Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

fladder

fladder

26-02-2011 om 01:25

Reïntegratievraag

Vorig jaar herfst ben ik arbeidsongeschikt geraakt. Inmiddels sta ik hiervoor onder intensieve behandeling. Dit duurt tot begin april.
Ik heb een eigen bedrijf, dat sinds de herft platligt omdat ik niet kan werken. Ook was ik in loondienst, jaarcontract, sinds een maand "ziek uit dienst". Binnenkort heb ik een eerste gesprek met het UWV over mijn reintegratie (eigenlijk denk ik dat het vooral inventariseren wordt van de stand van zaken). Ik zie er niet tegenop (nog niet, hm...) maar wil toch wel vast wat dingen uitzoeken.
Mijn reintegratie gaat lang duren. Ik zal heel langzaam dingen weer moeten gaan opbouwen en mijn grenzen op tijd aan moeten geven. Mij komt dat het beste uit om dat te doen als zelfstandige met het aannemen van enkele eenvoudige opdrachten (ik kan in april beginnen met een enkel inval-klusje waarmee ik al bekend ben, op freelancebasis). Ik kan zelf dan ook beter mijn grenzen aangeven (heel belangrijk) als het even niet gaat, iets wat me bij een nieuwe baas in loondienst waarschijnlijk moeilijker af zal gaan. Ik denk ook niet dat ik al gauw een baan heb (weinig draagkracht momenteel, weinig passend werk, en op zieke 45-plussers zitten maar weinigen te wachten).
In hoeverre verspeel ik de recht op ziektegeld en eventueel (als men mij weer arbeidsgeschikt vindt) WW als ik als zzp-er voorzichtig weer ga opbouwen?
Of een ander scenario: als het UWV me voorlopig nog arbeidsongeschikt vindt, maar ik af en toe een klein simpel opdrachtje aan wil nemen omdat ik het leuk vind en om "in touch" te blijven met enkele oude opdrachtgevers, verspeel ik dan ook rechten?

Monet

Monet

26-02-2011 om 04:51

Fladder

Voor de regels rondom zzp-ers binnen de ww/ziektewet kun je kijken op de site van het uwv. Nu lijkt er een regel te zijn/komen dat je, zodra je jezelf inschrijft bij de Kvk en de belastingdienst, elk recht op WW vervalt.

Echter, je kunt met jouw werkcoach straks bepaalde afspraken maken omtrent de regels die voor jou wel/niet worden gehanteerd.
Zo was het de regel, toen ik in de WW kwam, dat je, zodra je ook maar 1 keer een aantal uren in een bepaalde week had gewerkt, deze uren blijvend werden gekort op de uitkering, ook als je na die ene week die uren helemaal niet meer werkte.
Ik heb de afspraak kunnen maken dat ik gedurende het volledige tijdvak dat ik recht op heb op ww, mijn gewerkte uren als zzp-er opgeef, deze uren worden dan gekort op het aantal uren dat ik ww-rechten heb. Werk ik door omstandigheden eens minder, dan heb ik gewoon weer ww-rechten. En dit gedurende de 2,5 jaar dat ik recht heb op ww.
Als ik de site van het uwv nu lees zie ik dat deze afspraak nu voor iedereen geldt, echter met een max. duur van 26 weken, de zogeheten startersperiode.
Maar.........jij bent geen starter, jij bent al langer zzp-er, dus mijn advies: ga gewoon rustig het gesprek in, luister wat er mogelijk is, zet het daarna voor jezelf op een rij en ga nogmaals in gesprek om jouw voorstel hierin te bespreken. Succes!

NaShA

NaShA

26-02-2011 om 10:53

Sluit me bij monet aan

er is best veel mogelijk op dat gebied met ZW of WW. Gewoon bespreken dus...

fladder

fladder

26-02-2011 om 12:43

Bedankt!

Ik kon al googlend door de bomen het bos niet meer zien, maar het is dus "per geval bespreekbaar". Dat opent perspectieven!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.