Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vader

Vader

05-11-2010 om 19:30

Reclame, mag dit?

Ikzelf was nogal verbolgen over de volgende situatie en ben benieuwd wat jullie daarvan vinden:

Enkele jaren geleden hebben wij bij de Bank een zogenaamde rekening bedoeld voor het 'sparen voor je kind' geopend voor onze beide zonen. De rekening staat op naam van onze zoon waarbij wij degenen zijn die kunnen bepalen wanneer zoon hier zeggenschap over krijgt. Hierop storten wij jaarlijks een bedrag. Inmiddels is onze oudste zoon 11 jaar en ontving hij onlangs een brief van de Bank waarin hij, onder verwijzing naar de spaarrekening op zijn naam, werd aangemoedigd ook een betaalrekening bij deze bank te openen.

Ik vind het niet kunnen! Ik vind dat kinderen niet rechtstreeks op deze manier met reclame benaderd mogen worden. Overigens heeft mijn zoon van 8 die precies dezelfde rekening heeft, niet zo'n brief ontvangen.

Wat vinden jullie? Hadden jullie ook gedacht dat dit niet zou mogen? Ik was nogal verrast namelijk.

Vader

Puck

Puck

05-11-2010 om 20:02

Welkom in de echte wereld

Ik zie het probleem niet zo. Wat is nu precies het verschil met alle reclamefolders die je binnen krijgt en alle reclame die ze op t.v. zien. Dat het op naam staat? En op welke leeftijd zou je kind wel persoonlijke reclame mogen krijgen?
En ik denk dat tegen de tijd dat je kind naar het voortgezet onderwijs dan is het ook wel toe aan een eigen rekening met wat eigen verantwoordelijkheid dus wat is er mis mee als de banken daar nu al over informeren?
Ik heb er dus geen problemen mee en zie ook niet in waarom dit niet zou mogen.

vader

vader

05-11-2010 om 20:24

Het probleem

Goede vraag eigenlijk Puck, wat is nu eigenlijk het probleem?
Moet ik toch even over nadenken, waarom ben ik daarover verbolgen?
Ten eerste de brief die echt aan hem was geadresseerd, bovendien is het zo dat hij niet weet dat hij die rekening heeft / gaat krijgen?
Ten tweede omdat het een product betreft waarvan ik vind dat hij nog niet kan beslissen?

Denk ik...

Tijgeroog

Tijgeroog

05-11-2010 om 22:20

Vader

Ik snap je irritatie. Toch wil ik bij allebei je opmerkingen een opmerking plaatsen:
Hij weet niet dat hij het geld heeft (hij heeft het al, de rekening staat tenslotte op zijn naam): had je dan niet beter een rekening op je eigen naam kunnen openen, waar je voor hem spaart?
Je vindt dat hij hier nog niet over kan beslissen: Mijn kinderen zijn nog veel jonger. Ik vind dat ze al 1,5 jarigen nog niet kunnen beslissen over de aankoop van Dora-koeken of Kabouter-plop-hagelslag. De supermarkt trekt zich daar niets van aan en legt die spullen keurig op het onderste schap. Waar m'n kinderen ze heeeeel goed kunnen vinden. Op die leeftijd wordt er al geprobeerd om beslissing-onbevoegde kinderen te beinvloeden, helaas...

Fiorucci

Fiorucci

06-11-2010 om 07:09

Maak er gebruik van

Dit is bij uitstek de manier om je kind te leren hoe reclame werkt. Bedrijven sturen mailings/brieven naar mense uit hun bestand die ze willen verleiden tot het aanschaffen van een volgend product. Ze adresseren deze persoonlijk, zodat je je het bijna aardig gaat vinden van die bank dat ze even vertellen wat ze nog meer voor leuks hebben.
Verder: je kind heeft bijna de leeftijd waarop het misschien best handig kan zijn, een eigen rekening leren (!) beheren. En nee, mijn kind mochten dat natuurlijk niet zelf beslissen, maar dat is ook geen probleem want ze kunnen die rekening echt niet openen zonder jouw goedkeuring.

Vader

Vader

06-11-2010 om 07:32

Inderdaad

Tijgeroog: irritatie is inderdaad het juiste woord, dat pas beter dan 'probleem'.

Wat betreft je vragen/opmerkingen: dat de rekening op zijn naam staat is meer 'technisch', als hij er op een moment dat wij dat beslissen, over zou kunnen beschikken is het een substantieel bedrag. Dan zou er sprake zijn van een schenking en moeten er schenkingsrechten betaald worden. Indien het zich voordoet kunnen wij het gebruiken (stel dat we 'financiele nood' hebben) totdat hij erover kan beschikken natuurlijk.

Het verschil met jouw voorbeeld zit er voor mij in dat er een aan hem persoonlijk geadresseerde brief op de mat ligt.

Fiorucci: dat is waar, ik vond het wel een mooi moment om een 'lesje reclame' te doen, ik kon ook mooi uitleggen hoe slim het was van de Bank om het op deze manier aan te pakken, hij wilde immers direct meedoen!

Neemt niet weg dat ik het wel irritant vond....

Vader

Niets nieuws

Ik kreeg 35 jaar geleden al zo'n brief van de bank voor een Piekfijnrekening. Die ik (met toestemming van ouders) opende. En gebruik nog steeds hetzelfde nummer.

Snap je verbazing hierover eerlijk gezegd niet zo.

Vader

Vader

07-11-2010 om 11:04

Precies!

Zelazny, je beschrijft precies wat ik bedoel. Als deze direct reclame aan mij gericht zou zijn zou ik het ook niet gewenst vinden maar zou ik het ook scharen onder 'zo is het nou eenmaal'.
Dit gaat voor mijn gevoel toch wat verder.
Heb overigens toen het call center nabelde gevraagd of zij een aantekening wilde maken dat mijn zoon totdat hij zelf beslissingsbevoegd is geen directe reclame meer wenst te ontvangen.
IJdele hoop natuurlijk....
Vader

Kaaskopje

Kaaskopje

07-11-2010 om 12:52

Snap wel wat je bedoelt

maar als je je druk maakt om dit soort dingen blijf je aan de gang. Zet vast in je agenda: als kind 17 is en bijna 18 krijgt kind weer zo'n brief. Of hij/zij een studentenrekening wil.
Ik zit nooit zo met dit soort dingen. Ten eerste: waarom zou je je kind niet vertellen dat er een spaarrekening is? Ten tweede: kind mág met 12 jaar een eigen rekening openen, om het 'vak' van rekeninghouder te leren. Is het dan niet erg 'volwassen' om daar zelf op aangesproken te worden? Wij hebben die brief twee keer gehad en ik vond het heel logisch allemaal.

Fiorucci

Fiorucci

07-11-2010 om 19:02

Over brieven

Hier ontvang ik weleens een briefje dat ik vergeten ben turnles te betalen. Gericht aan mijn dochter. Die blij de kamer inholt: mama, ik heb post!
Grrr.....

Kaaskopje

Kaaskopje

08-11-2010 om 02:36

Fiorucci

Ja hier ook zo, maar dat went, waardoor de enveloppe tegenwoordig ongeopend neergelegd wordt met 'je moet betalen, ma!':-)

Fiorucci

Fiorucci

08-11-2010 om 07:36

Kaaskopje

Raar toch? Het kind zelf heeft er toch niks mee te maken. Mijn dochter was zo blij met die brief, met haar hele negen jaar....

Muurtje

Muurtje

08-11-2010 om 10:23

Kinderpost

Ach, we leven nu eenmaal in een wereld waar "big brother" ons in de gaten houdt.

Mijn dochter van 11 kreeg onlangs niet zomaar een brief, maar een heel pakje! Zij blij, tot ze zag wat erin zat: een proefpakketje maandverband!! Met een begeleidende brief dat haar menstruatie zich ieder moment kon aandienen en dat ze nu alvast een proefpakketje in haar schooltas kon stoppen voor het geval dat...

Ik moest alleen maar grinniken om het ontstelde gezicht van haar en heb het aangegrepen voor een lesje "geadresseerd reclamedrukwerk" en het hele menstruatieverhaal nog maar weer een keer herhaald.

Zo'n brief van de bank zou ik op dezelfde manier aanpakken. Je kunt zeggen dat je voor je kind spaart, voor als hij wil/kan studeren, maar je hoeft toch geen bedragen te noemen!

Groetjes,
Muurtje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.