Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vic

Vic

01-08-2010 om 19:11

Puntenstelsel huurwoningen?

Wie weet hoe het systeem met punten werkt ter berekening van je maximale huur? Voor zover ik heb gehoord/gelezen is de maximale huur gebaseerd op aantal kamers en vierkante meters. Hoe kan het dan dat je voor een driekamerwoning van 100 vierkante meter in de vrije sector minimaal 900 euro betaalt? Kun je dan (na aangaan van het huurcontract) met succes een lagere huur bedingen o.b.v. het aantal punten?

Claudia B

Claudia B

02-08-2010 om 00:56

Site

Hallo Vic,

Kijk eens op onderstaande site, daar kun je je punten van je huis vaststellen.
http://www.woonbond.nl/rekenen/maxhuur.php

Groetjes,
Claudia

Vic

Vic

02-08-2010 om 09:58

Ja, maar

Die had ik gevonden. Met die puntenberekening kom ik lager uit dan de gevraagde huurprijs. Zou je dan met succes een lagere huurprijs kunnen bedingen op basis van die punten?

Yta Chalne

Yta Chalne

02-08-2010 om 10:28

Vrije sector

Vziw geldt in de vrije sector 'wat een gek ervoor geeft', en kun je je alleen bij een woning onder de huursubsidiegrens beroepen op die puntentelling.

Claudia B

Claudia B

02-08-2010 om 10:29

Vic

over dat gedeelte van je berichtje heb ik te snel heen gelezen :-( (het was al laat :-)).
Bij de huurcommissie kun je eventueel je huur laten vaststellen (kost iets van 25 euro).
http://www.huurcommissie.nl/#
Ik heb verder geen ervaring met een lagere huurprijs bedingen maar wellicht kunnen ze je daar verder helpen?

Groetjes,
Claudia

Bij mijn weten

Vziw geldt dat bij een vrije sector woning een huurprijscorrectie alleen kan worden aangevraagd binnen een half jaar na het aangaan van het contract. Maar dit alles uit het hoofd en zonder checken. Dus zoek dit even uit.
Google anders eens op 'huurteam', ik weet niet of dat soort lieden een site hebben maar zo ja, dan staat daar vermoedelijk alles op. Huurteams bestaan in de grotere steden en staan huurders gratis en zeer deskundig bij.

Groeten,

Temet

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

03-08-2010 om 11:47

Puntensysteem

Het puntensysteem voor huurwoningen is alleen bindend als het totaal aantal punten voor de woning niet hoger is dan 142. Dit is de liberalisatiegrens. Onder de 143 is het een zgn. sociale woning, boven de 142 punten valt de woning onder de vrije sector en dan mag de verhuurder vragen wat ie wil, al is het een miljoen p/m.

Het aantal punten voor een huurwoning kun je hier berekenen: http://www.woonbond.nl/rekenen/maxhuur.php

Ook boven de 142 punten kom je uit op een bepaald huurbedrag, maar zoals gezegd is dat dan niet bindend en kun je dat niet afdwingen, bij 142 punten en lager kun je dat wel. Dat is overigens een hele procedure bij de huurcommissie en het duurt toch al gauw drie maanden voor je aan de beurt bent. Verder zul je je verhuurder er niet blij mee maken, dus reken op nare trucjes als je die procedure start.

Overigens is de kans dat een woning van 100 vierkante meter 142 punten of minder scoort erg klein, aangezien je al een punt krijgt voor ieder vierkante meter is dat alleen al genoeg voor 100 punten. Je moet¨punten tellen voor ieder verwarmd vertrek, voor het toilet, wastafel, douche, voor berging, schuur of zolder, voor tuin en balkon, voor de isolatie en al gauw 20 punten voor de leefomgeving, voor een aanrecht van meer dan één meter lengte. Kortom een woning van 100 vierkante meter moet wel in een soort afbraakstaat verkeren en in een achterbuurt staan wil het niet boven de liberalisatiegrens gaan.

Verder moet het verzoek tot verlaging van de huur zijn ingediend binnen zes maanden na ingang van het contrct, daarna is het te laat.

Vic

Vic

04-08-2010 om 10:11

Bedankt

Het is niet voor mij, maar een kennis die op zoek is naar een huurwoning. De woningen die hij bekijkt zijn wel luxe, met mooie keukens en badkamers, dus die hoge huurprijs is wel gerechtvaardigd. Ik kwam op mijn vraag omdat ik op woonzicht.nl ook vrije-sectorwoningen tegenkwam die niet veel verschillen van het gesubsidieerde aanbod. Gewone woningbouwflats dus, met een huurprijs van meer dan 1000 euro. Dat vind ik dan heel eigenaardig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.