Als dat eigendom verandert, dan moet je afrekenen (en eventueel een nieuwe hypotheek voor jezelf sluiten).
De bank vind het best om de hypotheek te houden als die is en dat jullie onderling dingen verrekenen. Als de bank maar bij jou én bij je ex terecht kan als het om het betalen van de lasten gaat.
Groet,
Miriam Lavell

Tinus_p

Tinus_p

08-12-2011 om 21:09

Nog wat dingen

Dobby:
"Waarom zou er afgerekend moeten worden? De verdeling van de boedel is al rond en het huis is daarin meegenomen."
Nouja, je zegt wel dat t huis daarbij is meegenomen, maar t is nog steeds van jullie samen -de boedelscheiding is dus per definitie niet afgemaakt. En heeft je ex jou geld betaald, als zijn aandeel bijdrage aan de schuld vanwege uitkoop? Wat zegt t convenant over de boedelverdeling?

Verder, zie Miriam: je kunt niet zomaar de eigendomsverhoudingen van het huis veranderen zonder iets aan de hyportheekakte te doen. Vraag is bovendien, of de kosten van deze actie dan niet hoger wordne dan t belastingvoordeel -nog afgezien van het feit, dat dit voor je ex een bijzonder slechte constructie is (hij heeft alleen lasten, geen lusten), wat t nmbm immoreel maakt als jij dat wil afdwingen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.